Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Babák & Mamák témák » "Problémás" gyerek az osztályban cikk

"Problémás" gyerek az osztályban


Néha mögé kell nézni a dolgoknak. Az okokat megvizsgálni és kicsit más perspektívából is ránézni. Mert mi van ha...?
"Problémás" gyerek az osztályban
A kép illusztráció (www.piqsels.com)

A család adja meg a társadalmi és kulturális alapokat. A gyermek végighalad egy szocializációs folyamaton, megtanulja, hogyan legyen egy közösség tagja, hogyan fogadja be a társadalmi normákat és elvárásokat, hogyan vállaljon felelősséget önmagáért és a döntéseiért.

A család után a köznevelésben kell résztvennie, kapcsolatba kerül a tanárokkal, más gyerekekkel. Teljesítménye hivatalosan is értékelésre kerül.


A család jó esetben szilárd hátországot biztosít mindehhez. De nem mindenki ilyen szerencsés. Vannak, akiket nem segít, hanem korlátoz a családi háttér. A szülők közötti konfliktusok bizonyítottan kihatnak az élet minden területén a gyermekre. Érzelmi sérüléseinek következményei lehet az agresszivitás, a depresszió, a szorongás. A következményeknek fizikai jelei is vannak, az ilyen gyerekek gyakran szenvednek fejfájástól, emésztési problémáktól, ekcémától, allergiától, különböző étkezési problémáktól is. Nehezebben építenek kapcsolatot más gyerekekkel, bizalmi problémákkal küzdenek, ha kialakul a kötelék, attól gyakran nagymértékű függőség alakulhat ki.


Egy széleskörű kutatás során vizsgálták, hogy az iskolai teljesítmény és viselkedés milyen összefüggésben áll a családi háttérrel. A rosszabb eredmények esetében a leggyakrabban előforduló tényező a szülők házassági konfliktusa volt. A jó iskolai teljesítményű gyerekeknél ez a tényező a családi élettel való elégedettség volt.


Azok a gyerekek, akik családjában a szülők gyakran veszekednek, érzelmi energiájuk nagy részét arra használják fel, hogy az legyűrjék s szülők rossz kapcsolata által okozott stresszt, depressziót és a pszichoszomatikus fizikai tüneteket. Azt is feljegyezték a kutatás során, hogy minél több a konfliktus, annál gyakoribb esetben jelentkeznek a gyerekeknél a figyelemfelkeltő magatartásformák: engedetlenség, fegyelmezetlenség, szabálytalan viselkedés és állandó iskolai problémák.


Ha ilyen gyerek van az osztályban, kicsit el kell gondolkodnunk! Meg kell értenünk, hogy olyan érzelmi viharoknak van kitéve az otthonában, amellyel mi magunk is nehezen küzdenénk meg felnőttként! A gyerekeknek kevés eszköz áll rendelkezésükre, hogy "oldást" találjanak önmagukban az érzelmi megpróbáltatásokra. A fent leírtak mind-mind kihatnak rá és okozhatnak olyan viselkedést az iskolában, ami az osztályfőnökkel és az osztálytársakkal is konfliktushoz vezet. Jusson eszünkbe, ez egyfajta segítségkérés részéről, olyan dolgokat kompenzál az iskolai közösségben, ami talán otthon történik vele a négy fal között, amiről esetleg senki sem tud.
Írta: boldogzokni, 2022. április 20. 09:35
Fórumozz a témáról: "Problémás" gyerek az osztályban fórum (eddig 26 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2022, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook