Főoldal » Receptek » Levesek, levesbetétek receptjei » Rákóczi rostélyos recept

Rákóczi rostélyos recept

Elkészítési idő 100 perc
Szénhidrátszegény Szénhidrátszegény

Kalória 1200 kcal
Zsírtartalom 80 gramm
Szénhidráttartalom 50 gramm

A Rákóczi rostélyos hozzávalói:
6 szelet, egyenként 20 dkg-os magas hátszín (rostélyos), só, 2 púpozott evőkanál finomliszt, 2 evőkanál zsír vagy 4 evőkanál olaj, 12-15 dkg füstölt szalonna, 1 nagyobb vöröshagyma, fél evőkanál jóféle pirospaprika, 5 dkg sűrített paradicsom, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 30 dkg csiperkegomba

a körethez:
100 dkg burgonya (tisztítva mérve), só, 6 tojássárgája, 6 dkg vaj vagy sütőmargarin, csipetnyi reszelt szerecsendió, 7-8 evőkanál zsemlemorzsa
a köret sütéséhez:
bő olaj


Rákóczi rostélyos
-

A Rákóczi rostélyos elkészítési módja:
A húst kiverjük, széleit, inas részeit bevágjuk, nehogy a pecsenye sütés közben összekunkorodjon. Megsózzuk, majd a lisztbe forgatjuk, és egy közepes lábasban, a zsíron vagy az olajban körös-körül pár perc alatt elősütjük, majd lecsöpögtetve félretesszük. A szalonnát apró kockákra vágjuk, és a hús visszamaradó zsírjában üvegesre sütjük. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, a szalonnára dobjuk, pár perc alatt megfonnyasztjuk. A pirospaprikával meghintjük, elkeverjük, majd hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és a zúzott fokhagymát is. 3-4 deci vízzel fölöntjük, kevergetve fölforraljuk, azután belerakjuk az elősütött húsokat. Lefödve, kis lángon kb.1 óra alatt puhára pároljuk. Közben többször ránézünk, ha kell, elfövő levét pótoljuk, a húsokat megforgatjuk. Amíg a hús párolódik, megfőzzük a köretét. Ehhez a burgonyát kockákra vágjuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, azon melegében szitán áttörjük, és hűlni hagyjuk. Ezután 2 tojássárgájával, a puha (szobahőmérsékletű) vajjal és a fele morzsával összekeverjük, a szerecsendióval fűszerezzük. A masszából 4 nagy, egyforma körte alakot formálunk. Ha túl lágy, nehezen formálható lenne, tegyük rövid időre a hűtőszekrénybe. A körte alakokat a maradék tojássárgájával lekenjük, a többi morzsába forgatjuk. A gombát akkora kockákra vágjuk, mint korábban a szalonnát, a puha rostélyoshoz adjuk, 8-10 percig pároljuk. Ez elegendő idő arra, hogy a ropogósokat bő olajban aranybarnára süssük, és lecsöpögtessük. Mintha a körte szára lenne, mindegyikbe 1-1 olyan fogvájót szúrunk, aminek a végére aprócska nemzeti szalagot ragasztottunk. Tálaláskor a rostélyosokat a gombás szafttal leöntjük, és mindegyikre ráállítunk egy körte alakú krumpliropogóst


Kategória: Levesek, levesbetétek receptjei


A rákóczi rostélyos elkészítési módja és hozzávalói.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook