Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Óvodába megy a gyermekem, beszoktatás. fórum

Óvodába megy a gyermekem, beszoktatás. (beszélgetős fórum)


26. Ritkó
2009. jún. 3. 14:24

Igen be kell íratni minél hamarabb, legalábbis nálunk így van.

Én most írattam be a kisfiamat a múlt héten, de majd csak jóvő tavasszal megy oviba. De még az sem biztos, lehet, hogy csak jövő szeptemberben kezdi.

2009. febr. 14. 11:32

Szia!


Szerintem ez ovifüggő...Attól függ gondolom, város vagy falu, mennyire van "teltház". Elvileg iskolákban is tavasszal (vagy már lehet télen) van beiratkozás a köv évre. Kérdezz utána ott, ahova vinni akarod oviba! Én jövő héten tervezem, hogy bemegyek, majd megírom nálunk mi volt.-- Falu, a várostól 5kmre, szóval sokan behordják a gyerkőcöt Szombathelyre, ezért nincs is túl sok gyerek, van hely biztos...védőnő is mondta...10egynéhány gyerek van a "kisközépsőben" (itt össze van vonva) és a nagycsoportban is kb ennyien vannak, de még ezek is egybenyíló termek, szóval ha megy majd a kistesó, nem lesznek messze:)

2009. febr. 13. 09:55
Sziasztok!Ha én szeptembertől akarom vinni a kisfiam oviba igaz hogy már most be kell iratni?
2009. febr. 12. 15:28

nem háborúba megy, hanem óvodába, és csúnyán néztem a nagyikra. ...

ez tetszik:)

köv héten megyek beszélni az óvónővel...max 2-3 hét és elkezdjük az ovit...nem akarok várni őszig, mert nagyon kell neki a társaság, vegyes kiscsoport van, szóval ősszel csak egy rész kerül át másik csoportba...részben jó részben nem...

2008. aug. 12. 11:50

Én teljesen kikészültem attól, hogy vége a gyesnek (és a világnak), viszont nagyon vigyáztam arra, hogy ő semmit ne vegyen észre és lehetőleg ne is érezzen meg az én szorongásaimból.

Nálunk az óvoda maximálisan "fel lett építve" olyan értelemben, hogy két ovilátogatásunk után elkezdtem mondogatni, hogy milyen klassz dolog. Annyira, hogy prímán tudtam motiválni is vele: ott aztán szépen kell enni, szót kell fogadni stb.

Nincs tesója, tehát már nagyon várta, hogy "az óvoda nagyon jó dolog, lesz sok-sok gyerek és sok-sok játék!" Ez volt az útravaló.Így állt hozzá!


Beszoktatás "semmi cicó"-módszer (vegyes csoport, áldom az eszem, hogy ezt választottam!):

1-2 nap: együtt voltunk ebédig, anya "játszóházasan" kispados, de szem előtt.

3. nap: én elrejtve öltözőben, de kéznél, ha kellenék ebédig. (Egyszer azért kijött megnézni, hogy tényleg itt vagyok-e.)

4. nap: ő egyedül (jó sokat shoppingoltam a környéken, egész délelőtt), közösen ebédelt a többiekkel, állítólag nem hiányolt. Ebéd után otthon alvás.

5. nap: reggel vittem, és már csak alvás után hoztam.

Következő héten már úgy járt oviba, mintha mindig ezt csinálta volna. Soha nem volt sírás! Azt mondta, hogy az ovi nagyon jó dolog, a gyerekek, óvónénik aranyosak, csak kár, hogy nem lehetek vele ott. Mondtam, hogy igen, mert már nem vagyunk gyesen (ő így mondta: "gyesen vagyok anyával", az emberek meg jókat röhögtek rajta), tehát nekem dolgozni kell. Megértette: anya is dolgozóban, mint apa, ő pedig oviban, mert gyerek. Nem sírt. (Bezzeg én az első napokban, beszállva a kocsiba!) Korán kelni utált, de ezért sem sírt, csak utálta. De az ovit szereti, pedig volt egy 1,5-2 hét, amikor konfliktusa volt az egyik gyerekkel, aki folyton megverte. Aztán lerendeztem azt a kölyköt. Nyugi, még él. :-)

Az biztos, hogy a nagymamák és a környezet a sopánkodásával nem könnyítette meg a dolgomat "Szegény kicsikém, vége a jó világnak!". Mondtam nekik, hogy nem háborúba megy, hanem óvodába, és csúnyán néztem a nagyikra.


Figyeljetek! Ha a gyereknek még nincs tapasztalata valamiről, teljesen úgy fog rá reagálni, ahogy azt Te akarod! Ha elmondod, hogy ez csudaklassz dolog, meg hogy milyen nagyfiús-nagylányos, és erőteljesen bemotiválod az ovira, imádni fogja! :-)

2008. febr. 18. 18:16
Nálunk 2 hétig tart a beszoktatás.Az első napokban csak délig voltunk ott.Aztán az ovónéni egyszer csak azt mondta,hogy menjek ki egy kicsit az öltözőbe mert szépen eljátszik.Majd 2 nap együtt ebédeltünk úgy,hogy ott gugoltam az asztala mellett. 3.nap pedig kint voltam az öltözőben és ott vártam ha hívott be mentem aztán ki mivel senkinek nem voltak bent ezt elfogadta.Majd csak a 2.héten aludtunk ott de mint írtam nekünk nagyon simán ment minden.Nagyon meg lepődtem,mert a kicsi lányom nagyon anyás erre hipp-hopp minden megy a maga útján.
2008. febr. 18. 18:09

Nézd, már van 2 ilyen fórum:


A beszoktatás a mamának és a gyereknek is nehéz "(Óvodások, iskolások, Beszoktatás)


"Nehézkes óvodai beszoktatás "(Óvodások, iskolások)

2008. febr. 18. 18:07
Mi szepremberben kezdtük,de már májustól bejárhatunk a csoport udvarára játszani ismerkedni.Valószinű ennek is és az ovónéninek is köszönhető,hogy még egy napot se sirtunk.Pedig volt,hogy 3 hetet nem mentünk oviba betegség miatt.De amióta adom neki a Lenkei féle C-vitamint azóta nem volt beteg.Ennek már 1,5 hónapja.Egy szóval nagyon szeretünk oviba járni.Remélem így is marad.
18. Laryan (válaszként erre: 17. - Medusa72)
2008. febr. 17. 15:52
mi meg tavasszal kezdünk,majd akkor kiderül minden.
17. medusa72 (válaszként erre: 16. - Laryan)
2008. febr. 15. 16:56

mi jövő héten kezdjük újra az ovit, mert most sokáig nem ment. Orrmandulaműtétre gyúrtunk de felejtős, mindig beteg valaki a családban...

kiváncsi vagyok megint indul_e előröl a kűzdés.

16. Laryan (válaszként erre: 11. - Medusa72)
2008. febr. 15. 10:42
Hát a bent alvástól én is tartok,mert be fog pisilni szerintem,mert újabban ezt teszi-ha az ovi szóba jön. :((
2008. febr. 1. 19:57
igen az ilyen gyerekek büntetik magukat és a felnőtteket is mert ők úgy érzik ellenük szól minden,de én pl.azt is kipróbáltam,hogy az ilyen kisgyerekkel külön terembe mentem,mert rájöttem,hogy szégyell mások előtt enni,és bejött.Utána normálisan étkezett már velünk/2hét után/
2008. febr. 1. 19:50

amúgyis rossz evő.

de előre közli, hogy nem fog enni, és nemalszik ott

2008. febr. 1. 19:41
én óvónéni vagyok,volt pár hasonló estem
12. Mocori
2008. febr. 1. 19:38

hú, az nagyon sok. Szeptember óta??? Olyat láttam a gyakorlatom folyamán, hogy kb. egy hétig nem ettek, mert mondjuk duzzogtak, hogy otthagyták őket, de a köv. héten már jó ízűen ettek.

De mondja is, hogy rosszul érzi magát? Vagy mond egyáltalán vmit?

2008. febr. 1. 19:06
A kisfiam szeptember óta nem eszik egy falatot sem az oviban. A benntalvást nem is hozhatjuk szóba.
10. Laryan
2008. jan. 21. 13:03
Lassan ovit kezdünk és érdekelne minden tapasztalat ami evvel kapcsolatos.Nyilván minden gyerek más,de ha írnátok megköszönném,Ti mit és hogyan csináltatok,tapasztaltatok! :)
9. tengericsillag (válaszként erre: 7. - 754c7e07c3)
2007. júl. 8. 21:44
Ez nagyon tetszik!:D
8. Hobitka (válaszként erre: 6. - Tengericsillag)
2007. júl. 8. 21:41

Igen, szerintem is mindenki maga ismeri a saját csemetéjét. Meg kell találni a "csak rá szabott" megoldást. AZ én lányom az ovi előtti utolsó nyáron akkora válltozáson ment keresztül, hogy csak ámultam. Addig egy lépést sem mellőlem, aztán egyik napról a másikra szó nélkül elment mellőlem a játszótéren a többi gyerekkel játszani.

Neki óriási önérzete van, és tudtam, hogy arra kell hatni. Mivel az ovisok már NAGYOK, ő is az akart lenni. :-) Így nagyon várta az ovikezdést. Már nagycsoportba megy az idén, de eddig kétszer fordult elő reggeli pityergés, Mind a kétszer betegség után mentünk vissza. Persze volt olyan, hogy azt mondta, nem akar menni, de nem szabad ezt komolyan venni és túl nagy feneket keriteni neki. Én azt mondtam, hogy mivel ovis vagy menned kell és kész. Az ovónéni sem maradhat otthon, ha úgy tartja kedve...

2007. júl. 8. 21:36
Nálunk bejött, hogy elmondtam a gyereknek, az ovi első napjai után, hogy nem mindig jó, de legtöbbször az. Ha rosszabb napok voltak, akkor említettem, hogy ilyenek is lesznek, de a többi nap sokkal jobb. Elfogadták, és másnap udyanúgy indultunk. Nagyon kevés alkalommal volt sírás. Szerencsére. Bár a két tesó együtt járt, most viszont a középső nagycsoportos lesz, a nagy suliba, a kicsi pedig kiscsoportba fog járni. Eddig még soha nem voltak egyedül. Nagyon kíváncsi vagyok, mi lesz velünk is.
6. tengericsillag (válaszként erre: 4. - Hobitka)
2007. júl. 8. 20:53
Persze minden gyerek más.Soha nem tudhatjuk,jól cselexünk-e.Azért természetesen én is elviszem majd ismerkedni,játszani,elég ha a környezetet és a társakat,ovónéniket megismeri,de nem traktálom tele a fejét.Inkább attól tartok,elöször csípi,csak majd ha rájön hogy nem csak akkor jövünk,ha kedvünk tartja,hanem minden nap,nincs mese,azt hogy bírja.Nálatok hogy volt??
2007. júl. 8. 20:43

Az én lánykám is most szeptemberben megy oviba.A két bátyja már elballagott onnan,ugyanazok az óvónénik lesznek most is akik a fiúknál.Tehát már ismerjük őket:)Mi is sokat beszélünk róla,nekünk soha semmi negatív beszólás nem jött még eddig,még a fiúk idejében sem.Tudja a lányom,hogy ovis lesz szeptembertől,de különösebben nem foglalkoztatja.Ő most azt érzékeli,hogy vmiért a fiúk nem járnak suliba,sokat lehet itthon játszani és sokat lehet menni csavarogni.Együtt.

A keményebb része szeptember 3.-án lesz amikor bemegyünk az oviba és ő ott marad.Ezen biztos megfog lepődni,de nem félek tőle,sztem fogja szeretni,szereti a gyerektársaságot,ismeri az óvónéniket,ismeri a helyet.

Nálunk az oviban úgy van,hogy az első napokban bemehet a szülő is a csoportba,ott is maradhatunk egy ideig,aztán én leszoktam lépni és ebéd magasságában vissza megyek.Az első hónapban nem aldutak ott a fiaim,sztem a kiscsajom sem fog,csak ha ő szeretné majd.Aztán szép fokozatosan beindul minden és észere sem veszem és el ballagott az oviból:)

2007. júl. 8. 20:16
Én is egyetértek veled abban, hogy rémisztgetni nem kellene szegény gyereket! De nekünk az bejött, hogy gyakran emlegettük az ovit. A lányom szeptemberben kezdett és egész nyáron az ovi volt a téma. Sokat beszéltünk az ottani napirendről, a játékokról. Nem volt semmi gond az ovikezdésnél. Első nap hazaküldött... :-)))
3. 754c7e07c3 (válaszként erre: 2. - Tengericsillag)
2007. júl. 8. 19:51
Teljesen igazad van. Az olyan hozzászólások, hogy mit nem lehet az oviban, nálunk tilos kimondani. Nem rémítgetni, hanem örömöt kell éreztetni a gyerekkel.
2. tengericsillag (válaszként erre: 1. - Jjhmarta)
2007. júl. 8. 18:14
Személyes véleményem:ha túl sokat foglalkozunk az ovival,a gyerek nagyon fogja várni.csakhogy!Ő még igencsak nem érti mit jelent a MAJD,mennyi az "egy hét múlva","2hónap múlva",csak azt érti,hogy mindenki csak igérgeti azt a jó ovit,és mégsem történik semmi,s ettől a bizonytalanságtól lehet hisztis ,anyás,vagy elmegy a kedve az ovitól.Én ugy gondoltam,hanyagolom a témát még.(Szept 16.-án lesz 3).A másik:az ismerősök."Na,megkezdődik az ovi!Ó te szegény!","az oviban ilyent nem lehet ám csinálni","majd,az oviba ezért kinevetnek ám!"S a hasonló jóindulatú beszólások amitől még nekem is elmegy a kedvem az ovitól,hát még neki,aki még nem is érti mi is az ovi.
2007. jún. 9. 07:07
Már a nyár folyamán látogasatok el többször az oviba.

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook