Főoldal » Cikkek » Szépség & Egészség témák » Manuálterápia cikk

Manuálterápia


A manuálterápia sokak számára egy új fogalmat jelent. Néhányan úgy gondolják, hogy egy új masszázs típus, vagy a csontkovácsolás egyik formája. Ez a feltevés teljesen érthető, hisz egy új terápiás gyógymódról beszélünk, ami még nem ivódott be teljesen a köztudatba, mint ahogyan például a gyógytorna értelmezése.


A manuálterápia valójában egy olyan kezelési eljárás, melynek során ősi gyógymódokat ötvöznek korszerű gyógyászati technikákkal.


A manuálterápia során a páciensen kézzel végzett különböző mobilizációs eljárásokat, és masszázs kombinációkat alkalmaznak. Ezen eljárások segítségével akár olyan problémák is megszüntethetőek, amik már hosszú ideje fennálltak az érintett életében.

Manuálterápia

Miben segít a manuálterápia?


- Képes enyhíteni azon fájdalmakat, melyek a mozgató- és támasztórendszerrel vannak kapcsolatban

- Támogatja a szöveteket a gyors regenerálódásban

- Minimalizálja az adott testrész gyulladásos területeit

- Stabilizálja az ízületeket

- Lazító hatással bír

- Javítja és kezeli a mozgásszervi funkciókat

- Helyreállítja az izomegyensúlyt

- Kezeli az ízületi mozgástartomány beszűkülését, és az azzal járó fájdalmakat

- Helyreállítja az izomegyensúlyt

- Közérzet javító hatással bír


Milyen esetekben fordulhatunk manuálterapeutához?


1. Ha fájdalmat érzünk a váz- és izomrendszer területein, mint például a nyak, derék, vagy a térd tájékokon.

2. Ha úgy érezzük, hogy mozgásterünk beszűkült

3. Amennyiben ízületi fájdalmakat érzünk

4. Hogyha sportolás során lesérültünk

5. Gerincferdülésben szenvedünk, illetve porckorongsérv esetén

6. Ha utókezelésre van szükségünk egy adott sérülést követően

7. Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy zsibbadnak, vagy esetleg sugárzó fájdalmat észlelünk végtagjainkban

8. Idült nehézségek esetén

9. Ha zsigeri panaszaink vannak


Hogyan zajlik egy manuálterápiás kezelés?


Az első kezelés alkalmával a terapeuta teljeskörű állapotfelmérést végez a páciens helyzetéről. A manuálterápia abban is különbözik más kezelési formáktól, hogy nagy hangsúlyt fektet a beteg állapotának feltérképezésére. Ez tisztáz olyan kérdéseket, mint a például, voltak-e korábbi műtétek vagy sérülések az egyén életében, egészen a korai gyermekkortól kezdve a jelenlegi panaszokig.


Ezt követően ellenőrzésre kerülnek az alany nehézkes mozgásai különböző speciális vizsgálatokkal.


A fizikai vizsgálatok, és a feltérképezett múltbeli felmérésekből a fizioterapeuta egy kezelési tervet készít. A kezelési tervet követően, elindul a terápia alkalmazása. A terápia során a terapeuta folyamatosan értékeli a terápia sikerességét. Ha javulást észlel, akkor ezt követheti a gyógytorna alkalmazása, amit aztán az egyén az otthonában folytathat.


Milyen manuálterápiás technikák léteznek?


Több manuálterápiás módszer is létezik. Ezen technikákat minden esetben egyénre szabva szokták alkalmazni a pácienseken.


Népszerű manuálterápiás eljárások:


- Barvicsenko-féle eljárásmód: Kézzel végzett mobilizáció segítségével állítja helyre az ízületek eredeti szerepét, és erőviszonyait. Ez a kezelési mód elsősorban az ízületi problémákkal rendelkező páciensek részére ajánlott.


- Maitland koncepció: E módszer segítségével specifikus fogásokat alkalmazva kezelhetjük a gerinccel és a végtagokkal kapcsolatos ízületi, izomzati, és idegi problémákat.


- Mulligan koncepció: A kezelés során a beteg egy megadott irányban mozgást végez, miközben a szakember ugyanabban a pillanatban korrigálja az ízület helyzetét.


- McKenzie technika: Ennek a terápiának a lényege abban rejlik, hogy vannak olyan mozgás formák, aminek ismétlésével megszüntethetőek olyan testtartás- és mozgás okozta fájdalmak, amik addig kellemetlenséget okoztak a beteg számára.


- Stecco féle fascia manipulációs eljárás: Ez a módszer a fasciára - a kötőszöveti rendszerre - gyakorol hatást, olyan módon, hogy korrigálja az ízületi károsodásokat, a fejfájást, illetve bizonyos zsigeri problémákat.


Derékfájdalomra mi a legjobb megoldás?


Kutatások azt bizonyítják, hogy abban az esetben, amikor az érintett derékfájdalmáról nem derül ki, hogy kifejezetten mi okozza, akkor a gyógytorna segíthet a jobb közérzet elérésében. Ám ez nem biztosítja azt, hogy minden tünet abbamarad. Ezért ajánlják ebben az esetben a gyógytorna és a manuálterápia kombinálását.


Mikor keressünk fel egy orvost, és mikor egy manuálterapeutát?


Azt javasoljuk, hogy kisebb sérülések esetén érdemes elsőként egy manuálterapeutát, vagy egy gyógytornász segítségét kérni.

Amennyiben viszont komolyabb sérülésről van szó, illetve azt érezzük, hogy egyre jobban fáj az adott terület, és akár be is dagad, és a bőrfelszín belilul, akkor mindenképp az orvos felkeresése javasolt.


Ki végezhet manuálterápiás beavatkozást?


Manuálterápiás beavatkozást csak olyan személy végezhet, aki gyógytornászi főiskolai végzettséggel rendelkezik, vagy orvosszakember.


Miben különbözik a csontkovácsolás a manuálterápiától?


A különbség nagy. Egyrészt Magyarországon nincs elismert csontkovács képzés, amit az ÁNTSZ, illetve az orvosi kamara elismerne. Néhány tanfolyam létezik, aminek időtartama nem több mint három nap, és előképzettséget nem igényel. Mivel nincs előképzettség, ezért elmarad a beteg állapotfelmérése, aminek elmaradása akár életveszélyes is lehet egy alap problémával rendelkező páciens számára.


Forrás: sherlockrehab.hu
Írta: sajtó, 2022. december 16. 09:35
Fórumozz a témáról: Manuálterápia fórum (eddig 1 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2023, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook