Főoldal » Receptek » Egytálételek receptjei » Padlizsános vagdalt görög paradicsommártással recept

Padlizsános vagdalt görög paradicsommártással recept

A Padlizsános vagdalt görög paradicsommártással hozzávalói:
A vagdalthoz:
1 nagyobbacska padlizsán
50 dkg darált sertés- vagy marhahús
3 szikkadt zsemle
3 tojás
1 nagy fej vöröshagyma
ízlés szerint 3-4 gerezd fokhagyma

bors
majoranna
1 csokor bazsalikom felaprítva (vagy 1 teáskanál szárított)
1 csokor petrezselyem apróra vágva
pici olaj
A mártáshoz:
1 evőkanál olaj
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 doboz konzerv, hámozott, aprított paradicsom vagy 1 doboz paradicsompüré, de lehet friss paradicsomból is készíteni (a lényeg, hogy kb. 50 dkg sűrű paradicsomszószunk legyen)

cukor
bors
bazsalikom
1 kávéskanál őrölt fahéj


A Padlizsános vagdalt görög paradicsommártással elkészítési módja:
A vagdalthoz a padlizsánt megmosom, és kb. 1x1 cm-es kockákra vágom, besózom, és szűrőkanálban félreteszem. A hagymát apróra vágom, és kevés olajon megdinsztelem. Mikor már kissé kihűlt, a darált húshoz adom a vízbe áztatott, majd kicsavart zsemlékkel, a tojásokkal, a zúzott fokhagymával és a többi fűszerrel együtt, végül hozzákeverem a lecsepegtetett padlizsánt is. Kiolajozott és zsemlemorzsával megszórt őzgerincformába töltöm, és a tetejét is megszórom morzsával, sütőtől függően fóliával letakarva kb. 1/2 óráig, majd fólia nélkül még kb. 3/4 órát sütöm (míg szépen megpirul a teteje). Tálra borítom, és ha már kissé kihűlt, felszeletelem. A mártáshoz a hagymát apróra vágom, és kevés olajon sárgára pirítom, ezután hozzáadok 1 evőkanál kristálycukrot, és azt is megpirítom (karamellizálom). Ezután hozzáadom a zúzott fokhagymát, a többi fűszert, és felöntöm a paradicsommal. Kb. 5 percig főzöm. A vagdaltat a paradicsomszósszal tálalom, köretként sima sós vízben főtt burgonya vagy burgonyapüré illik hozzá, esetleg burgonyakrokett.


Kategória: Egytálételek receptjei


A padlizsános vagdalt görög paradicsommártással elkészítési módja és hozzávalói.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook