"Nők 40" Mikor vehetném igénybe? (beszélgetés)
Ezt találtam:
Az öregségi nyugdíjhoz legalább 15 év szolgálati idő szükséges a résznyugdíjhoz, míg a teljes öregségi nyugdíj megállapításához legalább 20 év szolgálati időt kell igazolni, a nyugdíjkorhatár (65 év) betöltése mellett. A szolgálati időbe nem csak a ledolgozott évek, hanem bizonyos élethelyzetek (pl. gyermekgondozás, katonai szolgálat) is beszámíthatók.
Nyilván úgy igazságos, aki 20 évet tud igazolni, nem akkora összeget kap, mint aki 40 körülit.
Igen, ilyen is van. Nekik tovább kell dolgozniuk?
Arra emlékszem, hogy a nagymamámnak se volt meg 55 éves korára, mert ugye az ő idejében még a nyílvántartások nem voltak az igaziak, így úgy tűnt, mintha szinte sosem dolgozott volna. És azért kellett 10 évet dolgoznia, hogy meglegyen a minimum.
Nekem sem. Nemrég számoltam ki, 22 éven át tanultam. :-) A család is sokat támogatott, aztán ösztöndíj, Diákhitel, diákmunka. Sosem bántam, jó volt ez így.
Aztán 46 évesen sajnos rokkantnyugdíjas lettem.
Szerintem, mivel nincs 40 éved a NŐK40-ről már ne gondolkozz.
Ha NYES-en vagy akkor 65 éves korodban mehetsz öregségi nyugdíjba a 22-ben elismert jogosultsági idő + a 65 éves korodig eltelt idővel.
Akkor hogyan lehet Nyesen? Ezt az öregségi előtt 5 évvel lehetett igényelni. Nők40 kivételével.
Persze lehet, hogy elmúlt 60 éves, és 10 év az elejéről hiányzik.
Ezt kell nézni:
-Kedvezményes öregségi nyugdíj jogosító idő:27 év 83 nap.
2022-ben volt 27 éved, akkor most 2025 évvégén volt 30 éved. Ezek alapján még 10 évet kell dolgoznod.
2022 12.31.-ig hivatalosan :-Nyugdíj jogosultsági idő:34év 347 nap,
-Kedvezményes öregségi nyugdíj jogosító idő:27 év 83 nap.
Azóta folyamatos munkaviszonyom(táppénzzel)volt,és 2025 júniusától NYES-en vagyok.1 gyermekem van.
Tudom be lehetne menni a kormányablakba,de attól tartok "kinevetnek".Egy ismerősöm ezt már megtapasztalta.
További ajánlott fórumok:
- Mivel vehetném rá páromat arra, hogy menjen munkát keresni?
- Hol lehet igényelni a szocpolt és mikor lehet igénybe venni?
- Hogyan vehetném rá 3 hónapos babámat, hogy a nappali alvásoknál 30-45 percnél tovább aludjon?
- Hogy vehetném el a mosógép szagát? Vagy szerintetek mi okozza?
- Tini hugom gyógyíthatatlan májbeteg, hogy vehetném rá, hogy folytassa a kezelést?
- Túl sokat pisil, átázik a pelenka. Hogyan vehetném ki a pisiszagot az ágyból? Tudtok ötleteket adni?