Főoldal » Receptek » Sütemények, édességek receptjei » Rugelach (diós és csokoládés) recept

Rugelach (diós és csokoládés) recept

A Rugelach (diós és csokoládés) hozzávalói:
Hozzávalók (24 darabhoz)

A tésztához - 24 kiflihez:
120 g krémsajt
120 g vaj
48 g kristálycukor
170 g liszt
csipet só

A diós töltelékhez - 12 kiflihez:
25 g barnacukor
16 g kristálycukor
4 g őrölt fahéj
25 g mazsola
50 g durvára tört dió
kb 120 g baracklekvár

A csokoládés töltelékhez - 12 kiflihez:
3 g keserű kakópor
3 g őrölt fahéj
50 g kristálycukor
30 g durvára vágott 60%-os étcsokoládé
25 g olvasztott vaj

A kenéshez:
1 db tojás
tej


A Rugelach (diós és csokoládés) elkészítési módja:
A sütőt előmelegítjük 180 C-ra, és előkészítünk egy szilikonos sütőpapírral fedett sütőlemezt. 10 percre tegyük a mélyhűtőbe a vajat és a krémsajtot, így könnyebb lesz vele dolgozni. A krémsajtot, a vajat és a cukrot robotgéppel habosra keverjük. Természetesen gép hiányában fakanállal is elvégezhetjük a műveletet. (Géppel gyorsabban érhetjük el a krémes állagot, így kevésbé melegszik át a sajtkrém és a vaj.) Hozzáadjuk a lisztet, a sót és összegyúrjuk. Fóliával letakarjuk és minimum 1 órára a hűtőbe tesszük. (Még jobb, ha egy egész napot pihentetjük.) Elkészítjük a tölteléket. Diós Rugelach esetén: A töltelékhez összekeverjük a kétféle cukrot, a fahéjat, a mazsolát és a durvára vágott diót. Csokoládés Rugelach esetén: A csokoládés töltelékhez elkeverjük a kakaót a fahéjjal, a cukorral és a durvára vágott csokoládéval. A hűtőből kivett tésztát kettéosztjuk, az egyik felét visszatesszük a hűtőbe. Másik feléből lisztezett deszkán 25-28 cm átmérőjű kört nyújtunk. A tészta a krémsajt miatt könnyebben szakad, ezért is fontos a hideg helyen való pihentetés. Nyújtás közben is vékonyan lisztezzük a tészta felületét, ha szükséges. Diós Rugelach esetén: A tésztát megkenjük baracklekvárral, majd rászórjuk a diós tölteléket. Óvatosan a tésztába nyomkodjuk a tölteléket. Ezt megtehetjük egy kanál hátával, de hatékonyabb, ha a tésztát letakarjuk fóliával, és a kezünket használjuk. 12 cikkre vágjuk a tésztát. Erre a feladatra igen jól használható a pizzavágó. Ennek hiányában használjunk egy sima pengéjű, éles kést. A kört először megfelezzük, majd negyedekre vágjuk, végül a negyed cikkeket 3-3 részre osztjuk. Csokoládés Rugelach esetén: Vékonyan megkenjük az olvasztott vajjal, és rászórjuk a csokoládés tölteléket, majd 12 szeletre vágjuk ezt is. A cikkeket a széles végüknél kezdve kifli formára feltekerjük, és a tepsibe helyezzük. (Nem baj, ha a töltelék kilátszik a kifliből, süléskor a cukor enyhén karamellizálódik majd.) A tojást elkeverjük a 2 evőkanál tejjel, és ezzel kenjük meg a kifliket. Megszórhatjuk a kifliket fahéjjal elkevert kristálycukorral is. 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük a kifliket. Hagyjuk a tepsiben kihűlni őket, mert melegen még nagyon puhák, könnyen eltörnek.


Kategória: Sütemények, édességek receptjei


A rugelach (diós és csokoládés) elkészítési módja és hozzávalói.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook