Munkajogi kérdésem lenne, neten nem találok választ, segítenétek? (tudásbázis)
Sziasztok!
Tegnap elvittem a munkabaleseti jegyzőkönyvet az orvosomnak.Átolvasta,nem értette az egészet,miért problémáznak rajta.Ez a példány jött nekem,az orvos szerint egy másik példányt pedig el kellett küldeniük az OEP-nek,és majd ők fogják kivizsgálni,munkabalesetről van-e szó,vagy nem.A kártérítési nyomtatványt is elmondták,hogy kérhetem a gyógyszerek árát,de azokat eleve egészségpénztári kártyára vettem,meg a számla sincs meg.Kérhetek elmaradt munkabért,ez nem tudom mit jelent?Az elmaradt táppénzemet,vagy a táppénz-munkabér különbségét?Arra,hogy nem vagyoni kártérítés,nem tudtak mit mondani.Úgy tudom,ha munkakörből adódóan alakul ki betegség,jelen esetben a nehéz fizikai munkától,ha beigazolódik a porckorong sérv,akkor kaphatok.De nem tudom,mennyit.És erre az van írva,10 napon belül vissza kell küldenem,akkor is ha nem kérek kártérítést.Jövő hét keddig,amikor is megtudom az eredményt,kicsúszok a 10 napból.Mit csináljak????
Egyetértünk sok mindenben, de azért az se mindegy, hogy pld. fel kell emelni olyan súlyt, ami miatt ez a baleset bekövetkezhet.
Én mindenképpen megfellebbezném, aztán az okosok majd eldöntik. A munkáltató, ha csak lehet nem fogja elismerni, mert neki kell fizetni a táppénzt.
van különbség a baleset és a betegség között.
baleset: egyszeri hirtelen v rövid idő alatt bekövetkezett stb, stb... gugli pontosan tudj, had ne írjam.
betegség pedig egy adott állapot, ami ráhatással lehet a munkavégzésre is akár.
ha derékproblémái (pl lumbágója) van az embernek, akkor az üzemorvos adhat megkötéseket a munkakör ellátásánál.
Anno a munkavédelmi oktatáson azt mondták,hogy bármely,a munkahelyen történt baleset munkabalesetnek számít,és jegyzőkönyvet kell felvetetni.Namármost,ha pl.itthon eltöröm a lábam,és táppénzre kényszerülök,majd visszamegyek dolgozni,és a munkahelyemen elcsúszva ismét eltöröm a lábam,akkor az sem munkahelyi baleset?Hiszen már volt hasonló ok miatt táppénzem...
Mindegy,ma délután elmegyek a háziorvosomhoz,és elviszem neki ezeket a papírokat,hátha okosabbak leszünk,mit is kell ezekkel tenni...
hát, ha korábban volt ilyen jellegű panasz, akkor én nem ismerném el munkabalesetnek.
(egy alacsonyvérnyomásosnál sem munkabaleset, ha elájul munka közben)
Végzést kaptam,miszerint az X.Y xx napján indult üzemi baleset táppénz ügyében folyó eljárást felfüggesztem.Indoklás:Ha az üzemi baleset és a keresőképtelenség között az ok-okozati összefüggés vitás,a kifizetőhely a sérültet keresőképtelen állományban tartó kezelőorvostól kell szakvéleményt kérni.
Erről a háziorvosom is kapott levelet,melyben kérték,nyilatkozzon a baleset és a betegség összefüggéséről.Ő igenlően válaszolt,és a levelet vissza is küldte a cégnek.
Elsősorban kellene a határozat, hogy elismerik-e vagy se üzemi balesetnek, ha ez megvan, akkor lehet ellene fellebbezni.
Ezt a felfüggesztést nem értem.
"Fellebbezés
A fellebbezés benyújtására a határozat közlésétől számított 10 munkanapon belüli határidő áll rendelkezésre, és ha a jogosult e határidő alatt nem fellebbez, a határozat jogerőssé válik, vagyis a tartalmát a jövőben már nem vitathatja. Felhívjuk a figyelmet, hogy a fellebbezést a vitatott határozatot hozó szervnél kell benyújtani, de a másodfokon eljáró szervnek kell címezni.
Az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásával kapcsolatos – vitatott – határozatot hozó (elsőfokon eljárt) szervhez igazodik, hogy a fellebbezést melyik felettes egészségbiztosítási szerv fogja elbírálni:
ha a munkáltatónál működő társadalombiztosítási kifizetőhely hozta az elsőfokú határozatot, akkor a kifizetőhely székhelye szerint illetékes egészségbiztosítási pénztár,
ha a regionális egészségbiztosítási pénztár vagy annak igazgatási egysége hozta az elsőfokú határozatot, az OEP
jár el másodfokon."
Az üzemi baleset megtörténtét munkabaleseti vagy üzemi baleseti jegyzőkönyvben kell rögzíteni.
A bejelentett üzemi baleset társadalombiztosítási szempontból is üzemi balesetnek minősítése tényét a baleseti táppénz megállapítására jogosult szerv (kifizetőhely vagy a regionális egészségbiztosítási pénztár) határozattal állapítja meg.
Az egészségbiztosítás baleseti ellátásai kizárólag e határozat alapján vehetők igénybe.
A határozatot az eljáró szerv közli a biztosítottal, a kezelőorvossal és a keresőképtelenséget elbíráló orvossal (háziorvos). A határozatot a betegnek meg kell őriznie, és a baleseti egészségügyi szolgáltatás igénybevételekor be kell mutatnia.
Na most az a kérdés van-e határozatod?
Akkor passz.
Lehet, hogy azért nem kaptál táppénzt eddig, mert nem tudják eldönteni, hogy baleseti táppénzre vagy csak táppénzre vagy jogosult.
Mondjuk bármelyiket lehet utólag korrigálni.
Jót néztél, de ahogy előttem is írták, hogy megkaphasd a táppénzt, ahhoz le kell adnod a táppénzes papírokat.
Eddig lehet, hogy betegszabadságon voltál.
Ez nem baleseti kód. Ha l-es akkor üzemi baleset, ha 4-es akkor egyéb baleset.
100 %-os táppénzt csak akkor kapsz, ha elismerik üzemi balesetnek és átjavítja az orvos a kódot 1-re. Ehhez kell a baleseti jegyzőkönyv. Amit kaptál azt ki kell tölteni és visszaküldeni a munkahelyedre.
További ajánlott fórumok:
- Van itt egy pap vagy egy nagyon hívő ember, aki választ tud adni a kérdésemre?
- Van köztetek olyan, aki munkaügyi jogász, vagy munkajogi kérdésekben esetleg segíteni tudna?
- Társadalomismeret a választott tantárgyam. A mediációt választottam mint projekt munkát, de nem tudom hol találok hozzá anyagot?
- Ki tudja a választ gombával kapcsolatos kérdésemre?
- Ajánlanátok megbízható munkajogi ügyvédet Budapesten vagy környékén?
- Munkajogi kérdésem lenne?