Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Mit tudtok az Alzheimer-kórról? fórum

Mit tudtok az Alzheimer-kórról? (tudásbázis kérdés)


2009. júl. 8. 10:47

Lehet nem olvassátok, de azért írok:)

Sajnos ez egy nagyon nehéz betegség:(

ezeknek a betegeknek szeretetre, törődésre van szükségük leginkább. Egy idő után állandó felügyeletre:(

Lehet, hogy még nem veszed észre rajta a feledékenységet, mert esetleg régi dolgokról beszél csak, arra pedig úgy emlékeznek, mintha ma történt volna:) Ezért lehetett, hogy Any19-et anyunak szólította. Biztos hasonlít rá és összekeverte.

Anyósomnak is ez a betegsége volt, de neki kb. 60 éves korában kezdődött és évről évre egyre rosszabb lett.

A szaga biztos, hogy a nem fürdés miatt, és a mosatlan ruha miatt van. nagyon oda kell figyelni rájuk, pont úgy, mint egy gyerekre.

Én minden nap engedtem neki fürdővizet, és figyeltem, hogy megfürdik e. Minden héten végig néztem a ruháit, hogy mit tett vissza mosatlanul a szekrénybe. Az ételt ki kellett neki készíteni, mert vagy nem evett egész nap, mert mi szerinte nem engedjük, vagy mindent megevett, mert elfelejtette, hogy evett már 10x.

Minden napos volt, hogy keresett rajtunk valamit, vagy nekünk tűnt el valamink és nála találtuk meg, mert azt hitte az övé:) Aztán nálunk is eljött az idő, amikor nem lehetett már magára hagyni, mert nyitva hagyta a gázt, a vizet, kidobált az ablakon mindent, dörömbölt az ajtón, hogy engedjék ki be van zárva, stb.

Találtunk hozzánk közel egy idősek otthonát, ami inkább egy nyaralóhoz hasonlított. 2 ágyas szobák, tv, fürdőszoba, közös étkező, egész napos orvosi felügyelet. 2 évig ott élt, de haza már nem tudtuk vinni, mert azt hitte, hogy a szobatársa az anyukája:) Ha hazavittük, addig mondta, hogy vigyük haza az anyukájához, hogy megtettük:) Egy idő után már csak az unokáját ismerte meg, aztán már őt sem. Kapott egy tüdőgyulladást és 77 évesen meghalt:((

2009. márc. 30. 20:09

Diagnosztizált Alzheimer-e van, gyógyszert is szed,és én pl.-ul nem veszem észre rajta a memóriaromlást,viszont volt olyan,hogy elfelejtette ,hogy a fürdővizet elkezdte megengedni.

A fogmosás a mániája minden nap minimum 3szor mossa,de a fürdés az ritkább,anyum azt mondja soha nem is volt az a naponta fürdő típus,pedig tanult igazi úri kisasszonyi életet élt ,még a házimunkát sem ismeri,azt is a nagyapám csinálta.

most 77 éves,az ő bevallása szerint 100évig fog élni.:)

7. drnéni (válaszként erre: 3. - Captonne)
2009. márc. 30. 16:33

Jaj. Én nem tudom, biztos-e ez az Altzheimer diagnózis. Azért erős a gyanúm, hogy a nagyidnál inkább kevert eredetű demencia-betegségről van szó. Hogy mitől van kellemetlen szaga? Legvalószínűbb az elhanyagolt (száj)hygiéné, szóba jön a záróizmok elégtelen működése, de elhanyagolt gyomor- bél-, vagy szájbetegség is.

Ezeken lehet segíteni, az, hogy egész nap csak a szobájában ül, nagyobb baj, és idővel tovább fog romlani. Ha valóban Altzheimer-betegségről van szó, az ma már gyógyszerrel késleltethető.

2009. márc. 30. 14:12

Értem,akkor ezekre ügyelek,bár 2 gyerkőc mellet nehéz,de majd bevezetem ,hogyha a nagyért megyek az oviba akkor velünk jön.

Részvétem a nagyidért.

5. Any19 (válaszként erre: 3. - Captonne)
2009. márc. 30. 14:04
Ez sajnos azért van, mert elfelejt fürdeni...A mamámmal is így volt, de aztán fogadtak mellé ápolónőt és ő rendszeresen fürdette.A végén már pelenkázni kellett...Egyet mondok, ha idegosztályra akarják beutalni, akkor csak akkor engedjétek, ha maximálisan megbíztok abban a kórházban.A mamámat csak jól benyugtatózták, rosszabbul volt mint előtte.Nem törődtek vele, még a fogsora is eltünt.Ja és ha már nem nagyon akar felkelni akkor is karoljatok belé és vigyétek sétálni, mert sajnos a mamám is azért halt meg mert sokat feküdt.Mi nem tudtunk mindig ott lenni, a papám meg mindig rászólt, hogy üljön le.De hát megértem, mert ő is idős és a mama sokszor elesett.
2009. márc. 30. 14:00

A mamám is Alzheimer-kóros volt...Időskori szellemi hanyatlás.Amikor diagnosztizálták, akkor még csak furcsa szagokat érzett, gázszagot, beképzelt dolgokat.Aztán egyszer a húslevesbe amit főzött nem rakott semmit, csak víz volt benne, meg tészta.Hütőbe pakolta a ruhákat,nagyon sok pénzt elrakott valahova, ami utána nem lett meg, össze vissza beszélt,beleképzelte magát a tv műsorokba.Engem néha az anyukájának hívott stb.Szörnyű erről írni, de sajnos így volt.KÉsőbb egyre rosszabb lett a végén már beszélni sem tudott, nem ismert meg minket, egyre többet feküdt és tüdőgyulladása lett, majd tüdőembóliába halt meg.:((

Amúgy a neten sok mindent lehet olvasni róla.

2009. márc. 30. 13:58

Köszönöm a linkeket!!

Kíváncsi lennék a tapasztalatokra,mert én most cseppentem ebbe bele,a nagymamám 77éves és még a kezdeti "stádiumban" van.

Egyenlőre csak azzal van gond,hogy egész nap csak a szobájában ül,de mondjuk ez nem is lenne akkora baj,ha nem lenne olyan iszonyatos bűze,és ezt nem rosszindulatból írom,de a dokik sem tudják miért van ilyen "szaga".

2009. márc. 30. 13:54
2009. márc. 30. 13:48
Mit tudtok az Alzheimer-kórról?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook