Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Paleolit táplálkozás fórum

Paleolit táplálkozás (beszélgetés)


39431. 117b1693d0 (válaszként erre: 39417. - Shilladora)
2013. jan. 2. 08:01

Azért ez több annál, mert sokan ették nagyjából ugyanazt, ugyanúgy és mégse mindenki gömböc.


Nem akarom a genetikádra fogni, mert nem az, csak annyit, hogy nem egyformán hatnak a kaják ránk. De ezt mutatja az is, hogy mit eszel és mitől hízol, másnak az már fogyúkúra.

39430. garamond (válaszként erre: 39427. - Kistanítónéni)
2013. jan. 2. 07:58
Én meg nagyon is szeretem, de erről a növényről nem tudok semmit, majd a neten utána nézek, úgyis van még a zöldbab, amit szintén lehet nála.
2013. jan. 2. 07:58
Megnéztem. Szulákféle, Amerikában őshonos, de Óceániában is régóta elterjedt. Mára a szubtrópusi, trópusi területeken mindenhol termesztik.
39428. f3000dc5ef
2013. jan. 2. 07:57

Mazsolázzátok ki :))) A sajtból indult az egész.


Csaba Tóth Pál Johanna egyet értek Istvánnal, annyit finomítva, hogy nem autoimmun betegeknél is okozhat tüneteket akár allergiát is, teljesen váratlanul, ha a paleo közben valamiért kialakul akár rövid akár hosszú időre az ÁBSZ( Áteresztő Bél Szindroma). Szerintem jobb elkerülni akárcsak a csicsókát és a zabot.

2012. december 29., 15:58 · Tetszik · 1

Belovai Mária Csaba Tóth A csicsókával mi a baj?Eddig azt hittem ehető...

vasárnap, 0:10 · Tetszik

Csaba Tóth az inulin tartalma miatt inzulinrezisztenciát okoz, illetve ÁBSZ t alakít ki

vasárnap, 0:12 · Tetszik

Belovai Mária Ó... Ezt nem tudtam,köszönöm!

vasárnap, 0:13 · Tetszik

Gábor Szendi Jó lenne tudni a forrását az információdnak, mert a szakirodalom szerint az inulinnak nincs hatása a cukoranyagcserére, nem fokozza az inzulinrezisztenciát, továbbá, mivel ősi prebiotikum, kifejezetten pozitív hatásai vannak a bélműködésre és a bélflórára. Az inulinnal az egyedüli probléma, hogy annál, aki még nem szokott hozzá, fokozott gázképződést okoz.

vasárnap, 11:33 · Tetszik

Csaba Tóth Az inulin fruktóz alapú keményítő, 10-15 % a fruktózként is szívódik fel, a többi a bélrendszerben marad. Akinek rossz a poliszacharid bontó képessége az rosszul érezheti magát tőle, a felszívódó fruktóz okozhatja a hatásokat. A csicsóka ugyan olyan panaszokat okoz betegeknél mint a sok gyümölcs és zöldség.

vasárnap, 12:07 · Tetszik · 1

Gábor Szendi Az inulin emésztetlenül halad át az emésztőrendszeren egészen a vastagbélig, nem tud fruktózzá alakulni.

vasárnap, 14:51 · Tetszik

PÉter Roóz Milyen jó, hogy előttem nálam okosabbak is megszólaltak! Én azt írtam volna, hogy TILOS!

vasárnap, 15:04 · Tetszik

István Keserű Húúú hová jutottunk egy sajt témakörétől!


Gábor szerintem az inulin természetes poliszacharida, mely legalább 90-95%-ban tartalmaz fruktózt. Polimerek, melyek fruktóz egységekből állnak össze és csak végződéseiken van csupán glükóz, tehát nem kell nekik fruktózzá alakulni, hiszen azok. Felszívódásuk a vastagbélben kezdődik, miközben természetesen egyetértek azzal, hogy növeli az élő hasznos baktérium kultúra aktivitását, és ezáltal megelőzi a kártékony baktériumtörzsek elszaporodását a vastagbélben. Tehát valóban prebiotikus tulajdonságokkal rendelkezik, mi több kedvezően befolyásolja a vastagbél PH értékét is. De azért az a nyomorult fruktóz csak bejut így a szervezetünkben. De nincs is ezzel szerintem semmi baj, hisz a jótékony hatása messze felülmúlja ezt.


Ha nem így van, hát mea culpa, legalább megint tanulok majd valamit és bízom benne, hogy a többiek is, akit ez érdekel. Ezért (is) szeretem a facebookot.

vasárnap, 17:47 · Tetszik · 3

Gábor Szendi Az inulint csak a bélbacik tudják lebontani, emésztetlenül jut el a vastagbélig. A bélbacik rövid láncú zsírsavakra és gázokra bontják le az inulint, tehát fruktóz szóba sem jön a fermentáció egyik lépésében sem.

vasárnap, 18:12 · Tetszik

Csaba Tóth Mivel a baktériumok sejtfalán át kell jutni így más bekerülés előtt át kell alakulnia és hasadnia kell. Vagy nem tudom elképzelni hogy jut be a sejtfalon? Poliszacharid formában nem tud, passzív transzporttal nem mehet. A baktériumok a bélbolyhok között illetve a bélbolyhokon léteznek. A közvetlen környezetükben ható poliszacharidázok lehetnek amelyek lehetővé teszik átjutását a baktériumok sejtfalán. Az is kérdés, hogy a "nem felszívódó" jellegét kiken vizsgálták, milyen bélflóra esetén? Ami biztos hogy sok embernek panaszt okoz, puffadást ami ugyan lehet a gázoktól is illetve kiütéseket és a rosacea rosszabbodását is pl.

vasárnap, 18:44 · Tetszik

Gábor Szendi Nos, ezek feltevesek, amikre egybol hatarozott javaslattal eltel. A felteveseidet nem tamasztja ala a szakirodalom. Eloszor tehat erddemesebb volna utanaolvasni, mint elvenni emberek kedvet pl. A csicsokatol.

vasárnap, 19:20 via · Tetszik

Martina Sinka Szóval akkor ehetnénk csicsókát? :))

vasárnap, 19:37 · Tetszik · 2

Csaba Tóth Az inulint nagyon sok úgynevezett diabetikus termék gyártásához használja fel az élelmiszer ipar. Állításuk szerint csak a "jó" baktériumok tudják hasznosítani. Ezért probiotikum jelleget tulajdonítanak neki. Csakhogy ez nem igaz. Az inulin emészthetetlen a gyomorban így könnyedén eljut a vékony és vastagbélbe. Itt valóban üzemanyag nagyon sok baktérium számára.Erre a legjobb példa a Klebsiella nevű baktérium. A legújabb kutatások szerint az inulin ösztönzi a Klebsiellak növekedését, amelyek pedig fikozzák az ÁBSZ t és szerepet játszhatnak pl. A spondylitisek akár a S. ankylopoetica kialakulásában is.Az inulinnak be kell jutnia a baktériumokba ami csak a hasadása következtében lehetséges. Könnyen felboríthatjuk rendszeres fogyasztásával a bélflóránkat, vagy akadályozhatjuk annak kialakulását is ha nincs rendben a bélflóránk. Én 11 cikket találtam ebben a témában 1995 től 2009 ig.

vasárnap, 20:01 · Tetszik

Csaba Tóth Ettől még persze ezek a nézetek is változhatnak és nem feltétlenül mérvadóak.

vasárnap, 20:03 · Tetszik

Andi Zsótér jobb félni, mint megijedni. részemről felejtős.

vasárnap, 20:17 · Tetszik · 2

Gábor Szendi Persze, lehet enni csicsókát, de módjával, mert puffaszt. Érdemes volna lassú dózisnöveléssel hozzászokni, mert a béflórának nagyon jót tesz.

7 órája via · Tetszik

Szólj hozzá...

39427. Kistanítónéni (válaszként erre: 39426. - Garamond)
2013. jan. 2. 07:55
Fél évet jártam az ELTE-re biosz szakra, de a növénytan már akkor sem volt a kedvencem, úgyhogy fogalmam sincs. :)
39426. garamond (válaszként erre: 39424. - Kistanítónéni)
2013. jan. 2. 07:53
És melyik családhoz tartozik növénytanilag, mert pl. a csicsóka a fészkesvirágzatúakhoz ha jól tudom.
39425. Kistanítónéni (válaszként erre: 39419. - F3000dc5ef)
2013. jan. 2. 07:51
Én majdnem belehaltam, hogy a fiúk fél órája felébresztettek. Nálunk ma még mindenki itthon van. Nem tudom, hogy fogok holnap ilyenkor már az irodában lenni.
39424. Kistanítónéni (válaszként erre: 39423. - Garamond)
2013. jan. 2. 07:49
Az édesburgonya és a csicsóka nem ugyanaz. A csicsóka az nálunk is terem, belül fehér, kívül göcsörtös. Az édesburgonya az szerintem trópusi növény, narancssárga, mint a sütőtök, formára kb. mint egy hosszúkás krumpli és édes, majdnam, mint a sütőtök.
39423. garamond (válaszként erre: 39420. - F3000dc5ef)
2013. jan. 2. 07:40
hol, mikor és mi az eredmény? Egyébként Robb is folyton az édesburgonyát emlegeti, sztem az a csicsóka lehet. Nála megengedett.
39422. biológus (válaszként erre: 39420. - F3000dc5ef)
2013. jan. 2. 07:25
Na, én lemaradtam! Röviden elmeséled?
39421. biológus (válaszként erre: 39419. - F3000dc5ef)
2013. jan. 2. 07:24

Ejha! :)

Régebben én is korábban keltem, csak most a gyerekek alszanak kilencig is a szünetben és nem akarom őket hajnalban felcsörömpölni.

Csak nem lesz semmi gubanc... :) Drukkolok, hogy jól teljen!

39420. f3000dc5ef
2013. jan. 2. 07:23
De jó kis szóváltás volt TCS és SZG között a csicsókáról :)
39419. f3000dc5ef
2013. jan. 2. 07:07

Jó reggelt !

Én felkeltem négy előtt, inget vasaltam a páromnak, kivittem az állomásra megsétáltattam a kutyát, zuhanyoztam és jöttem melózni :)

Nagyon remélem, hogy gyorsan telik a nap, és nem lesz túl nagy gubanc.....

39418. biológus
2013. jan. 2. 06:54

Jó reggelt mindenkinek! :)

Hogy telik a reggeletek? Én felkeltem hatkor, begyújtottam a kazánt, most melegszem. :)

Nemsokára jöhet a kávé meg a reggeli is, tök jó úgy felkelni végre, hogy nem akarok meghalni éhen. :)

39417. shilladora (válaszként erre: 39416. - 117b1693d0)
2013. jan. 1. 22:54

hát ez az!

akkor honnan tudjam???


amíg anyukám élt, mindenünk megvolt! csirke, tojás, zöldségek, gyümölcsök a kertből, és a szomszédtól áttolták hurkánakvalót, azt dolgoztuk fel. jaj, de jó volt!

ha akkor nem ettük volna mellé a sok felesleges ch-t, és se lettem volna ilyen gömböc.

39416. 117b1693d0 (válaszként erre: 39414. - Shilladora)
2013. jan. 1. 22:48
A kocsiban a Jazzyt szoktam hallgatni. Egyszer ők modták, hogy egyes pesti piacokon felvidéki népviseletbe öltöztetett idős nénik árulnak mindenféle sonkát, sajtot háziként és közte jó sok áruházból való. A nénik sem felvidékiek, bérmunkások.
39415. Kistanítónéni (válaszként erre: 39414. - Shilladora)
2013. jan. 1. 22:47
Nézegettem, hogy Pesten több helyen is lehet biozöldséget venni, vannak ilyen kiszállítási pontok, meg húsboltok is, de vidéken semmi esély ilyesmire. Ahhoz kicsi a város, hogy erre igény legyen, de ahhoz meg város, hogy ne legyen helyi termelés (bár már falun se nagyon van). Sajnos az erkélyünkön maximum a fűszernövény, meg a koktélparadicsom terem meg.
39414. shilladora (válaszként erre: 39412. - Kistanítónéni)
2013. jan. 1. 22:39

ez jó és irigylésreméltó cél.

itt Pesten olyan sok helyen van kiírva, hogy Tanyasi, aztán mittomén, lehet, hogy a tesóban veszi akciósan. nem tom kinek hihetek.

39413. 117b1693d0 (válaszként erre: 39410. - Kistanítónéni)
2013. jan. 1. 22:38
Garanciát nem vállalok érte, mert én is ritkán vetődöm arra, akkor is hobbi festőknek szóló akció miatt vagy hasolnó fontos okból kifolyólag megyek és nem vettem soha csokit náluk.
2013. jan. 1. 22:30
Most egyébként azt az egy dolgot fogadtam meg az új évre, hogy utánajárok a környéken valami házi húsforrásnak: csirke, kacsa, disznó, ha sikerül bárány, vagy marha is, bár ez még nehezebb. Meg zöldség-gyümölcs terén is jobban körülnézek, mert a zöldségesnél, hentesnél vásárolt áruk származási helye is erősen kérdéses.
39411. shilladora (válaszként erre: 39405. - Kistanítónéni)
2013. jan. 1. 22:28

a lidl-s 50%-osban nincs se szója, se tejpor :D és olcsóbb is.

bár a cukor miatt sok a ch.


én ezért csinálok inkább itthon.

a cicakakaó 100 g 9,9 ch.

a zsír, cocomas az 0.

és az eritrit is 0.


tehát ha 100g kakaóhoz keverek bármennyi zsírt és eritritet, akkor is a teljes mennyiségben is csak 9,9 ch lesz :D.

a masszát elosztom a kész bonbonok számával, és gyakorlatilag alig van benne ch.

39410. Kistanítónéni (válaszként erre: 39409. - 117b1693d0)
2013. jan. 1. 22:26
Na Lidl az van nálunk is. Valamikor megnézem, csak arra ritkábban járunk.
39409. 117b1693d0 (válaszként erre: 39405. - Kistanítónéni)
2013. jan. 1. 22:21
A Lidl csokijában nincs szója... (valami blogban olvastam olyasvalakinél, aki kerüli a szóját). Mintha napraforgólecitin lenne benne.
39408. shilladora (válaszként erre: 39406. - 117b1693d0)
2013. jan. 1. 22:21
természetesen :D:D:D
39407. biológus (válaszként erre: 39401. - Kistanítónéni)
2013. jan. 1. 22:21
Ez a baj a vendégségekkel. :( Nálunk szerencsére anyuék fogták az adást, és nem botránkoznak meg ha nem kérek nokedlit (persze azt is tudják, hogy gluténérzékenységem van és attól, hogy ők nem élnek egészségesen, nem próbálják a hülyeséget rám beszélni), anyósom is érti a lényegét és ő sem próbál megetetni, mamánál meg mindig annyi hús van meg friss gyümölcs, hogy ő nem veszi észre ha nem eszem köretet :D
39406. 117b1693d0 (válaszként erre: 39404. - Shilladora)
2013. jan. 1. 22:20
Ja, és csakis Menyus és a tudományos kísérlet kedvéért falták szaloncukrot! :DDD
39405. Kistanítónéni (válaszként erre: 39402. - Shilladora)
2013. jan. 1. 22:19

Ez rendes bolti csoki (cote dor). Nálunk csak ebből van 86%-os. Rendeltem már talán a paleoshoptól is csokit, de az csak 70-es volt, de nem volt benne szójalecitin, meg tejpor. Ebben sajnos van.

Az összetétel 100 gramban:

2660 kj/ 645 kcal, fehérje: 8,5 g, szénhidrát: 18,5 g, zsír: 56,5 g, élelmi rost: 13 g.

Ha lenne valami komolyabb problémám biztos nem ennék ebből sem, bár most az összetevőket elnézve lehet rendelek megint a paleoshoptól.

39404. shilladora (válaszként erre: 39398. - 117b1693d0)
2013. jan. 1. 22:16

akár :D:D:D


örömmel jelentem, hogy valóban nem vagyok cukorbeteg!

Menyus tegnapi unszolására befaltam egy csomó szaloncukrot úgy, hogy előtte megmértem a cukromat 4,7.

majd utána 1 órával is: 6,3,

és 2 órával utána 5,3 :D

juhéjjj

39403. biológus (válaszként erre: 39400. - 117b1693d0)
2013. jan. 1. 22:15

10 évesen én is úgy ettem, meg sokáig utána.

Most a kocsonyát, szalonnát, töpit magában vagy nyers zöldséggel, a meleg kaját meg párolt zöldséggel eszem. Még jobb is szerintem.

39402. shilladora (válaszként erre: 39394. - Kistanítónéni)
2013. jan. 1. 22:11

megnézed nekem a többi értékét is annak a 86%-osnak? kcal, zsír.

köszönöm.


ha itthon akarok csinálni ilyen csokit, akkor 85 g kakaóport keverjek 15 g kókuszzsírhoz, és pici eritrit?

vagy ha én csinálom, akkor mindegy a zsírtartalom, hisz a ketogénban azzal egyáltalán nem kell spórolni!

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook