Mosoly Café - gyere pihenj meg kicsit :) (beszélgetős fórum)
Sziasztok! :)
Olvastam a receptet jaj de megenném :)
szerintem mi nem sütünk de lesz helyette más :DD
Nagyon szívesen!
Azért pihenjél is időnként! :-)
További szép napot neked is!
Nem nehéz, pár éve találtam egy receptes oldalon...:-)
A receptből 6 db fél kilós bejgli lesz.
A tésztából 6 db 27 dkg tésztának kell kijönnie. A tölteléknek ugyanannyi dkg -nak kell lennie mint a tésztának. Tehát egy 27 dkg-os tésztát 27 dkg töltelékkel kell megtölteni.
A tészta hozzávalói ( 6 db bejglihez )
90 dkg liszt, 25 dkg margarin, 12.5 dkg zsír, 10 dkg porcukor, 2.5 dkg élesztő, 1 dkg só, 2 db tojássárgája , és 1 dl hideg cukormentes főzőtejszín valamint kb. 2 dl hideg víz vagy amennyit felvesz a tészta gyúrás közben.
A tészta annyira legyen puha, hogy ha a gyúródeszkán a tenyereddel szétnyomod akkor feltekerhető legyen. A víz mennyiségét minden esetben a liszt minősége határozza meg!
Az élesztőt a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell keleszteni. A tésztának keménynek kell lennie.
A tésztát az összeállítása és a kimérése után kb. 20 percre tegyük hűtőbe.
Kb. 20 * 25 cm-es téglalap alakúra kell nyújtani a tésztát.
Célszerű előző nap elkészíteni, betölteni a bejgliket és csak másnap reggel sütni!
A titkok : A tészta nyújtásánál sem a deszkát, sem a tésztát nem kell lisztezni. Délután mikor elkészül a bejgli akkor le kell kenni tojássárgájával, hagyni kell száradni, este le kell kenni tojásfehérjével. Éjszaka hűvös helyen de nem hűtőben kell tárolni. Ha meleg helyen van tárolva akkor túlkel.
Olyankor mikor ragacsos, nem nyújtható liszt nélkül a tészta, akkor gyúrni kell még hozzá lisztet! Nyugodtan hozzá lehet még dolgozni annyi lisztet, hogy nyújtható legyen!
Azért nem szabad lisztezett deszkán nyújtani, mert akkor nem lesz fényes a felülete a bejglinek!
Csak reggel szabad sütni! Akkor már nem kell újra megkenni semmivel, hanem hurkapálcikával megszurkálni középen a legaljáig a tésztának. Ez azért fontos, hogy a gőz ki tudjon belőle jönni. Légkeverős sütőben, középen, 180 fokon, 25-30-ig kell sütni.
Mák vagy dió töltelék ( 6 db bejglihez )
85 dkg mák vagy dió, 50 dkg kristálycukor, 15 dkg zsemlemorzsa
mazsola, őrölt fahéj, sok reszelt citromhéj, késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg
0.5 liter víz
A vizet a cukorral jól fel kell forralni. És utána ráönteni a többi összekevert hozzávalókkal. Jól ki kell hűteni. Célszerű előző nap elkészíteni.
Tehát 6 db mákos vagy 6 db diós bejglihez. Ha 3-3 db szeretnénk készíteni akkor természetesen mákhoz vagy a dióhoz felezni kell a cukrot és zsemlemorzsát is.
Nekem van egy bevált bejgli receptem, ha gondolod szívesen leírom.
Nagyon finom puha a tésztája...
Ja értem..)))))))))
tudod mit bánok? Hogy nem tudok finom bejglit sütni.......pedig az kéne...Sima kalácsfélét igen de olyan igazi bejglit nem..(
Á én már meg se fogadom..)))
Jó sokat fogsz sütni,lesz nálatok vendégeskedés is?
Én zserbót,és lehet még egy kis sós rudat,nem akarom túlzásba vinni,eddig mindig az volt hogy több félét sütöttünk és a végén ránk maradt.Most tényleg csak keveset, a zserbó kiadós,jut a vendégeknek mindenki szereti.
Látom, akkor a cukrászdai sütikkel sincs egyikünknek sem gondja:-)
Gondoltam mézes krémesre, gyümölcstortára, linzerre, és sajtos perecre.
És te, mit fogsz sütni?
Egyébként amikor nagyon besütizek, akkor utána mindig megfogadom, hogy na akkor legközelebb ennyit sem eszem...eddig még nem sikerült betartanom:-(
Igen,de nem olyan amilyen a cukrászdai,ez egy régi nagymamám -féle recept,szalalkálival.Finom,de mégsem olyan.)
Én amúgy nagyon szeretem a cukrászdai sütiket,meg a saját néger-kockámat.)
Mit sütsz karácsonyra?
:-))
Szívesen besegítettem volna!:-)
Te szoktál házilag készíteni?
Jaj ,jobbulást kívánok neki!
Nem tudom te most milyen sütit ennél, én most biztosan meg tudnék enni egy finom lágy krémest :-)
Valahogy mostanában nagyon rákaptam erre a sütire.:-))
De már egyfolytában minden héten van valami......
na most felállok és hozom a kávét..)))Milyen sütit is ígértél?:)
Igen, én is takarítok, sajnos máskor nincsen időm csak kisebb takarításra.
De igaz nem beteg a lányod, hogy otthon vagy vele?
5,5 éves
Akkor Te is készülődsz a karácsonyra?
tegnap és ma itthon maradtam, de holnaptól már megyek :-(
Mennyi idős a kislányod?
Köszi,most aludt el manó,kis pihi,megyek kávéért mert én is alszom.)
Te dolgozol?
Dehogy, nem haragszom, a jó tanácsot mindig megfogadom!:-)
Akkor lehet, hogy a méz volt túl sok az enyémben....
Szép napot neked is, és jó takarítást!:-(
SZia
nem fontos a rozsliszt én most sima lisztből csináltam,búzaliszt,és nem szabad túl sok mézet rakni bele.MOst 2,5 dl mézet tettem bele.
Régen nekem is volt kemény,de ha előre megcsinálod három héttel,akkor is van esélye bepuhulni.
Na nem okoskodom itt neked ne haragudj csak nekem is volt már szikla..)
Köszi a kávét,finom......mennem kell a konyhába takarítani.Szép napot.
Jó reggelt!
Meghoztam a kávét, megvárlak!:-)
De ügyesek vagytok, hogy már készülnek a mézeskalácsok, biztosan finomak, és szépek is!
Az az igazi, amit a kislányoddal készítesz, annál jobb nincs is :-))
Nekem nem szokott sikerülni, mindig kemény marad, így nem is próbálkozom már vele....
Jó reggelt..)
Rendben......de gyere nekem is van már mézeskalácsom,megvámoljuk??:)))
A díszítést ne nézd,kislányommal ketten alkottuk,ahogy sikerül alapon..)de van sárgabarack és aszalt szilvás díszítésű is.)
:-))
Karácsony után majd kevesebbet hozok :-)
Rendben van, igyunk, de most én készítem!
Hozok mellé valami kis sütit is:-)
SZia
Egészségedre
DE olvasom ,álmos vagy,gyere igyuk a következőt..)))
Sziasztok!
Nagyon szépen köszönöm, finom volt a reggeli kávé!:-)
További ajánlott fórumok:
- Küldj egy mosolyt
- Beszélgessünk kicsit!
- Szólánc - Keresztnevekből egy kicsit nehezítve (a-ra nem végződhet)
- Te a tini gyerekedre, rábíznád a kicsit?
- Mit lehet tenni, ha a gyerek nyakán a bőr kipattog, amint egy kicsit melegebbre fordul az idő?
- Ti, hogy vettétek rá gyerekeiteket a köszönésre, főleg azok érdekelnének ahol kicsit önfejűbb a gyerek