Főoldal » Receptek » Húsételek receptjei » Ormánsági töltött káposzta recept

Ormánsági töltött káposzta recept

Az Ormánsági töltött káposzta hozzávalói:
50 dkg sertéshús
10 dkg füstölt
főtt tarja
2 dkg zsír
15 dkg rizs
1 dkg só
15 dkg füstölt szalonna
5 dkg vöröshagyma
20 dkg sertésmáj
1 dkg fokhagyma
2 dkg só
0,2 dkg törött bors
0,2 dkg majoránna
1 dkg paprika
3 tojás
100 dkg savanyúkáposzta-levél
200 dkg savanyú káposzta
12 dkg zsír
10 dkg vöröshagyma
1 dkg paprika
6 dkg liszt
4 dl tejföl
0,2 dkg törött bors.


Az Ormánsági töltött káposzta elkészítési módja:
Először megpároljuk a rizst, de csak félpuhára, s ezért a megszokottnál kevesebb vizet tegyünk hozzá. Az apró kockákra vágott füstölt szalonnát megsütjük, leszűrjük. Zsírjában megpirítjuk a nagyon finomra vágott vöröshagymát és a borsónyi darabokra vágott májat. A sertéshúst és a füstölt tarját ledaráljuk, hozzátesszük a rizst, a hagymás májat, a szalonna töpörtyűjét, az összezúzott fokhagymát, sóval, borssal, majoránnával, paprikával ízesítjük, végül ráöntjük a tojásokat. A fenti anyagokat nagyon jól összedolgozzuk. A káposztaleveleken végighúzódó szár vastagabb részeit levágjuk, hogy a levél könnyen hajlítható legyen. Húsz darab, kb. egyforma nagyságú levélre van szükség. Ehhez a nagyobb leveleket kettévághatjuk, illetve két kisebb levélből is összeállíthatunk egyet. A levelekre arányosan elosztjuk a tölteléket. A húst belecsavarjuk a káposztalevélbe, és henger alakú töltelékeket formálunk, két-két végét benyomkodva. A többi káposztát – ha túlságosan sós – kimossuk. Megfelelő nagyságú lábosban háromnegyed részét szétterítjük, rárakjuk – nem nagyon szorosan – a töltelékeket, majd a káposzta megmaradt részét. Egy külön edényben finomra vágott hagymát pirítunk zsírban, megszórjuk paprikával, gyorsan elkeverjük benne, és egy kevés vízzel fölengedve az egészet a káposztára öntjük. Fedő alatt, mérsékelt tűzön, körülbelül egy órát pároljuk, míg meg nem puhul. Ekkor a töltelékeket óvatosan átszedjük egy tiszta edénybe, az apró káposztát egy kevés törött borssal ízesítjük és tejföllel behabarjuk, végül jól kiforraljuk.


Kategória: Húsételek receptjei


Az ormánsági töltött káposzta elkészítési módja és hozzávalói.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook