Főoldal » Fórumok » Diéta & Fitness fórumok » Mit lehet enni-inni felnöttkori tejallergásoknak? fórum

Mit lehet enni-inni felnöttkori tejallergásoknak? (tudásbázis kérdés)


2011. márc. 29. 11:20

A tejérzékenyek még + ban erre is figyeljenek!!



Tejfehérjét tartalmaznak a következő termékek /anyagok:


tej, tejpor


tejszín


tejföl


joghurt


kefir


sajt


t úró


vaj


író


savó, savópor, Citopánpor


margarin (amennyiben tejjel, tejporral vagy savóval készült)


kazein, kazeinát



A tejfehérjétől mentes kifejezés azt jelenti, hogy a gyártás során a felsorolt termékek/anyagok egyike sem került a termékbe és a gyártás és csomagolás során a terméknek a fenti anyagokkal való szennyeződése is kizárható.


Nyomokban előfordul kifejezés azt jelenti, hogy a gyártás során a felsorolt termékek/anyagok tartalmazhatnak tejszármazékot!!!!

Mivel azok egy gyártósoron készülnek a tejszármazékot tartalmazó alapanyagokkal!!!!!!!

2011. márc. 29. 10:54

Kereszt allergiát válthat ki:


Keresztreakció nem mindig lép fel, viszont felléphet, és ugyanolyan panaszokat okozhat, mint a már ismert fő allergén. Éppen ezért, ha valaki érzékeny a tej készítményekre nem ajánlják neki

az alábbiak,hiszen hasonló fehérjék építik fel őket.


Tejallergia esetén gyakori a keresztallergia:

- a szójával

- a más állatok tejével (pl kecske)

- a tehén húsával és bőrével


Kerülendők:


* tej minden formában: tejpor, sűrített tej stb.

* tejszín, tejföl, kefir, joghurt

* vaj, ghí, író, savó

* sajtok, túró

* laktalbumin, laktalbumin-foszfát, laktoglobulin, laktoferrin és laktulóz

2011. márc. 29. 10:13

Reggeli "tej"italok


# A reggeli ital nem ugyanaz, mint a tej, mert szójafehérjéből készül.

# A tejföl helyettesítésére előállított termék a frissföl és a krémföl. Ezekben az élelmiszer-készítményekben a tejzsírt növényi zsírral helyettesítették, ezért nem nevezhetők tejfölnek.

# A tejszínhabsprayk mellett szintén előfordulnak növényi zsírt tartalmazó készítmények, ezeket szintén nem nevezhetik tejszínhabnak.

# A sajtok és ömlesztett sajtok pultján találhatók olyan készítmények, amelyekben a tejzsír helyett növényi zsír található, ezeket sem lehet sajtnak nevezni.


FIGYELEM!!!!!!!!!!


Mindegyikben megtalálható a Tej savó


Mind a lactóz, tej allergia, intoleranciás betegek részére fogyasztásuk TILOS!!!!!!!!!!!!!

2011. márc. 29. 10:00

Sziasztok!


Először is bátorkodom egy kis felvilágosítással felétek.


A Tej allergia,intolerancia és a Tejcukor (Lactóz) intolerancia nem egy és ugyan az.


1. Tejcukor (lactóz) hiány:


A gyógyítás szempontjából különbséget kell tennünk a primer (genetikai) és a szekunder

(szerzett) tejcukor-érzékenység között.

A szekunder tejcukor-érzékenység esetén az orvos az alapbetegséget gyógyítja. Az

alapbetegség gyógyulása után, a megtartott diéta kímélő hatása és az egészséges bélflóra

helyreállítása a tejcukor-érzékenység megszünését eredményezheti. A gyógyulást segítheti a

laktáz enzim pótlása is. (A patikákban jelenleg egyetlen enzimpótló készítmény a Lactase®

rágótabletta kapható orvosi vényre.)

A primer (genetikai) tejcukorérzékenység – ahogy már korábban említettük – nem

gyógyítható, de jól kezelhet állapot.

Itt is kiemelt szerepe van a diétának, de megnő a jelentősége a különböző laktózmentes

tejtermékek fogyasztásának és az enzim pótlásnak is, mert hosszú távon a szervezet nem

nélkülözheti a tejben és tejtermékekben található vitaminokat (A, B1, B2, B12, D, E, K,) és

nyomelemeket (pl. cink).

A laktóz intoleranciában szenvedőknek fokozottan figyelniük kell az egészséges bélflórájuk

fenntartására. A bélflóra hasznos (B-vitaminokat termelő, immunrendszert erősítő , gombák

és betegséget okozó baktériumok elszaporodását gátló, stb. hatású ) probiotikus baktériumai

tejcukor nélkül csak 5-10 napig maradnak életben. Életben maradásuk segíthető a tejcukrot

kiváltó, helyettesítő prebiotikumokkal de pótlásukról állandóan gondoskodni kell élőflórás

élelmiszerek fogyasztásával vagy laktobacilusokat tartalmazó gyógyszer készítményekkel.


2. Tej allergia, intolerancia:


TEJFEHÉRJE ALLERGIA 3 TIPUSA


Kevesen tudják, mi is az a tejfehérje allergia. Azt még kevesebben, hogy a tejfehérje allergián belül is vannak csoportosítások, attól függően, hogy milyen mennyiségű tejtermék váltja ki a tüneteket, és hogy milyen tüneteket vált ki. Érdekes módon, a 3 altípusnak eltérő a biokémiai mechanizmusa is, ami azt eredményezi, hogy a 3 típus közül nem mindegyiket mutatja ki az IgE specifikus vérvizsgálat, amit rutinszerűen előírnak táplálékallergia gyanújára.


Ennek az a nagyon fontos következménye, hogy a vérvizsgálat NEM feltétlenül zárja ki a táplálékallergia lehetőségét. Az egyetlen módja a megvonás-visszaadagolás teszt, magyarul hogy ha megvonják a gyanús táplálékot, elmúlnak-e a tünetek? És visszatérnek-e visszaadagolásra?Ha mindkét kérdésre IGEN a válasz, akkor táplálékallergia áll fenn, akármit mutat (vagy nem mutat) a vérvizsgálat.


1. csoport:


* Azonnali reakció (perceken, de max 1 órán belül)

* Kis mennyiségre (20 ml-nél kevesebbre)

* Főleg emésztőrendszeri reakciók, bőrreakciók mint pl csalánkiütés, angioödéma (a nyálkahártyák megduzzadása), anafilaxiás sokk

* Magas spec. IgE antitest szint a vérben


2. csoport:


* Közepes gyorsaságú reakció (1-24 órán belül)

* Közepes tejmennyiség (kevesebb mint 120 ml)

* Túlnyomóan emésztőrendszeri tünetek, mint pl hányás, hasmenés, de okozhat atópiás ekcémát, csecsemőkori kólikát, refluxot, nyelőcsőgyulladást, végbél/vastagbél gyulladást, szorulást

* Nincs IgE szenzitizáció!


3. csoport:


* Késő reakció (akár 5 nappal később)

* Nagy mennyiség (több mint 120 ml)

* Emésztőrendszeri vagy bőrtünetek, de lehet köhögés, nehézlégzés, csecsemőkori kólika, reflux, nyelőcsőgyulladás, végbél/vastagbél gyulladás, szorulás is

* Változó IgE szenzitizáció.


Diéta nagyon fontos mert a Tej allergiánál fenn állhat az eszmélet vesztés is akár!!!!!!


Minél többet találkozik a szervezet a "méreggel"-annál intezívebbé válhatnak a tünetek!


Intoleranciánál a vérben nincs ellenanyag de sajna a vékonybél bolyhait károsítja, így a vitaminok , ásványi anyagok nem épülnek be a szervezetbe,ezáltal kialakul egy hiányállapot.

Vér szegényég, cukorbetegség, daganat, pajzsmirigy betegség stb...........


A DIÉTA TARTÁSA KÖTELEZŐ!!!!!!!!!!!!!!!!!

2011. márc. 15. 21:53

Szia, szerintem ha nem veszi véresen komolyan, csak kezdeti időszakban ügyel rá, akkor nem lesz itt gond.

Alapvetően kerülni kell a tejtermékeket, én egyedül a sajtokat bírom megenni. Ha joghurttól, tejtől nem szabadul, akkor igyon szójatejet vagy zabtejet, esetleg kecsketejet.

2011. márc. 15. 21:26

Állítólag a reggeli ital nem tejből van,


De atejként kapható termékekről meg ezt olvastam éppen ma:


A tej- és tejtermékimitátumok összetétele


A hatályos Magyar Élelmiszerkönyv ide vonatkozó cikkelye szerint a tejalapú italok „olyan készítmények, amelyekben a tejhányad legalább 50%, de nem éri el a 70%-ot, és az előállításukhoz savót, írót, permeátumot, esetleg vizet vagy ezek keverékeit, ízesítőanyagot, továbbá szükség szerint színezékeket és egyéb adalékanyagokat is felhasználnak. ” Tejfehérje-tartalmuknak nem kell elérniük a hagyományos termékekre vonatkozó 2, 1%-ot, elég csupán az 1, 5%-os határ. Ez táplálkozásbiológiai szempontból azért lényeges tényező, mert a tejben található kalcium az egyik legjobban felszívódó és hasznosuló kalciumforrás az élelmiszerek között. Azonban a csökkentett tejfehérjemennyiség maga után vonja a kisebb kalciumtartalmat is, ha ezt a gyártás során nem pótolják. Tejzsírtartalomra tett korlátozást nem alkalmaz az Élelmiszerkönyv, így a termékek zsírtartalmát részben, vagy teljes egészben növényi eredetű zsiradékra lehet cserélni, mely általában kókuszvagy pálmazsír.

Található a piacon halolajjal kiegészített termék is. A késztermék zsírtartalmát a – tejhez hasonló módon –, „sovány”, „zsírszegény”, „félzsíros”, illetve „zsíros” elnevezésekkel azonosítják. Tömegarányban a tej után szereplő legnagyobb mennyiségű termék a tejalapú italokban a permeátum. Ezt az összetevőt a teljes tejből mikrométeres áteresztőképességű membránon, úgynevezett ultraszűréssel készítik. A szűrés után fennmarad a tej fehérjeés zsírtartalmának szinte teljes mennyisége, a nyert savószerű termék a permeátum. Ezzel növelik a tejalapú italok térfogatát, s állítják be a tejhez hasonló érzékszervi tulajdonságokat, pl. a folyékonyságot. A zsírtartalmat kis részben tejszínnel, nagyobb részben növényi zsírral, míg a fehérjetartalmat tejfehérjekoncentrátummal vagy tejjel állítják be. A tejalapú termékekre fajtától függetlenül jellemző ez az összeállítási mód, mellyel a hagyományos termékekhez hasonló tápanyag-összetételű termékek kerülnek a boltokba.

2011. márc. 15. 20:58
Köszi
2011. márc. 15. 20:26
Tejallergiás gyerekek a fórum neve! Oda kukk be.
2011. márc. 15. 20:24
Semmi olyat amiben tejpor, kazein stb van. Pl: párizsi, felvágottak, májas, de még egyes kész sertés zsírban is találtam tejport. Nézz be a tejallergiás fórumba ott segítenek. Van egyébként lista amit a gyártók adnak ki, hogy milyen termékük mit tartalmaz. Ja és a cimkét mindig el kell olvasni. Csoki fagylaltok, még a vizes fagyiban is van minimális tejpor /cukrász ismerősőm van és az adalék anyagban van tejpor/, kenyerek főleg a tartós kenyerek és a tescós összes kenyérben van tejsavó por. Most csak ennyi jutott eszembe. Keresd a Gliadin nevű hoxás társunkat ő sokat tud segíteni.
2011. márc. 15. 19:59

Egy ismerösömnek most derült ki hogy allergiás a kazeinre.

Meg köszönném ha tudna valaki segiteni hogy mit lehet enni-inni és mit nem ilyenkor.

2011. márc. 15. 19:58
Mit lehet enni-inni felnöttkori tejallergásoknak?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook