Főoldal » Receptek » Sütemények, édességek receptjei » Sárgarépás-kesudiós keksz recept

Sárgarépás-kesudiós keksz recept

Elkészítési idő 90 perc

A Sárgarépás-kesudiós keksz hozzávalói:
40 darab kekszhez:

A tésztához:
100 g kesudió,
130 g sárgarépa,
300 g finomliszt,
1/4 kk. őrölt fahéj,
1/4 kk. őrölt szegfűszeg,
150 g vaj/margarin,
100 g cukor,
1 tojássárgája,
1 citrom és 1 narancs reszelt héja,
1/2 cs sütőpor

Továbbá:
80-100 g sárgabarack vagy narancslekvár,
200 g tortabevonó étcsokoládé.


A Sárgarépás-kesudiós keksz elkészítési módja:
A kesudiót tepsibe terítjük, és 180°C-ra előmelegített sütőben 6-8 percig, aranysárgára pirítjuk, hagyjuk kihűlni, majd finomra megdaráljuk. Miközben a kesudió hűl, meghámozzuk és finomra reszeljük a sárgarépát. Összeszitáljuk a lisztet a sóval, a fahéjjal és a szegfűszeggel. A vajat/margarint habosra keverjük a cukorral és a tojássárgájával. Beledolgozzuk a lisztes keveréket, a kesudiót, a reszelt citrom- és narancshéjat, majd a sárgarépát, és összegyúrjuk. Lágy és morzsalékos masszát kapunk, 2 órára hidegre tesszük, azután már jól tudunk vele dolgozni. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. 3 sütőlapot kibélelünk sütőpapírral. A tésztát liszttel megszórt sütőpapírlapok között kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, és különböző alakzatokkal kiszúrjuk. Tepsibe rakosgatjuk, és előmelegített sütőben 12-15 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni. A lekvárt mélyhűtőtasakba szedjük, a tasak száját megtekerjük, hogy ne maradjon benne levegő, egyik csücskét kivágjuk. „Megpöttyözzük" vele a kekszeket, és kettesével összeragasztjuk. A mázhoz finomra vágjuk a csokoládét, meleg vízfürdőben felolvasztjuk. Félig megmártjuk benne a kekszeket, az edény peremén lehúzzuk az aljukról a felesleget, és rácsra rakosgatva hagyjuk megszáradni őket. A rács alá előzőleg sütőpapírt/alufóliát teszünk, hogy arra csepegjen a csokoládé, amit dermedés után vissza teszünk a mázba és újra felolvasztunk.

Fém- vagy műanyag dobozban, sütőpapírral rétegezve, hűvös helyen, de nem a hűtőszekrényben tároljuk, mert a csokoládémáz elveszti a fényét!


Kategória: Sütemények, édességek receptjei


A sárgarépás-kesudiós keksz elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook