Orchidea rajongók ide! Írj róla, ápolás, tapasztalat (beszélgetés)
Húúú itt rengeteg volt. De szegényeket annyira sajnáltam. Nagyon sok volt ami már alig élt. Á tkellett bogarásznom rendesen, hogy olyat találjak amivel semmi gond nincs. Pár napja még szépen virítottak ma meg alig éltek. Én körbe jártam az összes lehetséges "lelőhelyet", de most rettentő gyér volt a kínálat itt Győrben....
Hát itt 1799.- volt ha jól emlékszem. Nem tudom pontosan, mert amit a páromtól kaptam az drágább volt jóval. Én is azt hittem azért nagyobb lesz az akció, de hát nem. :/
A ráncos levelűnek még megvan az összes levele, talán csak 1-2 sárgult el, de még mindegyik levele megvan. A többinek még nem ráncos a levele, viszont nem látok egyetlen ép gyökeret sem. Csak nem tudom, mit csináljak, hogy növesszen magának gyökereket. Azért majd valamit próbálok vele csinálni. A többinek még szerencsére egészséges levelei vannak. Csak amelyik leesett, annak eltört egy-két levele.
Szépet vettél! Annyi pénzért szerintem megérte! Milyenek voltak még? Én már fehéret nem akarok, már van pár, talán holnap mi is elmegyunk Esztergomba korulnézni! :) Múltkor ott láttam a Praktikerben szép "fehér" dendro nobilet, jó lenne ha ott lenne még leárazva, habár nem nagyon bízom benne.
Nagyon szépet szereztél be, gratula. Az ózdi te.... nagyon gyenge kínálata volt
Hát akkor nem nagyon akciózták le, mert én már vasárnap is annyiért vettem.
Legújabb szerzeményemről kép a naplómba. :)
Tescoba vettem, 1399.- ért.
Ennyi lett az akcióból :D na mindegy 400 ft-al így is kevesebb :)
Szerintem korai még elkiabálni, hogy ki kell dobni őket....én azért megpróbálnám megmenteni, nem egyből kukába hajítani. Simán rendbe jöhet az aminek ráncos a levele.
Sajnos úgy néz ki, hogy az összes orchimat ki kell dobnom majd. Persze, aminek még épek a levelei, azokat nem, de ami kezd ráncosodni, az már nem biztos, hogy helyrejön. Vagy még lehet abból is valami, aminek ráncosodik a levele?
Szerintetek ha egy orchinak még van 2-3 ép gyökere, lehet még belőle valami? Úgy értem, hozhat még levelet, szárat, léggyökeret, vagy esetleg gyökeret?
Sziasztok!
rég jártam erre
a minikém még ott "virít" az ablakban száraz csonkként, néha spriccelek rá egy kis vizet, de már csak a moha nő a cserép belső felén :D
4 lepkém vegetál, amelyiket utoljára kaptam karácsonyra anyósomtól, azon még van megvan az utolsó virág, és mintha a végén lévő bimbókezdemény nagyobbodni kezdene
a dendrobiumok meg többen is új hajtást hoznak, egyedül ezeket nem érdekli, hogy tél van :D
Na én pánikoltam és az összes foltos részt levágtam,gyökeret szárat levelet. :( Beszórtam vastagon fahéjjal. Mikor kiszedtem a cserépből. Rengeteg gyökere volt. De nem voltak zöldek,mind hanem amik a közepénél voltak sárgák voltak,de kemények. Átültettem friss közegbe. Meglátjuk:)
Nedves kavicsos megoldás jobb lenne párásítás céljából. Még nem biztos, hogy vége. Még simán rendbe jöhet.
Minden nap spricceltem,hát nem az van hogy kell a pára?? A kilógó gyökerén van. Megpróbálom lefotózni. Akkor ennek vége?
Különítsd el a többitől, gyökérzeten hol van? fényképezd le. Nem spriccelted sokat? Télen a spriccel csinnyán kell bánnni.
Most néztem meg jobban az orhideámat,és bizony más levelén is van foltocska. Sőt még a régi száron is amin rügyből hozza az újakat.Az új szárakon nincsen. Viszont a gyökérzeten is van:(( Különítsem el a többitől?? Vagy nem terjed át a másikra?? Könyörgöm gyorsan írjatok:((
Esetleg ha tudnál feltenni képet valahova könnyebb lenne megállapítani, hogy mi lehet a gond. Ha mégis gombáról van szó, akkor talán gazdaboltba valami szert lehet rá kapni. De én inkább átültetném, mint vegyszer. Kíváncsi leszek a többiek mondanak-e valamit. :)
Igen ezért gondoltam erre,hiszen mi van ha csak letörne:)) És máskor is csináltam már ilyet sajnos mikor megégett és nem bírtam nézni a csúnya foltját:) nem szép dolog bántani őket de ha az életéről lehet szó,akkor nem szabad megvárni hogy elpusztuljon:) Köszönöm szépen,Éva is gombára gondol,csak még nem volt fenn azóta hogy megkérdezzem,tovább mehet e,vagy fertőzhet e?? A közepéből növő valaminek,meg azt hittem először egy gyereknövényke lesz,de ezek szerint nem:(
Én is levágnám. A tobbi levele egészséges? Ha levágod, majd jól fahéjazd be, az fertotlenít meg szárít is. Nekem is volt olyan, amit a nap megégetett, utána elkezdett gombásodni, levágtam róla azokat a részeket és nem terjedt tovább.
De ha úgy gondolod, várd meg a tobbieket, Ok mit mondanak rá!
Mert közben meg öt helyről jön virágszára. Kettő tőröl,három meg alvórügyből. Meg a közepén ez a valami:)) Nem tudom mi:)
És ez a gomba terjedhet?? Mit lehet vele csinálni?? Ha levágnám az egész levelet akkor mi lenne??
Leesett ma az egyik orchim. Letörött az egyik levelének a fele. Azt mondja párom, hogy nem sok ép gyökere van, viszont hozza a szárat. Akkor még annyira nem lehet elrohadva a gyökere, ha hozza a szárat? Bár most megállt a szár a növésben.
Na még egyszer,hátha...
Sziasztok!Az lenne a kérdésem hogy mit lehet kezdeni az orchideám földjén megjelent fehéres színű valamivel, ami szerintem valami penész lehet vagy valami gomba, olyan mint egy puha szövevényes réteg, nem hófehér de fehéres. És egyre jobban látszik. Néhány napja még azt hittem majd elmúlik ha nem locsolom és szárad kicsit, de nem akar elmúlni. Mivel lehet ezt kiírtani és mi ez egyáltalán?Köszi a választ.
Szia! Szerintem virágszár lesz, de én még ilyet nem láttam, hogy a kozepébol jojjon! Nekem elég gomba-gyanús az a sárguló levél!
Sziasztok Lányok. Rég nem írtam ide. Az egyik első orhideám,hoz egy csomó új szárat. De a közepéből ,már a levelek közepéből is jön egy szár,de egy kis levélke öleli körül. Milehet az? Mert eddig mindig a tőröl jöttek az új szárak. Nézzétek már meg,a képet róla az adatlapomon. Mindgyárt felteszem oda. Gondolok valamire de nem merem elkiabálni:)))))
én már megkaptam hétvégén tettem is képet a nagyvirágú fehér én a tescóba választottam és volt sötétlila is a kettő között vaciláltam de ennek szebbek voltak a gyökerei azért választottam:).én most sajnos a fiaimat gyógyítgatom így nem sokat leszek szerintem az én két cserencsétlenem nem mutat javulást amiket elhoztam nagyitól szerintem nem lesz belőlük semmi:(
Először is türelem, alulról spricceld a leveleket, jobban felveszi a vízet, nekem is van ilyen betegem, hozott már új gyökeret, levelet, az már kemény.
a hungarocell golyó nem szív fel vizet, azért van, hogy ne tömörödjön összeaközeg
További ajánlott fórumok: