Paleolit táplálkozás (beszélgetés)
Marci is rákérdez 3× is, hogy ez biztos karfiol leves? De azért mormogva is, de megeszi.:D
Nem lehet minden áldott hétvégére karfiollevest főzni.
:DDD
Az enyém ránézésre válogat, nem érdekli a marketing!
Egy paleos barátném találta, a mozzarella helyett keményebb sajttal is készíthető.
Fokhagymás pizzakenyér - karfiolból
Hozzávalók
- 320 gramm karfiol (kisebb fej)
- 2 tk olívaolaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 tojás
- 300 gramm mozzarella sajt
- 2 ek. olasz fűszerkeverék (bazsalikom, majoranna, oregano, kakukkfű, rozmaring)
- 2 csipet só
- 2 csipet bors
Elkészítés
A karfiolt rózsáira szedjük, leveleit és torzsáját eltávolítjuk és késes mixerben finomra daráljuk. Lehet sajtreszelőn is, de szerintem úgy nehezebb. Hőálló tálba tesszük és mikrohullámú sütőben (lehet máshogy is, de még utána kell néznem) , víz hozzáadása nélkül, puhára főzzük. Néha keverjük. Ez 6,5 percet vett igénybe, 800 W teljesítményen. Egy mélyebb müzlis tálkára való lett. Hagyjuk nagyjából kihűlni.
Kis serpenyőben olajat hevítünk s ráreszeljük a fokhagymákat. 1 percig pároljuk, sütjük.
Lereszeljük a mozzarella sajtokat, összekeverjük egy külön tálba a fűszer keveréket. A két tojást lazán felverjük.
Összekeverjük a kihűlt karfiolt, a tojásokat, a fokhagymás olajat és a sajtok 2/3-át. Hozzáadjuk a fűszerkeverékünk felét. Sót és borsot. Alaposan elkeverjük.
A sütőt 180 C-ra előmelegítjük, nálunk légkeverésen. Egy sütőformát (26 cm-es kerámia) kibélelünk sütőpapírral, amit vékonyan lekenünk olajjal. Belesimítjuk a karfiolos, fűszeres keveréket. 35 percen át sütjük. Szép barna lett a teteje, de még nem elég szilárd.
Kivesszük a sütőből és egy másik sütőpapírt terítünk a tetejére. Egy tepsi vagy lapos, nagy fedő segítségével megfordítjuk a tésztánkat. Az eddigi teteje kerül most alulra. Levesszük óvatosan a sütőformát, majd a papírt is. Mehet vissza a sütőbe, 15 percre. Sütés közben pazar fokhagyma illatban úszik a konyha.
Mindkét oldalát szép barnára sütöttük a pizzakenyerünknek. Kivesszük a tepsit és ujjnyi szeletekre, darabokra vágjuk. Egymástól kicsit eltávolítjuk, hogy jobban átsülhessenek. A maradék fűszerrel megszórjuk a szeleteket és a reszelt mozzarella maradékát (100 gramm) is szépen elrendezzük a tetején.
Bekapcsoljuk a grillt 200 C-ra, s addig sütjük, amíg a sajt teljesen meg nem olvad és szépen el nem kezd barnulni. Nos, ekkor vagyunk kész.
Kivesszük és hűlni hagyjuk. Legalább tíz percet szánjunk rá. Fűszeres paradicsom szószt kínálhatunk hozzá, vagy ahogy nálunk, ajvárt kentünk rá, mártogattunk.
MIndegy ezeket az elveket már párszor megbeszéltük, hogy megmondjuk nyíltan a gyereknek, vagy inkább nem firtatjuk mit eszik. Én azon az állásponton állok, hogy inkább nem részletezem nekik, mi van benne. Szóval, ha a banánnak nem lenne jellegzetes íze én biz becsempészném a kajájukba...
Kijelentették pl, hogy utálják a pulykát, mégis ma a pulykamellet csibemell gyanánt jó ízűen megették (már amennyire egy mellet lehet jóízűen enni-az én álláspontom szerint)
Szóval én amellett, hogy nagyon sok mindent megbeszélek velük időnként kénytelen vagyok inkognítóban adni nekik bizonyos kajákat...
Nem is gondoltam, hogy be kellene őket csapni. A banánt a szomszédból is meg lehet érezni.
Mondjuk az más, ha nem szeretik. Akkor tök mindegy, hogy javít-e az állagán :D
Anteánál nézz vissza pár lapot, ott többször készített valami kuglófformában csokisat, meg barack is van benne. Elkészítettem én is, nekem ízlett, csak nem jött ki a formából, de úgy emlékszem kifelejtettem belőle a zsírt, és azért...
(lehet, hogy 1-2 hónapja is volt már)
Nyaggatott a gyerek, hogy nézzem meg neki boltban megint, hogy nincs-e olyan forró csoki, amit vízzel kell készíteni, vagy nincs benne tejpor. Hát az összetevők alapján nem szívesen itattam volna meg egyiket sem velük. Eleve tömény cukor mind. És még az ask sz@r amit bele kell mellé tenni....Sajnos a cocomasos forró csokinem jött be nekik. De akkor kapcsoltam, hogy ott a fini mandulatej... Kikevertem xilittel és finom cicás kakaóval. Mondjuk ícsgy csak kakaónak nézett ki, szerettem volna olyan krémes sűrűre, így tettem bele kb 1/4 mokkáskanálnyi keményítőt, olyan szuper sűrű lett, nagyon örültek neki.
Gondolkodtam, hogy kókuszliszttel sűrítem, de az olyan szemcsés maradt a gyümlvesben is, biztos nem kellett volna nekik...
SZiasztok!
Továbbra is kuglóf receptet keresek, de sajnos ami eddig találtam az nem az igazi. Nem tudtok valami tutit?
Sajnos egyik fiam lebetegedett. Holnap szabin lettem volna, ablakot akartam mosni, így az ablakmosás elmarad és legalább együtt leszünk. Nyolc hetet bírtak betegség nélkül a bölcsiben, ez szerintem egész jó. Remélem hamar meggyógyul és azz öccse sem kapja el.
Bevásárlókörúton jártam, mai tapasztalataim.
karácson yelőtt sehol nem lehet húsvéti sonkát kapni, pedig nagyon kívánják a családtagjaim:-(((
Al.iban láttam kókuszzsírt. (szezonális termék). De aztán nagyon gyanús lett, mert kemény volt. Hátuljára felírva: Összetevők: nem hidrogénezett, és hidrogénezett.... De legalább ráírják, mert a legtöbb olajfajtán rajta sincsen..
Lid.-ben nagyon finom Petit cholcolate nevű apró dobozos csokit vettem a gyereknek a nagyon áhított macskanyelv helyett. Hmmmmm kóstoljátok meg!!!
Menyus ma én is vettem konzervet. Üveges édes-savanyú mártást Uncle B.... márkájút. Gyakorlatilag csak cukor meg keményítő ami nem paleo benne. Jó egy kis konzerv néha a háznál. Régen nagyon szerettem...
Ja aki nem paleos menüt reklámoz a paleos fórumban az így jár:-)))
Na de kíváncsian olvasom a fejleményeket mit követtél el-csak hogy okuljak...
Hú de jó ezt én is kipróbálom...
Ma én is kitaláltam egyébként egy légfrissítőt -ez egy ilyen nap... Vettem a herbaházban szappant, olyan finomak vannak, már emberem és a gyerekek is csak azzal akarnak fürödni. Olyan jó szappanillat lett az autóban, hogy az egyiket rendszeresítettem is ide...
Jó estét, a még nem alvóknak!
Csak annyira ugrottam be, hogy elmondjam, ma sütöttem kenyeret a Mariann gyűjteményéből (+-ezt azt módosítottam). Sütőzacskóban és nagyon jó lett az állaga meg az íze is, de az ízlés dolga. Én máskor is szoktam használni ezt a zacsit, de most is jól szerepelt. 5 csillag neki.
Te tényleg milyen RE(N)DI vagy!!!
...nem felejtetted el. Mert én már igen. De nagyon köszönöm! Biztosan ki fogom próbálni, Főleg, hogy ilyen jókat írtál róla.
:-)
További ajánlott fórumok:
- Akik valamilyen okból abbahagyták a Paleolit táplálkozást, azok véleményét, tapasztalatát várom
- Paleolit táplálkozás vagy vegetarianizmus?
- Megállja helyét neuro-diétaként a paleolit táplálkozás?
- Paleolit táplálkozás 2012.január 1-től
- Fitátok és fitinsav a paleolit táplálkozásban...
- Próbálta már közületek valaki a Paleolit táplálkozást?