Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Hobbi & Otthon témák » Orchidea gondozása 2. - Lepkeorchidea - Phalaenopsis cikk

Orchidea gondozása 2. - Lepkeorchidea - Phalaenopsis


A sorozatban elsőként a lepkeorchideát (Phalaenopsis) választottam, talán ez a leggyakoribb, legismertebb faj. Rendkívül változatos színekben és mintázatokban kapható a fehértől a sárgán és rózsaszínen keresztül a szinte feketének látszó sötétbordóig. Virágméretben is találhatunk ízlésünknek megfelelőt a kb. ¼ tenyérnyitől a tenyérnyinél is nagyobbig. Újabban megjelentek a midi és mini növények is. Utóbbiakról nem árt tudni, hogy kicsit érzékenyebbek normál méretű társaiknál, de gyorsabb az életritmusuk, így gyakrabban virágoznak.
Orchidea gondozása 2. - Lepkeorchidea - Phalaenopsis

A megvett és hazavitt növény új környezetbe kerül, ez számára stressz, nem meglepő, ha néhány virág vagy bimbó ledobásával reagál és ha megteremtjük a megfelelő életfeltételeit, abbamarad.

A lepkeorchideákat átlátszó cserépben árusítják, ennek 3 oka van: 1 - a gyökerek is zöldek, fotoszintetizálnak; 2 - lehet látni a gyökérzet egészségi állapotát; 3 - a cserép belső falán lecsapódó pára jelzi, hogy elegendő nedvesség van, nem kell még öntözni.

Gyakran felmerülő kérdés, hogy mi legyen a levirágzott virágszárral, erről megoszlanak a vélemények. Abba a táborba tartozom, akik szerint ne vágjuk le amíg zöld, mert kihajthat a rajta lévő alvórügyből és újra virágozhat, sőt bébinövényt is nevelhet. A benne lévő tápanyagokat is hasznosítja a növény és le fog úgyis száradni, ha már nem szolgálja a fejlődést. Természetesen nem történik katasztrófa akkor sem, ha valaki levágja, mert zavarja a „kóró” :-).

A Phalaenopsis hibridek igényei:

Fény – fényigényes növények, azonban az erős, direkt napsugárzást csak októbertől májusig (a téli időszakban) viselik el, máskor árnyékolni kell. Erre alkalmas akár egy függöny is. (Idén már az április eleji napsütés is olyan erős volt, hogy megégette az egyik növényem levelét.) Fényszegény környezetben nem virágzik, vagy ledobálja a bimbóit.

Hőmérséklet – optimumuk télen 17-22, nyáron 17-28 fok, de a rövid ideig tartó kánikulát is elviselik. 10 fok alatti hőmérsékleten megfázhat, ez a növény pusztulását okozhatja.

Kártevők – gyapjastetű sajnos szereti, elég kitartó jószág, fehér vattaszerű telepeket hoz létre. VAPE tetű elleni sprayt találtam eddig az egyetlen hatásos készítménynek.

Közeg – laza szerkezetű, levegős talajt igényel: vörösfenyő kéreg és minimális mennyiségű tőzegmoha keverékét. Kaphatók orchideaföld néven futó közegek is, én ezek közül csak olyat veszek meg, amit átlátszó zacskóban árulnak, mert túl tőzeges, kötöttebb szerkezetű keverékekben megfulladhat.

Pára – az extrém száraz levegő okozhat bimbóhullást (itt említem meg, hogy a cigarettafüst is). Lehet spriccelgetni, vagy a cserepek alá tálcán nedvesített kavicsot, vagy agyag-granulátumot tenni, ha a lakás páratartalma 50% alatti.

Tápanyag – sokkal hígabb tápoldatra van szükségük, mint a többi növénynek. Kaphatók speciális orchideatápok, ezeken rajta van az adagolás. Ha van otthon Wuxal, az is tökéletesen megfelel, 1 ml kell 1 liter vízhez, ezzel az oldattal öntözni és spriccelni is lehet a növényeket. Nyáron hetente-kéthetente, télen 3-4 hetente.

Víz – az orchideatartás sarkalatos pontja, nagyon sok növény pusztulását a túlöntözés okozza. Soha ne álljon vízben a gyökérzet, rendszeres időközönként hagyjuk megszáradni. Ügyelni kell arra is, hogy éjszakára a levélkoronában ne álljon meg a víz. Az ideális az esővízzel való öntözés, de a forralt, ülepített, lehűtött csapvíz is megfelel. (Bevallom én évekig budapesti csapvízzel locsoltam az enyémeket és bírták, ezek a ma kapható hibridek kevésbé érzékenyek, viszont csúnya foltosak lettek a spriccelt levelek a vízkőtől.)

Szereti a légmozgást, de a huzatot nem (ez utóbbi szintén okozhat bimbóhullást).
Írta: 'szti, 2009. május 31. 10:03
Fórumozz a témáról: Orchidea gondozása 2. - Lepkeorchidea - Phalaenopsis fórum (eddig 95 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook