Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Saláta recepteket kérek, főleg majonézest fórum

Saláta recepteket kérek, főleg majonézest (beszélgetős fórum)


2010. jún. 11. 17:53

Lényegében teljesen a fantáziákra van bizva mit teszünk a diétás majonézbe.Ami zöldség az minenféle jőhet télen káposztafélék cékla retkek

nyáron meg minden brokoli, kelkáposzta karalábé, spárga, sárgarépa,cukini,uborka ujhagyma paprika paradicsom meg sorolhatnám............


A majonészbe is lehet fokhagymát mustárt, ketsopot,aki ki mit szeret saláta féléket, lehet egykissé párpercig mefőzni ha kemény a zölség mindig probálkozni kell.-

Lehet többféla húsokat is probálni sültcsirke, megabált hal szeletek, sonka kockák főtt tojásokat

szóval 1000x válaszok vannak.

2010. jan. 22. 17:51
Szívesen várok további recepteket
2010. jan. 21. 23:52

Ja hogy a könnyű majon ézt kihagytam, meg a diétásat is?:)

Pótolom:


Majonéz készítése


1 tojássárgája * 1 teáskanál citromlé * 1 mokkáskanál mustár * só * bors * fél dl olaj


Habverővel 1 tojássárgáját kikeverünk. 1 teáskanál citromlével, 1 mokkáskanál mustárral, kevés sóval, borssal, majd a tojással azonos hőmérsékletű (legjobb, ha mindkettőt a hűtőből vesszük elő) olajat csurgatunk lassan hozzá, míg mártás sűrűségű nem lesz. (Aki kívánja, parányi cukrot is tehet bele.)


Tartármártáshoz a majonézt 1 dl tejföllel keverjük össze. Tejföl helyett használhatunk kefirt. A koleszterin szintjükre vigyázók ne mondjanak le a majonézről, legfeljebb kevesebb %-os tejfölt, vagy inkább kefirt használjanak.


Diétás majonéz


Hasonlóan készül, mint a rendes, csak egész tojást használunk fel hozzá, vagy aki nem eheti a tojássárgáját, az csak a tojásfehérjéből készítse. Az utóbbi hamarabb összeesik.


Könnyű majonéz


1 tojás * 2 evőkanál citromlé * 3 dl olíva- és napraforgó olaj vegyesen * mustár *1 evőkanál forró víz * bors * só


A tojást jól felverjük a citromlével, majd állandó keverés mellett, fokozatosan csepegtetjük bele az olajat. Amikor sima, hozzáadjuk a pici mustárt, és sózzuk-borozzuk. Belekeverjük a forró vizet.

2010. jan. 21. 23:49

Házi majonéz:

Hozzávalók:

1 tojássárga

½ teáskanál só

1.5 deci nagyon jó minőségű olívaolaj

frissen őrölt fekete bors

pár csepp friss citromlé

Előveszem

a kézi, de nem elektromos habverőmet –egyik kedvenc konyhai eszközöm, amihez

csak lehet, ezt használom, mert ezzel jobban érzem az anyagokat, mintha géppel

keverném – és egy kisebb, de mélyebb keverőtálban alaposan felverem a

tojássárgáját a sóval.

Aztán először szinte cseppenként, de később már felbátorodva keverem hozzá az

olívaolajat. Két szabály van csak és azok a következők: egyrészt nem szabad

türelmetlennek lenni, hanem tényleg apránként kell az olívaolajat a

tojássárgához adni –hihetetlen, hogy mennyi olajat tud felvenni egyetlen tojássárga

- a másik, hogy folyamatosan keverni kell olajcsepegtetés közben a majonézt.

A kellemes csuklóedzés után a kész mártáshoz hozzátekerek némi frissen őrölt

borsot és belekekeverek pár cseppnyi, friss citromlevet is.

1,5 deci lesz belőle.


Ha fogyiba illesztenéd be:

Alacsony kalóriatartalmú majonéz


1,5 dl könnyű majonéz * 1,5 dl joghurt * 1-2 piros húsú paprika * 1 teáskanál pirospaprika * só * bors


A majonézt és a joghurtot összekeverjük. Az öntethez adjuk a kis kockára vágott paprikát, pirospaprikát. Fűszerezzük.


És még pár ínyencség:


Csípős majonéz


1 adag könnyű majonéz * 1 gyöngyhagyma * 5 dkg asztalt sárgabarack * 2 evőkanál méz * só * 1 teáskanál kurkuma * chilipor * 1/2 teáskanál római kömény * 1/2 teáskanál korianderlevél * bors


A majonézhez adjuk az apróra vágott hagymát és sárgabarackot, a mézet és a fűszereket. Jól összekeverjük.


Fokhagymás majonéz


Könnyű majonéz * 4 gerezd fokhagyma


A könnyű majonéz hozzávalóiból készítjük. A tojáshoz és citromléhez keverjük a szétnyomott fokhagymát. A többi folyamat azonos.



Majonézes tojássaláta


Hozzávalók:

10 fött tojás

1 doboz kukorica

4-5 dl tejföl

2-3 szál újhagyma,v.reszelt vöröshagyma

majonéz


Elkészítés:

A tojást,hagymát karikára vágjuk,a kukoricát lecsepegtetjük.A majonézt,tejfölt elkeverjük,ha kell utánna izesitjük.(örölt fehérbors,mustár,citromlé,só,

porcukor)Belerakjuk a tojást kukoricát,hagymát,elkeverjük,és hagyjuk a hütőben összeérni.


Francia saláta

Hozzávalók:

3 db krumpli

2-3 db alma

1 ü borsó

1 db kukorica

3-4 db savanyú uborka

1 db paradicsom

ételizesitő

bors

saláta

mustár

majonéz

tejföl


Elkészítés:

A borsot, kukoricát, almát, krumplit megfőzzük és hagyjuk kihűlni őket. A mustárt, majonézt, tejfölt összekeverjük. A kihűlt zöldségre ráöntjük az öntetet, végül fűszerezzük, ételízesítővel, egy pici borssal és összekeverjük.

Tálalás krumpripürével, kirántott hússal. Díszíteni salátával, paradicsommal lehet.



Káposztás-, almás-, vegyes-saláta majonézzel


Hozzávalók: 1 fej fehér, 1 fej vöröskáposzta, kb. 1 kg 20 deka a kettõ Kevés só, 2-3 alma, fél citrom leve, 1 kg uborka, ½ kg zöldpaprika, 1 fej vöröshagyma, 3 deka cukor, 3 deci borecet, 2 tojás sárgája és két deci olajból készült majonéz, vagy tartármártás.

Díszítéséhez: 2-3 vékonyra szeletel zöldpaprika, 2-3 db érett paradicsom, 2 db keményre fõzött tojás, pár apró savanyú uborka.

1 fej fehér- és 1 fej vöröskáposztát külön-külön finomra vágunk, levelenként besodorva, a vastag ereket kivágva. Sósvízzel leforrázzuk és befedve kihûlni hagyjuk. Apró kis kockákra vágunk 2-3 savanykás almát és citromos vízben félre tesszük. Egy kiló nyers uborkát hámozunk és meggyalulva finomra, besózzuk. Télen egy kiló vizesuborkát szeletelünk helyette vékonyan. Nyáron ½ kiló zöldpaprikát is vékony karikákra vágunk és sós vízzel forrázunk, hogy szép zöld maradjon. A káposztákat külön jól kinyomjuk. Az uborkát és zöldpaprikát szintén. A fehérkáposztával összekeverjük az uborkát és forralt, cukros borecettel leforrázzuk. Beleadjuk a zöldpaprikát, az almát és egy fej vékonyra szeletel vöröshagymát. Az ily módon elõre elkészített vegyes salátát tálra halmozzuk kúpalakban, és leöntjük jó sûrû majonézzel. A káposztasaláta ne legyen leveses már akkor, hanem lecsurgatva halmozzuk fel. Ha a majonéz rá van öntve, koszorúalakban felrakjuk a piros káposztasalátát, szintén cukros ecettel készítve. A majonéz tetejét díszítsük vékonyra metélt zöldpaprikával, vékony paradicsom szeletekkel, néhány fõtt tojásgerezddel és télen apró, kicsi savanyúuborkával. Igen szép és kitõnõ saláta.



Majonézes fejes saláta spárgával

5 dkg majonézt fél dl tejszínnel és a fenti öntettel összekeverjük. Ebbe keverjük a fenti módon elkészített hozzávalókat. Szép salátalevelekkel kibélelt tálba halmozzuk. 1 főtt tojást reszelhetünk a tetejére.



Gáridész me májonéza (majonézes garnélarák)

Hozzávalók:

tetszés szerinti mennyiségben garnélarák

hozzá illő mennyiségben majonéz


A garnélarákot, ha fagyasztva vásároltuk, kint hagyjuk amíg kiolvad vagy mikrohullámú sütőben kiolvasztjuk. A fagyasztott rákokat általában már tisztítva árulják, tehát nincs rajtuk a "páncél", olyanok mint valami nagyobb, rózsaszín, vastagabb hernyók. Azért nem árt odafigyelni és megtisztítani őket a hátuk közepén lévő fekete csíktól, amit nem mindig sikeresen távolítanak el és ami megkeserítheti az ételt. Mindkét esetben - fagyasztott és nem fagyasztott - megfőzzük őket. 15 perc főzés elég a páncél nélkülieknek, a másiknak lehet 5 perccel több. Ha nem volt tisztítva a rák, akkor főzés után el kell távolítani a páncélját és a fekete csíkot a közepükről. Ez az első két rákocska után már könnyen fog menni, nem nehéz művelet. Előbb egy picit ki kell hűteni őket, mert amíg forrók, nem lehet velük kézzel dolgozni. A kihűlt, megtisztított rákokat összekeverjük bőséges majonézes mártással. Zöld salátalevelekre halmozva, vagy magas szárú, nagyobb poharakban tálaljuk.



Majonézes Grapfruit saláta

Hozzávalók:


2 db grapefruit

1 üveg őszibarack befőtt

majonéz

tejföl

mustár

fehér bors

csipet cukor

citromlé


Elkészítése:


Az őszibarackot alaposan lecsöpögtetjük, a grapefruitokat teljesen megtisztítjuk - belső hártyáktól is - és a barackkal azonos nagyságúra vágjuk. Elkészítjük a majonéz mártást, a gyümölcsöket belekeverjük, behűtjük.

Tálalás előtt a tetejét meg lehet szórni apróra vágott snidlinggel.



Majonézes virslisaláta


4 pár virsli, 1 dl majonéz, 1 pohár tejföl, 1 kk citromlé, bors, só, 1 ek fehérbor.

A majonézből, a tejfölből, a citromléból és a fehérborból tartármártást keverek, sóval, borssal ízesítem és belekarikázom a főtt bőrös virslit. Pár órára a hűtőbe teszem.


Jó étvágyat csajszik!


És jó éjszakát mindenkinek!:)

2010. jan. 21. 23:41
Köszönöm a válaszokat,majd megpróbálom!Már többször kísérleteztem vele,de valahogy soha sem sikerült!Az éttermi majonézes salátákat,valósággal imádom!
2010. jan. 21. 23:31

Tojássárgáját kikeverem porcukorral citromlével mustárral izlés szerint. Azután lassan hozzá csurgatom az olajat. Azért lassan mert különben összefut. Kb 2-3 dl olajat is felvesz.

Ha mégis összefutna ujjat kell csinálni aztán a kettőt összekeverni. Igy kisimúl.

5. lov.ildi (válaszként erre: 4. - Náíma)
2010. jan. 21. 23:29

Házi majonéz:


1 db tojás sárgája

1 dl olívaolaj

2 csepp citromlé

1 kiskanál mustár

csipetnyi só

csipetnyi porcukor


A tojássárgát egy mély tálban habverővel keverjük, az olajat az elején cseppenként adagoljuk a tojássárgához, amikor keményedni kezd vékony sugárban önthetjük hozzá. Amikor már olyan kemény lesz, mint a vaj, hozzáadjuk a mustárt, porcukrot, sózzuk és citromlével ízesítjük.

4. Náíma (válaszként erre: 2. - Indián lány)
2010. jan. 21. 23:04
Köszi !Ízcsiklandozó!De kiváncsi lennék,hogy ki hogyan készíti a házi majonézt,mert a boltit ki nem állhatom!
2010. jan. 21. 23:03

pl.:


Majonézes kukoricasaláta


2 konzerv kukorica, 4 ek. majonéz, 7 ek. tejföl, csipetnyi só és bors, fél fej apróra vágott lilahagyma, 1-2 fej zúzott fokhagyma, (petrezselyem)

Először a mártást keverjük össze, majd bele a leszűrt kukorica, díszíthetjük petrezselyemmel.

2010. jan. 21. 22:58

OROSZ HALSALÁTA

Hozzávalók:

3 héjában főtt,karikára vágott krumpli

5 kemény tojás apróra vágva

1 doboz olajos hal

citromlé

majonéz

Elkészítés:

Az olajos halat kicsit megkapargatjuk,gerincét kiszedjük,apróra vágva egy tál aljára tesszük.Kevés citromlével meglocsoljuk,majonézt teszünk rá.Erre jönnek a krumplikarikák.Megsózzuk,kevés citromlével meglocsoljuk,majonézt teszünk rá.Végül a tojás,só és kevés citromlé majd majonéz.

2010. jan. 21. 22:56
Saláta recepteket kérek, főleg majonézest

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook