Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Receptek fórum

Receptek (beszélgetős fórum)


❮❮ ... 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 ... ❯❯
224. 184481d874 (válaszként erre: 222. - Vigyefene)
2020. szept. 29. 17:16
szomorú
223. 184481d874 (válaszként erre: 217. - Lávli*)
2020. szept. 29. 17:15
Nekem is van 1-2,rengeteg hozzávaló amiről sohasem hallottam és mekkora többfogásos ételeket készitettek a szakácsok csak egy sima vacsorára,persze jómódu gazdáiknak.
222. vigyefene (válaszként erre: 219. - Lávli*)
2020. szept. 29. 17:14

Akkor voltam trilliomos, amikor a pénz halmokon csúszkáltunk.

Az Apám napszámba dolgozott, a Mamám elment vele felvenni a napi bérét előre.

Gyorsan haza ment vele, tudott venni 10 tojást érte.

Délben már csak 5-öt.

Este már semmit, talicskát az égig halmozva hozták a bolthoz, akinek nem volt tűzhelye, csak kiborította, akinek volt, gyújtósnak használta, a gazdagok azzal tüzeltek a kandallóban.

221. 184481d874 (válaszként erre: 218. - Vigyefene)
2020. szept. 29. 17:13
Millpengő...gyermekkoromban még láttam időseknél eltéve..ilyen régi papirpénzeket.Imádtam azokat a pici kiskönyveket amik többnyire a falusi életről szóltak, romantikusak voltak,de meg lehetett ismerni belőlük,hogy bizony milyen nehéz sorsuk volt,a betyárokról, a városi iparosok cégtáblái voltak a boritó belső oldalán.
220. 184481d874 (válaszként erre: 215. - Vigyefene)
2020. szept. 29. 17:07
Bizony sokat meséltek a szüleim a háború alatti és utáni nehéz évekről.Mindig megfogalmazódott bennem az a kérdés,hogy kinek volt a háború után kicsit jobb sora? Aki városban élt vagy aki falun?
219. Lávli* (válaszként erre: 218. - Vigyefene)
2020. szept. 29. 17:06
Azt hittem, gánica lesz 😀
218. vigyefene (válaszként erre: 215. - Vigyefene)
2020. szept. 29. 17:04
Pár kép. [link]
217. Lávli* (válaszként erre: 214. - 184481d874)
2020. szept. 29. 17:03

Imádok nagyon régi szakácskönyveket lapozgatni.

Óriási tudomány van bennük.

Egy olyan korszak életmódja és ételei, amit mi nem is ismerünk.

216. Lávli* (válaszként erre: 212. - Vigyefene)
2020. szept. 29. 17:01

Így van.

Tökéletes csak az, aki tévesen annak hiszi magát.

Jobb lenne inkább a jót keresni

215. vigyefene (válaszként erre: 211. - 184481d874)
2020. szept. 29. 17:01

Ették ezeket a dolgokat mindenféle változatban, a változatosság kedvéért.

Azt nevezték életnek a háború utáni években.

Pl. dohányt használtak csere eszköznek, mert a pénz semmit nem ért.

214. 184481d874 (válaszként erre: 210. - Lávli*)
2020. szept. 29. 17:00
Gondolom.Én városban nőttem fel és élek tehát amit a faluról tudok azt Anyukámtól tudom és falun élő távoli rokonaimtól hallottam.Főzni Anyukámtól tanultam , kiválóan tudott sütni és főzni.Az a generáció sokfélét tudott a legegyszerűbb ételtől a legkülönlegesebbikig.Ez vonatkozott a sütikre is.
213. Lávli* (válaszként erre: 211. - 184481d874)
2020. szept. 29. 16:58

Nem tudom, lehet, én kukorica PRÓSZÁ-nak ismerem, amit leírtál.

Nagyon régen, mikor elkezdtem dolgozni egy gyermekkórházban, ott találkoztam vele és azóta se ettem. Sokszor adták reggelire a gyerekeknek. Szerették :)

212. vigyefene (válaszként erre: 206. - Lávli*)
2020. szept. 29. 16:58
Bárkiben lehet valamiféle "hibát" találni, ha nagyon akar valaki.
211. 184481d874 (válaszként erre: 197. - Lávli*)
2020. szept. 29. 16:55
Az nem puliszka? Édesanyám készitette télen és megcukrozta a tetejét,de szerintem natur is finom volt.Van aki tejet önt rá.
210. Lávli* (válaszként erre: 202. - 184481d874)
2020. szept. 29. 16:53
Valószínűleg úri házaknál akadt csak tejföl. Akinek volt tehene, az is vitte eladni az összes tejet.
209. vigyefene (válaszként erre: 204. - 184481d874)
2020. szept. 29. 16:52

Igen-igen, úgy bizony.

Azt szokták mondani nem az számít h honnan indulunk el, hanem az h hova érkezünk.

208. Lávli* (válaszként erre: 199. - 184481d874)
2020. szept. 29. 16:51
Elhiszem :)
207. 184481d874 (válaszként erre: 199. - 184481d874)
2020. szept. 29. 16:51
Bocs...dödölle.Igy helyes leírva.
206. Lávli* (válaszként erre: 198. - Vigyefene)
2020. szept. 29. 16:51

Én arról még sosem hallottam, hogy göndörnek kell lenni a hajnak 😱😳

De értelek. Ha valaki gunyolni akarja a másikat, bármi okot találhat. :((((

Őt minősíti, azt tudnod kell.

205. vigyefene (válaszként erre: 200. - 184481d874)
2020. szept. 29. 16:50

Pl. itt még mindig lehet venni őket tenyésztésre.

[link]

204. 184481d874 (válaszként erre: 191. - Lávli*)
2020. szept. 29. 16:49
Gánica...dödölle...sterc...zsámiska...
203. vigyefene (válaszként erre: 200. - 184481d874)
2020. szept. 29. 16:48
Talán mert nem vagy régi.
202. 184481d874 (válaszként erre: 194. - Vigyefene)
2020. szept. 29. 16:47
Rég volt? ..sajnálom.Egyébként Édesanyám is mesélte,hogy gyermekkorában csak hagymás zsirral locsolták meg .
201. vigyefene (válaszként erre: 197. - Lávli*)
2020. szept. 29. 16:47
Mifelénk is csinálták abból is, mert ha emberi élelem nem is volt, állatnak való akadt. Sok kukoricát daráltam, főleg a kis csirkéknek.
200. 184481d874 (válaszként erre: 198. - Vigyefene)
2020. szept. 29. 16:46
Érdekes,hogy régebben nem hallottam a "mangalicáról".
199. 184481d874 (válaszként erre: 195. - Lávli*)
2020. szept. 29. 16:45
Édesanyám mindig ezt emlegette.Van vidék ahol dödölének hivják. Én is készitettem már de csak natur és a kisütött,de nem piritott oldalas és párolt sav.káposztával leraktam ,felváltva egy tepsibe és betettem a sütőbe,lepiritani a tetejét.Nagy sikere volt.
198. vigyefene (válaszként erre: 196. - Lávli*)
2020. szept. 29. 16:45

A zsír életfontosságú volt, emlékszem 1x egy 4-mázsás mangalicát vágtunk, azt hiszem még megvan egy kép is róla. Azok a pici cifra szegélyű fehér-feketében.

Engem már gúnyoltak azért is, mert csak hullámos a hajam, nem olyan göndör mint a mangalica szőre.

Neked megsúgom itt, h ne hallja senki más, magyar fórumon.

197. Lávli*
2020. szept. 29. 16:44
Olvastam, hogy kukorica lisztből is szoktak készíteni.
196. Lávli* (válaszként erre: 194. - Vigyefene)
2020. szept. 29. 16:34
Igen, a szegények eledele volt, liszt, hagyma, krumpli mindig kellett, hogy legyen otthon.
195. Lávli*
2020. szept. 29. 16:33
Kockára vágott krumplit megfőzöm sós vízben, amennyi épp ellepi. Ha puha, kr. nyomóval összetöröm, de nem öntöm le a főzővizet, hanem abba bele. Annyi lisztet teszek hozzá, amitől kemény tészta lesz. Elég nehéz keverni, de kitartónak kell lenni. Lehet még sózni közben kicsit. 2-3 hagymát zsírban dinsztelek, pirospaprikával megszórom, és kb. 10 percig főzöm kevés vizet alá öntve, míg besűrűsödik. Ebbe a pörkölt szaftba mártogatott kanállal gombócokat szaggatok egy jénaiba, a megmaradt szafttal meglocsolom a tetejét és 180 fokon sütöm 20-25 percet. Mikor kész, a tányérba tett adagokat bőven meglocsolom tejföllel.
❮❮ ... 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 ... ❯❯

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook