Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Öblítő helyett ecet tényleg árt a mosógépnek? fórum

Öblítő helyett ecet tényleg árt a mosógépnek? (tudásbázis)

tegnap 05:51
semmi gond az ecet hasznalataval.
júl. 6. 13:16

Öblítőt egyáltalán nem használok. Nagyon régóta. Öblítő helyett használtam egy ideig a DM-ben kapható citromsavat, ami a leírás szerint a ruhák puhítására is ajánlott. Na, ez nem vált be nálam, nem hozta az elvárt puhaságot.

Vízkőtelenítésre pedig nekem is azt mondta a szerelő, hogy nyugodtan használjak 10%-os ecetet. Időnként ezt teszem, 60 fokon. Néha indítok egy üresjáratot 91 fokon. A szűrőt rendszeresen tisztítom.

Az olvasottak szerint mindenkinek más válik be.

júl. 6. 11:52
Köszönöm a válaszokat. Úgy látom ellene és mellette is van érv. Nem jutottam döntésre, bár eszembe jutott: egy intézmény mosodájában dolgoztam közel 10 évig. Nem ipari, de "komoly" (mi.le) gépeket használtunk kezdetben mosóport és öblítőt, majd kapszulát. Mosáskor nem, de "géptisztítás"kor ecetet használtunk. Általában havonta egyszer, egy egész flakon ecet a dobba és üresen 95 fokon mosás. Soha, semmi hibát nem észleltünk.
júl. 6. 05:33
nem
21. michelle.r (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
júl. 5. 20:46
Kb. 15 éve ecettel és illóolajjal öblítek. Semmi baja a mosógépnek, és akik eltanulták tőlem, azoknál se.
20. globus (válaszként erre: 18. - K-né Zsóka)
júl. 5. 19:49
Nekem sincs. Sőt polifoszfát patron van a vízcsőre kötve, mégsem puhák a ruhák. Se ecettel, se öblítővel. A törülközők használat közben megpuhulnak, minden más, ha olyan, vasaló alatt.
júl. 5. 19:40

9 éve jól működik a mosógépem, azóta is kizárólag 10%-os ecetet öntök az öblítőszer tartályába. Folyékony mosószert a dobba, ruhákra öntöm.

Nekem bevált. Az ecet fertőtlenít is.

Az öblítőszerek "bevonatot" hagynak a textilen, a természetes pamut nedvszívó hatását csökkentik.

18. K-né Zsóka (válaszként erre: 6. - Globus)
júl. 5. 17:36
És akinek nincs szárítógépje? Mert ugye olyanok is vannak. Na azok ecettel varázsolják puhává a törölközőt. Én is, mert tavasztól őszig nem használok szárítógépet!
17. K-né Zsóka (válaszként erre: 7. - Fokhagyma)
júl. 5. 17:33
Ugyanez! 14 éves a mosógépem, ecettel öblítek. Nincs vízkő, puha a ruha!
16. timycat (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
júl. 5. 17:17

Semmit nem használok öblítő helyett.

A folyékony, meg kapszula mosószereket is elhagytam. Visszaváltottam porra, valahogy nekem az tisztább érzés, a gép sem nyálkás tőle.

Ecetet nem tennék a gépbe, nincs magyarázatom rá, de ecet + gumi, ecet+fém... nem tűnik jó kombonak

15. liliom10 (válaszként erre: 7. - Fokhagyma)
júl. 5. 17:15

Én is már régóta ecetet használok, de kb. fele víz, fele ecet keverékét öntöm a tartályba, hozzá 10-15 csepp illóolajat.

Kb. másfél éve volt nálunk szerelő, elmondtam neki, helyeselte ! Azt mondta, jól teszem, nem lesz vízköves a gép.

14. fokhagyma (válaszként erre: 13. - Fenevigye)
júl. 5. 16:59
Csavarogjál, de csak jó és szép helyekre!!!!
13. fenevigye (válaszként erre: 11. - Fokhagyma)
júl. 5. 16:49

Fokhagyma kisasszony. Kijelentem, hogy én vagyok a buta, azóta mosok, mióta a kedves feleségem elhúnyt.

Most pedig kell egy kicsit csavarognom.

12. fokhagyma (válaszként erre: 10. - Globus)
júl. 5. 16:46
Én mindig is csak folyékony mosószert használtam, port soha nem veszek.
11. fokhagyma (válaszként erre: 9. - Fenevigye)
júl. 5. 16:44
Azt tartja a mondás, hogy a legbutább embertől is lehet tanulni. Nos, akkor most én ez a legbutább voltam. :-)
10. globus (válaszként erre: 8. - Fokhagyma)
júl. 5. 16:44
Váltottam folyékony mosószerre, hátha por miatt nem puha, adagoló pohár félig, hiába. Törölközök használat közben puhulnak, többinél nem számít.
9. fenevigye (válaszként erre: 7. - Fokhagyma)
júl. 5. 16:41
....mert mindig tanul az ember....
8. fokhagyma (válaszként erre: 6. - Globus)
júl. 5. 16:40
Az öblítők éppen azért nem jók, mert ugyanúgy vegyszert hagynak a ruhákban, mint a mosószerek. Nekem az illatuk se kellemes. Az ecet után friss, normál illatuk van a ruháknak, nem ecetszagúak, és még a színeket is élénkíti.
7. fokhagyma (válaszként erre: 4. - Fenevigye)
júl. 5. 16:38
Természetesen nem a ruhákra kell önteni, hanem a tartályba, ahova egyébként is tennéd az öblítőt. Én nagyon sok éve kizárólag 20 %-os ecetet használok öblítő helyett, és semmi baja a gépnek. A gép teljes átmosására is javasolt az ecet.
júl. 5. 16:38
Szárítógéptől puhák. Amúgy még az öblítőtől sem puha már, max. fejfájdítóan illatos.
júl. 5. 16:35
Szerintem azért is árthat, mert itt-ott leoldhat darabos vízkövet és az okozhat problémát.
4. fenevigye (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
júl. 5. 16:20

Nem ajánlom. Csak egyszer próbáltam, nem higitottam, egyenesen a ruhákra öntöttem, egy jó fél pohárral. Fehér foltok lettek tőle, el kellett dobnom 2 inget.

Úgy tudom megrongálja a gumi tömitéseket is.

3. Tai (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
júl. 5. 16:11
Ez engem is érdekel :)
júl. 5. 16:10

Semmit nem használok öblítő helyett.

És igen, az ecet tönkreteszi a gépet idővel. Sajnos az az idő több, mint amennyit ezek a mai gépek bírnak, úgyhogy kb majdnem mindegy.

júl. 5. 15:41

Nem emlékszem hol olvastam, hogy öblítő helyett ecetet használnak. Máshol meg, hogy árt(hat) a mosógépnek az ecet. Kb. 1 éve 2 rész ecet, 1 rész víz keveréket öntöm az öblítő tartályba. (Nem egészen egy öblítős kupaknyi az össz. mennyiség) A ruhák puhák, jó illatúak (gondolom a mosószertől), ecetszagot nem érzek. A héten kivettem a szűrőt, kicsi sűrű valami volt rajta. Könnyen lejött folyóvíz alatt. Akár valami szöszös ruhákról lehetett.

Azt is olvastam, hogy az ecet tönkreteszi/szétmarja a tömítéseket.

Előre is köszönöm, ha valaki szintén ecetet használ öblítő helyett, megírná a tapasztalatát.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook