Paleolit táplálkozás (beszélgetés)
Ha sütőben vízbe állítva dunsztolom, az ugyanezt tudja kábé?
amit szeretnék... Hőt és időt lehet beállítani. Gyümölcsöt 30 percig 90 fokon dunsztolom. Bár most olvastam, hogy 80 fok kell csak neki, én eddig mindig 90-en csináltam
hű, de jó ötlet! Ma szedjük le mi is a cseresznyénket.. akkor aszalunk is belőle.. meg fagyasztunk. A mienk bió, mert valahogy elmaradt a permetezés és ezért is kell mielőbb leszedni, mielőtt nagyon megkukacosodna..
A gép mit csinál a befőttel?
És tettem el cseresznyét, úgy ahogy Kantara reklámozta tavaly. csak a natúr cserit tömtem üvegbe, semmi lé és lezártam, úgy ment az automatába. Nagyon jól néznek ki.... Kíváncsi vagyok milyen lesz, de csak nem nyitok ki egyet most dömping idején...
Ja és nagyüzmben aszalódik a cseresznye. 2 kg meggy már kész. Lett belőle egy nagy méretű nutellás üvegnyi megaszalva. 6 kiló cseresznye most szárad még egy kicsit mielőtt üvegbe megy. Este szedem a következő adagot. Na ez is van olyan édes mint a datolya. Azt nem mondom, hogy vegyszermentes, mert mindig kapnak egy lemosót,meg virágzáskor monília elleni szert, sajnos anélkül nagyon rizikós és még a fa is rámehet
nyammm ez nagyon jól hangzik... én meg feltettem megfőni az epret lekvárnak. Bár tudom nem a lagpaleobb dolog a lekvár....
Én úgy tudom, hogy ki lehet teleltetni és csak nálunk nem évelő, mert nem szereti a hideg telet. De nem foglalkoztam vele
legújabb kattanásom:
Egy kehelyben 1 réteg darált dió, 1 réteg kakaós banán, a teteje kirakva eperrel. Magam sem gondoltam, hogy milyen jó izek és textúrák ezek együtt..
én piacon vettem a datolyát, a szárított gyümölcsösnél - ez jó minőségű volt. És van nekik eg prémium kategóriájuk is, ani kicsit drága de nagyon durván jó..
Őstermelőtől datolyát magyarországon??
Nálánál - nálam... Hülyetelefon!
HOGY szaporítod a sztíviát? Nálánál egyik virágzik épp, de nem hinném, hogy magról érdemes. Nem évelő ugyan, azt hiszem...
Merre laksz, ha olyan helyen akkor a füge is megteremhet. Sokat tud teremni. Egy nagy fa egyenesen rengeteget,és meg lehet aszalni a termését. Mindenféle cukros lé permetezése nélkül házilag is. Nagyüzemben ui glükózsziruppal permetezik
Igen, tudom. Általában arra kattanok :DDD De csokifüggő vagyok, csak általában tiszta :D
Most nincs gond, gyümölcsszezon van. :))) Tegnap is a fáról legeltem az epret :DDD
Steviát ki fogom próbálni kertben. Anyukámnál :D mert nekem nincs :)
1kg cseresznye nálam, a sok rost miatt fájdul meg...
Az a trükkje szerintem, hogy el kell érni, hogy olyan dolgokra kattanjál, amik jók. Én most az olajos halakra, az olajbogyóra meg az eperre vagyok rákattanva, na persze nem így együtt, de azért egy jó kombináció ez így. Nem sokára jön a tojás + saláta szezon, ami szintén király. Ezért jó a kert. :-) A stevia, amit vettem szintén szépen nődögél, ha kicsit nagyobb lesz, akkor továbbszaporítom, meg elkezdem szedni. Mákos kiflit vagy valami ilyesmit akarok csinálni paleo módra.
Én a fügével vagyok ugyanígy, de nehéz jó minőségűt kapni. (A datolya sem rossz, de abból meg kb lehetetlen.) Amit boltban kaptam eddig abban mind volt hibás is, meg túl szárazak voltak. Nagykerből ettem jót eddig meg őstermelőtől.
Nem tudom mi esik bio alá. Amit tudok, hogy növényvédőszer maradványok kimutathatóak a mézből, és hogy sok méhe elhullik ezektől a vegyszerektől. Szóval sokat számít az, hogy hol legeltet.
A stevia egy növény, a szteviozidok adják az édes ízt. Annyiból hasonlít a szterán vázra, hogy van benne sok gyűrű. Majd ha azt mutatják ki, hogy hormon hatása van, akkor talán elkezdek foglalkozni a témával.
nekem még nem fájt a hasam gyümölcstől. nem tudom mennyit kéne ahhoz ennem, hogy fájjon. Szerintem nincs az a mennyiség
nem partizánkodtál. Amúgy fájl megnyit, Ctrl+V majd Ctrl+C és ennyi volt
még semmi. Én most kitalálok valami vegyeset (egy magyarost meg egy mediterránt az lesz)
eszembe szoktál jutni ám cseresznyeevés közben de komolyan! Ha ezt a Menyus most látná!
Hát igen, ezért nem is törekszem a biomézre. Nem éri meg a különbséget. A gyógyszer meg végül is fontos, ha megbetegednének a méhecskék anélkül, ezért nem is szólhatunk semmit. Jó nekem a termelői, bőven. Mégsem bolti pancsolmány.
Jóvanna, hát most kell enni, most terem, ledolgozod te azt :). Szezonjában lehet, ősünk is így tett, egyszer-egyszer jól belakott vele, aztán máskor meg nem. Ha nem fájdult meg a hasad, akkor egészségedre!
Én is követném!
Cseresznyénk most kezd érni, a meggy még nem, sajnos az egyik meggyfa meghalt :(. Valami betegség úgy megtámadta, hogy nem élte túl a telet. A faepret én is nagyon szeretem, de még itt nem terem.Kb. 3 hét még.
Hát biztos finom. De 3 kocka már nekem is sok.
Hogy te milyen tök rendes vagy! :) Egész nap nem voltam a gépnél, csak most látom, mekkora litániát beírtál köbükinek :). Remélem, hamarosan észreveszi. Kár, hogy nem szóltam hamarabb. Nagyon szép tőled, hogy ennyi időt rááldoztál. Ne haragudj, hogy így partizánkodtam, csak annyira sajnáltam szegényt :). Köszi a nevében is, nem ismerem őt különben, nem tudok szólni neki, csak remélem,odanéz majd a blogra. Amúgy eléggé döglődik a blog....talán most egy kicsit élénkül.:)
Himalája só, fokhagyma, citrom illatú kakukkfű. A következő lestyános lesz.
Nálad mi jött be legjobban?
Húúú az én mai étrendem sem követendő
Reggeli még oké hagymás szalonnás rántotta. Azóta ettem egy halom cseresznyét, meggyet, földiepret meg fán termő epret. Semmi mást,mert már más nem fér belém...
További ajánlott fórumok: