Próbaidő alatt teherbeesni.... (beszélgetés)
Én a 6. héttől a 16-ig folyton rosszul voltam, nem csak reggel, hanem egész nap.
Folyamatosan tömtem magamba a cukros teát és a kekszet, ez segített valamit, amúgy meg csak azt látták, hogy megyek mosdóba. Soha senki nem kérdezte, hogy rosszul vagyok-e, egyszer viccesen megjegyezték, hogy megy a hasam, én meg nem szóltam rá semmit. Hadd higyjék... nem érdekelt, aztán a 18. héten mikor megtudták, addigra meg elmúltak a rosszullétek, mondjuk addigra már vígan ugyanúgy dolgoztam mintha nem lenne semmi... :) Onnantól meg állandóan babusgattak, nézegették a leleteimet... gondolhatjátok... 40 ember, ha később jöttem, vagy kimentem ebédszünetben dokihoz, sorjázott UH képet nézni... na ez mondjuk nem tetszett a főnöknek, úgyhogy onnantól scanneltem, és ment a köremil :)
Nekem anno a nőgyógyász írt a leletemre 1 sort, hogy javasolja a betegállományba vételt. Ezzel elmentem a háziorvoshoz, aki kiírt táppénzre.
Az elejétől fogva minden vizsgálatnál kérdezte, hogy akarok-e otthon maradni. Azt mondta mindig van mit írni (fenyegető vérzés, vagy ilyesmi)
Rosszulétekre hivatkozva??? Vagyis a terhességre... Normálisak ezek?
Amúgy csak kiskönyvvel van védve a kismama (persze csak próbaidő után).
Én tuti jelentettem volna a céget a munkaügyi főfelügyelőségnek, mert ilyenre nem hivatkozhatnak, max elküldenek táppénzre...nagyon csúnyán megütötte volna magát a cég, ha bepereled őket.
De kár, hogy ezt nem 3 és fél évvel ezelőtt tárgyaltuk! :( :)
Na, a legközelebbi babánál most már tudom, hogy mit kell tenni, ha ilyen előfordul!
És az orvos ilyenkor mivel vesz fel táppénzre? Mert én is elvileg szülési szabadságra akartam menni, vagy mire, de arra azt mondta, csak szülés előtt 4 héttel írhat ki rá, így elmentem a pánikbetegségemmel passzív táppénzre! Elég agyagedény orvosom van, semmit nem köt az orromra!
Szia!
Próbaidő alatt kirúghatnak, ha akarnak, én is így jártam, megtudtam, hogy babát várok, nem mondtam el senkinek, de lejárt a próbaidőm, és a reggeli rosszullétekre hivatkozva kirúgtak! Így elmentem passzív táppénzre, azzal még 3 hónapot biztosítottam magamnak, utánam eg irány a munkanélküli! :((
Erre Nekem a munkaügyi vezető a következőt mondta:
Ha ilyesmi történik, nem kell aláírni a felmondást, össze kell cuccolni, egyenesen egy dokihoz menni, és aznap elég kiíratni magamat. Nem kell mindjárt farkast kiáltani... honnan tudjátok, hogy az Ő munkáltatója milyen? Ha mennek felé a papírral, még mindig megteheti, hogy azt mondja :"én ezt most nem írom alá", összepakol, irány a doki és megy táppénzre...
Szia!
Én nem próbaidő alatt tudtam meg, hogy babát várok, mégsem mondtuk el senkinek a 16. hétig. Addig nem is látszott, és ez volt a kabalahét, mire megtudtuk, hogy minden rendben van a babával.
A munkahelyen azt mondtam, nem tudok emelni, mert baj van a derekammal, így békén hagytak. A reggeli rosszulléteket meg nem vették észre, vagy azt hitték gyomorrontásom van.
Szerintem örüljetek a babának, várjátok nagyon, de amíg nem muszáj, ne mondd el a munkahelyen. Ezzel azt is bizonyítod, hogy babát várva is megállod a helyedet, így később sem fognak piszkálni.
Én a szülés előtt 3 héttel még dolgoztam, utána maradtam csak otthon (bevallom őszintén ennek anyagi vonzata is volt, mivel ha táppénzen vagyok, csak a fizetésem 70%-át kapom, és később az lesz a GYED alapja... szóval ezért is), de nem bántam meg. Mindenki nagyon kedves volt, a vége felé már sokat segítettek, mikor gurultam az asztalok között, mindenkinek volt egy kedves szava...
Szóval egy szónak is száz a vége, ilyen helyzetben jobb hallgatni :)
azért kell táppénzre menni ha már nem vagy prógaidős mert, azért nem rughatnak ki mert terhes vagy, de ha nem úgy végzed a munkád akkor igen, és egy munkáltató bármikor talál indokot.
én ugyanígy voltam mint te, egy szombati nap tudtam meg hogy terhes vagyok, és vasárnap járt le a próba idő, és utána még dolgoztam egy napot, és utána elmentem táppénzre. nem tudtak mit csinálni....szóval ha nem olyan a munkakör ami veszélyeztetné a picit, akkor próbálj várni, de például ha én elöbb lettem volna terhes akkor is elmentem volna táppénzre mert olyan munkát végzek ami megterhelő, és már volt egy vetélésem, így is egész nap fekszek és mégse gondtalan a terhességem
Sziasztok!
Egyrészt azért, hogy ne basztassanak, és véletlenül se legyen semmi probléma, másrészt, hogy ne adhasson okot a kirúgásra ... mert ugye a terhes nőt nem lehet kirúgni, de ha a dolgozó hibázik .... érted :S
Másrészt meg mindenkinek jobb így ...
Melóban nem 'akadál' a kismama, és tud pihenni is :)
Szia!
Én is így jártam, próbaidő alatt lettem terhes. Elmondtam, nagyon "kedvesek" voltak, nem küldtek le, csak éppen folyamatosan piszkáltak utána mindenért. Ennek az lett az eredménye, hogy 200-as vérnyomással kerültem az orvoshoz és 16 hetesen elvetéltem. Úgyhogy nagyon vigyázz magadra és inkább tényleg ne mond el, aztán 3 hónap múlva betegállomány.
Boldog babavárást kívánok Neked.
Próbaidő alatt mindkét fél indoklás nélkül megszüntetheti a munkaviszonyt.
Amíg nem jár le a 3 hónap, szépen csendben kell maradni... aztán ha húzható még a dolog, akkor várni, és csak akkor szólni, ha már muszáj.
Akkor már nem rúghatják ki az embert, mert a terhesek védve vannak ebből a szempontból.
Akkor el kell menni veszélyeztetettként táppénzre, és szépen lesz biztosítás, tgyás, és gyed is.
Lehet, hogy nem túl fair, de a mai világban azért nem mindegy mennyi pénzből élünk egy pici babával.
Hú, nehéz ügy.
Nem azt fogják mondani, hogy azért rúgják ki, mert terhes, hanem kitalálnak ezer mást. Illetve nem is kell kitalálni semmit, mert próbaidő alatt tudtommal bármelyik fél indoklás nélkül felmondhat.
Na ez elég rossz időzítés volt:))
A próbaidő alatt mindkét fél felmondhat.Ezért próbaidő.