Nyugdíj - menjek vagy ne? (beszélgetés)
Jól tették. Lehet akár 40 nyugis évük.
Mondjuk 20 év munka után 40 évig nyugdíjat kapni matematikai bukfenc :)
A kortáblát 2008-ban állapították meg, ahol az 1957 után születetteknek már 65 év lett a nyugdíjkorhatár.
2011-ben volt az, hogy megszüntették a korkedvezményeket. (katonák, rendőrök, bányászok ...)
2011. január 1-jétől vezették be.
2010.11.11-én született határozat a bevezetéséről.
Én sem tudom már, hogy volt. Talán mikor eltörölték nőknél az 55 éves nyugdíjkorhatárt akkor lépett be a nők 40?
Azt tudom, hogy akkor teljesen elvoltam keseredve és azt gondoltam én csak távolodom a nyugdíjtól. És lám, mégis eljött.
Szerintem menj. Nem lesz sokkal több nyugdíjad másfél év múlva sem. És ha gondolod tovább dolgozhatsz. 18,5%-al többet fogsz kapni. Az sem utolsó szempont, hogy az a tudat, hogy bármikor leléphetsz nagy terhet vesz le a válladról. Kapod a nyugdíjat és a fizetést. De ha nem maradsz vagy nem mész máshová akár részmunkaidőbe, akkor is ott a nyugdíjad. Ebben az életkorban jó esetben már nincs hitelünk, nincsenek extra kiadásaink, meg van mindenünk. Nagy dolgokra nem kell már költenünk.
És az sem mindegy mennyi egészségben eltöltött évek várnak még ránk. Használjuk ki amíg van egészségünk és topon vagyunk mentálisan és fizikálisan is. Mondom ezt úgy, hogy nyugdíj mellett dolgozom még.
2010-ben már volt Nők40?
Nem gondoltam, hogy ennyire repül az idő.
Élj a lehetőséggel. A nyugalom megfizethetetlen.
Később ha unod a banánt kereshetsz részmunkaidős elfoglaltságot.
Még az jutott eszembe (bár, biztos van, aki jobban tudja:)), hogy a munkáltatónak csak be kell jelenteni. Azt is csak azért, mert a bérszámfejtés módosul.
A másik, ha van adókedvezményed született gyermekek után. Tk. azzal számolhatsz, hogy semmit nem vonnak majd a béredből + jön majd a nyugdíj.
Persze, ha mentálisan és fizikailag bírod még.
Sajnos így van. A 45 feletti, de még nem nyugdíjas korosztály mostantól nem csak a fiatalokkal, de a nyugdíjasokkal is versenyzik. 🫣.
Ráadásul 3 éve még alig hallottunk AI eszközökről, és annyit fejlődött a technológia, hogy már most is nagyon sok munkakört el tudnak látni, 20 éven belül teljesen átalakul a foglalkoztatási piac.
Mindenkinek azt tanácsolom, barátkozzon az AI eszközökkel, mert aki nem képes használni, már most kiírja magát a munkaerőpiacról.
Így igaz.
Csak mint tényt említettem meg.
A nyugdíjas foglalkoztatása anyagilag is kifizetődőbb.
Nem kell utána egy sor adót-járulékot befizetni.
Az "alamizsna" és a 1,5 év között 2 % van.
Ha például és ha jól gondolom és jól számolok és csak szemléltetve mondjuk most 300.ezer lenne a nyugdíjad akkor 1,5 év múlva 306 ezer kb és hozzávetőlegesen. A mostani jogszabályok szerint. De annyi mindent rebesgetnek.
Csak azt tudják kiszámolni, hogy mennyit kapna most.
Nem tudják, hogy a következő másfél évben mennyi lesz a keresete, illetve mekkora az idei és a jövő évre számított valorizációs szorzó.
Nem számít sokat.
Ha 40 év munkaviszonnyal mész nyugdíjba (függetlenül attól hány éves korban) a megállapított átlagkereseted 80 %-át kapod nyugdíjként. Ha 41 évvel, akkor 82. ha 42, akkor 84.
Tehát ez nem fogja nagyságrendileg befolyásolni a nyugdíjadat.
További ajánlott fórumok:
- Mennyire segítenek be a nyugdíjas (vagy nem nyugdíjas), de még aktív szüleitek a gyermeke(i)tek mellett elvégzendő háztartási munkákba?
- Ha nincs vagy nem lesz gyereked hátrányos helyzetű nyugdíjas leszel. Ez komoly?
- Egy ismerősöm hitelt akar felvenni 800.000 forintot. A nyugdíja 31.000 Ft. Adnak neki. Vagyona semmi
- 34 éves vagyok, de már várom, hogy nyugdíjas lehessek.
- Meddig lehet nyilatkozni a magánnyugdíj pénztár hozamáról? Kiveszem vagy meghagyom az államnak...
- Önkéntes nyugdíjpénztár vagy nyugdíjbiztosítás