Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Egyéb témák » Önismereti Bakancslista. Neked van ilyened? cikk

Önismereti Bakancslista. Neked van ilyened?


Van az újévre a lelki egészségeddel kapcsolatos kihívásod, fogadalmad? Mennyire vagyunk tudatosak ebben?
Önismereti Bakancslista. Neked van ilyened?
kép: Pixabay

Január elejére sokan készítenek terveket, fogadalmakat, amiket aztán igyekeznek többé-kevésbé betartani. Van amelyik tervből lesz valami, van amelyikből nem, vagy nem úgy ahogy elterveztük. Van olyan tétel, ami évről, évre felkerül a listára, van amelyik lekerül, vagy azért, mert teljesítettük, vagy azért, mert hagytuk a fenébe.


Nekem is vannak évről évre állandó tételem, elgondolásaim. Amire büszke vagyok, hogy most már két éve tudatosan tervezem be azokat a tényezőket, eseményeket, lehetőségeket, amelyekkel abban az évben az önismeretemet, magamat szeretném fejleszteni.


Több szempontból felszabadító egy ilyen lista elkészítése. Én úgy érzem, hogy ezekkel a programokkal nemcsak azt szavazom meg magamnak, hogy fejlődni vágyok, valami újat tanulok, hanem azt is, hogy fontos vagyok magamnak, énidőt fogok magamra szánni, és megerősítem magamban azt a bátorságot, hogy találkozhatok fájdalmas történeteimmel is.


Az önismeretünk fejlesztésével, traumáink, nehézségeink feltárásával óhatatlanul is kitűzünk magunk elé célokat, amiket aztán nemigen lehet visszaszívni.


Akik már elkezdtek valamilyen belső munkát, azok tudják, hogy ezzel a folyamattal nem lehet megállni, nem lehet meg nem történtté tenni, aki egyszer belekóstol a saját igazságaiba és jól kóstol bele, az menni fog tovább, mert már nem lesz ugyanaz az ember, aki volt.


Fontos azonban, hogy reális célokat tűzzünk ki magunk elé, és valószínűleg jelenlegi bejegyzésem legkiábrándítóbb mondatát fogom leírni, de az önismeret fejlesztése nem garancia az örök boldogságra és elégedettségre. Önismereti folyamatokban benne lenni sokszor fájdalmas, és szívás, sokszor pedig felszabadító, örömteli, és sírvaröhögős.


A valódi válaszok megtalálása azonban sok mindenért kárpótol, ahogy az a fajta tudatosság is, amit az egyre tisztább és felfedezett gyengeségeid, és erősségeid adnak neked.Hogy állítsak össze egy ilyet?


Jó-jó, de hogyan is lássak neki egy ilyen bakancslista összerakásának?


Határozd meg a célodat

Először is, döntsd el, hogy mi a célod ezzel az egésszel? „Jobb ember” akarsz lenni? Valamelyik életterületedet szeretnéd hatékonyabbá tenni? Jobb kapcsolatokat szeretnél működtetni? Sikeresebb akarsz lenni? Esetleg minden egyszerre?


Nagyon nem mindegy, hogy hová helyezzük a fókuszt, hiszen színesebbnél színesebb programok, lehetőségek és előadók kínálják önismereti portékáikat…Fedezd fel a kínálatot

Nézz körül először a helyi közösségedben, érdemes programgyűjtő tematikájú csoportokra rákeresni, illetve megkérdezni hasonló érdeklődésű ismerősöket, barátokat, családtagokat. A Facebook és a Google algoritmusa, ha elkezdesz ilyen témák iránt érdekelődni, idővel célirányosan „válogatja” az ilyen típusú tartalmakat, hirdetéseket. Én viszont továbbra is a személyes ajánlásokban hiszek, különösen, mivel egy ennyire érzékeny és bizalmat, szakértelmet igénylő témáról van szó. Ha nincsenek ilyen érdeklődésű ismerőseid, érdemes egyes szolgáltatások ajánlásait végigböngészni, a beszámolók azt is világossá tehetik, hogy az adott szakembert, témát, eseményt keresed, vagy sem.


Döntsd el milyen típusú szolgáltatásokat szeretnél

Segíti a döntést, ha tisztában vagy, hogy egyes alap szolgáltatások miről szólnak. Természetesen a bejegyzésben nem tudok minden ma fellelhető típust körbejárni, ezért munkaforma szerint csoportosítottam. (A szolgáltatástípusok kiválasztása egy hatalmas téma, amivel egy másik bejegyzésben fogok foglalkozni.)


Munkaforma szerint alapvetően ezek közül választhatsz:


Egyéni beszélgetés/konzultáció

Csak te és a segítő vagytok jelen, a fókusz egyedül rajtad és a témádon van


Workshop

Egy, vagy pár alkalmas főleg egy téma köré csoportosuló, interaktív, többnyire gyakorlati feladatokkal megtűzdelt csoportos összejövetel.


Tréning/csoport

Több alkalmas, több órás többnyire téma és/vagy módszer specifikus csoportmunka


Előadás

1-3 órás előadás adott témában, adott előadóval/előadókkal


Tanfolyamok

A tanfolyamokat többnyire az különbözteti meg a tréningtől, hogy elsősorban valamilyen konkrét tudásanyagot, felépített módszert akar átadni. A tréningen pedig alapvetően a tematika mellett a csoporttagok és a csoportdinamika (is) alakítja az önismereti mélységet/élményt.


Önismereti könyvek, hanganyagok, online tanfolyamok

Előre, adott témában írt anyagok, amelyek általános kérdésfelvetésekkel, szempontokkal segítenek. Több esetben akár otthon elvégezhető gyakorlati elemekkel is.


Iskolarendszerű továbbképzések

Ezek többnyire valamilyen alapképzettségre épített, önismereti és lexikális tudás átadásával kombinált képzések.


Önismereti típusú játékok

Talán meglepő, de aki belemerül, csodálkozva fedezheti fel milyen sokfajta játék kínál és kecsegtet önismereti haszonnal. A bejegyzésen belül konkrét termékeket nem említhetek, de érdemes rájuk keresni, hiszen egy játékba barátokat, családtagokat is bevonhatunk, és sokat adhatnak az ilyen közös élmények.


A szolgáltatás kiválasztásánál természetesen lehet több dologra is fókuszálni, ami fontos, hogy illeszkedjen a célunkhoz, és ne vállaljuk túl magunkat időben és anyagilag. Az önismereti úton való haladásnál is érvényesül a kevesebb, néha több elve.


Tervezz az anyagiakkal


Ha megvan a fókuszod, megvan a szolgáltatás típusod, tervezd meg, hogy mennyi pénzt szánsz erre. Nem meglepő, hogy az önismereti szolgáltatások ugyanúgy pénzbe kerülnek, mint bármi más, viszont van rengeteg ingyenes lehetőség is, sokszor akár az orrunk előtt. Én megyeszékhelyen élek (Kecskemét) és nagyjából minden hétre jut valamilyen ingyenes esemény.


Az anyagiak tervezésénél természetesen fontos, hogy milyen típusú szolgáltatást szeretnél igénybe venni, és kitől. Egy-egy önismereti könyv beszerzése természetesen kevesebbe kerül, mint egy neves pszichológus tréningje, de én azt gondolom az önismereti úton való elindulást és haladást nem lehet szintezni, nagyon sokat meríthetünk egy könyvből éppúgy, mint egy játékból vagy akár tréningből.


Remélem mire idáig értetek az olvasásban elkezdett körvonalazódni az önismereti bakancslistátok. A leírtak kapaszkodók a lista személyre szabása a ti dolgotok.


Ahogy az elején írtam az önismereti úton elindulni nehéz, fárasztó, veszélyes, felemelő, felszabadító és rendkívül bátor dolog. Kívánom, hogy 2020-ban mindenki rá tudjon lépni a saját igényei, elképzelései és lehetőségei szerinti útra.


Zsanett


Ha tetszett a cikk, további írásaimat a www.hellokudarc.cafeblog.hu oldalon találod.
Írta: spinneli, 2020. január 28. 09:35
Fórumozz a témáról: Önismereti Bakancslista. Neked van ilyened? fórum (eddig 8 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook