Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Diéta & Fitness fórumok » Mit lehet tudni a szervezet savbázis egyensúlyáról? fórum

Mit lehet tudni a szervezet savbázis egyensúlyáról? (tudásbázis kérdés)


2011. nov. 27. 14:12
A szervezet sav-bázis egyensúlyát az ember fent tudja magának tartani minden hókuszpókusz nélkül,besorolni a táplálékokat szintén hülyeség.
2011. nov. 27. 13:41
a nevében a válasz...kivantalálva
27. emagdi (válaszként erre: 24. - Andrea1977)
2010. szept. 7. 14:36
szért a basica-val csak óvatosan, mert tele van mindenféle adalékanyaggal :(
2010. szept. 7. 13:40
25. aebal
2007. máj. 11. 14:52
Sok emberé nagyon savas, de a Google-ban benne vannak a savasító-lúgosító ételek, fontos lenne Mindenkinek odafigyelni a lugosabb étkezésre
2007. máj. 7. 10:00
Sziasztok!Aki szeretné rendbe tenni a szervezete sav-bázis egyensúlyát,annak ajánlom a szoptatás mellett is szedhető (akár gyógyszertári,akár Nahrinos,akár aloe-és)BASICA nevű terméket.Elérhető áron kapható!Én szedem és jól érzem magam tőle!
23. böske
2007. máj. 3. 09:32

Igaz. Én egy szóval sem mondtam, hogy szoptatós anyák fogyózzanak!!! Sőt!

Még csak az hiányzik, hogy a fogyás által felszabadult méreganyagok és "depresszióhormonok" átjussanak a babához!!!

Én csak az érdekesség kedvéért írtam, hogy lám-lám, a FELNŐTT (!) szervezet mit el nem bír "fogyás" területén. Ami viszont életveszélyes, és nagyon kell rá figyelni, az a sav-bázis egyensúly. Itt a hoxán erről is van téma.

22. 0565efa6e6 (válaszként erre: 21. - Böske)
2007. ápr. 11. 14:58

Mindkettő veszélyes.

A szoptatás során alapvetően az anya szervezete biztosítja a tápanyagokat, csak a relatíve hosszú ideig tartó éhezés módosítja a tej összetételét. De természetesen ha az anya szervezetében nincs mondjuk B1-vitamin, a tejben sem lesz. Ill. még egyéb, táplálkozással összefüggő dolgokat lehetne említeni, mint pl. a zsírbevitel (az anya zsírbevitele módosítja a tej zsírsavösszetételét). Nem véletlen, hogy tilos fogyókúrázni a szoptatás alatt (kizárólag tényleg indokolt esetben lehet, szakember irányításával).

21. böske (válaszként erre: 18. - Druida)
2007. ápr. 11. 09:02

Szerintem a nem ivás a veszélyes...A nem evés sokkal tovább tolerálható! Nem akarok senkit megbotránkoztatni, de a világháború idejéből nem egy olyan eset volt, amikor a menedékhelyen az anya csontsoványra fogyott, közben újszülöttjét még a saját tejével hízlalta.

Ha megvan az ásványi anyag és vitaminegyensúly, -ami a világháborús és egyéb nyomorúságos állapotokhoz képest sokkal több - akkor szerintem nem kell túlzásba vinni az aggodalmakat.

A szervezet egyébként jelez, mit bír, csak figyelni kell.

2007. ápr. 10. 16:10

Te, Druida, ezt te írtad?

"Több olyan jelenség is van, ami a cukor hiányával függ össze. Ezek majdnem mindegyike puffadást okoz. Amikor a szervezet már nem tud sem a bevitt anyagokból (ételfélék) sem a saját raktáraiból cukrot nyerni, akkor puffadás jön létre. A saját raktáraiból azért nem tud cukrot kinyerni - holott van néhány raktára és több esetben a legkellemetlenebbbek gondolt (comb, popsi, has) helyeken, mert a cukor (de lehet zsír/háj is) erős kémiai kötésben van nagyon durva mérgekkel."

Elég durva...Szerinted a zsírszövet milyen formában cukorraktár? Tudod, mi a cukorraktár?

19. 0565efa6e6 (válaszként erre: 16. - Druida)
2007. ápr. 10. 15:59

Az átlagos vitaminveszteségeket jól ismerjük.

Megkérdezhetem, mivel foglalkozol?

18. druida (válaszként erre: 17. - Böske)
2007. ápr. 10. 15:28

A gyümölcscentrifugát csak óvatosan használd. A levek nagy többségét préseléssel kell kinyerni, mert már a közepes fordulatszámú centrifuga is kicsap nagyon sok hasznos anyagot a léből.

Anyukád elég durva súlycsökkenést ért el. Ekkorát nem mindenki bír ki.

A leveket folyamatos szakértői ellenőrzés mellett akár egy hétig is lehet inni (csak azt). Ezt hívják böjt-tábornak. Mindeki pontosan annyit fogy, amennyit a szervezete tökéletesen kibír. Némelyek pedig híznak egy kicsit. (Pl. az anorexiások.)

17. böske
2007. ápr. 10. 13:00

A visszafordíthatatlan, halálos kimenetelű fogyókúrák a sav-bázis egyensúly felborulása miatt történnek.

A NYERS cékla, zeller, feketeretek, sárgarépa, burgonya gyümölcscentrifugával kifacsart leve és egy héten át napi 5dl fogyasztása sok gyógyteával és vízzel helyreteszi a sav-bázis egyensúlyt.

Több tízkilós fogyásnál ezt havonta ajánlatos végigcsinálni. Anyukám 48 éves korában 2 hónapig folyamatosan csinálta, leadott 25 kilót- ÉS LÁSS CSODÁT !!!!! nem lógott meg a bőre, sőt gyönyörű lett!

16. druida (válaszként erre: 12. - 7130b15964)
2007. márc. 30. 22:58

Teljesen igazad van. A táblázatok sok esetben nem adják meg, hogy melyik állapotra vonatkoznak. Ettől aztán káosz lesz, mert az ember nem tudja, hogy mikor mit értsen az adatok alatt.

Ugyanez van az ételek tápanyag-és vitamintáblázatai estében is. Lehet, hogy az egyes alkotóelemek egyesével, nyers állapotban egy csomó tápanyagot tartalmaznak, de hogy a sütés-főzés során mi lett belőlük, azt senki sem írta le. Tehát ha az elérhető tápanyagtáblázatok alapján akarsz ételet készíteni, akkor edd meg egyesével az alkotóeleneket, és akkor jó esetben bevitted a szervezetedbe a táblázatban szereplő dolgokat. De ez így egy vicc!

Viszont az ételeket sokféleképpen el lehet készíteni. Így senki sem tudja igazán megmondani a hőkezelés során/után létrejött kémiai kapcsolatokat, összetevőket és azok hatásait. Viszont a táplálkozásról szóló könyvek teli vannak táblázatokkal. Amik nem sokat érnek.

15. druida (válaszként erre: 11. - Kerha)
2007. márc. 30. 22:17

A legtöbb élő táplálék lúgos kémhatású. Ha nagyobb mennyiségben iszol néhány hétig frissen préselt narancslevet, akkor megtapasztalod, hogy egyáltalán nem savas a narancslé. És nem is savanyú.

A könyvekben leírtakat más forrásokból is ellenőrizd. Nem mindegyik ad elegendően pontos információkat.

A táplálkozással foglalkozók sem véletlenül javasolják a friss, nyers ételek fogyasztását. Nem mondják el a savas-bázikus kémhatásokat, mert nem mindenkit érdekel. Igaz sok esetben az sem érdekel senkit, amit mondanak. De hát ez ilyen világ...


A narancs nem mindegy, hogy hol termett, és az sem mindegy, hogy milyen módon jutott el hozzánk. A kamionok rakterében érlelt gyümölcs is nagyban különbözik a termőhely közelében kaphatótól. Durva mérgekkel kezelve szállítják ide a narancsot, és ezek a mérgek kölcsönhatásba lépnek a gyümölccsel. (Különben hogyan hatnának?) Valamennyi ebből bekerül a lébe is. Hiába kicsi a mennyisége, mégis tud hatást kifejteni a szervezetedre.

Bio-minőséget pedig nem lehet kapni csak egy-két helyen, elképesztő áron. A Csörsz utcai biopiacon pl. ugyanazt árulják narancsból, amit az országban bárhol. Csak éppen 3-5-szörös áron. tehát átverés az egész.

Szóval jó dolog a narancs, de fel kell készülni a vele bevitt szennyező anyagok kiürítésére is.

14. druida (válaszként erre: 10. - 0565efa6e6)
2007. márc. 30. 22:03

Köszi, egyszer már sikerült tőle megszabadulnom. Én masnival kötöttem át. Már jó ideje nincs a polcomon. Nagyon kevés pontos és részletes dolog van benne. Már ami használható a mindennapi életben. Még akkor is így van ez, ha kívülről másként néz ki.

Ha majd az oki folyamatokat tapasztalatból ismered és tudod is őket követni, akkor megtapasztalhatod, hogy mi volt a hiba a könyvben.

13. kerha (válaszként erre: 12. - 7130b15964)
2007. márc. 12. 12:55

Tereza!


Mennyire veszed figyelembe azt, hogy amit eszel, hogyan hat a szervezetedre?

Oda lehet egyáltalán erre (is) figyelni?


És igaz az, hogy azt is meg kell nézni, hogy mit mivel eszünk?

12. 7130b15964 (válaszként erre: 11. - Kerha)
2007. márc. 11. 14:47
Valószínűleg azért, mert az emésztése során olyan anyagok keletkeznek, amik lúgosítják a szervezetet. (Ezért is írtam korábban, hogy vigyázni kell a besorolásokkal, mert nem az a fontos, hogy az a valami savas vagy lúgos mielőtt elfogyasztjuk, hanem, hogy mi történik, akkor amikor a szervezet felhasználja).
11. kerha
2007. márc. 11. 14:38

Én vettem egy könyvet, amiben a szervezet savtalanításáról van szó. A szerző szerint egyes ételek savas, mások lúgos kémhatásúak (vagy ilyn kémhatást idéznek elő?). A probléma az, hogy több savas kémhatású ételt eszünk, és ez a szervezetünkben különböző betegségeket okozhat.


CSak azt nem értettem, hogy például a narancs hogy lehet lúgos?

2007. márc. 11. 13:35

"Az emberi szervezet remekül szabályozza a test sav-bázis egyensúlyát, csak a vérét nem tudja. Az túl gyorsan áramlik ehhez" - ezt honnan veszed? Teljesen téves. Mind a mondat első fele, mind az indoklás.

Vegyél elő egy élettankönyvet!

9. druida (válaszként erre: 2. - 575e11e2d1)
2007. márc. 10. 01:48

A táplálkozási szakemberek könyvből tanulják a szakmát. Annyit is ér a tudásuk. Más ...kával könnyű a csalánt verni :(


Az, hogy melyik alapanyagnak tekinthető élelmiszernek milyen hatása van, az mindig az egyéntől függ. A táblázatok meglehetősen értelmetlen dolgok. Ugyanis ritkán kerül az asztalra olyan zöldség-gyümölcs-gabona, amely akár csak nyomokban is hasonlít a laboratóriumi mérések során használt dolgokhoz. Ráadásul a tápanyagtáblázatok csak egy-egy kiragadott dolgot jelenítenek meg. Az összefüggéseket egyik sem keresi, de nem is mutatja meg. Sok adatot tartalmaznak a táblázatok, de mindegyik használhatatlan. Eddig kivétel nélkül ilyenek a tapasztalatok. Ezt a dolgot nem tudományos oldalról kell megközelíteni. A tudományok többsége használhatatlan, hát még ha baj van...

Tehát hogy mi az elengedhetetlen a fogyáshoz, arra egyszerű a válasz: a rendszeres mozgás. Mindegy, hogy milyen. A PRAL és egyéb értékeknek a fogyáshoz semmi köze. És a savasításhoz-lúgosításhoz sem.

Az emberi szervezet remekül szabályozza a test sav-bázis egyensúlyát, csak a vérét nem tudja. Az túl gyorsan áramlik ehhez. Tehát ha tudományosan akarja valaki megközelíteni a dolgot, akkor a vérrel kellene foglalkoznia. De a kutatók és a tudományos körök közül egyik sem tette azt. Tehát az összes eredményük nem több elképzelésnél/vélekedésnél.

2007. márc. 9. 14:21
Savas és lúgos ételeink címmel van itt egy cikkem, olvassátok el, akit érdekel, van benne pár dolog, savasításban egy főbűnös például a kóla.
7. szilvamag (válaszként erre: 2. - 575e11e2d1)
2007. márc. 9. 13:25

Gergőke!

én most keveredtem ide és érdekelne az eszemfuttatásod a témában

6. PIROS35 (válaszként erre: 4. - 575e11e2d1)
2007. jan. 26. 07:21

Köszönöm,hogy Te mint szakember megosztottad véleményed,tapasztalatod.

Próbálok én is egészségesen étkezni,naponta többször,de keveset enni.Sok-sok zöldséget,gyümölcsöt beiktatni az étrendembe (és persze a családoméba is).Sohasem dohányoztam,nem fogyasztok egyáltalán alkoholt (a férjem sem),és az ételeket is próbálom úgy elkészíteni,hogy kevesebb zsiradékot tartalmazzon,ill.a vitamintartalma megmaradjon.Nem diétázom,bár néhány kilót le szeretnék adni.Olyan fogyókúrát keresek igazából,amivel nem kell éhezni,koplalni,mégis hatásos,vagyis könnyebben be lehet tartani.Nem tudom,hogy a 90 napos diéta a hatásosabb,ahol szintén szétválogatják a fogyasztható ételeket,(fehérje,széndhidrát..)szerint,illetve ez a savbázis egyensúly módszer,vagy esetleg más.Vagy mindenből lehet fogyasztani,csak mértékkel,és inkább a sporton legyen a hangsúly.

Gondolom,hogy mindenkinél más és más módszer válik be,de szeretném tudni,hogy melyikbe érdemesebb belekezdeni.

Az a baj,hogy akárhányszor fogytam,sosem a kritikus helyről (has,fenék)ment le a kiló,hanem máshonnan (pld.arcomon látszott meg,ill.mellből).

5. 7130b15964 (válaszként erre: 4. - 575e11e2d1)
2007. jan. 25. 14:10
Értem én, csak szerintem a legtöbben, ha azt olvassák, hogy valami lúgos, akkor meg sem fordul a fejükben, hogy ha megeszik savasíthatja őket.
2007. jan. 25. 12:40

Te menjél csak beszámolni a témánkba. Nagyon eltűntél onnan. Pont az előbb kerestelek :)


Pont ezért írtam PRAL értéket, és nem azt, hogy lúgos kémhatású.


Figyelni kell a szervezetet, és a reakciók alapján alakítani az étrendet.

Sajnos a fogyás szempontjából legfontosabb ételek savasítanak. Ezt kell kompenzálni sok-sok zöldséggel (lehetőleg olyannal, aminek alacsony a PRAL értéke)


Rengeteget olvastam a témában, de konklúziót levonni még nem érdemes. Mindenesetre figyelemmel kell kísérni a kutatási eredményeket.

3. 7130b15964 (válaszként erre: 2. - 575e11e2d1)
2007. jan. 25. 12:34

A helyzet az, hogy attól még, hogy valami önmagában lúgosító még nem jelenti azt, hogy elfogyasztva nem fog savasítani.


Rendkívül bonyolult téma. Mindenképpen nagyon fontos az egészség megóvása szempontjából, hogy a szervezetünk egyensúlyban legyen, ebbe beletartozik a pszichés egyensúly is.


Éppen az utóbbi miatt érdemes több szempontból megközelíteni az étrend összeállítását. A testet nem szabad kályhának tekinteni, amibe ételeket dobálunk és azt elégeti. Sajnos nem elég meghatározni, hogy mekkora a napi fogyasztás és ebből mennyi legyen fehérje, szénhidrát és zsiradék.

2007. jan. 25. 12:22

A sporttáplálkozásban nagyon kevesen fordítanak energiát a sav-bázis egyensúly fenntartására. Az étrend savasító, lúgosító hatásaival még keveset foglalkoznak a táplálkozási szakemberek. Tudományosan még nem megalapozott, hogy lenne köze a hízáshoz, kövérséghez (és az én tapasztalatom sem mutatja ezt...)


A zöldségek közül a spenótnak a legalacsonyabb (tehát a legjobban lúgosító) a PRAL értéke ). Jó még a zeller és a karfiol is. Szinte az összes zöldség lúgosít, de a többi nem jelentősen csökkenti a savasságot.

Kiemelkedően alacsony a mazsola PRAL értéke. (Ez viszont fogyás szempontjából rendkívül rossz ételnek számít...)


Sajnos a fogyáshoz elengedhetetlen fehérjeforrások PRAL értéke magas, így savasítanak.Véleményem és tapasztalatom szerint lehet próbálkozni a sav-bázis egyensúly optimális szinten tartásával, de erre nem szabad alapozni egy diétát. Klienseim étrendjének az összeállításakor nem szokott az elsőrendű szempontok között szerepelni a sav-bázis egyensúly, és mégis rendkívül jó eredményeket érnek el. Kijelenthetem, hogy a fogyáshoz nincsen köze!

Elegendő (tehát sok) zöldség fogyasztásával el tudjuk érni, hogy szervezetünk alig savasodjon.


Ha nagy lenne az érdeklődés a téma iránt, akkor összedobnék egy cikket. Majd itt jelzitek, hogy érdekel-e benneteket a téma.

2007. jan. 25. 11:16

Sziasztok!

Ma reggel az Rtl-en Sütő Enikő arról beszélt,hogy attól is lehet valaki túlsúlyos,kövér,ill.a bőre ráncos,ha a szervezete el van savasodva.Állítólag ilyenkor a szervezetben a méreganyag felhalmozódik,és méregtelenítés nélkül fogyni sem lehet.És olyanok is elhangzottak,hogy a köles nagyon jó hatással van a szervezetre,és a zöldségek is savtalanítják a szervezetet.Valamint a citrom is,holott az köztudottan savanyú.A citrom kinyomkodott levét kell 2 dl-nyi vízhez keverni,és meginni.És az anyagcserére is jótékonyan hat.

Hallottam már olyan diétát,ami épp abból áll,hogy meg kell különböztetni a savas és lúgos ételeket,majd egyensúlyban tartani azt a tudatos étkezéssel.A ph-érték normális értéke állítólag 6-7,5 között van,amit lakmuszpapír (gyógyszertárban kapható) segítségével meg lehet határozni nyálból vagy vizeletből.

Ti mit tudtok erről a témáról?Van valaki,aki esetleg ezzel a módszerrel diétázik és fogyott is?


Minden jog fenntartva © 2005-2018, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | Facebook