Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Lélek & Szerelem fórumok » Pontosan mit takar a Lilith szó és hogyan lehet megállapítani a helyét? fórum

Pontosan mit takar a Lilith szó és hogyan lehet megállapítani a helyét? (tudásbázis kérdés)


2010. ápr. 24. 19:28

Az alvásparalízisnek -mint a legtöbb pszichés eredetű jelenségnek- számos értelmezési szintje létezik. Szó volt a fiziológiai szintű magyarázatról, a pszichológiai megközelítésről, van azonban egy harmadik szint is, mely meglátásom szerint a jelenség legizgalmasabb olvasatát képezi.


A tudósok által kutatott bio-kémiai elváltozás szép és jó, de semmit nem mond az élmény jellegéről, a rettenetről, melyet a szenvedő alanyok kénytelenek elviselni. Nos, ezt az űrt plasztikusan kitölti a jelenség mitológiai háttere...

A kezdetek


Szép LilithA zsidó hagyomány szerint Ádám eredeti felesége, női fele nem Éva, hanem a fekete hajú, bódítóan gyönyörű Lilith volt. A kezdetek kezdetén Ádám együtt élt ezzel a tüneménnyel, kinek a legenda szerint szépségénél csak a függetlensége, szuverenitásra való törekvése volt nagyobb. Különlegesnek gondolta magát, olyan lénynek, ki senkihez nem hasonlítható, kit nem lehet egy szinten emlegetni Ádámmal. Lilith megtagadta, hogy férjével egyenrangúnak tekintse az Úr, ellenállása a szexuális aktus egyes formáival szemben is megnyilvánult: ellenezte a hátulról történő közösülést


Ellenállása miatt Lilithet Isten száműzte a paradicsomból , amit Ádám -tekintettel a női adottságaira- nem helyeselt. Az ősi szépség azonban ellenállt. Nem kívánt a paradicsomi együgyűségben megmaradni, nem akart Isten és ember által felállított szabályok szerint létezni. Lilith függetlenségi törekvéseinek eredményeképpen demonizálódott és száműzötté vált .


Lilith ezt követően a Gonosz egyik jelképévé vált. Idővel olyan neveket kapott, mint az éjszakai boszorkány (night hag), éjszakai szörny (night monster), a vámpírok úrnője. Lilithet azonban mindenekelőtt a succubik királynőjeként tartjuk számon.


Isten a fekete hajú szépség száműzését követően megteremtette Ádám odaadó Éváját. A régi, női-férfiúi egyenrangúságra épülő modell megbukott, így az új idea az alárendelt női szerepről, középpontban álló férfiúi princípiumból állt.


Dark LilithÁdám ex-neje ez idő alatt igazi alvilági démonná lett , egyre mélységesebb gyűlöletet táplált az ember és Isten iránt. Lilith az élet tagadójává, csecsemők és anyák rettegett mészárosává lett. Egyes tradíciók szerint Lilith volt az a démon, aki a bűnre csábította Évát az alma megízlelése révén. Ugyancsak az ő nevéhez fűzhető Káin bűnöző, testvérgyilkos hajlama.

Éjszakai rettenet


Ádám Évától való elszakadása a férfit sebezhetővé tette az éjszakai lidérccel szemben: Lilith az éjszaka leple alatt horrorisztikus-erotikus álmokkal ajándékozta meg ex-férjét. A démoni lény fokozatosan kiszívta az életerőt a tehetetlen, alvó emberből . Sok légió démon született Lilith erőteljes éjszakai támadásainak eredményeképpen. A sötét anya elszabadította gonosz gyermekeit, a lilineket: így született meg a succubus legendája.


A rabbi szövegek szerint Lilith az idők végezetéig kísérteni fogja az embert. Lehetséges, hogy Lilith személye manapság is beárnyékolja hétköznapjainkat?

Popobawa – a zanzibári zaklató


PopobawaZanzibár szigetén egy denevérszerű fülekkel és szárnyakkal ellátott lény tartja rettegésben a férfiakat. Popobawa-ról van szó, a a Küklopsz-szerű törpéről, ki az éjszaka leple alatt belopózik a védtelen ember ágyába, szodomizálásra kényszerítve őt. A szkeptikusakat előszeretettel támadó Popobawa elérte azt, hogy a sziget lakói nagy számban félik személyét ...


Carpenter idézi napjaink egyik áldozatát, Mjaka Hamad-ot:


Éreztem, hogy valami rámtelepszik. Olyan volt, mintha hang nélkül sikítanék... Azt gondoltam, hogy Popobawa látogatott jött el hozzám, hogy valami szörnyű, szexuális aktust hajtson végre rajtam.


A szörny arra kényszeríti megalázott áldozatát, hogy terjessze a világban az Ő jelenlétét. Ellenkező esetben fenyeget, ismét megjelenik egy újabb erődemonstrációra, hogy bebizonyítsa hatalmát.


A támadások annyira élethűek, hogy sok áldozat gyakran törött csípővel és más sérülésekkel kerül a sürgősségre. Előfordul, hogy családok alszanak egymáshoz lapulva házaik előtt, védve azt a szörny támadásaitól. Még azok a szigetlakók, akik nem hisznek a szörny létezésében, belátják, hogy a megfélemlített szemszögéből átélt, valós élményről van szó.

A támadó arcai


Szó volt már az incubus-succubus jelenségekről. Az incubus egy férfi nemű démon, ki az éj leple alatt szedi áldozatait. A succubus az incubus női megfelelője. Mindkét teremtmény rendelkezik a formaváltás képességével, így sokan az incubust és succubust ugyanazon lénynek tartják . Egyesek szerint éppen Lilith embergyűlölő megnyilvánulásáról van szó. Vagy lehet, hogy az elszabadított fiai hajtják végre ezen szörnyűségeket ?


Az évszázadok során az incubus és succubus jelenségek nagyon sokféle formát öltöttek. A különböző vámpír-legendák a Lilith mítoszból származtathatók: Ádám első felesége nemcsak a vámpírok királynője, de a vámpírok őse is. A néphagyomány szerint a vámpírok a succubusokhoz hasonlatosan korlátozzák áldozataik szabad akaratát, elvakítják nemiségükkel és kiszívják életerejüket .


Sokan úgy gondolják, hogy az ún. UFO-rablás jelenségek az incubus/succubus modern megnyilvánulásai. A kultúránk átalakulásával szörnyeink is változnak. Az alvásparalízisben megjelenő támadások lényege azonban mindig ugyanaz. Az évszázadok során sok millió ember kultúrától és származástól függetlenül szenvedő alanya volt az éjszakai támadásnak. Úgy tűnik a kollektív tudattalanunkban él egy mítosz, mely éberen vár arra, hogy meghatározza éjszakáinkat...


Héber-summér ábrázolás

3. 69ae2f8b7e (válaszként erre: 2. - Aramis39)
2007. máj. 4. 08:11
Köszönöm Aramis39:-)))Az asztrológiával kapcsolatban kérdeztem,de időközben megkaptam a választ:-)))
2007. máj. 2. 20:30
Lilith, az elsõ nõ, akit Isten még Éva elõtt teremtett. A monda szerint késõbb Samael felesége lett. Ezzel a "sötétség úrnõjévé" vált, a pusztulás és a halál démonává kiáltották ki.
2007. máj. 2. 12:00
Egy kis segítségre lenne szükségem.Aki jártas az asztrológiában,kifejthetné nekem,hogy pontosan mit takar a Lilith szó,és hogyan lehet megállapítani a helyét.Köszönöm:-)))

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook