Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Nicsak, hogyan beszél? – A gyerekek anyanyelvtanulásának rejtélyei 1. rész fórum

Nicsak, hogyan beszél? – A gyerekek anyanyelvtanulásának rejtélyei 1. rész (beszélgetős fórum)


Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Nicsak, hogyan beszél? – A gyerekek anyanyelvtanulásának rejtélyei 1. rész

11. ZsóDi90 (válaszként erre: 10. - Zsabesz86)
2010. aug. 15. 18:57

Szerintem nem szükséges itthon elkezdeni a tanulást, sőt velünk az egyetemen azt tanítják, hogy az iskoláskortól korábban ne kezdjünk nyelvtanítást (itt természetesen oktatott nyelvről és nem az anyanyelvi környezetben elsajátítottról van szó)

De gondolj bele, az anyanyelvet is előbb beszéljük, aztán olvasunk és írunk rajta, amikor pedig idegen nyelvet tanulunk (sajnos rossz módszerrel, de másképp nem megoldható) az írás, olvasás alapján sajátítjuk el.

Na, azt akarom érzékeltetni, hogy a kisfiad pont abban a korban van, hogy tökéletesen elsajátítja majd a nyelvet az adott országban, és később hatalmas előnyei lesznek az életben.:)

D. Tóth Kriszta Lolával az élet című könyvét is ajánlanám szíves figyelmedbe, az ő lánya kétnyelvű.

2010. máj. 14. 10:27

Sziasztok!

Azt tervezzük a férjemmel hogy hamarosan kiköltözünk Németországba!Viszont azt nem tudom, hogy az jó lenne-e a két éves fiamnak ha csak kint kezdi el megismerni a német nyelvet!Kezdjem már el itthon?Miként fogjak hozzá egy ilyen "pici" gyereknél?Előre is köszönöm a válaszokat!

9. bige (válaszként erre: 2. - Szoszilvi81)
2010. márc. 31. 00:54

szia!


a másik fórumban vártam, hogy megírod az e-mail címedet, illetve megírhatom hol kapható a könyv, amelyik tudna esetleg segíteni. Ha magyarul sem beszél, - amit otthon, vagyis mindig hall- akkor a német oviban szerintem nagyon elveszettnek fogja érezni magát, nem megindítani fogja a nyelvét egy idegen nyelv

8. ZsóDi90 (válaszként erre: 7. - Szoszilvi81)
2010. márc. 25. 09:02
De később sokkal jobb lesz neki, hogy kétnyelvű. Mindig irigyeltem azokat.:)
2010. márc. 24. 19:23

Nem jár még oviba, mert nem volt szabad hely, szeptembertől megy. Az is a gond, hogy elég elszigetelten élünk, nincsenek még barátaink. Tőlünk csak magyart hall, a tévében meg ha persze ha elmegyünk valahová ott szintén a németet.

Bízom az oviban, hogy megoldja a nyelvét.

2010. márc. 24. 19:21

Nekem már felnőttek a gyerekeim.Nem volt a gond a beszédtanulással.Nekünk az értéssel nagyobb._D

minás=zsiráf

Komolyan úgy jöttünk rá,hogy megmutatta a fiam a képet a mesekönyvben.

Engünket,tégünket ragozás!!

5. 2c2de63135 (válaszként erre: 2. - Szoszilvi81)
2010. márc. 24. 13:19

szia! a fiúk eleve később tanulnak meg beszélni, illetve hajlandóak beszélni, persze vannak kivételek, de nagy általánosságban ez igaz rájuk(nekem van 1 lányom aki már 1,5évesen teljesen tisztán, mondatokban beszélt, az első fiam pedig csak 2,5évesen volt hajlandó megszólalni, a harmadik baba ár 1,5éves múlt, szintén fiú és még nagyon messze van a beszéddtől, szerintem majd ő is 2,5éves kora körül lesz hajlandó beszélni...gyorsan hozzáteszem, mindegyikkel ugyanúgy mondókáztam, foglalkoztam/foglalkozom és mégis ekkora különbség van köztük..)

Az pedig, hogy egy gyerek más nyelvi környezetbe kerül, egész biztosan befolyásolja a nyelvfejlődését! otthon mindketten magyarul beszéltek, vagy pl apuka csak németül? ha hall német szavakat pl utca, játszótér, ovi stb alkalmazkodnia kell ahhoz is, illetve most alkalmazkodik. Az úgymond kétnyelvű gyerekek később tanulnak meg beszélni, de akkor mindkettőt szinte anyanyelvi szinten fogják beszélni, ráadásul különbséget fognak tenni a 2 nyelv között, ha pl a magyar szót hallják, magyarul fog válaszolni, ha a németet akkor németül. De pl ha te németül szólsz hozzá, lehet nem németül válszol vissza, mert azt is tudja a magyart tőled tanulta, azt fogja használni, ami a számára erősebb nyelv(gondolom a magyar..)

szóval ne aggódj, meg fog tanlni beszélni tökéletesen mindkét nyelven

(most nézem 3 éves múlt, akkor helyi oviba jár, nem? )

4. ZsóDi90 (válaszként erre: 2. - Szoszilvi81)
2010. márc. 24. 13:17

A nyelvészek (többsége) úgy tartja, hogy a gyerek nyelvi fejlődése szempontjából nagyszerű, ha idegennyelvet is megismer minél hamarabb, mert így képes lesz később is több nyelvet tisztán beszélni. Szerintem nem akkora gond, hogy még nem nagy a szókincse, biztos nem állt meg a fejlődése, és több mint valószínű hogy behozza a nyelvi lemaradását. Egy barátnőm 4 éves koráig nem beszélt, utólag tudtam meg, nem feltételeztem volna róla, ugyanis jól tanul, okos, stb.

Gyakorlatban minél több olyan szituációba kell állítani mintegy véletlenül, hogy muszáj legyen megszólalnia.

De tényleg nem szeretnék okoskodni, ezért ha nagyon aggódsz javaslom hogy akár e-mailben is keress meg egy logopédust, aki megnyugtat és több gyakorlati tanáccsal ellát. :)

2010. márc. 23. 19:35
A kislányom 4 éves,és későn kezdett el beszélni,de mostanra is bár érthetően, de nem ragozva beszél.Elvittük logopédushoz és aztmondták tegyek ugy mintha nemérteném mitmond,mert am ez még élettani 4-5 éves korig..én is csodálkoztam de fura helyzet,hisz okos kislány és amikor értetlenkedem felháborodik,hisz nemérti mért nemértem :)és inkább nem mond semmit...
2010. márc. 23. 18:34

Számomra most ez igen aktuális kérdés.

A kisfiam 3 éves múlt januárban, és sajnos egyenlőre igen pici a szókincse. Talán hozzátartozik, talán nem, hogy 2 évvel ezelőtt Ausztriába költöztünk, és olyan mintha megállt volna a nyelvi fejlődése, most kezdett beindulni, csak ez még nagyon kevés egy 3 éves szókincséhez.

Ha valaki tudna gyakorlati tanáccsal segíteni, szivesen fogadom. Hogyan érjem el, hogy beszéljen?

2010. márc. 23. 16:03
A legtöbb emberben erősen él az a sztereotípia, mely szerint a kisgyermek úgy tanul meg beszélni, hogy utánozza a környezetét. Ám a tipegők sajátosan szerkesztett mondatai a legjobb példák ezen elmélet cáfolására… Nyelvészek, pedagógusok, biológusok, pszichológusok kutatják, a szülök pedig egyszerűen csak kíváncsiak rá: hát most nézzük, hogyan beszél!

Ugrás a teljes írásra: Nicsak, hogyan beszél? – A gyerekek anyanyelvtanulásának rejtélyei 1. rész

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook