Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » November 17. A szolidaritás éjszakája fórum

November 17. A szolidaritás éjszakája (beszélgetős fórum)

28. anyafül (válaszként erre: 14. - Emagdi)
2007. jún. 22. 11:13
Aha. Pénznek sokkal inkább!
27. anyafül (válaszként erre: 9. - Margitnéni)
2007. jún. 22. 11:11

Anyum jegypénztárban dolgozott, havonta kb.35 ezer forintért.(nem tegnap volt) Minden este beválltotta az összekéregetett aprót a téren ücsörgö koldusasszonynak. Esténként 3-4-5 ezer forintot is.

A koldusasszony tehát simán megvehette volna anyumat kilóra.

Gondolkozzunk már kicsit!

26. anyafül (válaszként erre: 4. - Dee)
2007. jún. 22. 11:03
Igazad van.
25. alma20
2006. nov. 13. 23:39

Sajnálom is őket meg ne is!

Tényleg vannak, akik önhibájukon kívül kerülnek házon kívülre, mint pl. az állami gondozásban felnövő nemzedék nagy része, de vannak, akiknek egyszerűen igényük sincs!

Nekem van 2 "ismerősöm",akik hajléktalanok.

Az egyik kéreget a piros lámpánál, majd bemegy a kocsmába és még jattol is!!!!

A másik a barátnőm anyukája, aki egyszerűen egyik reggel arra ébredt, hogy elhagyja a családját, mert ő nem jó anya, és kisétált az életükből!

A barátnőm akkor volt 16 éves, a húga 14!

Kedves barátnőm azóta dolgozik, hogy eltartsa magukat, mert az apja fizetése nem volt elég 3 főre, azóta szegény apuka meghalt!

Persze az anya egyből jelentkezett, hogy nincs e valami pénzecske számára, majd meglopta a sját lányait!

Na, ez a kedves nő, aki tele van anyai ösztönökkel, teljesen önként vonult az utcára 1 zacskónyi ruhával!

ki érti ezt?!

Vannak megdöbbentő történetek az életben!

Az ember nem lehet elég felkészült!

Azaz hol is kezdődik a naivság?

2006. nov. 12. 09:29

Persze, hogy létezik!

Hát, ez is az egyik feladatunk, hogy meggyőzzük az utcán lévőket, hogy menjenek szállóra! Ha nem akar, nem tudunk mit tenni! De aki nem megy be, az én szememben ő is ember! És hiába büdös, és az ő hibája, hogy ott van, én akkor sem szívesen viselném el, hogy megfagy stb.

Igazatok van! De nekem is!;)

Jólvan, én a hátrányos helyzetű emberek segítésére teszem fel az életem! És ebbe természetesen nem csak a hajléktalanok tartoznak bele! Csak most ez az aktuális!

Értitek? Én nem azt mondom, hogy minden hajléktalan egy szegény kirekesztett ember! Mert valakin ha belegebedsz se tudsz segíteni! De legalább megpróbáljuk rávenni, hogy menjen szállóra!

(Remélem érthetően fogalmaztam! Kicsit álmi vagyok még) :)

23. dee
2006. nov. 12. 01:35

Mamóca teljesen igazat adok neked.Ahol én élek szintén nagy a munkanélküliség mégsincs hajléktalan a városunkban.Munkahely nincs,de munka van.Meg kell keresni.A mozgáskorlátozott és a fogytékos is talál munkát ha akar.Akkor az ép,egészséges miért nem talál.(mert nem akar)

Gyömöszke más szomorú sorsú ember is létezik és nem kéreget az aluljáróban.Az ápolatlanság igény kérdése.Vagy szeretek büdös lenni vagy nem.Mosdani az utcai csapnál is lehet.(máshol is)

22. mamóca (válaszként erre: 21. - 278c85ecf4)
2006. nov. 11. 22:07
Tudom, sokan arra hivatkozva nem mennek szállóra, mert félnek, hogy ellopják a holmijaikat, stb. Én tudok olyan hajléktalanról, akiről nem mondanád meg első látásra, hogy ilyen helyen lakik. Tiszta, ápolt, munkahelye van. Valószínű, hogy ő akart változtatni, és a nehezebb utat választotta, tisztelem az ilyen embert, hogy nem kérincsél, hanem megdolgozik minden forintért. Az ilyen jóérzésű ember belátja, hogy más megdolgozik azért a kis apróért, ez a lehetőség mindenkinek megadatott. Én olyan helyen élek, ahol nagy a munkanélküliség, mégis van lehetőség alkalmi munkára, idénymunkára, itt az emberek eljárnak dolgozni, kapálni, metszeni, szüretelni, abból élnek télen, amit nyáron keresnek. Bárki vállalhat idénymunkát!!!
21. 278c85ecf4 (válaszként erre: 20. - Mamóca)
2006. nov. 7. 09:02

Ki kell javítsalak! Nem azért nem mennek be a szállóra, mert az utcán koszosan szánalmasabbak!

Ennek több oka is van! De ez semmiképpen!

És pont ez a lényeg, amit már leírtam párszor, hogy onnan nagyon nehéz visszakerülni! Mert nem alkalmaznak hajléktalant, stb.

Azok az emberek is kérhetnek segítséget, akikről írtál!

Ez is egy nézőpont!

20. mamóca (válaszként erre: 4. - Dee)
2006. nov. 6. 20:37

Hello dee!

Tökéletesen egyetértek veled! Azokkal az emberekkel ki foglalkozik, akik tisztességesen dolgoznak, mire a rezsit kifizetik élelemre nem marad pénzük? Ma aki dolgozni akar, talál rá módot, még ha nem is legálisan! Ezek az emberek "megbotlottak", de saját maguk kell a visszautat megtalálniuk a normális életbe! És igazad van, lehetőségük lenne a szállókon tisztálkodni, de nem mennek, mert így mennyivel szánalmasabbak!

19. 278c85ecf4 (válaszként erre: 17. - 278c85ecf4)
2006. nov. 5. 11:32
zsíros:D
18. 278c85ecf4 (válaszként erre: 16. - Gyöngyi)
2006. nov. 5. 11:32
Na, ez egy jó idézet! Ez a szoc.munkás feladata! Nem pénzt ad, hanem egyéb segítséget! Szállást találni, a haljéktalanszállón élőknek munkát találni, visszailleszkedni a társadalomba....
17. 278c85ecf4 (válaszként erre: 14. - Emagdi)
2006. nov. 5. 11:30
Nem csak ott ülünk!:) Lesz meleg tea, takaró, zsírok kenyér osztás.....
2006. nov. 5. 11:29
Azt hiszem társadalmaink rossz irányba mennek a segítségben. "Nem halat kell adni, hanem megtanítani halászni.."
15. eee466847e (válaszként erre: 14. - Emagdi)
2006. nov. 5. 11:12
Ez is igaz!
14. emagdi
2006. nov. 5. 11:07

én nagyon sajnálom a hajléktalanokat, szörnyű látni, hogy milyen állapotok között tengetik napjaikat.

viszont nem tudom mennyire segítség nekik, ha párszáz ember ott virraszt velük az aluljáróban?

gyanítom jobban örülnének egy-két meleg ruhának, takarónak, ételnek (és sajnos italnak)....

13. 278c85ecf4 (válaszként erre: 12. - Eee466847e)
2006. nov. 5. 10:43
Köszönöm!
12. eee466847e (válaszként erre: 11. - 278c85ecf4)
2006. nov. 5. 09:54
Amennyiben ez a kérdés nem vetne fel ennyi problémát (világszerte) nem képeznének ki szoc.munkásokat. Ezen még ti sem segíthettek, de legalább enyhítitek a szenvedéseiket. Ehhez bizony nagy elszántság, elkötelezettség és humánum kell. Én kívánom nektek a fentieket.
2006. nov. 5. 09:36

Van igazság abban, amiket írtok, de mint mindenhol, itt sem lehet általánosítani!

Mamácska példája is ilyen!

Rengeteg olyan ember van, aki önhibáján kívül kerül utcára! Pl. elveszíti a családját, se kutyája, se macskája, és egyszercsak megszűnik a munkája(pl. leépítés miatt), ebből következik, hogy amíg nincs meló, nincs pénz, az albérletet meg fizetni kell! És mondjuk kirakják pikk-pakk! Mivel család nincs, nincs hová menni, marad az utca! És mint írtam, onnan visszakerülni a normál életbe rettentő nehéz!

Én az ilyeneknek igenis segíteni akarok!

De a többinek is, aki nem ilyen okból van kint! Mert én nem tudom azt elviselni, hogy emberek fagynak meg az utcán....

Lehet, hogy nem tartotok normálisnak, de egy szoc.munkás márcsak ilyen:)

És mégegyszer mondom, hogy én tisztelem mindenki véleményét, és azért mert nem ért egyet a témában, nem fogok más szemmel nézni rá!

Minden ember más...

;)

2006. nov. 4. 22:19

ez is egy olyan téma,ami megosztja az emberek véleményét.

lehet őket sajnálni vagy megvetni,de semmi nem változik. mikor a rendszerváltás volt,rengeteg olyan hely megszünt,ahol emberek voltak. pölö elmegyógyintézetek!!!kirakták az embereket és el volt intézve.

de persze van olyan is aki a saját hülyesége miatt lett hajléktalan.minden tiszteletem a szoc.munkásokért,de biza én sem tennék egy tapodtat sem azért,hogy nekik valami jó is legyen.mindegyikben ott munkál a bosszú...ha neki van ami nekem nincs,akkor majd tönkreteszem az övét is,csakhogy neki is rossz legyen.és igen,sokan annyira szemtelenek,hogy vérlázító.én elhiszem hogy megkeseredettek,de ha ők azt várják el,hogy embernek tekintsük őket,akkor joggal várható el tőlük,hogy emberként viselkedjenek....

nos,ezért mondtam,hogy ez egy elég megosztó téma,lám jómagam is nem tudom eldönteni sajnálom-e őket vagy haragszom rájuk.

2006. nov. 4. 20:25

Megmondom őszintén, engem nagyon zavarnak a hajléktalanok. Ma is ott feküdt egy az egyik üzlet tövében, a hideg kövön, hajnalban amikor én mentem dolgozni. Úgy feküdt, mint egy hulla. Többen megnézték, hogy lélegzik-e, én is. Mit tudunk tenni?

Nem szeretem, hogy kéregetnek. Nekem sincs sok, mégse kéregetnék soha. Ha van időm, volt hogy beszélgettem némelyikkel, ne haragudjon,hogy nem adok, nekem is kevés van. És kiderült, hogy még kevesebb pénzből élek, mint egy átlagos hajléktalan. Úgyhogy én nem fagyoskodom értük.

8. eee466847e (válaszként erre: 6. - 278c85ecf4)
2006. nov. 4. 20:12
Valóban nagy társadalmi probléma az amiről írsz.Vannak, akik szenvedélybetegség miatt kerültek az utcára és vannak akik azért lettek azzá, mert hajléktalanná váltak. P.lőrincen volt egy távolabbi szomszédom. Felesége csúnyán elbánt vele, kitette a lakásból (a férfi egyébként a repülőtéren dolgozott) és nem tudott többé talpra állni. Láttam, ahogy hónapok alatt teljesen kifordult önmagából. A Határ úton "lakott" az aluljáróban. Rászokott az italra, szörnyű volt látni, hogy egy év alatt hogyan ment tönkre. Bizonyára ez az ő hibája is volt, de valóban nehéz visszatalálni nekik, ha már egyszer idáig jutottak. Az is igaz, hogy vannak családok, gyerekekkel, akik albérletből albérletbe vándorolnak, mert soha nem tudnak igazi otthont teremteni családjuknak. Megélhetési gondjaik mellett lehetetlen számukra pénzt félretenni. Én mindenkin segítenék, ha lenne rá módom.
7. dee (válaszként erre: 6. - 278c85ecf4)
2006. nov. 4. 19:58
köszönöm
6. 278c85ecf4 (válaszként erre: 4. - Dee)
2006. nov. 4. 19:03

Mert most ez spec. erről szól! Az emberek általában csak úgy elmennek a hajléktalan ember mellett, szinte észre sem veszik!

A hajléktalanság is társadalmi probléma! Persze, ott van a többi ügy is, de most én erre kérdeztem rá, mivel ez az esemény most lesz!

Különben meg nem biztos, hogy önmaga tehet a sorsáról! Persze, lehet tenni ellene!

De ha egyszer hajléktalan lesz iszonyat nehéz visszakerülni a normál életbe! Gondold el, ki alkalmaz egy hajléktalant?

Mindegy, nem vitázni akarok, csak feltettem egy kérdést!

És persze tisztelem a véleményed!

5. 278c85ecf4 (válaszként erre: 3. - 4b6a2525df)
2006. nov. 4. 18:58
Én is kint leszek a Nyugatiban több csoporttársammal(leendő szociális munkások vagyunk)! Mi egészen reggelig maradunk, és részt veszünk az életükben!
4. dee
2006. nov. 4. 18:58

Na lehet a mostani mondatomért sokan megköveznek,de....

Valamikor valahol élt mindenki.Volt családja,munkája és lakása.Mindenkinek saját hülyesége vagy nem hülyesége a fedél elvesztése.

Miért nem virrasztunk a rokkantakért,a fogyatékosokért,a menthetetlen betegekért vagy Magyarországért?Sokkal nagyobb problémát látok én a hajléktalanoknál.Közülük is aki dolgozni akar tud,aki menedékházba akar menni az megy.Miért könnyebb inni és koldulni.Az igénytelenségről nem is beszélek.Nem miattam és miattunk kerültek ebbe a helyzetbe,csakis önmaguk miatt.Én elvből pénzt se adok az ilyennek.Nekem is meg kell dolgoznom minden fillérért.A társadalmi problémákra ez nem megoldás.Én így gondolom,lehet,hogy rosszul.Vállalom.

2006. nov. 4. 18:55
Nagyon szép gondolat. Ha egész éjszaka nem is de részt fogok venni.
2006. nov. 4. 18:23

Ja, a félreértések elkerülése végett: ez nem a mostani "tüntessünk mindenért" hullám része! Ez már évek óta "hagyomány"!

Figyelemfelkeltés! Hogy gondolkozzanak el az arra járók, és általában az emberek a hajléktalanságon!

2006. nov. 4. 18:12

A Szolidaritás Éjszakája

Virrasztás és demonstráció a hajléktalan emberekért

November 17. péntek 16 órától másnap reggelig a Nyugati aluljáróban és Szegeden


Tölts egy éjszakát az utcán, hogy észrevegyék azokat, akiknek nincs hova hazamenniük


Részt veszel rajta?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2023, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook