Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Nem eszik a gyerekem! fórum

Nem eszik a gyerekem! (beszélgetős fórum)


Ez a fórum a következő cikkhez nyílt: Nem eszik a gyerekem!

1 2 3 4
71. pritta (válaszként erre: 68. - Mumster)
2011. nov. 3. 14:28

nem mondtam h tömje meg ha ram gondoltam. azt mondtam h igen nálunk etetés volt. nem azt h ezt kellene neki csinálni. kettő és különböző.


és muszáj volt. nem azért nem evett mert nem volt éhes hanem mert nem akart egy helyben maradni. és ha nem evett alig fektetés után kelt 1-2 órával és ordíott de úgy h a házat felverte. mivel éhes és fáradt is volt nem lehetett megynugtatni. ilyankor a peluscsere, ruhacsere, akár fürdetés a végén úgy leizzadt. órákig tartó énekelgetés, rimngatás stb kész volt mindenki.

ellenben ha sikerült végre megetetni csönd volt, béke és alvás.

sajnos volt egy ilyen időszak. de kinőtte. szerencsére.


perzse mint említettem nem írtam olyat h ilyet kellene a gyerekével csinálni...

70. adrienn122 (válaszként erre: 68. - Mumster)
2011. nov. 3. 14:22

én rendszerint ruhát cseréltem a fiamnak, mikor már nem tudtam miért sírt:S A mai napig, ha csak egy kis gyűrődés van a harisnyán és úgy adtam rá a cipőt, vagy ha csak egy kicsit felcsúszik a nadrág szára, vagy egy picit passzentosabb a pulcsi passzéja már mondja is hogy "aj-aj-aaaaaj" Sokszor ha nem akar öltözni és hozzáér a ruha, már mondja:S De ha mondom neki, hogy ha nem vaszünk cipőt, akkor nem tudunk kimenni.....érdekes már nem ajajaaaaj-ozik:D


Egyébként pont ilyen dolog is okozhatja a nem evészetet, ha esetleg valamikor, akár nem szándékosan, de túlerőltette az étkezést...és pl az is, hogy a cumisüvegből kényelmesebb neki a tápit inni, mint kanalazni....esetleg pohárból megpróbálni... de gondolom ezen már túl van az anyuka

2011. nov. 3. 14:15
elütésekért, félreütésekért és ordító helyesírási hibákért (melyekért természetesen szintén az elütések a felelősek :) ) elnézést
68. mumster (válaszként erre: 66. - Adrienn122)
2011. nov. 3. 14:14

bocs, nem akartalak betámadni, csak a te hsz-edre ment a válasz és az egyik fele a neked szát válasz, a másik meg általában.


Csak írták előzőleg, hogy éheztesse meg tömje meg. Hát nem tudom az adott anyukák mit szólnának ha nekik kellene akaratk ellnére éhezniük vagy nyomnák beléjük a kaját, ha akarják, ha nem. Attól, hogy nem tudja egy ilyen kicsi gyerek kinyilvánítani a kívánágát, attól még nem kéne ilyen dologhoz folyamodni.


Uígy vagyok azzal,mikor csecsemőnél mondják, hogy hagyják sírni. Fel nem foghatom, hogyan képes valaki ezt tenni egy csöppségel, aki ösztönlény és nem érti miért nem segít neki senki.

Néha olyan banális dolgok vannak. Azt hiszik, hogy hisztizik, mert megetették, tiszta a pelus, miért nem alszik, majd megtanítják.

Holott lehet szorítja a zokni. Egy réteggel több ruha kell vagy kevesebb, feljött egy büfi, elzsibbadt a lába, beleakadt a lábujja egy cérnába a rugiban (nálunk volt ilyen - már totál szétszereltem mindent a gyereken, mire rájöttem mi a baj) vagy csak anyaszagra vágyik, mielőtt elalszik. áh, hagyjuk

2011. nov. 3. 13:57
ja és azt írja a cikk író, hogy mostanában a pépesített ételeket is csak ritkán eszi...tehát a tápszeren kívül szinte semmit (legalább is én így értelmeztem)
66. adrienn122 (válaszként erre: 63. - Mumster)
2011. nov. 3. 13:52

Kicsit félre értettél:)

az hogy "ha hagyod" arra értettem, ha nem megy a dolgok elébe, nem próbálja meg kideríteni mi állhat a háttérben, nem arra, hogy tömje bele a gyerekbe az ételt, hiszen azzal még rosszabb lenne a dolog, ha még ráadásul meg is utáltatja az evést vele. És természetesen nem éheztetésről írtam, hanem hogy egy-két étkezést kihagyni, vagy kevesebb tápszert adni neki. Pontosan a következetességről beszéltem, mikor azt írtam, hogy most alakul ki nála, hogyan viszonyul az ételekhez, étkezéshez. Meg kell vele szerettetni az ételeket...de persze csak akkor megy, ha bebizonyosodik, hogy nem szervi baja van és nem egyik napról a másikra, hanem egyik falatról a másikra. Kóstoltatni, nem erőszakosan, vagy egész egyszerűen csak mellette enni, hátha kér. Én azért írtam a hsz-t, hogy ha sokáig fenn áll a dolog, nem árt orvosi segítséget kérni, mert lehet nem csak egyszerűen arról van szó, hogy rossz étvágyú vagy a foga nő. Sajnos a kisfiúnak, akiről írok a mája károsodott a 2-2,5 év nem evéstől és a csontozata sem úgy fejlődött, mint ahogyan kellett volna. Ezt nem én mondtam, én nem vagyok orvos, hanem a kórházban 3-4 napnyi sorozatos vizsgálatok után. Mivel ennél a kisfiúnál nem szervi baj okozza a nem evészetet, ezért pszichológushoz irányították. Hozzáteszem, ő sokat volt kórházban rota vírus, valamilyen műtét, valszeg nála ekkor alakulhatott ki egy ellenállás az étkezés terén.

2011. nov. 3. 13:48

Ha megfelelő táplálkozás mellett nem gyarapszik a gyerkőc súlya (és a hosszában sem úgy nő, tehát nem arról van szó, hogy most felfele vagy keresztben nő :), illetve kicsikél figyelhető még meg, hogy váltogatják a testi és szellemi gyarapodás időszakát)


szóval, akkor lehet gyanakodni felszívódási zavarra vagy valamilyen allergiára vgy érzékenységre, de ezeket 2-3 éves kor alatt általában csak valószínűsíteni lehet, a vérvizsgálat eredménye sem ad mindig egértelmű eredményt, inkább az allergiára való hajlam mutatható ki)


A nem gyarapodó testsúly és gyakori betegeskedés a lisztérzékenység egyik tünete is lehet. De ő még nem eszik gluténosat, így nem valószínű.


Gyakori (napi többszöri) lottyanósabb kaka, főleg ha zöld színű, a laktózérzékenység tünete lehet.

64. mumster (válaszként erre: 63. - Mumster)
2011. nov. 3. 13:38

Ezt csak azért írtam, mert az én egyik fiam az a fotoszintetizál kategória.

Az ő esetében finnyásság, válogatósság esete áll fenn. Hát mit csináljak, nincsen neki táplálkozási kultúrája. Az evés neki egy muszáj dolog, ami az életben maradás érdekében kell, sajnos.

Van pár kaja amit megeszik és marha édesszájú (lenne), de ennyi. Igekszem bővíteni a rpertoárját, de ő születésétől fogva ilyen finnyás kategória.

A másik meg zabagép, szerintem az odakozmált répafőzeléket is megenné az utsó kanálig, tök mindegy mit teszek elé, csak sok legyen belőle.


A kettőjük azonos életkori adatait nézve a testsúlyaik és gyarapodásuk nem tér el egymástól (2 évről beszélünk).

63. mumster (válaszként erre: 58. - Adrienn122)
2011. nov. 3. 13:33

nem hinném, hogy egy 14 hónapos éheztetése vagy erőszakkal aló megtömése (amúgy ellenkezés, sírás, üvöltés közben nyilván szuperül lehet megtanulni nyelni, hiszen az élete múlhat azon, hogy le- vagy félrenyel). Szuper táplálkozási kulúra, tényleg.


Nyilván a következetesség nagyon fontos, nem lehet egyik nap egyik, másik nap másik módszert kipróbálni. De a szélsőséges, illetve hm, kétséges pszichológiai hatású póbálkozásokat inkább a végére hagyjuk, mint azzal kezdjük.


Egyébként a csontkor vizsgálat úgy tudom 5 éves kor alatt nem hoz megbízható eredményt.

A nem eszik semmit és a nem tud darabosat enni az két külön dolog, de egyéb módon (turmixolva, viaminokkal) belekerül a megfelelő tápanyag az két külön dolog.


Bölcsit szerintem is kár megvárni, folyamatos figyelés és nem romló testsúly eredény mellett én max 2 hónapot várnék, amennyiben látok fejlődést, aztán kérné gasztroenterológiai és gégészeti kivizsgálást.

62. Lencsy
2011. nov. 3. 13:26
Valamit kifelejtettem amit még elmondanék ..Tanácsolták Petránál is a koplaltatást .."hagyj ki egy étkezést , ha éhes lesz majd eszik " hát biza Petra úgy tűnik nem éhezik meg , mert addig nem kér magától, míg a húgom bele nem varázsol pár kanállal a szájába !
61. Lencsy
2011. nov. 3. 13:21

Szia !

Sajnos nem tudok hasznos tanáccsal szolgálni, mert egyik gyermekemmel sem voltam ilyen helyzetben, de azt látom, hogy a húgom mennyit szenved az ő kislányával :( Petra is borzasztó rossz étkű baba már kezdettől fogva ! Decemberben lesz 2 éves, de a mai napig nem igazán eszik ! Mondhatni válogatósnak ..de nem mondhatjuk annak, mert hogy semmit nem eszik meg , így nem is válogat ! Kezdetben a húgom is nagyon aggódott és átsírta a napokat , mert Petra még inni is csak nagyon mértékkel hajlandó . Pici , de egészséges kislány , így az orvos is azt mondja ne aggódjon, amit tényleg csak mondani könnyű ! Szóval mi sem tudjuk mi a megoldás , de ha úgy látszik vannak ilyen babák is ..és ők is fel fognak nőni :)

60. ében11 (válaszként erre: 52. - Scorpiolady)
2011. nov. 3. 13:15
az enyém 5 éves múlt 19 kg.Mondjuk magas de vékony, leesnek a nadrágok róla.Az unokahúgunk 6 éves, szintén 19 kg-nála most gyanakszanak tej allergiára mert ekcémás asztmás-és nem nagyon nő a súlya-igaz az étvágyával nincs baj, nagyon jó evő kislány.
2011. nov. 3. 13:13
baztak=bíztak :D (bocsi)
2011. nov. 3. 13:11

Bocsi nem olvastam végig az összes hsz-t lehet írta már valaki. Szerencsére nem saját tapasztalat...

Mostanában pár napot kórházban kellett töltenünk és ott találkoztunk egy kisfiúval, aki már két éves múlt, inkább 2,5. Ő is olyan evő volt kb, mint a Tied, Anyuka elmesélése alapján. Nagyobbnak sem eszik szinte semmit. Kivizsgálásra mentek a kórházba, hogy megnézzék nincs-e valami szervi baja, ami a nem evészetet okozza. Nem találtak nála semmit, "csak" annyit, hogy a csontozata kb egy 1-1,5 éves gyerekével egyenlő, illetve a mája is kezdi kárát látni a nem evészetnek. Szervi bajt nem találtak nála, mehet a pszichológushoz. Az én fiam, aki most 20 hónapos és teljesen átlagos súlyúnak mondható, majd egy kilóval nehezebb:(

És a véleményem:

Nem ijesztegetés képp írtam, de igen is foglalkozz a kérdéssel, ne hagyd annyiban, hogy nem baj, eszi a tápszert, hízik, vagy nincs foga, azért nem eszik...hisz a pépes ételeket sem eszi, ha jól értettem a cikked. Az én fiam is 1-2 foggal már rágta a nyers sárgarépát. Most alakul nála ki egy olyan táplálkozási kultúra, amit a jövőben is folytatni fog...ha hagyod.

Ja és szerintem is bébisárkány 53-as hsz-ét érdemes kipróbálni (Igaz az említett kisfiúnál az sem vált be) Ha ez még sokáig fenn áll nála és ha úgy érzed, kérd meg az orvosotokat, hogy utaltasson be kivizsgálásra, ne húzzátok olyan sokáig, mint az említett kisfiúnál. Ők a bölcsiben baztak, hogy ott majd helyrejön, hogy látja a többi gyerkőcöt. Nagyon sajnálom Őket, mert egyébként egy édes, helyes kisfiú és szegény anyukája totál kivan, hogy it ronthatott el, miért nem eszik a gyereke.

57. Gazania (válaszként erre: 52. - Scorpiolady)
2011. nov. 3. 13:08

Itt meg lehet nézni a WHO standard-ot, amit a dokik is használnak (azt hiszem)

Súly:

[link]

Magasság:

[link]


Innen van:

[link]

56. zsizsi123 (válaszként erre: 54. - Mumster)
2011. nov. 3. 12:50
Minden szavaddal egyet értek, csupa okos dolgot írsz!!!!!!!!!!:)))
2011. nov. 3. 12:47

Sziasztok!


Csak egy hozzászólás.


Nálunk mindkét gyereknél gond volt a bukás. Illetve a másodiknál már okosabbak voltunk. Kislányom 3 éves már. Mint "kiderült", a bukás hátterében a tejFEHÉRJE allergia állt. Szépen elkezdtünk diétázni. Bukás is abbamaradt, hízott is, széklete is rendeződött, stb.


Kisfiam 15 hós. Neki már eleve nem adtunk tejterméket. 11 hósan egy műtét miatt kellett ciciről elválasztanom, de cserébe már nem kellett tápszert adnom. Főzeléket, gyümölcsöt szívesen ette, így doktornő szerint megvolt a vitamin adagja.


Aztán 1 évesen megpróbálkoztam a tejtermékkel (tejszelet, túró rudi tejpép..) Nem lepődtem meg az eredményen, 3-4 hét múlva jelentkeztek: gyakori, laza széklet, bukás, ekcémás foltok, és megállt a súlya, sőt ő is fogyott 15-20 dekát. Na, akkor ismét elvettem a tejterméket. És minden rendeződött (bőre, bukás, súlya) Vizsgálaton nem voltunk. Nem kell nekem hozzá orvos, ezt már "végigzongoráztuk" lányommal anno. Tudom, ha tartom a diétát, az ő tej-érzékenysége is rendeződik.


A rágásról meg csak annyit: 2 napja bújt ki az 1. foga.:)(15 hósan) De 10 hónapos kora óta úgy eszi a kenyeret, krumplistésztát, stb, hogy okosan rágja az ínyével, ha meg valami keményebb, ujjacskájával besegít. Szóvel fog nélkül is lehet "rágni". Érdemi rágás úgyis csak onnantól van, ha már a rágófogak is kinnt vannak. Vagyis ezzel csak azt akarom mondnai, a kemény fogígy is betölti azt a szerepet, amit az a 2-3 fog, ami már kibújt eddig. Ha akar a gyereke, úgyis rág, ha nem, akkor meg csinálhatsz bármit. Meg kell érniük erre is. Meg hallottam olyat is, hogy valamelyik babának erősebb a "garat-reflexe", és NEM TUDJA lenyelni. Ha ez a reflex idővel halványul, megszűnik, menni fog a nyelés is.


Cebion multi tényleg jó!!!


Még egy utolsó: én sem aggodalmaskodom az étvágyukon. ( Most már...) Nekik is változik, mint nekünk. Nem erőltetem, mert már rájöttem, felesleges. Itt most főleg a lányomról van szó. Egy dolgot kérek tőle viszont: őt is megkínálom, csinálok neki is kaját, s nem baj, ha nem eszik, de üljön oda hozzánk, míg reggeli-ebéd-vacsora van. Pár falat mindig kerül a bendőjébe.:)


Bocsánat, ha kicsit össze-vissza volt az írásom ,de nagyon sietek, és a gondolataim is csapongtak.:)

54. mumster (válaszként erre: 1. - Kata 1977)
2011. nov. 3. 12:45

nem olvastam végig a hsz-ket, remélem nem ismételgetek és tudok hasznosat mondani neked.


Válasszuk külön, hogy mi a probléma, miért nem eszik:


1. nincs étvágya, nem eszik eleget, válogatós

2. enne ő, de a darabosak nem csúsznak neki, csak a pépeset tudja megenni


Én a másodikra tippelek az írásod alapján. Írtad, hogy nincs sok foga még. Nekem mindkét kisfiam akkor kezdett el boldogulni a darabos kajával, amikor már az alsó és felső rágói is kint voltak, tehát tudtak velük őrölni és rágni.

Vannak gyerekek, akiknek ez nem számít, mert a többi fogukkal is ügyesek, vagy kevés foggal is elboldogulnak. Az enyémeknek ez nem ment.


Ebben az esetben azt tudod tenni, hogy színesíted a palettát és megnézed, hogyan reagál.

Ha megeszi az új pépes ételeket az eddigi bébikajákon kívül akkor egyértelműen a rágás és a darabos kaja a gond. Akkor nincs szó étvágytalanságról, válogatásról.


Főzzél tartalmas leveseket, aminek a levét magában is eheti: húsleves, csontleves, gulyásleves. Ha ízlik neki, akkor krémszerűre turmixold bele a répát, zöldséget, tésztát is. Csinálj krémleveseket. Próbálkozz a simára, folyósra turmixolt főzelékekkel (zöldbabbal vigyázz, gyakran marad benne a szálas része).


Ha ezeket szívesen megeszi, akkor csupán a rágást, darabos nyelést kell fejleszteni.

Erre a szájban a nál hatására könnyen olvadó dolgok a jók, illetve amiket jó szottyosra szopogathat. Pl: babapiskóta, kölesgolyó (bár az az aprósága miatt az már haladóbb szint), és a kenyérhéj (abból sem mindig mindegy melyik, nálunk a házikenyér alsó felének a héja vált be).


A turmixal pedig egyre sűrűbbre, darabosabbra csinálhatod neki a kaját, ahogyan szokja.


A teljesen puhára főtt répa és krumpli (apróra vágva) pedig segít neki a rágásban. Ezeket az ínyével is szét tuja ágni, miközben pont úgy kell dolgoznia vele, mintha fogaival rágna.


Illetve szokhatja még a darabos dolgokat a szájában, ha veszel neki gumisfogkefét. Amit a dm-ben árulnak fogzáshoz, azt tudja csócsálni meg rágni és szokja az érzést.


Egyelőre ennyi, bocs ha hosszú lett. :)

2011. nov. 3. 12:45

durván fog hangzani,de orvosi tanács és nekem bevált:max napi 2*90ml tápszer

3 napig követeli utána tömi a pocakját akár kanállal is

egyszerűen könnyebb az üvegből jól lakni

2011. nov. 3. 12:43

Azt szeretném megkérdezni hogy akinek ilyen nem evős a babója az most hány kiló. Az én fiaim pehelysúlyúak, igaz most már elég jó evők. A kisebbik tíz hósan besztrájkolt igaz a bébikaja addig sem nagyon ment neki, meg azt sem amit főztem, csak hogy akkor meg elapadt a tejem is és se tápit se kaját nem nagyon evett meg is lett az eredménye akkor fogyott 200gr-ot, egy évesen 7680gr volt, most 18 hósan 8990gr. Tizenhárom hósan újra kezdett enni rendesen tápit, majd rendes tejet, és kb. azóta egyedül eszik, azt amit mi, nála nem volt gond hogy darabos a kaja.

A nagyobbik most lesz négy éves és kb 15 kg nagyon válogatós, bár az oviba minden finom, mindent megeszik és állítása szerint repetát is szokott kérni de nem mindig kap legnagyobb bánatára. Itthon főleg ha beteg alig eszik, most kb egy hete nagyon jó étvágya lett, remélem marad is! :-)

51. scorpiolady (válaszként erre: 33. - Kata 1977)
2011. nov. 3. 12:39
Szia Kata, milyen kanalatok van? Az én kisebbik fiam egyszer megszúrta az ínyét a fém kanállal és jó darabig csak puha műanyag kanállal volt hajlandó enni.
50. iglo
2011. nov. 3. 12:29

Barátnőm kisfia 12 hónapos koráig csak cicizett, semmit nem volt hajlandó enni. Szerintem csak későn érő típus és nehezen barátkozik meg a darabos étellel. A fog tényleg lehet, de nekem pl. akkor csak rágcsálni hajlandó, kanalasat nem eszik.

A fogyás szerintem nem gáz ebben a korban, az én örökmozgó 13 hónaposom is úgy veszem észre, hogy fogyott.

Azért egy alapos kivizsgálást megérne, ha még nem volt eddig a bukás miatt. Legalább téged is megnyugtatna, hogy nincs szervi oka a problémának.

2011. nov. 3. 12:17
Nálunk a Cebion Multi hatalmas étvágyat csinált-és más anyukáktól is hallottam hasonlót.
2011. nov. 3. 12:14
Lehet nagyon fogzik és emiatt nem eszik... nekem 16 hós a fiam és neki a nyáron volt 2 hónapja hogy szinte alig evett, ő is nézte a mienket, meg turkálta, de nem vette a szájába, csak matatott egész nap az ujjacskáival az ínyén. Aztán kijött 1 hét alatt a 4 rágófoga és utána jó volt, most kínlódik a szemfogakkal és megint nehezebben eszik.
2011. nov. 3. 12:01
Diétázik.
46. Kata 1977 (válaszként erre: 45. - Mira81)
2011. nov. 3. 11:52
Köszönöm,nagyon kedves vagy!:-)
45. Mira81 (válaszként erre: 40. - Kata 1977)
2011. nov. 3. 11:49
Ó,persze, ezt a legegyszerűbb mondani, csak egy anyát ezzel nem lehet lerázni...mindent ki lehet nőni végülis, nyilván a fiam se fogja 18 éves korában szopni az ujját, de azért vannak olyan dolgok, aminek jobb utána járni. Az uh sajnos nem tud mindent kimutatni, nagyon jó szakrovos kell hozzá és optimális feltételek. Nagyon drukkolok Nektek, hogy megtaláljátok a megoldást, írj majd arról is!!! Minden jót Neked!!!
44. Kata 1977 (válaszként erre: 42. - Gazania)
2011. nov. 3. 11:48

Hát nem,83cm és 11kiló.

De ő inkább picinek hízott nagyon sokat most már lelassult.

43. Kata 1977 (válaszként erre: 41. - Gazania)
2011. nov. 3. 11:44

Igen ez ismerős a nagy fiam oviba nagycsoportban ijesztően sovány volt minden nap sírtam miatta aztán elkezdett enni most 14,5 éves 175cm és 70kiló:-)


Én is rossz evő voltam alig több mint 2 kilóval születtem, alig ettem tömték belém a vitamint,most látnál:-)

De ez akkor se vigasztal:-((

Tudom hülye vagyok!

42. Gazania (válaszként erre: 40. - Kata 1977)
2011. nov. 3. 11:43
Most néztem a képet, hát nem úgy néz ki a gyerkőc, mint aki éppen éhen akar halni. :)
1 2 3 4

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2023, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook