Normális, hogy egy 2 hónapos babának nincs alvási rendje? (beszélgetés)
De igen, szoktatás kérdése a napirend, és nagyon is fontos, hogy a gyereknek kialakuljon a megfelelő ritmusa. Ez egy következetes terv, ami akkor alakul ki, ha jól és időben reagálunk a gyermekünk jelzéseire.
A napirend plusz, mínusz fél-1 óra, attól függ mekkora a baba, de nem szabad hagyni elfolyni a dolgokat.
Nem, nem kell felébreszteni!! Csak akkor, ha nem fejlődik megfelelően!
Viszont abban egyetértek, hogy a szoptatásban is kell rendszer, mert akkor másból nem áll az anyag élete évekig, csak a szoptatásból, ha minden nyekkenésre az a megoldás.
Persze hogy nem teljesen,,vannak nagyik is ,,és nyilván az anyukák is kérdezgetik a nagymamákat mi volt és hogyan.
Ettől függetlenül az adott kor anyukái ,,ha nem is mindig ,,az adott kor ajánlásait igyekeznek követni.
NIncs is recept egy baba mellé sem.
Van viszont a káosz,,amit sajnos látok.Nem eszik ,nem alszik, aztán mindezek következményei.Amiket egyre nehezebb bírni ,,vagy netán követni.
Félre ne érts,,mégegyszer leírom ,,tudom hogy nincs recept,,azt is hogy minden baba más,, és nagy része szerencse,,de nem egészen.
Amiért egy mondatba tettem: Amikor az én gyerekem volt újszülött, akkor a 3 óránkénti etetés volt az ajánlott, manapság az igény szerinti.
Nagyon sokan felébresztik a gyereküket, akár éjjel is, mert etetni kell, tisztába kell tenni. Lehet, hogy félreértik az ajánlást? Ismerek több anyukát, akik hulla fáradtak, mert állandóan szoptatnak, 24 órán át szórakoztatják a gyereküket, hagyják, hogy a gyerekük, maguk "döntsék" el, hogy mikor alszanak, mikor esznek, stb.
Nem tanácsot adtam!
Azt írtam le, ami nálam volt, illetve azt, amit látok mostanában.
Nem csak úgy gondolom.
Nyilván ha ma(egy ideje), ez az ajánlás akkor az anyukák eszerint fognak eljárni.
Hisz nyilván a legjobbat akarják a gyereküknek,,csak úgy érzem kicsit elmosódott a határvonal mi jó(kell)a babának,,és mit bír ,tud egy anyuka akinek az az eszköze minden "nyikkra" hogy szoptat.
Azt sosem vitattam, vitatnám ,hogy mindenki megpróbál mindent.
Azzal, hogy egy mondaton belül saját magadnak mondasz ellent, a tájékozatlanságodat is alátámasztod. Arra fogod, hogy vannak rossz alvó gyerekek, hogy a szüleik igény szerint 3 óránként etetik őket. Most akkor igény szerint vagy 3 óránként? A kettő pont egymás ellentéte.
Azt nem fogom soha megérteni, hogyan létezhetnek olyan öntelt emberek, akik azt hiszik, hogy ha láttak egy gyereket, akkor ők már szakértők, mert minden gyerek úgy működik, ahogy az ő egyszem picikéjük. A felnőttek is ezerfélék. A gyerekek miért lennének egyforma robotok? Most komolyan. Ha tényleg annyin múlna, hogy egy gyerek jó alvó-e, hogy az anyja nem kelti fel 3 óránként (agyrém! senki sem kelti fel a saját szivatására az alvó babáját!!! (kivéve, ha besárgult)), akkor miért lenne folyton téma a babák alvása? Miért íródnának több száz oldalas könyvek a témában, ha csak annyit kellene leírni, hogy "Ne ébreszd fel. Köszönöm a figyelmet!". Igen, tudom, hogy túlreagálom az agyatlan, hibáztató tanácsokat osztogató hozzászólásokat. De akkor mukkanj meg, ha végig csináltad egy többemberes gyerekkel szinte egyedül.
Lehet hogy elavult,,viszont ha valaki meg sem próbálja sosem fogja megtudni ,hogy esetleg működik e.
Pedig ha működik/ne,,akkor nyer vele a szülő,kevesebb lenne a túlterhelt anyuka.
Tudom hogy mindenre van magyarázat,,de én még most sem látom be mi értelme van az állandó/ igény szerinti etetésnek.
Tudom miről szól ,,de így sem lettem meggyőzve.Channával értek egyet,,amellett ,hogy kivételek mindig vannak.
Ettől még nyilván bárki csinálja legjobb meggyőződése szerint:)
Ez a 3 óránkénti etetés már 1000 éve elavult.
2 g,erejem van, egyik 24 órából jó, ha 6 órát aludtam, a másik angyal volt
Egyikünkinek szerencséje van, nasikunknak nincs.
Nem szoktatás kérdése, a gyerek ' jelleme' szerencse kérdése. Aki nem aludt felnőtt és bagoly típus. Nem tud aludni, pedig már több orvoshoz is fordult.
Az a szabály, hogy nincs szabály. Szerencse van.
Az én gyerekeim, épp a 2. éjszakától nem aludtak. Eszembe nem jutott volna őket 3 óránként keltegetni, ha nem volt kaki, akkor tisztába sem tettem őket, de összetettem volna a 2 kezemet, ha nem kelnek fel maguktól 3 óránként, vagy gyakrabban. Volt 2 végtelenül nyugodt babám, és egy aki mindent pont máshogy csinált mint a többi. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy minden gyerek más.
Amiben teljesen egyetértek, hogy napirend akkor lesz, ha a szülő kialakítja. Ehhez érdemes megnézni táblázatokat, "kisbaba alvásigénye" kereső szóval sok ilyen előjön, hogy mennyi idősen mennyi időt bír egyhuzamban ébren lenni egy baba, és naponta hányszor alszik. Nálunk is kb. 3 hónapos korra állt be a 3 alvásos napirend, de addig bizony összefolyt minden, és ez is csak egy boldog plátó volt. Amíg el nem értük a napi 1 alvást, minden folyamatosan változott.
Ami a legnagyobb tanulság volt nekem, hogy míg a 2 nagynál mindent meg akartam oldani, a napirend kialakítást, a külön ágyban alvást, a kicsinél megadtam magam. Nem volt már erőm a 2 nagy mellett még őt is "fegyelmezni". És a végeredmény ugyanaz volt, csak sokkal kevesebb küzdéssel.
És.. nem csak minden gyerek más, hanem minden szülő is más. Szerintem ha magának a szülőnek nincs egy fix napirendje, akkor a gyereknek sem lesz fix napirendje. Nekem fontos volt, fontosabb volt a kiszámíthatóság, mint pl. a társasági életem, én kialakítottam, és mindent ahhoz igazítottam éveken át. Egy barátnőmnek viszont az volt fontos, hogy tudjon találkozni emberekkel, és sosem volt fix napirendjük, cserébe megmaradtak a barátaik. Ennek is volt előnye, és hátránya. Mindenki máshogy csinálja.
Többen írtátok, hogy nem szoktatás kérdése a napirend kialakítása.
Szerintem, mindenképp a szülőkön múlik.
Pl. az újszülötteket, elvileg 3 óránként kell etetni, éjjel is. Szerintem ez függ a súlyától is. Egy közel 4 kilós babát nem kell 3 óránként etetni, illetve, ha nem kel fel, akkor éjjel sem.
Én tuti, hogy extra szerencsés voltam, mert a gyerekem a második naptól végig aludta az éjszakát. Sosem evett éjjel és nem is tettem tisztába, mert ezért nem keltettem fel. Senki nem szekált, azzal, hogy mindenképp keltsem fel éjjel is 3 óránként.
Azzal, hogy éjjel nem keltettem fel enni és tisztába tenni, gondolom, adtam neki egy éjszakai rendet.
A nappalit is én alakítottam ki.
Reggel fél 7-kor kelt, innentől 4 óránként etettem és tettem tisztába.
Mindig kicsi volt az alvás igénye nappal, így az első 1-2 hónapban aludt kb. 1 órát délelőtt és 1 órát délután is. Este kb. fél 9 körül evett utálja és ezután el is aludt, reggelig.
3 hónaposan már csak délelőtt aludt fél órát, és éjjel egyszer fel kelt inni. Ami csak annyi volt, hogy ivott egy kevés teát cumisüvegből.
Értem, hogy mostanában az igény szerinti etetés a megfelelő, cicit kap, ahogy megnyikkan, betartják a 3 óránkénti etetést, akkor alszik, amikor épp kedve tartja, azaz éjjel is úgy csinálnak, mintha nappal lenne, stb. de, így szerintem pont nem lesz egy kialakult rutinja.
több videó is előjön, ha ezt megnézed. Ez az I L U
Teljesen érthető, hogy kimerültnek érzed magad, amit leírsz, az nagyon gyakori 2 hónapos babáknál, és nem a te hibád.
2 hónapos korban a legtöbb baba még nem tud egyedül elaludni, és nem alakult ki stabil napirendjük. A ciklusaik rövidek, az alvásuk felszínesebb, és még nagyon erősen igénylik a testközelséget (ez teljesen normális biológiailag is).
Az esti sírások (főleg 6-10 hét között) sok babánál a klasszikus "hasfájós időszak" részei. A babák nap végére fáradtak, túlterheltek, és nem tudják máshogy levezetni a feszültséget, csak sírással.
Babáknál nagyon hasznos a hasmasszázs hasfájás (kólika) esetén.
Melegítsd fel a kezedet először (összedörzsöléssel vagy meleg vízzel).
Pici babaolajjal vagy krémmel (lehet natúr is) kend be a pocakját.
Körkörös mozdulatokkal masszírozd a hasát óramutató járásával megegyező irányban. Ez nagyon fontos, mert így követed a bélmozgás irányát!
Finoman rajzolj képzeletben kis köröket a köldök körül, majd nagyobb köröket.
"I Love U” technika: az angol I, L, U betűket is szokták a hasra simítani, ami segíti a gázok távozását.
Hüvelykujjaddal simíts egy I betűt a baba bal oldalán.
Majd egy L-t: föntről oldalra és lefelé a has jobb oldalán.
Végül egy U-t: balról jobbra ívelve, lefelé simítva.
Utána lehet óvatosan bicikliztetni a lábacskáit is (mintha pedálozna), ez is elősegíti a bélgázok távozását is.
Masszázs után vagy közben sok baba pukizik, néha kakil is, ez teljesen normális.
Ne közvetlenül etetés után végezd, inkább 1 órával evés után.
A masszázs közben beszélj hozzá lágyan, mosolyogj, ez biztonságot ad neki.
5–10 perc elegendő egyszerre.
Jól tetted, Enissa!
Én lazább voltam egy kicsit.
Tedd pólyába, és fektesd hasra, a kis fejét fordítsd oldalra.
Én még ilyet sosem hallottam, de nem is merném megtenni, félnék, hogy megfullad.
A kórházakban is bekötik és a pólyát, a kosárnak (rácsnak)támasztják, ha bukik a baba meg ne fulladjon, hason a saját hányásába is belefulladhat.
A 11. hozzászólásban Pöttyös Panka leírta Neked a legfontosabbat: "nagyon jó anyuka vagy, hogy szem előtt tartod annak a pici babának az igényeit"!
Ő még nagyon pici, arra nem képes, hogy ő is szem előtt tartsa a te igényeidet. (Pl. azt, hogy pihenésre Neked is szükséged van. Azaz lenne...)
Légy türelmes, majd "alakul" ez az egymásra hangolódás!
További ajánlott fórumok:
- Halak jegyűek ti is úgy érzitek valami nincs rendjén ....
- Nagy gyerekemmel valami nincs rendjén - egy anya
- Mikortól kell, hogy a babának napirendje legyen?
- Mi a napirendje egy 6-8 hónapos babának?
- Ha a babának nincs térlátása, attól még járni megtanul?
- Milyen autósülést vegyek egy 8 hónapos babának, aki még nincs 9 kilós?