Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Óvodai nyári szünet. Van erre valami jogszabály? fórum

Óvodai nyári szünet. Van erre valami jogszabály? (tudásbázis kérdés)


1 2 3
2013. aug. 10. 17:54
A nyári szünet átlagosan minden oviban 4-5 hét..erre az időre másik oviban biztosítanak helyet,de csak az olyan gyermeknek,akinek dolgoznak a szülei..jobbaknak ha szabit adnak,nem viszik a gyereket oviba..
82. trapiti (válaszként erre: 81. - Főnix-50)
2013. aug. 10. 17:40
Ezt nem tudom, nálunk sem és az ismerettségi körben sem merült fel, de el tudok képzelni olyan élethelyzetet/körülményeket hogy még ez a legkisebb rossz...
81. Főnix-50 (válaszként erre: 79. - Trapiti)
2013. aug. 10. 16:59

Tudtommal egész nyáron nem járhat a gyermek sem óvodába, neki is joga van a pihenésre. Tehát két hetet neki is a családja - vagy bárhol, de nem oviban - kell tölteni. Ez többnyire akkor válik világossá, mikor bezár az ovi, és az egész zárás idejére kérik a gyermek elhelyezését ebbe és abba az oviba. És az a szegény gyerek nem is kap szabadságot, nem lehet a családjával, rokonaival.

Úgy tudom, hogy az egész nyári elhelyezést nem szokták engedélyezni.

80. sajert (válaszként erre: 72. - 1 apuka)
2013. aug. 9. 23:49
Keress rá, hátha van az ovitoknak weboldala. A mienken rajta van, de mondjuk én tudtam is, mivel akkor kellett megoldanom a fiam elhelyezését. Két hete már újra jár oviba, igaz összevont csoportba, de semmi gond nincs ezzel. Az egész összevont-csoport-ellenesség nem is tudom honnan eredhet. A fiamék kb. 15-en vannak, az egész oviban. Elképzelésem sincs, hogy a többiek hova rakják a gyereket. Mi mindketten dolgozunk (hála az istennek). Az öt hétből kettőt voltam vele, Apának nincs szabadsága (ha nem dolgozik, nem kap pénzt,ennyi), másfél hetet játszóházi táborban volt (3.500/nap!), 3 napot Apjával, egy hetet a Mamával. Így kihúztuk valahogy. Augusztus végén még itthon lesz velem két hetet :-), nagyon várom már :-). Jó kis programokat találtam ki. Apja a 90%-ára nem tud eljönni, csak azt sajnálom.
79. trapiti (válaszként erre: 78. - Zebracsikó)
2013. aug. 9. 21:07
Nálunk a kerület egyik fele a nyár első 5 hetében, a másik a második 5 hetében van zárva, évente váltakozik a sorrend. Minden ovinak van egy párja, ahol az ügyeletet biztosítják, így végülis aki akarja egész nyáron járathatja a gyerekét.
78. zebracsikó (válaszként erre: 72. - 1 apuka)
2013. aug. 9. 17:27

incs olyan, hogy óvodai nyári szünet.

Óvoda nyári zárása van, amikor a kötelező tisztasági festéseket, felújításokat, fertőtlenítéseket meg kell csinálniuk.

Minden óvoda tájékoztatja erről az érintetteket a faliújságon, sőt, általában tanév elején már kijelölik, hogy tanév végén pontosan mikor zárnak.

A gyerekek felügyeletére pedig ügyeletes óvodát jelölnek ki,.


Az önkormányzat pontosan tudja, melyik óvodája mikor tart zárva, így csak a megkérdezett illető volt tájékozatlan

77. kitrákotty (válaszként erre: 76. - 1 apuka)
2013. aug. 9. 15:49

Akkor ki a fenntartó? (nem az önkormányzat?)

nála érdeklődj.


esetleg, ha ismersz valakit az oviból (akár odajáró gyerek szülei, akár óvónéni, dajkanéni), biztos tudna segíteni.

76. 1 apuka (válaszként erre: 75. - Kitrákotty)
2013. aug. 9. 15:47

túl vagyok ezen is. :)

nincs kiírva, az önkormányzat pedig nem kompetens,

nem tudja.


kapcsolattartás miatt kellet volna.

75. kitrákotty (válaszként erre: 74. - 1 apuka)
2013. aug. 9. 15:44

de ha elsétálnátok arra, általában a kapun/ajtón ki van ám írva a nyitás időpontja.

valamint az önkormányzat is tud felvilágosítást adni nyilván. :-)

74. 1 apuka (válaszként erre: 73. - Kitrákotty)
2013. aug. 9. 15:37
a nyári szünetben zárva van az óvoda. ha nyitva lennem megkérdezném. ennyi eszem van.
73. kitrákotty (válaszként erre: 72. - 1 apuka)
2013. aug. 9. 15:32

Minden óvodában máskor van.


A ti ovitoknál érdeklődj, ott pontos információt tudnak mondani.

2013. aug. 9. 15:16

sziasztok!


szeretném kérdezni hátha valaki tudja:

pontosan mettől-meddig van 2013 ban óvodai nyári szünet?


vagy milyen honlapon van hitelt érdemlően ez leírva?

azt látom hogy minden intézmény más-és más, amit nem értek,bár azt sem értem hogy miért nincs egyetlen hivatalos honlapon sem információ erről.

2012. júl. 26. 12:44
Nálunk már letelt az 5 hét nyári zárás... ebből 4 hétig egy magánoviba hordtam a kislányomat ovistáborba (minden héten más program volt), most 3 hétig én vagyok szabin a kislányommal. Utána még egy hét a magánoviba mert mindketten dolgozunk, aztán egy hét az apukájával, aztán megyünk 9 napra hármasban nyaralni, és a végén még legalább egy hétig megint Apa lesz vele... így kihúzzuk az 5 hét zárást és a 6 hét összevont csoportos időszakot ovi nélkül... Viszont ez nem kevés pénzbe kerül, a magánoviban heti 16.500-at fizetek. Ez a legtöbb családnak szinte megfizethetetlen...
70. trapiti (válaszként erre: 69. - Madárka47)
2012. jún. 4. 23:20

A törvényekhez nekünk sincs sok közünk, nyilván mindenki igyekszik a törvény adta keretek között a saját érdekeit (is) érvényesíteni, aztán persze ez sokszor ütközik a többiek érdekével... ezt a konfliktust soha nem fogják tudni feloldani a történet résztvevői, vagy elfogadóak egymással és akkor béke van, vagy nem... Eszembe sem jut szemére hányni az óvónőnknek, hogy pl. mennyit van szabadságon mindaddig, amíg az aki helyette ott van, vagy Ő maga amikor ott van jól bánik a gyerekemmel. Sajnos megtapasztaltuk az ellenkezőjét is... de igyekszünk csak a jóra koncentrálni és a gyerekünk érdekében a lehető legjobban együttműködni...


Betegség: azt azért nehezen tudom elképzelni, hogy egy óvónő aki 20 éve gyerekek között van gyengébb immunrendszerrel rendelkezne mint a 4-5 éves gyerekek - merthogy ők is ugyanott vannak, ugyanazok a betegek vannak a környezetükben...


De tényleg nem akarom az óvónőket, legalábbis a lelkiismeretes, lelkes, gyerekeinket szerető óvónőket megbántani... nekünk elég hosszas keresés, harc és sok nehézség árán sikerült megtalálni azt az óvodát és azt az óvónőt aki valódi érdeklődéssel viszonyul az egyébként nem könnyű eset gyerekemhez... ezért csak hálás lehetek :)

Abban egyetértünk, hogy a vezetőnőn rengeteg múlik, Ő határozza meg milyen hozzáállás az amit elvár a beosztottaitól az óvodában... nálunk ez alapvetően nagyon rendben van, de az előző oviban döbbenetes helyzet uralkodott...

2012. jún. 4. 22:46

Most kicsit cinikusnak fog hangozni, amit mondok, de a törvényeket nem mi hoztuk. Sajnos, nagyon sok minden nincs leszabályozva az óvodákban, főleg nem a pedagógusokkal, munkaidővel, túlórával,helyettesítéssel, egyebekkel kapcsolatban. Mi a közoktatás legalján szereplünk, mindig a legutoljára hagynak minket, vagy inkább csak hozzá fűzik valami újdonsághoz, hogy, ja, és az óvodák is. Nem sz ámít, hogy mi nem tanárok vagyunk.


Az sajnos tény, hogy jóval többet vagyunk betegek, mint az átlag, de ez érthető, hiszen (én pl.)28 gyerektől kapunk bacit. Ha beteg, rosszul van,lázas, ott ül az ölünkben, ránk köhögnek naponta ezerszer, mi fújjuk ki az orrukat gyakran még a nagyoknak is, mert nem tudják egyedül. Sokkal hamarabb kapjuk el a bacikat. Az influenza elleni oltás ezeken nem segít.


Van, hogy ezzel taktikáznak. Van, hogy ezt kihasználják. Ilyenkor a vezető óvónő az, aki ezt a folyamatot megállíthatja. Vele kell beszélni. (sajnos mi is emberek vagyunk, még ha elég nagy is az elvárás velünk szemben, gyarlók vagyunk mi is. Ennek az óvónéninek is van családja, mert van unokája, beteg férje, millió ok, megoldandó feladat,de szabi az nincs. Tudom, ez nem jó válasz , de köztünk is vannak ilyenek, és olyanok is, mint Te is a Te hivatásodban)


Egy rendeletben pl. előírják, hogy hányós, hasmenéses betegen nem lehet a gyerekek közé menni, mert fertőz(het). Ugyan ez vonatkozik még néhány betegségre. PL. kötőhártya gyulladásra, influenzára stb. (de azért többnyire bent vagyunk, mert kevés a pénz, mert dolgozni kell, mert a kolléganő sem bírja, mert ezer oka van, mint mindenkinek, aki betegen jár dolgozni)


Az oviban lévő programokat az óvoda helyi programja írja elő. Teljesíteni kell. És a szülők is elvárják.


Amikre azt írtam, hogy ezekről nem is beszéltem még, azok nem igazán férnek bele a heti 40 órába, mint pl a továbbképzés sem.

Nálunk intenzív úszás van, ez heti plusz tíz óra, és nincs benne a felkészülés stb stb. hacsak ezt nézem, már heti 42 órát dolgoztam, és ez két hétig tart. Napi 9 órát vagyok 28 gyerekkel.


Igen, értelek. Az egészségügy sem dicsekedhet jobb feltételekkel,szabályozással, mint mi, ráadásul a felelősségetek is sokkal nagyobb. Testvérem csak főnővér volt, de hallottam épp eleget tőle, mikor még dolgozott.

68. trapiti (válaszként erre: 66. - Madárka47)
2012. jún. 4. 22:08

A munkaidővel kapcsolatban részben igazad van, bár lenne néhány észrevételem:

- az egyik, én jobban örülnék, ha kevesebb program lenne ha ez az ára... azt oldja meg mindenki családilag a maga igénye szerint, és inkább legyen jobban biztosítva a hétköznapok nyugalma bent az óvodában

- a másik, hogy a pedagógusokon kívül nincs még egy szakma ahol a felkészülés idejét beleszámítanák a munkaidőbe. Csak egy példa: altatóorvos vagyok, heti 40 óra munkaidővel, ezen felül éjszakai ügyeletekkel havonta 5-6 alkalommal. Soha senkiben fel sem merül hogy a napi 8 órámat ne töltsem bent a kórházban, sőt a világ legtermészetesebb dolga, hogy ha egy műtét elhúzódik, akkor maradjak ott. Ha úgy adódik akár 24 órát is tölthetek egyfolytában mútőben, mert ugyan törvényellenes, de nincs aki megcsinálja helyettem. Továbbképzés a szabadság terhére lehetséges, és persze a napi 8 óra munkaidőből egyetlen perc sincs arra szánva hogy pl. felkészüljek egy másnapi műtétre... ez teljesen természetes, belátható időn belül nem is fog változni. Ugyanakkor nem sajánlom az időt a pedagógustól, ha tényleg arra fordítja amire való (bár olvasok itt is évek óta olyan pedagógus naplóját, akinek gyakorlatilag bele sem fér az életébe hogy az óráira készüljön... mert ahogy kicsöngetnek, ahogy van egy lyukasóra ő már a magánügyei után futkos...

- Évközi szabadságolások: hát nem tudom, hogyan de valahogy mégiscsak megoldják, év közben is számtalanszor van a csoporttal csak egy óvónő, vagy egy sem, ilyenkor a szomszéd csoportokba osztják szét a gyerekeket... nem hinném, hogy minden óvónő ennyire beteges, hogy ennyit legyen táppénzen... szóval valahogy azért megoldják (legutóbb a Pünkösdi hosszú hétvége volt ilyen, kedden évzáró, szerda-csütörtök-pénteken már csak egy óvónő, utána 3 nap szabad, hétfőn óvónéni makk egészséges és kipihent... gyanúsan jól időzített betegségek vannak... én szerda-csütörtök-pénteken dolgoztam 8 órában, szombaton ügyeltem elvileg 24 órát, gyakorlatilag reggel 7-től másnap délelőtt 9-ig, maradt szabadnapőnak a csonka vasárnap és a hétfő...)

Megértem én mindkét felet, de elhiszem, hogy a dolgozó szülők csőrét sokszor piszkálja egy-egy ilyen húzás...

2012. jún. 4. 21:55
2012. jún. 4. 21:52

Sziasztok!


Végig olvastam a hozzászólásokat, sok érdekes dolog került a felszínre.


Elmondom, óvónő vagyok, több, mint 30 éve. Reagálnék néhány dologra, így hirtelen.


Az óvónők munkaideje NEM napi 6 óra, hanem : HETI 40 óra, mint mindenki másnak. Ebből kötelezően a intézményben kell tölteni a gyerekekkel, azaz csoportban, napi 6,5 órát. Hogy hol a többi óra? A színházban, amikor elvisszük a gyerekeket, mert a délutános óvónő ilyenkor sokkal hamarabb bemegy, egész nap a csoporttal van. És amikor megszervezi a színházat, pl. Uszodába viszik a gyerekeket, kirándulni, különböző programokra. Aztán, ott vannak a családlátogatások, szülői értekezletek, fogadó órák. Nagyon sok idő - óra - elmegy pl. a csoport dekorációjának elkészítésére, annak megtervezésére, a hozzávalók megvásárlására. Amikor a gyerekek ajándékot kapnak, az anyukák, a család (karácsony, gyereknap, húsvét, anyák napja, mikulás, farsang), ezeket meg kell tervezni, utána járni, a hozzávalókat beszerezni. Ja, és el is kell készíteni ezeket (nézzétek meg a hobbi című naplómat, lehet látni, miről beszélek).

Arról nem is beszélve, hogy azt a sok feladatot, esetleg feladatlapot, szintén le kell gyártani. És még ott van az a sok vers, énekes játék, dal, mese, mondóka, találós kérdés, ezeket valamikor meg kell tanulni nekünk is, vagy legalábbis felfrissíteni még ennyi év után is. Sajnos nem úgy születtünk, hogy ezek már a fejünkben voltak. Igen, fel kel készülni a foglalkozásokra. Ez nálam napi egy-másfél óra. Az oviban vannak különböző ünnepek, ezek is munkaidőn kívül vannak. (És az ünnep után vissza kell rendezni a csoport szobát is, és rendet kell tenni, hogy másnap korán reggel tudjuk fogadni a gyerekeket - ez nem csak a dadus néni feladata).

A csoportomban van két SNI-s gyermek, vannak nevelő otthonos gyermekeim, van hiperaktív, van két nagyon agresszív és van három deviáns, és vannak nehezen kezelhetők. Jaj, majd elfelejtettem, vannak gátlásosak, szorongók. Tehát keményen fel kell készülni minden napra. És ez nem csak az én csoportomban van így - sajnos. Szóval, lehet számolgatni, mennyit dolgozik az óvónő. Én spec. heti 43 órát :-) minimum.

A továbbképzéseket még nem is említettem, és az értekezleteket. És az adminisztrációt sem. Pedig van bőven!!


Ha az óvónő határozottan kijelenti, hogy nem viheti a gyereket óvodába, mert szabadságolások vannak, akkor azt jogszerűtlenül teszi, lehet szólni a főnökének. Megkérni talán lehet a szülőket, de csak nagyon óvatosan. Persze itt is sok függ a felettes szervtől. Van, ahol az önkorm. nem engedi a gyesesek, munkanélküliek gyermekeit ilyenkor bevenni az oviba.Az óvoda nevelési intézmény, és a családi nevelést csak kiegészíti. (az alapprogram fogalmaz így)


Az óvodák zárási idejét NEM az óvoda határozza meg, hanem a fenntartó, aki összehangolja a hozzá tartozó intézményeket, így mindig lennie kell ügyeletes óvodának, tehát senki, SENKI nem maradhat óvoda nélkül akkor sem, ha az ovija zárva van.


És igen, egyben kapjuk meg a szabadságot, mert mi év közben nem mehetünk el 1-2 napra, mert jön a szerelő, vagy be kell menni a bankba, vagy orvoshoz kell menni.Megértem a szülőket, nagyon nehéz megoldani a gyerekek elhelyezését ilyenkor.


A pedagógusok többsége (pl. én is - jelenleg nyári munkát keresek) a nyári szabadságának egy részét bizony munkával tölti, nyári munkával, mint a diákok, mert ekkor van lehetőség "másodállást" vállalni, a jobb megélhetés reményében. Mert ugye, azt nem lehet mondani, hogy a fizetésünket is irigylitek ?? :-)Summa summárum: igazat adok nektek szülőknek, nagyon nehéz a helyzet, de higyjétek el, nem rajtunk múlik.


Sajnos néhány hozzászóló hangneme bizony hagy némi kívánni valót maga után, de remélem, amiket leírtam, néhány dolgot kicsit érthetőbbé tett.


Egyet kívánok csak: mindenki minél több időt tudjon tölteni a gyerekével, mert hipp-hopp visszavonhatatlanul elmúlnak a gyermekévek.


Jó gyermeknevelést, sok szabit, és kellemes nyarat kívánok mindenkinek :-)

2012. jún. 4. 18:36

És mi van az egyház által átvett óvodával? A lányom oda jár és július 02-től aug. 12-ig zárva lesz! Nincs helyettesítő óvoda sem, mert azt mondják, hogy mivel ők már nem tartoznak az állami/önkormányzati szektorba, nem kötelesek helyettesítő óvodát biztosítani azoknak a gyerekeknek,akiknek a szüleik dolgoznak, és nem tudják megoldani az elhelyezést! Állítólag nincs jogszabályilag leszabályozva az egyházi óvodáknál!Én elvileg egész nyáron dolgozok, a 6 hétből kb. 3 hét megoldott - az egy szem nagyszülő is dolgozik még, nem ismert előre a beosztása, valamennyi napot ő is tud majd vigyázni a lányomra -, de biztos lesz olyan nap, amikor majd nem tudom hova tenni. A szomszédasszonyom ajánlotta fel, hogy amikor nem tudom hova vinni, akkor vigyáz ő rá, neki is van egy hasonló korú kislánya, dehát én nem szeretném őt ezzel terhelni sem!

2012. jún. 4. 09:04

Teljesen igazatok van ha azt mondjátok ne menjen takarítási szünetben a gyeses anyuka gyereke, csakhogy velem már most IS közölték ne vigyem a jövő héten. Persze volt az év folyamán ilyen többször is. Gyeses anyuka elvinné pénteken hamarabb? Ugye nem hozza hétfőn mert értekezlet van?

Ha előre megbeszélt pénekeken pedig automatikusan viszem délben haza, akkor meg "hülye apuka nem szólt hogy a gyereket hazaviszik".

A gyerekem szereti az ovit és a barátait, még az ovónéniket is! Annak ellenére hogy a fenti idézetet ő is hallotta. Ha elvinném nyáron nem magamról akarnám levakarni hanem legalább délig szeretném hogy játszhasson a barátaival. Bocsánatot kérek ezért az extráért mindenkitől, ha ettől rossz anya meg hülye lennék, akkor szerintem én bevállalom!!!

2011. júl. 8. 20:52

Tisztelt hancsalean! Kérem olvasson helyesen, soha nem vagyok meggondolatlan, nincsenek meggondolatlan kijelentéseim. Kérem fogadja el Ön is és mindenki: a felháborító hozzászólások pedagógusok részéről nem a dolgozó anyáknak szólnak. Kedves dolgozó anyukák azért azt szeretném elmondani gyermekük most csinálja, amit csinál ma gyermek, ne szalasszák el csak azért mert dolgozni kell, vagy élvezzenek ki minden szabad percet töltsenek sok időt gyermekükkel, mert pénzt bármikor lehet keresni majd akkor is amikor gyermekük már idősebb.

Kedves bátor Napsugár! Nyugodtan vigye a nagytesót oviba, csak ne kérdezze pár év múlva, hogy a 2 gyerek miért nem bírja egymást elviselni, miért féltékenyek? Most megsúgom: mert Ön merészen elvitte a nagyot, csak azért, hogy bosszankodjanak azok a hülye óvónők. Halkan súgom: a hülye óvónők már régen nem lesznek Önnel kapcsolatban, a következő generáció nevelésére összpontosítanak.

Még 1 gondolat: Szeretném a téveszméket elhessenteni: MA AZ ÓVODÁK NEM ZÁRNAK BE! Takarítási szünet alatt a gyerekeket 1 másik kijelölt óvoda fogadja. Az óvónők senkit nem küldenek haza, ha Önök ezt tapasztalják, ne itt fórumozzanak, hanem forduljanak az önkormányzathoz, mert akkor az óvoda törvénytelenül jár el.

Anyaként és pedagógusként azt mondom: minden gyermeknek joga van a nyári szabadsághoz!!!!!!!!!! Kedves anyukák és gyerekek jó pihenést! Kedves kollégák eredményes feltöltődést kívánok!

2011. júl. 7. 23:59
Én nem vittem az én nagyobbik gyerekemet amikor a kicsi csecsemő volt még.
2011. júl. 7. 23:47
A nagyobbik gyerek otthon kinlódik, és nem találja fel magát...a barátnőm ezért vitte volna ovodába a nagyobbikat.
2011. júl. 7. 23:45
Barátnőmet hazaküldték az 5 éves gyerekével a héten, mondván az anyuka otthon van(igaz egy ujszülöttel), de azért vigye haza a nagyobbikat , mert sokan vannak az ovodában!
59. sajert (válaszként erre: 58. - Szabobabo)
2011. júl. 7. 23:43

A sógornőm dada, ő is mesél érdekes dolgokat.


A kicsivel otthon lévő Anyukák szoktak legkésőbb beérni a gyerekkel (vagy Apa viszi, nagyon korán), és általában ők az utolsók is, mivel Anyuka nem ér rá elmenni érte. Volt, hogy este 3/46-kor telefonáltak Anyukának, hogy már zárnának (otthon lévőnek)! Érdekes az is, hogy általában a nyár nagy részében is járnak az otthoni Anyukák gyerekei, mivel - Anyukák mondták neki - hogy ez kényelmesebb, mint otthon lenni két vagy több gyerekkel.


Én is szívesen lennék itthon vele, de - hála istennek! - van munkahelyem, mégha sz.. is. Most megint sokat fejlődött (3,5éves), ugrásszerűen okosodott, önállósodott, megnőtt a lába, nyúlt stb... Olyan jókat lehet már vele játszani, énekelni, mondókázni :-). Meg beszélgetni az élet dolgairól. Uncsitesómék kisbabát várnak. Bő egy hónap van a szülésig, és érdeklődik a baba felől, meg "leírja" egy lapra, hogy ... kisbabája :-). Meg kell zabálni! A bölcsibe épp ma mondták, hogy hallják, baba érkezik a családba. Kiderült, hogy a fiam "kisbabás hasat" játszik :-)). Labdát(!) töm a pólója alá, és így játszik, meg nyög ezerrel :-). Itthon ilyet nem játszik, bár most hogy öt hétig itthon lesz, tuti itthon is előadja a magánszámát :-).

58. szabobabo (válaszként erre: 57. - Hancsalean)
2011. júl. 6. 22:43

Nem mentegetőzöm, de én is "bepörögtem" itt egy-két dolgon.

Tény, hogy sok család életébe beleláttam,és nem pont a jó családéba. -és ehhez nem kell, ügyeskedni-

Persze, írtam, vannak kivételes, tisztességes szülők, akiknek valóban nehéz a gyerekeket elhelyezni, mert egyszerűen nem megoldható...

de azokon kiakadok, akik csak kényelemből viszik oviba a gyermeküket.


Én meg pl férj nélkül nem bírnám, baromi nehéz lehet, és minden tiszteletem azoké az édesanyáké, akik képesek így megoldani a mindennapokat!


Még valami: a mi ovinkba mehetnek nem dolgozó szülő gyerekei is ügyeletbe...de róluk igen, van vélemény intézményen belül:( és ez az , amiért én megelégeltem ezt a munkát.

57. hancsalean (válaszként erre: 54. - Szabobabo)
2011. júl. 6. 21:45

Mint írtam, nálunk nem viheti nem dolgozó szülő a gyerekét és ez szerintem szinte mindenhol így van!


Azon pörögtem be, hogy "minek szül gyereket, aki nem tudja nyáron megoldani!!!"


Gondolkodj, Te jó ég, mielőtt butaságokat írsz!


Én nem a fórumindító pártját fogta, nem írtam ilyet egy szóval sem, egyszerűen hüledeztem a soraidon!


Olyan jó, hogy Te ennyi mindent látsz, nagyon okos és ügyes lehetsz, sőt különleges képességű, ha minden család életébe belelátsz.


Az, hogy Te egyedül vagy a férjeddel, megint más, mint egy egyedülálló szülő helyzete! Nincs férj, érted ugye mit írok? Aki megőzvegyült pl., az is minek szült ugye? Miért nem látta előre?


Sehol nem írtam, hogy az óvónő a hibás bármiért is! Jár a szabadság, eléggé kikészülnek egész évben! Nálunk 26 gyerek van a csoportban, sok problémás, én biztos nem tudnám minden nap szívvel-lélekkel csinálni. Hát még a bölcsődei gondozók!!! Akik tisztába teszik, etetik a kicsiket. Akik nem tudnak foglalkozásokat sem igazán tartani, mert vmelyik mindig sír...jáááj, azt végképp nem bírnám. Éppen ezért minden tiszteletem, a bölcsődei, óvodai, iskolai pedadógusoknak.


Hogy anyáink idejében mi volt? Együtt éltek generációk, könnyen megoldották-e kérdést, a munkavállalás is könnyebb volt, úgy mint maga a megélhetés!

56. sajert (válaszként erre: 54. - Szabobabo)
2011. júl. 6. 21:03

Én nem bántom az óvónőket, se a gondi néniket a bölcsibe, nekik is jár a pihenés (mint ahogy akárki mit mond, nekem is járna :-)). Csak azt tudom nehezen megemészteni, hogy minket - azokat a szülőket - akik kőkeményen dolgoznak, és úgy nevelnek gyereket, egyszerűen nem jó szülőnek állítják be. Tőlem mondjuk kedvesen kérdezte, nem is a csoportbeli gondinéni (akinek szerintem SEMMI köze ahhoz, hogy megy-e a gyerek vagy nem) hogy viszem-e a nyári szünet után két hétre a gyereket bölcsibe. Miért, mit gondolt? Majd itthon lesz?

Amikor én szabin vagyok, akkor a gyerek is, de amikor dolgozom, akkor ő is :-). Pl. decemberben két ünnep között is itthon volt, tény be volt zárva a bölcsi, de ha nem lett volna bezárva, akkor is itthon fogom.


Iskola:

Be van osztva nyáron, hogy hova lehet vinni a gyereket, étkezési díj ellenében. Ha meg nagyobb lesz, megy táborba.


Anyukám a 60-as években 6 hétig (!) lehetett itthon a testvéreimmel. Utána - a soha életében munkahelyen nem dolgozó! - nagymama volt velük. Emberek lettek, nem csellengők. Velem Anyu az utolsó percig kiélvezte a három évet itthon. Lazán visszavették az állásába, nem kellett végig attól rettegnie, hogy visszaveszik-e.


Mi pl. szeretnénk még egy babát, de nagyon gondolkodunk. Az a bő 2,5 év, amíg itthon voltam a gyerekkel, iszonyúan padlóra küldött minket anyagilag. Pedig tartalékkal indultunk neki. Ez lehet hogy anyagias felfogás, de kenyeret, tejet, húst csak pénzzel lehet venni, szeretettel nem.

55. jozsi.38 (válaszként erre: 54. - Szabobabo)
2011. júl. 6. 10:41
anyáinkat nem rúgták ki az elsők között a munkahelyről és jóval könnyebb dolguk volt elhelyezkedés szempontjából, mert nem az volt az első kérdés hogy hány gyereke van és hogy mikor akar szülni menni
54. szabobabo (válaszként erre: 53. - Hancsalean)
2011. júl. 6. 08:45

Háát tudod pont ez az, hogy többségben azok a gyerekek vannak non-stop az oviban, akinek vagy otthon van anyuci kisbabával, vagy akinek csak simán teher. Ezt lehet szépíteni( barátok, közösség miatt stb) de ez a nagy igazság!

Kivételek persze vannak, de akinek nem inge...!


A fórumindító sem semmi...naponta megy interjúra?!

A férjem örült, ha néha behívták egyre!

Az meg, hogy az óvónő stílusa miatt fogja igenis bevinni?! már bocs, de ezzel nem az óvónőnek árt!


Láttam, tudom, hogy aki meg akarja ezt oldani, az meg is tudja!


És még valami: nem a férjem tart el, és mi is egyedül vagyunk. nálunk sincs kéznél egy nagyszülő sem!


Szerintetek most tényleg az óvónő a hibás azért, mert nyáron kötelező kivenni a szabiját?

Ezt ők találták ki? Nem , nem ők, az okosok, akik azt nézték, hogy ne egy intézmény nevelje fel a gyerekeket, hanem egy kicsit igenis legyen vele a szülő!

Anyáink meg tudták oldani, és akkor is ez volt! De ők sosem estek ezért egy óvónőnek...ez a mai felfogás.Ti nem tisztelitek azokat, akire a gyerekeiteket bízzátok, de az el van várva, hogy fordítva így legyen...

1 2 3

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook