Mit tudtok az ökumenikus esküvőről? (tudásbázis)
Én voltam az unokatesómékén, igaz annak már van vagy 20 éve is.
Katolikus, református volt. A Katolikus templomban volt, ott volt a református pap is. Először az egyik aztán a másik végezte el az esketést..
Voltam 1-2 ilyen jellegû esküvôn, a katolikus templomban volt a szertartás, katolikus liturgia szerint. Nem jellemzô az ilyen házasságkötes.
Sem a bevonuláskor, sem a kivonuláskor nem szoktak énekelni, csak a közepén. Tekintettel református testvéreink érzékenységére, az Ave Mariat elhagynám, helyette ezt kérném:
Ez elég ökumenikus... Több feldolgozást is találhatsz, ezt tudják általában a kántorok.
Ennek van orgonás, orgona-trombita, orgona-hegedû, orgona-trombita-kórus változata is.
Mi orgona-trombita-vonósnégyes és vegyeskórus felállásban - 90 fôvel - énekeltük.
Ennek a kórusdarabnak van magyar fordítása is, amely így kezdôdik:
Zendülj lelkem énekszóval,
áldjad Istent minden nap.
Kedves váci kántorképzőt végzett Vili veréb! :-) Ismét köszönöm a tájékoztatást! Sajnálattal olvastam soraidat, de egyébként gondoltam is, hogy úgy van, ahogy leírtad.
Ezek szerint Te kántor vagy. :-) Orgonáltál már esetleg katolikus templomban megtartott, szentmisén kívüli ökumenikus esküvőn?
Én azért szomorú lennék, ha a szertartás közben egyáltalán nem kerülhetne sor az éneklésre. Misével egybekötött szertartás esetében egyértelmű, hogy a kántor milyen énekeket választhat ki a mise egyes pontjaira. Vagy esetleg ha nem is orgonáltál ökumenikus esküvőn, orgonáltál esetleg NEM szentmisével egybekötött katolikus esküvőn? Ha igen, ott énekeltetek valamit? Vagy csak az orgona szólt, az ének pedig elmaradt?
Az egyház hivatalos orgonás könyvében egyetlen olyan ének nincs, amely a szerelemmel, házassággal kapcsolatos liturgikus értelemben. Egyedül a SzVu 159. sz. ének 3. versszaka (az ún. Krisztus Király himnusz)utal a családi szeretetre, melyet december 28-án - "Aprószentek napján" szoktak játszani.
Ó édes Jézus keresztény családok szent királya,
Te vagy, aki a szerelmet s a hûséget megáldja.
Oltárod a családok éke, Szent szíved a köteléke,
A szülôknek példaképe, a gyermekek barátja,
És jóságos királya.
Van még egy ének, amit akkor szokott a kántor akkor énekelni, amikor nincs semmilyen kérés (ezt az éneket a hivatalos énekkönyvek nem tartalmazzák):
Jézus szíve szeretlek én, segíts át az élet tengerén!...
Nem ez az, amit keresel... :)
Sajnos ki kell, hogy ábrándítsalak, ugyanis a katolikus szertartás keretében a jelenlévô hívek nem énekelnek együtt senkivel. A szomorú valóság az, hogy a Miatyánkot és a könyörgésekre a választ sem mondják, csak a pap és a kántor; néha egy-egy jelenlévô. A katolikus és a reformátsu népénekek közül talán kettô van, mely mindkét liturgiában elôfordul. Egyik a János passió egyik koráldallama - "A fényes istenarcot vér és fájdalom fedi" - nagyböjti idôszakban szokták énekelni kevesen, valamit Rákóczi Ferenc egyik imáját, a Gyôzhetetlen énkôszálom"-ot.. ezt az áldoztatás alkalmával).
(A váci kántorképzôt végeztem el).
Kedves "Vili veréb"! :-) Nagyon köszönöm a részletes hozzászólásodat! Igazából a zenés résszel már nincsenek problémák, hiszen a kántor küldött darabokat, amik közül válogathatunk.
A gond azzal van, hogy szeretném, ha az ökumenikus esketési szertartás közben kb. 2-3 ének szerepelne, vagyis amikor a násznép is énekelhet, és nem csak az orgonista játszik. Erre vonatkozóan még nem kaptunk ajánlást, de remélem, hogy a kántor később ebben is segíteni tud. Ez a rész kicsit problematikus, ugyanis kifejezetten ökumenikus jellegű, azaz katolikusok és reformátusok által egyaránt énekelhető énekek kellenének.
A római katolikus esküvô liturgiájában általában 3 darab szokott elhangzani. Az elsô a bevonulás alkalmával, a második a szertartás közepén - ez általában valamelyik Ave Maria szokott lenni -, és a végén a kivonuláskor.
A szertartás keretében "világi zene" nem ajánlott, erre a kántorok nem hivatottak.
Àltalában Bachot játszanak, leginkább a d-moll toccátát, (már amelyik vállalja, hiszen nem kötelezô tudni), ezentúl Jeremiah Clarke D-dúr szvitjét, valamit Ceasar Franck D-dúr szonátáját (az ún. "Karácsonyi szonátát), Beethoven Örömódáját és hasonlókat. (Wagner Nászindulója pl. kizárt!) Amennyiben nincs semmilyen kérés, Mária-ének hangzik el. Van kántor, aki eljátssza a kíséretet Wolf Péter Ave Mariájához, de viszonylag kevés, ha van hozzá énekes.
Hasonló cipôben jár Caccini, Liszt F. Ave Mariaja is.
Református esküvôn nem hallottam semmit énekelni.
Bach az egyik leggyakrabban játszott zenezerzô három vallás liturgiájában. Gyakori a Haydn, Purcell, Händel "fanfare" jellegû darabjai.
Nekünk ilyen volt! :)
Kellett hozzá egy modern gondolkodású lelkipásztornő és egy ugyanilyen szellemiség pap. :)
Én református vok, esküvő előtt szerettem volna konfirmálni, ez meg is történt. Jegyesoktatásra a paphoz jártunk pár alkalommal. A szertartást ketten vezették. Az énekekre nem emlékszem (sajnos nem készült videó :(). A férjem a keresztre esküdött, én a Bibliára. A szertartás végén volt egy áldás is, amelyet a katolikus pap celebrált.
2009-ben volt, az esketés díja a pap részéről 15E Ft volt, a tiszteletes asszony nem kért semmit, de ugyanennyit adtunk.
Egyébként nagyon szép volt, szívesen emlékeznek rá a meghívott vendégek is, pedig nem voltunk sokan. :)
Engem érdekelt, mert akartunk egy esküvőt, így utólag is.
Elmentünk a református paphoz, aki azt mondta, minden további nélkül lehet, akár melyik egyháznál, több lehetőséggel.
Igaz, ahogy mondod, ökomenikus, vagyis mindkét pap jelen van és együtt vezetik le a szertartást, vagy pedig az egyik egyháznál és az illető pap, de a másik nincs jelen, csak megtartja az illető fél a saját felekezetét, vezeti le az egészet.
További ajánlott fórumok:
- Inzulin rezisztencia! Mit tudtok róla, gyógyítható?
- 2008.októberében született kisbabák, mit tudtok már?
- Berendelték a párom. Árvizsújtotta részen élők, ha még tudtok, irjatok!
- Beszélgessünk az esküvőről!
- Valaki nem dolgozott a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnél?
- Völgy Utcai Ökumenikus Óvoda és Hűvösvölgyi Gesztenyéskert Óvoda