Paleolit táplálkozás (beszélgetés)
Azért ez több annál, mert sokan ették nagyjából ugyanazt, ugyanúgy és mégse mindenki gömböc.
Nem akarom a genetikádra fogni, mert nem az, csak annyit, hogy nem egyformán hatnak a kaják ránk. De ezt mutatja az is, hogy mit eszel és mitől hízol, másnak az már fogyúkúra.
Mazsolázzátok ki :))) A sajtból indult az egész.
Csaba Tóth Pál Johanna egyet értek Istvánnal, annyit finomítva, hogy nem autoimmun betegeknél is okozhat tüneteket akár allergiát is, teljesen váratlanul, ha a paleo közben valamiért kialakul akár rövid akár hosszú időre az ÁBSZ( Áteresztő Bél Szindroma). Szerintem jobb elkerülni akárcsak a csicsókát és a zabot.
2012. december 29., 15:58 · Tetszik · 1
Belovai Mária Csaba Tóth A csicsókával mi a baj?Eddig azt hittem ehető...
vasárnap, 0:10 · Tetszik
Csaba Tóth az inulin tartalma miatt inzulinrezisztenciát okoz, illetve ÁBSZ t alakít ki
vasárnap, 0:12 · Tetszik
Belovai Mária Ó... Ezt nem tudtam,köszönöm!
vasárnap, 0:13 · Tetszik
Gábor Szendi Jó lenne tudni a forrását az információdnak, mert a szakirodalom szerint az inulinnak nincs hatása a cukoranyagcserére, nem fokozza az inzulinrezisztenciát, továbbá, mivel ősi prebiotikum, kifejezetten pozitív hatásai vannak a bélműködésre és a bélflórára. Az inulinnal az egyedüli probléma, hogy annál, aki még nem szokott hozzá, fokozott gázképződést okoz.
vasárnap, 11:33 · Tetszik
Csaba Tóth Az inulin fruktóz alapú keményítő, 10-15 % a fruktózként is szívódik fel, a többi a bélrendszerben marad. Akinek rossz a poliszacharid bontó képessége az rosszul érezheti magát tőle, a felszívódó fruktóz okozhatja a hatásokat. A csicsóka ugyan olyan panaszokat okoz betegeknél mint a sok gyümölcs és zöldség.
vasárnap, 12:07 · Tetszik · 1
Gábor Szendi Az inulin emésztetlenül halad át az emésztőrendszeren egészen a vastagbélig, nem tud fruktózzá alakulni.
vasárnap, 14:51 · Tetszik
PÉter Roóz Milyen jó, hogy előttem nálam okosabbak is megszólaltak! Én azt írtam volna, hogy TILOS!
vasárnap, 15:04 · Tetszik
István Keserű Húúú hová jutottunk egy sajt témakörétől!
Gábor szerintem az inulin természetes poliszacharida, mely legalább 90-95%-ban tartalmaz fruktózt. Polimerek, melyek fruktóz egységekből állnak össze és csak végződéseiken van csupán glükóz, tehát nem kell nekik fruktózzá alakulni, hiszen azok. Felszívódásuk a vastagbélben kezdődik, miközben természetesen egyetértek azzal, hogy növeli az élő hasznos baktérium kultúra aktivitását, és ezáltal megelőzi a kártékony baktériumtörzsek elszaporodását a vastagbélben. Tehát valóban prebiotikus tulajdonságokkal rendelkezik, mi több kedvezően befolyásolja a vastagbél PH értékét is. De azért az a nyomorult fruktóz csak bejut így a szervezetünkben. De nincs is ezzel szerintem semmi baj, hisz a jótékony hatása messze felülmúlja ezt.
Ha nem így van, hát mea culpa, legalább megint tanulok majd valamit és bízom benne, hogy a többiek is, akit ez érdekel. Ezért (is) szeretem a facebookot.
vasárnap, 17:47 · Tetszik · 3
Gábor Szendi Az inulint csak a bélbacik tudják lebontani, emésztetlenül jut el a vastagbélig. A bélbacik rövid láncú zsírsavakra és gázokra bontják le az inulint, tehát fruktóz szóba sem jön a fermentáció egyik lépésében sem.
vasárnap, 18:12 · Tetszik
Csaba Tóth Mivel a baktériumok sejtfalán át kell jutni így más bekerülés előtt át kell alakulnia és hasadnia kell. Vagy nem tudom elképzelni hogy jut be a sejtfalon? Poliszacharid formában nem tud, passzív transzporttal nem mehet. A baktériumok a bélbolyhok között illetve a bélbolyhokon léteznek. A közvetlen környezetükben ható poliszacharidázok lehetnek amelyek lehetővé teszik átjutását a baktériumok sejtfalán. Az is kérdés, hogy a "nem felszívódó" jellegét kiken vizsgálták, milyen bélflóra esetén? Ami biztos hogy sok embernek panaszt okoz, puffadást ami ugyan lehet a gázoktól is illetve kiütéseket és a rosacea rosszabbodását is pl.
vasárnap, 18:44 · Tetszik
Gábor Szendi Nos, ezek feltevesek, amikre egybol hatarozott javaslattal eltel. A felteveseidet nem tamasztja ala a szakirodalom. Eloszor tehat erddemesebb volna utanaolvasni, mint elvenni emberek kedvet pl. A csicsokatol.
vasárnap, 19:20 via · Tetszik
Martina Sinka Szóval akkor ehetnénk csicsókát? :))
vasárnap, 19:37 · Tetszik · 2
Csaba Tóth Az inulint nagyon sok úgynevezett diabetikus termék gyártásához használja fel az élelmiszer ipar. Állításuk szerint csak a "jó" baktériumok tudják hasznosítani. Ezért probiotikum jelleget tulajdonítanak neki. Csakhogy ez nem igaz. Az inulin emészthetetlen a gyomorban így könnyedén eljut a vékony és vastagbélbe. Itt valóban üzemanyag nagyon sok baktérium számára.Erre a legjobb példa a Klebsiella nevű baktérium. A legújabb kutatások szerint az inulin ösztönzi a Klebsiellak növekedését, amelyek pedig fikozzák az ÁBSZ t és szerepet játszhatnak pl. A spondylitisek akár a S. ankylopoetica kialakulásában is.Az inulinnak be kell jutnia a baktériumokba ami csak a hasadása következtében lehetséges. Könnyen felboríthatjuk rendszeres fogyasztásával a bélflóránkat, vagy akadályozhatjuk annak kialakulását is ha nincs rendben a bélflóránk. Én 11 cikket találtam ebben a témában 1995 től 2009 ig.
vasárnap, 20:01 · Tetszik
Csaba Tóth Ettől még persze ezek a nézetek is változhatnak és nem feltétlenül mérvadóak.
vasárnap, 20:03 · Tetszik
Andi Zsótér jobb félni, mint megijedni. részemről felejtős.
vasárnap, 20:17 · Tetszik · 2
Gábor Szendi Persze, lehet enni csicsókát, de módjával, mert puffaszt. Érdemes volna lassú dózisnöveléssel hozzászokni, mert a béflórának nagyon jót tesz.
7 órája via · Tetszik
Szólj hozzá...
Ejha! :)
Régebben én is korábban keltem, csak most a gyerekek alszanak kilencig is a szünetben és nem akarom őket hajnalban felcsörömpölni.
Csak nem lesz semmi gubanc... :) Drukkolok, hogy jól teljen!
Jó reggelt !
Én felkeltem négy előtt, inget vasaltam a páromnak, kivittem az állomásra megsétáltattam a kutyát, zuhanyoztam és jöttem melózni :)
Nagyon remélem, hogy gyorsan telik a nap, és nem lesz túl nagy gubanc.....
Jó reggelt mindenkinek! :)
Hogy telik a reggeletek? Én felkeltem hatkor, begyújtottam a kazánt, most melegszem. :)
Nemsokára jöhet a kávé meg a reggeli is, tök jó úgy felkelni végre, hogy nem akarok meghalni éhen. :)
hát ez az!
akkor honnan tudjam???
amíg anyukám élt, mindenünk megvolt! csirke, tojás, zöldségek, gyümölcsök a kertből, és a szomszédtól áttolták hurkánakvalót, azt dolgoztuk fel. jaj, de jó volt!
ha akkor nem ettük volna mellé a sok felesleges ch-t, és se lettem volna ilyen gömböc.
ez jó és irigylésreméltó cél.
itt Pesten olyan sok helyen van kiírva, hogy Tanyasi, aztán mittomén, lehet, hogy a tesóban veszi akciósan. nem tom kinek hihetek.
a lidl-s 50%-osban nincs se szója, se tejpor :D és olcsóbb is.
bár a cukor miatt sok a ch.
én ezért csinálok inkább itthon.
a cicakakaó 100 g 9,9 ch.
a zsír, cocomas az 0.
és az eritrit is 0.
tehát ha 100g kakaóhoz keverek bármennyi zsírt és eritritet, akkor is a teljes mennyiségben is csak 9,9 ch lesz :D.
a masszát elosztom a kész bonbonok számával, és gyakorlatilag alig van benne ch.
Ez rendes bolti csoki (cote dor). Nálunk csak ebből van 86%-os. Rendeltem már talán a paleoshoptól is csokit, de az csak 70-es volt, de nem volt benne szójalecitin, meg tejpor. Ebben sajnos van.
Az összetétel 100 gramban:
2660 kj/ 645 kcal, fehérje: 8,5 g, szénhidrát: 18,5 g, zsír: 56,5 g, élelmi rost: 13 g.
Ha lenne valami komolyabb problémám biztos nem ennék ebből sem, bár most az összetevőket elnézve lehet rendelek megint a paleoshoptól.
akár :D:D:D
örömmel jelentem, hogy valóban nem vagyok cukorbeteg!
Menyus tegnapi unszolására befaltam egy csomó szaloncukrot úgy, hogy előtte megmértem a cukromat 4,7.
majd utána 1 órával is: 6,3,
és 2 órával utána 5,3 :D
juhéjjj
10 évesen én is úgy ettem, meg sokáig utána.
Most a kocsonyát, szalonnát, töpit magában vagy nyers zöldséggel, a meleg kaját meg párolt zöldséggel eszem. Még jobb is szerintem.
megnézed nekem a többi értékét is annak a 86%-osnak? kcal, zsír.
köszönöm.
ha itthon akarok csinálni ilyen csokit, akkor 85 g kakaóport keverjek 15 g kókuszzsírhoz, és pici eritrit?
vagy ha én csinálom, akkor mindegy a zsírtartalom, hisz a ketogénban azzal egyáltalán nem kell spórolni!
További ajánlott fórumok:
- Akik valamilyen okból abbahagyták a Paleolit táplálkozást, azok véleményét, tapasztalatát várom
- Paleolit táplálkozás vagy vegetarianizmus?
- Megállja helyét neuro-diétaként a paleolit táplálkozás?
- Paleolit táplálkozás 2012.január 1-től
- Fitátok és fitinsav a paleolit táplálkozásban...
- Próbálta már közületek valaki a Paleolit táplálkozást?