Paleolit táplálkozás (beszélgetés)
Okés akkor engedelmetekkel inkább ide rakom ki,hogy mindenki olvashassa:
Szóval az alap recept:
- 3 (lehetőleg nagy) tojás, szétválasztva
- 75 g - 3 evőkanál - áttört túró, vagy krémes ricotta, vagy natúr krémtúró, vagy krémsajt
(én ricottával csináltam)
- 1/2 kávésaknál só
- pár csepp édesítő
- 1 csipet tisztított borkő (ez segít egészen keményre és tartósra verni a tojásfehérjét, én borkősavval csináltam)
Elkészítése:
A tojásfehérjét verjük fel jó keményre, félúton adjuk hozzá a borkövet. A tojássárgáját a krémsajttal, a sóval és a pár csepp édesítővel szintén keverjük simára (legjobb ezt is kézimixerrel, mert a krémsajt kisit "makacs"), majd óvatosan, hogy ne törjük össze a habját, adjuk hozzá a tojásfehérjét. Egy kanállal rakjunk halmokat sütőpapírra, és 150 fokra előmelegített sütőben - nem légkeveréses módban! - süssük 1 órán keresztül. Várjuk meg, amíg kihűl, és egy nagy - kenyérszeletelő - késsel vágjuk óvatosan ketté.
Kis pillekönnyű zsömiket kapunk végül, ami szerintem nagyon jó szendvicsalap. Én 6 halmot készítettem, és így 0,66 g ch volt 1 db-ban.
Sziasztok! Nem tudtok valami jó paleós kenyeret? De ne lenmagosat, mert azt most sütöttem és nem valami finom...kezdő vagyok!
Előre is köszike
Sziasztok!
Beleolvastam a fórumotokba,bár én nem paleós hanem Atkinses vagyok,de sok dologban egy cipőben járunk pl. nincs gabona és nincs tej..
Szóval látom nálatok is a reggeli szendvicskenyér kiváltása a gáz.
Mi egy álzsömlével oldjuk meg ,ami nagyon kellemes piskóta jellegű és megtölthető dolog.
Bár nem tudom a tejszin belefér -e nálatok,mert nálunk azt a zsíradékok közé sorolják/máshol is/és nem tejterméknek,,,?!
Ha érdekel valakit stzívesen elküldöm a recijét,nem bonyolult,tényleg:DD
Ha nem gond nézegetek még itt,mert sok jó ötletet találhatok a ch mentességhez:D
Hali! :)
Már mentettem is! Sós sütiből úgyis hiányom van.
Köszi! :)
Halihó!
Olyan fincsi sós paleo muffint sütöttem a hétvégén, csak az a gáz, hogy nem írtam fel pontosan az arányokat. Kb. 10-12 tojásfehérjét felvertem nem túl keményre, ebbe egy kis darált mák, só, őrölt lenmag, 1 sütőpor, őrölt mandula, pár szem durvára őrölt dió, tetejét megszórtam szezámmaggal... asszem ennyi. 12 db-os muffinformába öntöttem, pici vajat tettem mindegyiknek a tetejére. Olyan illat volt amikor sült mintha bundás kenyér lenne, és az íze is hasonló. Nagyon fincsi.
Sziasztok!
Ki merre?
Én elkezdtem a szaloncukor gyártást. Egyenlőre még csak a zselés kóstoló készül. De aztán jön a marcipános és a kókuszos is. Aztán a mi bejjön a családnak, abból készül majd több. A csokimáztól kicsit tartok. Remélem sikerülni fog.
és egyetértek másokkal, a paleo nem az, hogy akkor most mindent zabliszttel helyettesítek. Minimálisat itt-ott sűríteni, ha össze kell fogni valamit, de csak picit. Nekem a kilós zacsiból nyár óta az 1-3-a fogyott kb.
És felhívnám a függők figyelmét, hgoy sós paleo muffint is lehet csinálni spenóttal, répával, stb., ismeni finom
Sziasztok!
Hétvégén szalonnát sütöttünk reggel, nem birtam ki is 1,5 szelet fehér kenyeret megettem.Reggelre 2 tizeddel többet mutatott a mérleg?Ez a kenyértől lehet?Bár csináltam egy kis sajtos paleo pogácsát és egy kis mazsolás kakós paleo sütit is.Szerintetek mitől emelkedett a súlyom?Egyébként egész jól ment eddig a fogyás.
Nálunk a férjem kb. 2 hete paleózik. Én a tojást salátával, paprikával, esetleg sajttal adom neki és nincs vele gondja, pedig Ő is azt hitte, hogy kenyér nélkül nem megy.
Próbáld ki, hogy nem kenyeret harapdálsz hozzá, simán megy. Egyébként a tények-tévhitek oldalon van lenmagból, illetve zöldségekből készült "kenyér" recept is. Esetleg kipróbálhatod őket.
Ja, a másik kérdés:
A zab nem paleo. A zabpehely és -liszt időnként, ritkán, inkább az átmenet segítségeként használandó. Nem úgy néz ki, hogy akkor most mindent zabbal készítek és hurrá. A zab is gabona, csak épp (ha tiszta) nem tartalmaz glutént. Ennyi az előnye. Időnként elmegy, de ne szokj rá nagyon a zabos ételekre.
Hogy neked a fogyásban mi segít jobban és mi kevésbé azt ki kell tapasztalnod. A zab még mindig jobb, mint a többi gabona, de legjobb nélkülük.
Zsír: A leginkább a kókuszzsírt, -olajat javasolják, csak annak legalábbis felénk szinte lehetetlen a beszerzése. Salátákhoz, amikor nem éri nagyobb hőhatás jók a hidegen sajtolt olajak (oliva, repce, dió). Az állati zsiradékok is jók, ha sütni akarsz velk. Persze a legobb, ha házi készítésű (pl. piac), illetve a tisztított vajat (ghí) szokták használni.
Ami ebből nekem van (és használom) az a libazsír (piaci, vagy saját), valamilyen hidegen sajtolt olaj is van mindig itthon és a vaj. A vajat még csak úgy simán használom. Sokfelé le van írva hogyan készül a ghí, de még nem álltam neki ezzel pepecselni. Indiai boltokban kapható készen is, de az meg igen drága. Szóval én valahogy így. :)
Hello!
Először is HVikinek köszönöm a tájékoztatást.Lenne egy olyan kérdésem,hogy milyen fajta zsirt használhatok?Liba vagy sertés vagy milyet?És a zabpehelyliszt és a zabpehely pl.sütikhez az jó?
Szia Bea!
A tények-tévhitek oldalon oldalt van 1 "Paleo táplálkozás" mező. Ha arra ráviszed az egeret, kinyílik 1 ablak, ahol sok egyéb mellett találsz 1 olyat, hogy "Paleo blogtémák". Ebből is van több. Akármelyikre kattintasz, elirányít a következő (igy a legutolsó) blogtémához is. Gábor ugye mindig oda írogat aktuálisan. De én végigolvastam a tavalyi indulástól, mert a többiek akkor voltatk kezdők és jó volt gyorsítva látni azokat a próbálkozásokat, bizonytalanságokat, amiken én is átmentem. A rengeteg receptről amit lementettem már nem is beszélek.
Jó olvasgatást! :)
További ajánlott fórumok:
- Akik valamilyen okból abbahagyták a Paleolit táplálkozást, azok véleményét, tapasztalatát várom
- Paleolit táplálkozás vagy vegetarianizmus?
- Megállja helyét neuro-diétaként a paleolit táplálkozás?
- Paleolit táplálkozás 2012.január 1-től
- Fitátok és fitinsav a paleolit táplálkozásban...
- Próbálta már közületek valaki a Paleolit táplálkozást?