Ne egyél semmit! (beszélgetős fórum)
A szárazanyagtartalomról volt szó. Kötekedhetsz még egy darabig, de sajnos nem tudom megmondani neked milyen anyagról van szó, nincs mintám belőle, meg laborom sincs itthon, hogy kielemezzem.
De olyan embertől tudom, aki dolgozott vele, hogy a liszt egy részét bizonyos helyen helyettesítik valami mással, ami - nem tudom, hogy mi, de - NEM LISZT. És ez nem érinti a többi receptúra szerinti hozzávalót.
400 gramm liszt, 500 gramm víz, 10 % mianeve (élesztő, só, veszélyes ipari termékek).
Vizuálisabbaknak: durván 1 liter liszt, 0,5 liter víz, erről a 10 %-ról nem beszélünk.
Ebből kenyér lesz? De tegyük fel, hogy igen. Akkor a víz kerülendő összetevő?
Forrás?
Ha valami bioegészséges zöldtápcsatorna munkacsoport, akkor nem győzél még.
Én csak egy példát írtam térfogatnövelő szerre.
Tényleg szeretném tudni, hogy szerinted mi teszi a kenyér felét liszt helyett.
Nem sütőporról volt szó, de nem vitatkozom tovább, mert nem érdemes. Nem akarlak - és valószínűleg nem is tudnálak - meggyőzni.
Mindenesetre van olyan kenyér, amit én nem eszek meg, ennyi.
Ha szárazanyagról beszélünk, akkor tömegről van szó, az anyagmegmaradás törvénye szerint egy kilogram nyers tésztából hozzávetőleg egy kg kenyér lesz. Némi gáz halmazállaputúvá vált anyag hagyja a tésztát (pár kidurrant CO2 buborék és egy kevés víz), de ez nem számottevő.
Próbálj meg 60 deka sütőpor és 40 deka liszt keverékéből bármit sütni, és rájössz a tévedésedre!
Ahogy mondod. Nyáron falusi túrizmus keretén belül találkoztam embereekkel, akik mindent megtermelnek maguknak, a zöldséget, a húst, megcsinálják a tejtermékeket, még a kenyeret is ők sütötték.
Egyik sem panaszkodott, hogy nem adott a tehén elég biifidusz esszenziszt a joghurthoz. :DDD
Ez sajna nem vicc, vidéken sokan így csinálják :)
Sőt egyre divatosabbá válik.
Természetesen tisztában vagyok a gyártási térfogatnövekedéssel. Az arány a sütés előtti szárazanyagtartalomhoz képest számítottan igaz, tehát van, ahol a liszt nagy részét térfogatnövelőkkel helyettesítik, ennyi. Ez nyilván nem az összes gyártóra igaz, mindenki evett már jobb, kevésbé jó és szánalmasan rossz minőségű kenyeret is...
Miss Kiss! Örülj neki, hogy jó helyen dolgoztál!
Egyébként itt senki nem fél a bolti kajától, de az ipari gyártással együtt jár, hogy belekerül(het)nek egészségre káros anyagok is az élelmiszerbe. Ez a fórum témája.
Minden tiszteletem az OÉTI-é és a Magyar Élelmiszerkönyvé, ugyanakkor ahogy más előírásokat, jogszabályokat is megszegnek, illetve megkerülnek, ezeket éppúgy...
Hivatkozhatsz bármilyen törvényre, mind tudjuk, hogy aki dolgozott már valamilyen élelmiszer feldolgozó, vagy termelő egységben, azoknak a zöme nem eszi meg többet az ott gyártott készterméket.
Én fejből tudom azt a három ízesítő vagy készétel otthon, amiben van ízfokozó, de ezt tudtam akkor is, mikor megvettem.
A nálad háromból három nem azt jelenti, hogy az üzletek polcán háromból három.
(alsóindexet nem tudok írni)
C47H48N3O7S2Na - nátrium kazein
C5H8NO4Na - nátrium-glutamát
Más vegyület. De hogy ennél nagyobb hibát kiemeljek, az ízfokozók egy csoport, a Na-glutamát egy konkrét vegyület.
További ajánlott fórumok:
- Nullás hónap (egy hónapig nem veszek semmit):D
- Lehet e együtt élni egy férj kalandjaival amik nem jelentenek szerinte semmit?
- Én nem akarok semmit, csak meghalni!!!
- Nem kaptam semmit Valentin napra
- Hogyan bizonyítanád be valakinek, hogy nem akarsz semmit a párjától?
- Ciki egy nőnek kezdeményezni kapcsolatot? Ha már a pasi nem csinál semmit?..