Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Mit kell tenni, ha valaki flexel majdnem csontig vágja a karját, és dől a vér? fórum

Mit kell tenni, ha valaki flexel majdnem csontig vágja a karját, és dől a vér? (beszélgetős fórum)


2010. máj. 14. 23:42
Aztán többször volt olyan is, hogy folyós volt, de nem állt el, és újra irány a varrógép.
2010. máj. 14. 23:40

Én egyszer spriccelősre vágtam.

Nem tartottam gáz dolognak, de a szomszédasszonyom ragaszkodott hozzá, hogy menjünk be az ügyeletre.

Ott összevarrták.

2010. máj. 14. 22:18
én nem rég végeztem el a jogsihoz az elsősegélyt és ott úgy tanultuk hogy ha a karomón sérűlt mint nálatok akkor a főartériás ponton lehet nyomni de közben fel is kel emelnie a karját így hamar eláll a vérzés
16. Peppelínó (válaszként erre: 14. - Agis)
2010. máj. 14. 21:47
Nekem azért jól jött a magyarázat. Remélem nem lett belőle baja az emberkének, hogy 10 percre elkötöttem a felkarját (5 perc elteltével meg 10 másodpercre kioldottam a szorítást). Már sajnálom, hogy nem végeztem elsősegélynyújtó tanfolyamot. Nem volt velem kisegítve, még jó, hogy 10-15 perc alatt ideért a mentő.
15. drnéni (válaszként erre: 14. - Agis)
2010. máj. 14. 21:33
Bocs, nem neked magyaráztam, hanem az eredeti hsz-ra, csak nem kezdtem újat!
14. agis (válaszként erre: 10. - Drnéni)
2010. máj. 14. 21:27
Nekem nem kell elmagyarázd, én ezekkel tisztában vagyok, csak 2 mondatban válaszoltam:)
2010. máj. 14. 21:23

igen nyomókötést kell ilyenkor tenni rá,és az eredeti levenni nem szabad,ha átázik a kötés,hanem arra stócolni a gézt,vagy vmit!

lehetőleg a szív felett tartani a kezet!nekem így tanították nemrég!

2010. máj. 14. 21:19

Egy ismerősöm a csontot is elvágta.

Érdekes volt. Észre sem vette, hogy ment bele a kezébe korong.

Megmaradt a keze, de sajnos azóta meghalt.

2010. máj. 14. 21:15
Ja, még annyit tennék hozzá, hogy az artériás vérzés sokkal ritkább, mivel a testünkben úgy vannak elhelyezve az erek, hogy az artéria egy kivétallal mindig mélyebben , jobban védve fut. A fala nagyon ellenálló, még ha a sérülés elég mély lenne, akkor is hatékonyan véd. Aki már próbált élőben artériát megszúrni, az tudja!
10. drnéni (válaszként erre: 2. - Agis)
2010. máj. 14. 21:13

Azért hozzátenném, hogy nagy vérzés esetén a sterilitás másodlagos, lényeg a vérvesztés csökkentése, a fertőzést meg lehet előzni majd a kórházban.


A dolognak az a logikája, hogy a sebet kell nyomni, nem a végtagot elszorítani, ugyanis ha a egyszerre leszorítjuk az végtag vénáit (ezeket sokkal könnyebb, mint az artériákat), gyorsam bekövetkezhet a pangó vér miatt a nedves szövetelhalás, és ennek rendkívül súlyos elfertőződése.


Az artériás vérzés pulzáló, a vénás folyamatos. Az artériás élénkpiros, a vénás bordósabb. A nyomókötések kivitelezése között az a különbség, hogy artériás vérzés esetén a pőlyát (vagy bármilyen keményre feltekert tiszta anyagot, pl. pelenka, fásli) közvetlenül a sebbe kell erősen beleszorítani, és ezt átkötni, majd kötést átütő vérzés esetén nem lebontani, hanem újabb réteggel ellátni. Vénás vérzés esetén a sebbe először steril réteg kerüljön, abba a pólya, és ezt átkötni.


Legelső ellátás azonban nem a kötés, hanem a sérült végtag magasba emelése és az artériás nyomópont elnyomása, vagyis az adott végtagszakaszba vezető artéria lenyomása ujjal (pl. alkar esetén könyökartéria), ez azonnal csillapítja a vérzést.


Súlyos esetben ne vacilláljunk sokat, mert a tétlenség lejet a kegrosszabb.

9. Pirosalma (válaszként erre: 1. - Peppelínó)
2010. máj. 14. 21:11

Azért, mert elhalhat pl. a végtag, mivel nem kap elég vért.

Vannak olyan pontok, ahol le lehet kötni sérülr artériát, mert van ún. collaterális keringés, tehát vagy más erek adnak még az adott testrészhez vért, vagy az artéria még a sérülés előtt elágazik, és egy oldalág megkerüli a sérült rész, juttatva elég vért.

2010. máj. 14. 21:03
Sérültet leültetni vagy fektetni,Szív magasság fölé emelni a végtagot,artériás nyomópontot megkeresni,megkérni valakit hogy nyomja,közben egy steril nyomókötést feldobni a sebre.Pikk-pakk hívni a mentőt és kész.Artériás nyomópont hónalj és lágyék tájékon lüktet.Érdemes magadon keresgélni.Nyakon artéria carotis.Elég nagy ér.
7. Peppelínó (válaszként erre: 6. - Kund Abigél)
2010. máj. 14. 21:03
Annyit tudok, hogy artériát nem ért, mert folyt, nem spriccelt.
2010. máj. 14. 21:00

Az attól függ, hogy milyen nyomókötést alkalmazunk, hogy milyen a vérzés: artériás vagy vénás. Az artériás élénkpiros, spriccel, a vénás sötét, lassan folyó.

[link]

2010. máj. 14. 20:59
A mentőorvos, aki lekezelte a sebét, azt mondta, hogy elszorítani, ahogy tettem 1/2 óránál tovább nem szabad. Igazából géz, és mull pólya van itthon, de nem tudom mivel lehetett volna lefertőtlenítenem a sebet, mert semmi sebfertőtlenítőm nincs itthon, esetleg mézes pálinka.
2010. máj. 14. 20:54

Valamilyen szinten jó elszorítani, de lehet azért mondták hogy ne, nehogy teljesen leállítsd a vérkeringést.

Nehéz ilyenkor jól dönteni.

Nyomókötést kell alkalmazni.

2010. máj. 14. 20:53
Jesszusom, én elájultam volna azt hiszem:(
2. agis
2010. máj. 14. 20:52
Nyomókötést kell rátenni (sterilt!!! mert nyílt seb) teljesen elkötni nem szabad mert elhalnak a szövetek a vérkeringés teljes hiány miatt.
2010. máj. 14. 20:51
A szomszédom így járt ma, és hozzám "kopogott", hogy segítsek. Mentőt hívtam, és a diszpécsernek mondtam, hogy elkötöm a karját nehogy elvérezzen. Azt mondta azt nem szabad, de nem indokolta meg miért nem. Azt tanácsolta, hogy tegyek rá kötést. Vittem ki textil pelenkákat, hogy rátegyem a sebre de csak szorította a sebet, nem engedte, hogy rátegyem. Leültettem és hívtam a háziorvosom, hogy adjon tanácsot, ő azt mondta, ha dől a vér, szorítsam el a karját valamivel, és 5 percenként oldjam el a szorítást 10 másodpercre. A mentőorvos is azt mondta, hogy ilyenkor nem szabad elkötni a kart, megmutatta milyen szorító kötést kellett volna tennem a sebre. Viszont ahogy egy pelussal elkötöttem a karját, szinte teljesen elállt a vérzés. Miért nem szabad elszorítani, ahogy tettem? Féltem, hogy elvérzik.

Minden jog fenntartva © 2005-2018, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | Facebook