Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Babák & Mamák témák » A nyelvnek nincs csontja, mégis képes összetörni egy szívet cikk

A nyelvnek nincs csontja, mégis képes összetörni egy szívet


Mikor gyerek voltam, elég sok csúfolódásnak voltam kitéve. Tudom, milyen érzés. Az ez okozta frusztrációmat - ma már szégyellem, de - úgy vezettem le, hogy megtaláltam azokat, akik nálam gyengébbek és én meg őket csúfoltam. A szüleim sosem beszéltek velem arról, hogy ennek milyen következményei lehetnek. Manapság már téma a bántalmazás az iskolákban, és sok helyen a családban is beszélnek erről. Egy nagyon jó szemléltető történetet szeretnék veletek megosztani, a beszélgetés segítésére, az empátia felébresztésére a gyerekekben.
A nyelvnek nincs csontja, mégis képes összetörni egy szívet

Egy tanár két almát vitt be az órára. A gyerekekkel az almákról beszélgettek, vizsgálgatták őket, hasonlítgatták, összegyűjtötték a tulajdonságaikat.

Amit nem osztott meg a gyerekekkel, hogy korábban az egyik almát már többször a földhöz vágta. Kívülről nem látszott rajta semmi, teljesen hasonló volt a másikhoz, piros, fényes volt még és ízletesnek nézett ki.


A tanár ezután elkezdte a "jó" almát dicsérni. Szépeket mondott róla, elismerő szavakat sorolt, magasztalta az egészséges küllemét, bizonygatta harsogó édes ízét, stb. Erre kérte a gyerekeket is, mindenki mondott valami felemelő tulajdonságot róla.


Majd a már ledobott almához fordult a tanár és kritizálni kezdte. Először különböző hibáit kereste, milyen csúnya a szára, foltos a héja, aztán már mindenféle képzeletbeli tulajdonsága miatt gyalázta. Erre kérte a gyerekeket is. Először furcsán néztek, de egészen belejöttek és szorgalmasan becsmérelték az almát nevetgélve. Egyetlen gyerek volt az osztályban, aki ebben nem akart részt venni.


A tanár ezután kettévágta az almákat.

A "jó" alma belseje szép volt, egészséges színű, ropogós húsú.

A megalázott alma belseje barnás volt és tele volt zúzódásokkal, melyek kívülről egyáltalán nem látszottak.

A gyerekek döbbenten nézték.

Rájöttek, ha nem vágták volna fel az almát, rá sem jöttek volna, mekkora fájdalmat okoztak a számára.


Ezután elbeszélgettek róla, mi történik az emberben belül, ha megsértik, kigúnyolják. Ha nem is mondják el másoknak, odabent érzik a "rosszat", amit ez okoz bennük.


De tehetünk ellene, hogy ezt megakadályozzuk!

Megtaníthatjuk a gyerekeket arra, hogy nem oké, ha barátságtalan dolgokat mondunk egymásnak. Hogy fontos megbeszélni, ki hogyan érez, ne tartsák magukban, ha valami bántja őket! Megtaníthatjuk, hogy álljanak ki egymás mellett és állítsák le a zaklatás bármilyen formáját! Álljanak meg és ismerjék fel a helyzetet, mint például a kislány, aki nem volt hajlandó barátságtalan szavakat mondani az almának.


Jónak találom a tanár "bántalmazott alma" bemutatóját. Azt gondolom, hogy ez egy olyan szemléletes lecke, amely megkönnyíti a gyerekek számára, hogy megértsék, hogyan árthatnak a szavak.


A cikk alapötletét adta és a kép származási helye:

https://www.ronitbaras.com
Írta: boldogzokni, 2020. október 1. 09:35
Fórumozz a témáról: A nyelvnek nincs csontja, mégis képes összetörni egy szívet fórum (eddig 10 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook