Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Hobbi & Otthon témák » Napelem tapasztalatok cikk

Napelem tapasztalatok


Napelemes rendszerrel kapcsolatos tapasztalatok.

Mert a nap süt. Használjuk ki ezt a kimeríthetetlen, elérhető energiaforrást! A jelenlegi technológia segítségével képesek vagyunk tárolás nélkül megtermelni az éves energiaszükségletünket.

Napelem tapasztalatok

Szeretném megosztani a saját tapasztalataimat napelemes rendszerrel kapcsolatban. Sokan gondolkoznak ezen az alternatív, környezetbarát erőművön, de nem sok infó van.


A rendszer leegyszerűsítve:

1, Napelem táblák a tetőn.

2, Vezetékek a napelem és az inverter között.

3, Inverter.

4, Vezeték az inverter és a lakáselosztó között.

5, Ad-vesz fogyasztásmérő.


A napelem táblák által füst és CO mentesen megtermelt DC 200-450V-os feszültségű áramot az inverter átalakítja a számunkra "megszokott" szabvány kisfeszültség 230V 50Hz-re. Így a rendszerünk alkalmassá válik arra, hogy a szolgáltató hálózatába betermeljük az adott pillanatban el nem fogyasztott áramunkat.


Miért is fontos ez?

Az energiát tárolni veszteséges. Ez minden energia fajtára igaz. Az akkumulátorok telepítése sokszorosára is drágíthatják a rendszert, így nagyon magas a megtérülési idő.

Tehát az el nem használt, betermelt áramunkat a szomszéd, vagy más a termelés pillanatában elfogyasztja. Ezt az AD-VESZ fogyasztásmérőnk méri, és a szolgáltató jóváírja a villanyszámlánkon.

Ez azt jelenti, hogy meg tudjuk termelni az éves energiaszükségletünket úgy, hogy a termelés nem állandó. Van, hogy sokat termelünk, van, hogy semmit (pl. éjjel).


Egy átlagos méretű családi házra 10-20 napelem táblát szükséges telepíteni. Ezek jelenleg 2,35-5 kW teljesítményre képesek. Mérete összesen 16-32 m2. A lehetőleg déli tájolású és 35-45 dőlésszögű tetővel így képesek megtermelni évi 2500-5500 kilowattórát.


Jelenleg a magyar törvények szerint a szolgáltató csak 85%-os áron köteles átvenni a megtermelt áramot. Ezért (és másért is) érdemes a rendszert úgy tervezni, hogy egy picivel kevesebbet termeljünk éves szinten, mint amire szükségünk van.


Egy ilyen rendszer telepítésével gyakorlatilag elbúcsúzhatunk a villanyszámlától. A mai villanyárak figyelembevételével telepített rendszerrel befagyasztjuk a villany árát a következő, minimum 25 évre.


Szívesen segítek bárkinek, akinek kérdése van ezzel kapcsolatban.

Tegyünk a környezetünkért, ha tehetünk...


A képen az erőművem!
Írta: 4df3fe1a4e, 2011. május 11. 16:08
Fórumozz a témáról: Napelem tapasztalatok fórum (eddig 129 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook