Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Egyéb témák » Recycling... avagy, védjük a környezetet! cikk

Recycling... avagy, védjük a környezetet!

Kíváncsi lennék, vajon mások, hogy gondolkodnak a szelektív hulladékgyűjtésről.

Szerintem nem egy bonyolult dolog, de úgy tűnik azért ezt is sikerül egyeseknek bonyolulttá és dühítővé tenni....engem, legalábbis nagyon feldühítettek vele.

Recycling... avagy, védjük a környezetet!

Nem elvakultan ugyan, de szeretem védeni a környezetem...mondhatni, hogy halványzöld vagyok.

Megörültem neki, mikor kb. egy éve kicsiny falunkban is letelepítettek szelektív hulladékgyűjtő kukákat! Szuper, gondoltam és elkezdtem otthon szelektálni a szemetet.....ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a konyha jelentős hányadát elfoglalják a különböző kukászsákok és szemetes edények. Külön az üvegek, műanyagok, papír, fémhulladék.

Hetente egyszer bepakolom a kocsiba a zsákokat és irány a "Kuka-szigetek"!

Miután elég sok palackos vizet használunk, bizony egy nagy kukászsák még úgy is megtelik vele, hogy a palackokat "laposra tapossuk".

Eddig nincs is semmi gond...szépen felnyitom a kuka fedelét és a zsákból beleöntöm a szemetet az adott edénybe. Így gyorsan, hatékonyan ki tudom dobálni a szelektív hulladékot.

Dobozunk is rengeteg van, mert én nem szatyorba teszem vásárláskor az élelmiszereket, hanem az üzletek előtt felhalmozott kartonokba, dobozokba...így könnyebb a kocsiba pakolni.

Mikor már nincs rá szükség, azt is viszem a "szelektívbe". Kinyitom a kuka fedelét és a szépen összelapított kartonokat, meg a már nem kellő újságokat, putty...beledobom.

Végül is, én úgy gondolom, ez a heti pár perc, bőven megéri és az a jó érzés, hogy talán tettem valamit a környezetemért.

Azt is örömmel tapasztaltam, hogy egyre többen keresik fel a "szigetet".

Eddig...most viszont valaki, hatalmas lakatokkal lezárta a kukákat...nem csak a mi falunkban, hanem a környező összes településen!!

Én is szépen összepakoltam otthon a kidobandókat, gondoltam leviszem őket, kidobom és utána elmegyek ügyintézni a városba...hát, nem jól gondoltam.

Reggel szépen megmosakodtam, felöltöztem, ahogy illik, bepakoltam a kocsiba és első utam a kukákhoz vezetett...majd döbbenten tapasztaltam, hogy bizony most nem tudom kinyitni a tetejüket, a rajtuk éktelenkedő, hatalmas lakatok miatt!

Nem gondoltam, hogy nekem most haza kéne vinnem a szemetemet, ezért nekiálltam, minden egyes üveget, palackot, kartont egyesével betuszkolni azokon a kicsi, gumiszélű és irtó mocskos nyílásokon... gyakorlatilag 35 percet töltöttem el ezzel az akcióval, halálosan mocskos és büdös lettem és mondanom sem kell, irtó dühös is! Kinek az okos kis agyában fogalmazódhatott meg ez az ötlet, hogy az amúgy nyitható szerkezetet lezárja?! És vajon, miért? Hogyan tuszkoljak be, mondjuk egy 4-5 literes mosószeres flakont, egy kb. 20 cm átmérőjű lyukon... mekkora fecnikre tépjem szét a vastag kartondobozokat, hogy a levélszekrény-nyílásnyi résen bedobálhassam őket? Vajon kellene ezután egy külön, "szelektív-hulladékgyűjtő öltözéket" tartanom és ilyenkor abban lemenni a faluba, mert úgyis koszos és büdös leszek. Végül is ezzel magamat is szelektálom, mert ember nem lesz, aki a közelemben megmaradna... pompás!

Csodálkozik bárki is, hogy elment az emberek kedve a környezetvédelemtől?

Csodálkozik ezután, bárki is, hogy egyszerűbbnek fogják találni az emberek, hogy az összegyűjtött hulladékot az erdő szélén, vagy az erdőben, árkokban szórják szét? Szerintem nem.

Első felháborodásom után, megpróbáltam kideríteni a zárlat okát... és lőn a válasz: Mert valakik és egyesek, mindenféle mást is beledobálnak a kukákba!

Aha... mert aki direkt bele akar valami mást dobálni, az így nem fog... ránéz a hatalmas lakatokra és nem röhögőgörcsöt kap tőlük, hanem ijedtében, kezében a bedobandó valamivel világgá szalad... ugye?

Kedves és tisztelt Illetékesek!

Biztos ez a megoldás? Biztos ez a hatásos megoldás? Ha probléma van, akkor nem a baj okát szüntetjük meg, hanem gyorsan lezárunk, bezárunk, lehetetlenné teszünk... mert ez így egyszerűbb!

Csak, akkor ne tessék csodálkozni, ha lassan újra ellep mindent a szemét!

Azért az egész országot nem lakatolhatjuk le a problémák elől... ez nem előrelépés a fejlődés útján, hanem egyet előre, kettőt hátra... ugye logikus, hogy hová jutunk?

Tehát, hajrá renitensek, most aztán törhetitek a fejeteket, hogy hogyan rosszalkodjatok a lezárt kukákkal és bizony, Ti, normálisan gondolkodó, előre tekintő emberek, most ne akarjátok "riszálni a klinget"! Most nem kedvez nekünk az idő...
Írta: doxikri, 2010. június 28. 16:08
Fórumozz a témáról: Recycling... avagy, védjük a környezetet! fórum (eddig 100 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook