Petesejtdonoros lombik (beszélgetés)
2hós koromtól nagyikámék neveltek. Nekem ez volt a természetes felállás. Felnőttként persze visszagondolva, értékelem azt, hogy 50évesen elölről kezdték a babázást, és amit erejükből tudtak, megadták nekem. Az utóbbi 5évben én/mi gondoztuk nagyikámékat, most már csak tatát (90éves), és ez így természetes.
ez egy szuper kis mesekönyv, ami gyereknyelven ír a psejt donációról, én valahogy így tervezem elmesélni, az ő történetüket, ezzel tulajdonképpen már gyerekkorukban 'természetes' lesz nekik, ismerős, az ő érettségi szintjüknek megfelelő információval. Nem kell nagy feneket keríteni neki, minél nagyobb a titok, annál rosszabb szerintem, és ha pár ismerős-rokon is tud róla, ki tudja, hogy évek/évtizedek múlva merő 'jószándékból' elszólja-e magát. (nagyikám egy kollegája tartotta volna titokban az örökbefogadást, de egy szomszéd tett arról, hogy a már felnőtt gyereknek elmondja)
Nekem pl anyukám, bár anyának szólítottam, mégsem volt 'anyafigura', pedig jött testvéreimmel rendszeresen, de ez akkor tudatosult, mikor huszonéves fejjel, anyák napjára elmentem a virágboltba, hogy egy szép csokrot készíttessek, benne három pillangóval, (én, húgom, öcsém), és felköszöntöttük MAMÁT. aztán fél óra múlva, csöngetett anya, és leesett, hogy neki nem vettem virágot, semmit.
Szépen megfogalmaztad a lényeget.Jobb felkészíteni időben,mert sokkal rosszabbul sülhet el ha kiderül egy rossz akarótól az igazság.
Joggal elvárom a gyermekemtől,hogy becsületes legyen az életben,büszke arra,hogy ekkora áldozat árán megszületett,nem az anyagiakra gondolok,de sokan megvívták a csatát saját magukkal mielőtt vállalták a donoros beültetést,a csoda maga siker és a lehetőség egy boldog családnak lenni.
Viszont épp ez miatt az örökbefogadásnál már fejtörést okozna,hogy mi a legjobb mindenki részére,hogyan legyen elmondva...
A sok okoskodó,unatkozó kotnyeles embert gyorsan elküldeném melegebb éghajlatra...hisz mindenkinek volna mit összesöprögetnie a saját háza tájékán!(Tapasztalat.)
Köszi a linket.
Délután tuti megnézem 👍🏻
Puszi
Annyiban van jelen a donor, hogy az ő génállományából és a férjedéből lesz az utód. Szóval elég intenzíven jelen van.
Én egyébként azt gondolom, hogy nem a gének miatt lesz család egy család és nem a (csak) a vér köt össze. Azt hiszem, hogy ha szeretetteljes közegben nő fel egy baba, akkor ha eljön az ideje, abból az információból, hogy az a picike sejt honnan van, nem lehet gond. De joga van tudni, mert mindenki tudni akarja, hogy honnan jött.
Én a meddőség kapcsán jártam pszichológushoz és kineziológushoz is, és feljött, hogy kérdezzem meg a szüleimet a fogantatás körülményeiről. Ha felnőtt fejjel derült volna ilyen ki nálunk, az biztosan sokkolt volna. De úgy érzem, hogy ha ezt időben megtudom, nem okozott volna semmiféle gondot.
Ez nem olyan dolog ami hazugság.
Sokkal nagyobb bonyodalom lenne belőle ha leültetném és elmondanám.
Ehhez senkinek nincs köze, lett, én leszek az anyukája és ennyi. Nem kérdés túl sem kell ragozni .
Ha meg nem érti meg és nem úgy néz majd rám jön a nem is vagy az anyám és felborul a lelke.. neeem
Nem hiányzik. Kettőnk között sem téma ez.
Megszületik és soha többé nem lesz ez téma.
Ennyi
De én is elfogadom ha bárki úgy érzi elmondja.
Igazatok van, igazából nekem is elsőre az volt a természetes, hogy elmondom.
Tulajdonképpen én nem is igazán tudom biztosan, hogy mennyit számít az, hogy más petesejtje.
Úgy értem öröklés,stb., milyen részben van "jelen" a donor.
Erre nekem még doki sem tudott egyértelmű választ adni.
Mondjuk, lehet hogy ugyanolyan fontos itt is az őszinteség, mint örökbefogadásnál.
Nem tudom, nem egyszerű....
De itt jól megvitatjuk és tudunk segíteni egymásnak, hogy a legjobb döntést hozzuk meg.😊
Én el fogom mondani.
Amikor már megérti. A gyerekek úgyis megérzik a titkot.
Ajánlom mindenkinek ezt a könyvet!
Hááát!
Láttátok azt a filmet, hogy Én gyönyörű szép kisfiam?
Csodaszép, édes-bús film egy amerikai pszichiáterről szól, aki megtudja, hogy előrehaladott leukémiában szenved és egyetlen lehetősége a csontvelő átültetés. Lehetőleg testvértől.
Mivel neki nincsenek testvérei, így gyakorlatilag semmi esélye a túlélésre.
De ami a legrosszabb, el kell mondania az idős édesanyjának, hogy pár hónapja van hátra. És ekkor kezdődik igazán a sztori. Az édesanyja elmondja, hogy örökbe fogadták, egy 16 éves angol lány volt az édesanyja. Elindul megkeresni a vér szerinti anyját, hátha vannak testvérei...
Azt gondolom, ha nekünk mégis donor kellene, akkor elmondanám neki. És akkor mindenképpen szeretném, hogy testvére is legyen, persze ugyanúgy tőlünk. Hogy ne legyen gyökértelen.
De tiszteletben tartom más véleményét.
Az őszinteség minden jó kapcsolat alapja. A gyereked lesz az, aki az egyik legfontosabb lesz az életben a számodra. Fordítva is ugyanez igaz. Szóval pont ilyen esetben kellene 'titkot' tartani egy egész életen át?
Gondolj bele, ha Te lennél a donoros gyermek és nem tudnád.....de aztán valahogy csak megtudnád. Haragudnál a szüleidre, mert nem mondták el?
Ezen én is agyalok.
Hol így, hol úgy gondolom.
Először azt gondoltam, hogy joga van tudni a gyerekemek a születés-körülményeit,mostanában meg inkább a nem felé hajlok.
Végülis egy kis sejt segítség, de teljes mértékben a miénk lesz,én hordom ki és szülöm meg, kettőnkből lesz.
Lehet, hogy a gyermekünk is , és mások is több jelentőséget tulajdonítanának ennek a dolognak, mint amilyen valójában és esetleg nem jó érzéseket keltene bennük.
Aztán, ha oda kerül a sor,ki tudja hogy döntök?
Most én is felesleges gond forrásának tartom elmondani.
Neeeem.
Senkinek nem mondtuk még a család a gyerekem se tud róla a háziorvos is csak azt tudja lombik.
A gyereknek meg főleg sose mondanám el.
Senkinek semmi köze hozzá ez a kettőnk dolga nem kell ebből bonyodalom. De ezt mindenki maga tudja hogy érzi.
Szoktam ezt is mondani névvel,dokival mert mi is elkezdtük itthon a Budaiban .
Nem is gondoltam h ez ekkora téma lesz az ismeretségi körben úgy h másfél éve kis se mozdulok jóformán itthonról mert nem dolgozom .
Szinte mindenkinek van egy ismerőse aki babára vágyik elképesztő.
Köszönöm...
Puszillak😘
Mi sem mondtuk senkinek hogy donoros.
Ha kérdezik én mindig azt mondom, hogy a Kaáliban sikerült. (Előtte oda jártam).
Valami ilyesmit megpróbálhatsz.
Esetleg menj el pénteken is vérvételre.
Drukkolok, hogy emelkedjen!
Én tutira bevizsgáltat kértem volna.....Éppen ma írtam, hogy nálunk a 2 bevizsgált embrióból 1 életképtelen.
Szóval sajnos a huszonéves donor sem garancia :(
Csináltass majd kontroll vérvételt, ahogy más is írta. Ha szépen emelkedik, akkor lehet ünnepelni :)
Drukkolok, hogy jól alakuljon minden!
Kedves Lányok!
Ezidáig csak nézelődő voltam, illetve figyelemmel kísértem a történéseket, de most Nálunk is célegyenesbe ér a Reprofit storynk:), március 07-én a donortól leszívás, március 12-én beültetés. Előzmények 6 sikertelen sajátsejtes lombik, 43 év, alaperedményeim rendben. Nagyon bízom benne, hogy sikerül, de ha van ötletek arra, hogy az imáimon kívül mi segíthet még, kérlek segítsetek tanácsokkal.
Donorembrio, de pgs-t nem kertunk. 20 eves donoroknal nem eroltettek.
Hat, eddig mar km-eket kirandultunk. 😊 Bagocsi azt mondta, eljem uu az eletem, ahogy eddig es ne is foglalkozzak a beultetessel. Amit nem szabad, emelni, hajolni.
Szerintem igen!😊
Nekem is kb.ennyi volt, ET+12 ( 3 naposakkal), a doki gratulált, azt mondta hogy ez jó.
Ha emelkedik szépen, akkor rendben lesz!
Ismételd meg pár nap múlva a vv-t!
Drukkolok!😊🍀🍀🍀
Ildus nagyon sajnálom :(
Most hogyan tovább?
Ez donor embrió volt? PGS tesztelt?
Vagy donorpetesejtes? Ha az utóbbi, akkor hány embriótok maradt végül?
Amit tehetsz, hogy sokat pihensz és nem idegeskedsz semmin.