Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Pajzsmirigy túlműködés! fórum

Pajzsmirigy túlműködés! (beszélgetős fórum)


26. Bözsi néni (válaszként erre: 25. - Dorci9)
2019. dec. 4. 15:13
Hátiorvos max. Tsh-t írhat ki. Talán nőgyógyász kiírhatja tb-re a többit is.
25. Dorci9
2019. dec. 4. 13:49

Sziasztok,


a tegnapi pajzsmirigy ultrangon cisztákat találtak az egyik oldalon, emiatt is úgy döntöttem, hogy szeretném megcsináltatni a teljes pajzsmirigy labort.


Az alábbi vizsgálatokat néztem: TSH, szabad T3, szabad T4, anti-Tpo, Thyreoglobulin, Anti-Thyreoglobulin, TRAK, reverz T3. Szerintetek kellene még valamit nézni, vagy ezekből biztosan kiderül, hogyha esetleg van valamilyen pajzsmirigy probléma? Mivel endokrinológushoz januárra kaptam időpontot, így ezeket a vizsgálatokat ki írná ki TB-re, háziorvos vagy nőgyógyász? Az az igazság, hogy néztem a magánlaborok árait, de egy kicsit húzósak és amit lehet azt szeretném TB alapon megcsináltatni.


Mindenkinek köszönöm, aki tud segíteni ebben! :-)

24. Channa* (válaszként erre: 23. - Muszájfogynom)
2019. nov. 4. 21:04

Azt hiszem rendesen kapcsolódik a nőgyógyászati probléma a pajzsmirigyhez, hiszen a pajzsmirigy vezényli az összes hormonális szervet.

Nekem korai menupauzám lett a pm. betegségtől.

Ezek a ciszták nem véletlenül PCOS betegségtől vannak? Ezt nézték már? Valamint még az jutott eszembe, hogy lehet IR-ed is.


A Propycil szintén túlműködésre van. Sosem szedtem ilyet.


Azért ezek a T3, T4 értékek elég magasak!



A várnyomásom nekem is ingadozó lett a pm. műtétem után, azóta vérnyomáscsökkentőt szedek.

Számomra fura, hogy 198-as vérnyomással elengedtek. A férjemet a fogorvos sem engedte 2 órán át, pedig ennyire nem ment fel a vérnyomása. Áthívta a kardiológust és vérnyomáscsökkentőt adtak neki, valamint volt külön kardiológiai vizsgálaton is, ahol szintén magas volt a vérnyomása és onnan sem engedték el, amíg nem normaloizálódott a vérnyomása.


Nekem is hasonlóan jártak el a pm. műtétem után. Egész éjjel mellettem ült a belgyógyász és méregette a vérnyomásomat, illetve adagolta a gyógyszert.

Egy ilyen magas vérnyomás nem játék! Nem az a lényeg, hogy érzel e valamit, hanem az, amit tesz és tehet!!!!

Szerintem vizsgáltasd ki magad és írjanak fel korszerű vérnyomáscsökkentőt, mielőtt agyvérzést kapsz!


A fogyást már te is megtapasztaltad. Ha megnézed az akkori leleteket, akkor látod, hogy mitől fogytál le.


Egyébként nem teljesen értem, hogy mit szeretnél:)


Ha fogyni: akkor naponta egyszer egyél kb. 600 kalóriát.

Ha azon tipródsz, hogy belemenj e az izotópos kezelésbe, akkor ebben nem tudok segíteni. Nekem nem ezt javasolták, hanem a műtétet, de lehet, hogy a korom miatt. 42 éves voltam, amikor kivették.

23. muszájfogynom (válaszként erre: 22. - Channa*)
2019. nov. 4. 18:12
Szia! Postán Propycil receptet küldött az orvos, szerinte egy- másfél évig kellett volna szednem. A T3, T4 minimálisan tért el, most épp a felső határértéken belül van. T3 12,98 (3,5-6,5), T4 35,54 (11,5-22,7)volt márciusban,akkor sem nem volt túl magas.Az ellenanyagszintek sem voltak túl magasak,pl. anti Thyroid PerOxidáz 187 (0-60), már 2016-ban minimálisan emelkedett volt. Előtte is mindig csináltak a laborban TSH, T3, T4-et és mindig jó volt.A Rivotrilt a pajzsmirigytől függetlenül szedem, ideggyógyász irta generalizált szorongásra 12 éve, ma már csak az elvonási tünetek csökkentésére elég a 2x 2 mg.Voltam kórházban is másik pszichiáternél, pont azért, hogy abba tudjam hagyni a szedését, de beszélgetés és a problémáim megismerése után még a csökkentést sem javasolta. Legfeljebb kórházi befekvéssel Seduxenre átállást. Nem hiszem, hogy az jobb lenne.A pulzusom durva volt, tv nézés közben 130-140, de a legkisebb mozgásra is. Az áprilisban beszedett 3 doboz Methotyrin ezt helyre tette, az eddigi mindig magas koleszterin szintem is lecsökkent. A beállithatatlanul ingadozó vérnyomásomra a Concort kicserélték Propranololra, igy a pulzusom nagyjábol türhető.Persze a vérnyomásom az továbbra is ingadozik, és párhuzamosan hol nagyon homályosan látok, hol jobban.Amikor 200-220 /120 környékén van a vérnyomásom, akkor a vérnyomáscsökkentő nem viszi le, a Rivotril csökkenti hamarabb. Egyszer egyéb ok miatt épp korházban mértek 226/ 120-ont és próbálták szakaszosan 5 gyógyszerrel lehúzni, de végül 198/110-el jöttem el kb 4 óra múlva, és semmit sem éreztem, csak az elején kicsit melegem volt. A másik véglet, amikor 90-100/35-50 körül van. Ez naponta többször is változik, ha nem is mindig ennyire szélsőségesen.Természetesen ezt jó néhány 24 órás vérnyomás és ekg mérés is alátámasztotta. A kardiologus nem foglalkozik vele, szerinte idegi alapú. Most csináltattam cortisol és ACTH vérvételt, de az alsó határértéken belül volt mindkettő.Köszönöm amit irtál, nem tudtam, hogy mi számit valójában magas értéknek T3, T4 esetében, az orvos, egyik sem mondta. Végül is a pulzusomon kivül a tünetek alapján alulmüködő lettem volna szerintem. Kicsit kusza ez az egész. Volt amikor nem volt eltérés a hormonokban és 25 kg fogytam kb 3 hónap alatt, aztán ugyan ugy ettem és valamennyit visszahiztam, aztán megint azt tapasztaltam, pár hónap alatt több mint 15 kg lement, nem tudom mitől. A vérvétel nem mutatott hormonokban eltérést. Most viszont 2016 vége, 2017 eleje óta a hasamra hizok, ami eddig abszolut nem volt jellemző. Igaz 2015 augusztusban az egyik petefészkem eltávolitották egy demoid ciszta miatt, Viszont a változó kor elkerült egészen idén áprilisig, mig be nem szedtem a Methotyrint.Pedig 56 éves vagyok. Julius végén műtöttek nyálkahártya megvastagodás és ciszták miatt miatt, negativ lett a szövettan és a rákszürés is. Semmi panaszom nem volt elötte, csak egy rutin szürésre mentem.Találtak két elhalt petezsákot, végeztek több terhességi tesztet. Egy hét múlva az ultrahang teljes káoszt mutatott, duplájára vastagodottt nyálahártyát számtaln cisztát, cisztikus képletet. Mütét után hyperpláziát és endometriózist állapitottak meg a kórházban.(Ez már 2010 óta a negyedik ilyen mütétem volt) Csak elfelejtették kezelni.Aztán augusztusban épp egy hónapra a műtét után visszatért - az orvos szerint a menstruációm- egy hónapra folyamatosan. Kaptam cseppeket és Norcolutot. Három hónapos kura véget ért, holnap megyek a nőgyógyászhoz. Most már természetesen a régi magán orvosomhoz. Nem tudom ez mennyiben kapcsolódhat a pajzsmirigyhez vagy forditva.
22. Channa* (válaszként erre: 20. - Muszájfogynom)
2019. nov. 1. 16:24

És milyen receptet küldött a másik doki?


Nem hinném, hogy a gyógyszertől híztál volna, hanem inkább azért, mert a gyógyszer miatt alulműködő lettél. Ezért kell gyakran nézetni a vérképet a túlműködésre adott gyógyszer mellett.


Nem mindig fogyunk a túlműködéstől, ahogy nem mindig hízunk az alulműködéstől sem.


Fogyni akkor fogy az ember túlműködéssel, ha az FT4 értéke nagyon magas, ami nem azt jelenti, hogy 20 helyett 21, hanem azt, hogy 20 helyett 60, és emellett magas a pulzus.


Ez a TSH annyira nem rossz, ha a többi értéked rendben van. Jó lenne azt is tudni, hogy azok hol vannak a referenciához képest.


Én sokszor sokat fogytam, amíg túlműködő voltam, de csak akkor, ahogy már írtam is, ha az FT4 értékem sokszorosa volt a felső referenciának. Az utolsó ilyen alkalommal az FT4-em 97 volt a 21 helyett, a TSH-m mérhetetlenül alacsony volt, és a pulzusom hetekig 130 felett volt. 6 hét alatt kb. 25 kg-ot fogytam, de valószínű, hogy többet, csak már nem mértem magam, mert nem akartam tudni, hogy mennyit.


Azt gondolom, hogy nyugtatóra és antidepresszánsra sincs szükséged, a tüneteidet a pm. betegség okozza.


Az izotópos kezelést azért javasolja az orvos, hogy ne kelljen kivenni a pm-ed, hanem ezzel a kezeléssel próbálják csökkenteni a méretét, hogy ne okozzon gombócérzést, légszomjat, nyelési nehézséget.


Amikor túlműködtem, akkor nekem elég volt 2-3 lépés ahhoz, hogy úgy szuszogjak, mintha futottam volna 1 km-t.


A pm. betegeknek nagyon oda kell figyelniük az étkezésre, mert egyébként elhízhatnak akkor is, ha túlműködnek, hiszen a legtöbb esetben felváltva működik a pm. ebben az esetben. Én így pm. nélkül is napi 1200 kalória körül eszek. Ha fogyni akarok, akkor naponta 1x kb. 600 kalóriát, mert csak így tudok fogyni, de ezzel gyorsan, ami azt jelenti, hogy 2 hét napi egyszeri evéssel 2 hét alatt (a második hétben mutatja a mérleg) 5-8 kg-ot ledobok.

Ehhez hozzátartozik, hogy ha 2 hétig naponta 1200 kalóriánál többet eszek, akkor viszont képes vagyok néhány nap alatt 5-6 kg-ot hízni.

Pont ezért kell nagyon odafigyelni.


Én a te értékeiddel szuperül érzem magam:D

Én azt szeretem, ha nagyon, de nagyon alacsony a TSH-m és a T4-em a felső referencia környékén van.


Methotyrin szedésekor 2-3 naponta kell vért venni, hogy lássák, hogy reagál a szervezet a gyógyszerre, azaz ne legyen túltolva, illetve a máj is fontos.


Nem tudom miben tudnék segíteni. Kérdezz, ha van valami amire kíváncsi vagy.


Jobbulást!

21. Guruljka (válaszként erre: 18. - Edu1980)
2019. okt. 30. 15:43
Nem tudom, nálatok hogy megy, de nálunk beutaló kell a vérvételhez.
20. muszájfogynom (válaszként erre: 17. - Channa*)
2019. okt. 30. 15:36

Sziasztok! Új vagyok itt.Nekem autoimmun pajzsmirigy gyulladást állapitottak meg áprilisban.Azaz a pulzusom alapján kezdődő vizsgálat eredménye Basedow kór az orvos és a márciusi labor eredmények alapján. Természetesen készültek ellenanyagszint vizsgálatok, ettől lett autoimmun. Készült izotópos vizsgálat is, nincs göb, de az endrokrinologus ( Ő már a második) izotóp kezelés javasolt. Az augusztusi következő labor eredmények alapján, mivel T3, T4 határértéken belül volt, már semmit sem akart. Szeptember elején adott 2020 áprilisra vérvételre bautalót. Az hogy a TSH 0,01-ről 0,002-re csökkent, nem is érdekelte, ahogy az egyéb tüneteim sem. A Methotyrinről annyit, hogy április elején kaptam 3 dobozzal, azóta sem. Attól egy hónap alatt 9 kg-ot hiztam, és elkezdtek fájni az izületeim. Miután a magán endrokrinologus telefon beszélgetés alapján küldött postán más receptet, akkor kerestem meg a második orvost.

A TSH alapján felültermelő vagyok, de nem fogytam előtte sem, sőt több éve tartottam a súlyom, de fogyni nem tudtam, folyton álmos és fáradt vagyok napközben, de éjjel rosszul, felületesen és keveset tudok aludni. Mindig fáradtan ébredek, de este a fáradtság ellenére is ritkán tudok időben elaludni. Ha még is, akkor kis idő után felébredek és egyáltalán nem tudok visszaaludni. A legkisebb fizikai aktivitásra, nagyon kimelegszem, kipirosodom, ez lehet akár csak 5-10 perc séta is, vagy egy rövidebb porszivózás.kb 2007. óta szedek, pánikbetegségre most már csak 2x2 mg Rivotrilt este, ez már a lecsökkentett adag.A depresszióra szedett gyógyszert már abba tudtam hagyni teljesen, bár nem vagyok jól.Szerintetek normális, hogy az endrokrinologus 8 hónapra ad beutalót, nem érdekli a TSH érték eltérése, és az egyéb tünetek pl. hogy a megnagyobbodott pajzsmirigy miatt folyamatos nyomást, gombócot érzek a torkomban.

2019. okt. 12. 14:09
Úgy értem, ha bemegyek és kérek egy általános vérképet az elég? Vagy mit mondjak nekik?
2019. okt. 12. 14:08

Igen, minimum hetente vért kellene vegyenek, ellenőrízzék.

Vajon tudnám kérni egy laborban magam is? Mit kellene kérjek?

17. Channa* (válaszként erre: 15. - Channa*)
2019. okt. 12. 12:59
Amikor methotyrint szedtem, akkor 2 naponta vettek vért, hogy ellenőrizzék ezeket.
2019. okt. 12. 09:50

Köszönöm a hozzászólásokat! Elnézést hogy nem jelentkeztem, de mivel anyukám egy időre ágyba került, ezért folyton úton vagyok.

Endokrinológusnál voltam és a szokásos tiamazol/metimazol tartalmú gyógyszert kaptam 10 mg-ban, azzal a kiegészítéssel, hogy figyeljem a mellékhatásokat. Remélem bírni fogom a gyógyszert, mert jobban vagyok tőle.

Elolvastam a neten a metimazol mellékhatásokat, van belőle pár, de a vesegyulladás és a vérképzés aggaszt a legjobban, mert amúgy is gondom van a vesével és gyakran volt vérszegénységem is.

15. Channa* (válaszként erre: 13. - Napsugár8)
2019. okt. 10. 19:42
Pontosan!
14. Channa* (válaszként erre: 11. - Edu1980)
2019. okt. 10. 19:42

És, hogy állapította meg?

Ez endokrinológus volt? Milyen gyógyszert kapsz? Mennyit kell szedni?


Miért kell befeküdni? Ez valami új módi?

Én 10 éven keresztül évente jártam kontrollra, ahol volt vérvétel, nyelésröntgen, izotóposvizsgálat, biopszia, úgy adták az időpontokat, hogy 1 nap alatt meglegyek.

13. Napsugár8 (válaszként erre: 8. - Channa*)
2019. okt. 10. 18:34
Persze, értem, de valóban nem itt kellene tippek alapján eldöntenie, hogy mit is szedjen és hogyan. Ilyen esetekben jobb, ha az orvosi vizsgálat eredményeit veszi figyelembe.
12. papája (válaszként erre: 11. - Edu1980)
2019. okt. 10. 14:46
Engem is befektettek, gyógyszer adagolás után 2.5 hónappal 4 napra. Vérvételen kívül csak egy Rtg nyelési vizsgálatot végeztek. Bosszantott, hogy ezt ambulancián is megnézhették volna, így 2 nap után saját felelősségre hazamentem, hogy ne rabolják az időmet.
2019. okt. 10. 13:50
Ma voltam orvosnál és megállapították a túlműködést, kaptam gyógyszert. Két hét múlva egy napra befektetnek, hogy további vizsgálatokat csináljanak és értékeljék a gyógyszer eredményeit.
10. delbuk (válaszként erre: 7. - Edu1980)
2019. okt. 10. 10:00
Azert ezeket a tuneteket a prediabeteszed pont ugyanugy okozhatja. Mindenkepp mielobb doki, mert a leirtak alapjan komplex a problema.
9. Channa* (válaszként erre: 7. - Edu1980)
2019. okt. 9. 21:44

Egy ilyen betegségnél nem szabad tippelgetni!


Diéta és torna mellett nem fogytál...ami arra is utalhat, hogy nem jó a diéta és nem jó a mozgás.

8. Channa* (válaszként erre: 5. - Napsugár8)
2019. okt. 9. 21:43

Mert ha szedne gyógyszert alulműködésre, amit nem szed, mert csak tippelgeti, hogy mi a baja, akkor abból, ha sokat szed, akkor átmehet túlműködésbe, ilyenkor kell csökkenteni az adagot.


Nem, nem szokták elhagyni az alulműködős gyógyszert csak csökkentik az adagot, mert sok esetben csak a gyógyszer mennyisége a sok.


Remélem érthető, amit írok.


Konkrét példa: én túlműködő voltam, de kivették a pm-em, azaz a pm. nélkül alulműködő vagyok. a műtét után 220 mg gyógyszert szedtem, de ettől túlműködő voltam. Jelenleg 175 mg-ami teljesen jó, azaz nem kell lecserélni, csak csökkenteni kell.

2019. okt. 9. 14:04

Nem szedtem gyógyszert az alulműködésre, csak gondoltam, hogy gond van: diéta és torna mellett is nagyon-nagyon nehezen fogytam. Ezért is félek a túlműködésre szedhető gyógyszertől, mivel könnyen hízok. Gyógyszert pedig biztos írnak a tünetek miatt és a nagyon alacsony TSH miatt.

Pár hét mire ki tudom vizsgáltatni magam, elég hosszadalmas mire időpontot kapok.

6. 0adc8842b1 (válaszként erre: 1. - Edu1980)
2019. okt. 9. 12:38
A TSH-t precizebben inkább csak endokrinológus állíthatja be. És ő ad speciális hormon laborvizsgálatra beutalót. Addig ne csinálj semmit.
5. Napsugár8 (válaszként erre: 3. - Channa*)
2019. okt. 9. 07:13
Ha most túlműködő, miért szedne gyógyszert a korábban volt alulműködésre??? Ha jól gondolom, akkor azt most el kell hagyni, és csak a túlműködésére felírtat kell szednie.
4. Bözsi néni (válaszként erre: 1. - Edu1980)
2019. okt. 8. 23:53
Fáradékny lehetsz a vérszegénység miatt is.
3. Channa* (válaszként erre: 1. - Edu1980)
2019. okt. 8. 22:45

Szerintem annyira nem vészesek az értékeid, hiszen még mérhető a TSH-d és a T4 is (ez csak tipp!) úgy a referencia 3/4 énél van. Persze, tüneteket okozhat.


Papájanak igaza van!

Ha szedsz gyógyszer az alulműködésre, akkor lehet, hogy csökkenteni kell az adagot.

2. papája (válaszként erre: 1. - Edu1980)
2019. okt. 8. 19:25

"A túlműködés előtt alulműködő voltam, "

Szeded az alulműködésre a Thyroxint ? Elképzelhető a túladagolás és e miatt az "átmeneti" túlműködés.

2019. okt. 8. 18:20

Sziasztok!

Pár hete jöttek elő nálam olyan tünetek mint a szívdobogásérzés, gyengeség, szédülés, hányiger, ájulásérzés, lábdagadás. Ez aztán hetek alatt romlott. Elmentem kardiológushoz, s ő küldött tovább több orvoshoz, illetve vérvételre. Gyanakodott a vesére (ezzel volt/van bajom) és a pajzsmirigyre.


Ma megvolt a vérvétel és több más rossz érték mellett, bebizonyosodott a pajzsmirigy túlműködés.

TSH: 0,004

FT4: 3,35

Ez nagyon rossz értéknek számít? A TSH elég alacsony tudom, de a T4 nem vészes (gondolom). Mindenképp kell rá gyógyszer? Magától esély sincs a rendeződésre?


Kicsit félek a gyógyszertől, mert túlműködő ismerőseim mind meghíztak, s ettől nagyon félek. A túlműködés előtt alulműködő voltam, nem tudtam fogyni diéta mellett és tornával sem, ha mégis, akkor nagyon keveset és nagy erőfeszítés árán.


Van olyan köztetek, aki sportol/tornázik valamit gyógyszer mellett? Lehet egyáltalán sportolni (most elég fáradékony vagyok)?


A túlműködés mellett a vérképből látszik még prediabétesz és vérszegénység is.


Háziorvoshoz és endokrinológusnhoz ezután megyek.


Köszönöm előre is ha válaszoltok!

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook