Mit érdemes termeszteni egy 700 négyzetméteres kertben? (tudásbázis)
Hát igen. A nagyobb terméshozam reményében agyon"nemesített" gyümölcsök szinte ehetetlenek, és hamar megromlanak.
Nyáron kaptam a templomkert almafájáról pár szemet. Kicsik és rondák voltak, de amikor beleharaptam, nem győztem hümmögni: igen, ez az igazi jonatán! Nekem az fáj a legjobban. Felfedeztem egy zöldségest, ahol ősszel még lehetett kapni igazi szabolcsi jonatánt. De még maguk a termelők bevallják, hogy bizony, az már nem eredeti.
...nálunk kb a telek közepén van a csirkeudvar és mikor hátramegyek , v kiengedni v bezárni , v csak viszek nekik meleg kaját / megfőzök nekik minden olyat ami arravaló , mert ilyenkor direkt szeretik a kicsit mást , mint búza-kukorica-napraforgó / visszafelé hozok fel a teraszra 1-2 db fát , mert Bundy rettenetesen nehezen mozog és ő már bot nélkül nem is tud menni se legalább abba kapaszkodhat :) de időnként el is hagyja itt ott :( hiába na ! öregszünk , de cefetül :( :(
akkor tényleg szerencsés volt,az anyám tavaly még bottal is kijárt a kertbe,igaz főleg azért,hogy a szomszédok gyümölcsét szedje.nekem is azt mondta,ki tudsz,menni a kertbe,kapaszkodj a kapába.hát kösz,ha nincs ott a diófa,akkor elesem,mert abba kapaszkodtam meg.végül is a szobában esett el,amikor comb-nyaktörése lett. hát hogy többet nem tud kimenni a kertbe,az biztos.járókerettel még a három lépcsőn sem tud lejutni.
...pofára is estem 1x 2x ! mert azt hittem na majd most ! közbe 1 frászt ! éppen olyan pocsék volt mint az előző alkalommal :(
...én Anyóskámat tekintem nagyon jó példának , szegénykém 84 évesen is még hátrament a kertbe , de úgy h egy vödörbe !! kapaszkodott !!! mai szemmel nézve is irtó magas lépcsők voltak náluk bármerről is próbált a kertbe jutni ! talán elöl a kapunál csak 2 lépcső volt , de onnan menve 6-8 méterrel hosszabb távot kellett végigkínlódnia , de soha nem adta fel !!! és mázlija volt , h nem esett el , mert nem hiszem h feltudott volna kelni !
Köszi ! 1x olvastam 1 cikket valakiről , h rengeteg régi fajtát összeszedett és van olyan fája , amin 3-4 fajta is terem :) irigyeltem a tudását , lehet , h próbálok is szerezni 1-2 félét :)
na,az amit nem szabad megvenni.párszor én is belefutottam,mikor a gyereknek vettem.mivel nem utóérő,hiába gyönyörű,ha nincs beérve.
Ez is a baj, hogy van egy talpalatnyi, de sokszor már azt is nehezemre esik rendben tartani.
Vannak már kertészetek, akik a régi gyümölcsfák forgalmazásával foglalkoznak, rendeltem is már egytől, mégpedig tőlük: csodakertész.hu
...v legalább néhány gyümölcsfát , akinek van hol ? mert az se olcsó ! kész dili ! h olcsóbb sokszor a banán , a narancs , mint az itt termő gyümölcsök !!!
...rettenetesen sajnálom , h hajdanán nem tanultam meg , h hogyan lehetne átmenteni azokat a csodálatos gyümölcsfákat amik gyerekként az udvarban , kertben voltak és sokáig termettek , azokat még a svábok ültették és nagyon klassz kiskerti különlegességek voltak a mai egyen kínálathoz képest ! beleharapok 1 ringlóba , ami csodálatos kinézetű..... aztán hatalmas csalódás az a pocsék ! íztelen valami !!
Ha van köztetek olyan, aki az Őrség közelében él és van kiskertje - illetve van kedve és kapacitása is - az szóljon már nekem, mert nekem szükségem lenne fokhagymára, meg kaporra.
Még másra is, de most ez a kettő a legsürgősebb.
Köszi.
Itt falunk sokaknak van kisebb-nagyobb kertjük,de aki dolgozik nemigen foglalkozik vele inkább megveszik a zöldségeket,gyümölcsöt a boltban.
Nem csak a bérek emelkedése miatt mennek felfelé a zöldségek árai.
Az utóbbi 8 év alatt az agrárkertek területe (ahol zöldségeket termelnek) a felére csökkent (96,1 hektár helyett már csak 47,3 hektár – KSH adat) és a regisztrált őstermelők száma is 4,9 %-kal csökkent 2017-ben 2016-hoz képest (szintén KSH adat).
Úgyhogy jól tennénk, ha mindenki, akinek talpalatnyi földje van... Már aki bírja.
Ilyenről magokat kaptam, de még nem tudom elvetem-e. Az enyémnek szebb a színe, ősszel dugványoztam is róla, és mind megeredt. :)
Nem csoda ! h sokkolnak az árak !
A héten egyik nap voltunk nagybevásárláson és a hagymától dobtam 1 hátast , 400 !!!! ft volt kilója , pedig én a 300-tól is el voltam kicsit ájulva ! Rengeteg hagymát eszünk , de most visszafogom magam :( úgy csinálok , mint a boltosok , azért az árért kevesebbet fogok főzni / ahogy kevesebb van a zacsiba is a régi árért ! / majd kevesebbet fogunk enni :( :(
persze hogy nem olcsó a batáta, csak a többihez viszonyítottam. Mikor a karfiol 150-200 ft, a leveszöldség 60-60 ft volt, akkor tényleg lehetett sikítozni a batáta árától, mert akkor is 7-800 ft volt. Most meg egybeolvad a többivel. Nálunk a szép krumpli kilója is 600 ft most. Tehát mindegy ezt veszek, vagy batátát. Ha csak az árat nézzük. Tegnap 1.000 ft volt a fonnyadt karfiol kilója. Úgy visszahőköltem, hirtelen nem is mertem venni. Mostanában valósággal sokkolnak az árak. Lehetett arra számítani hogy ha a bérek emelkednek, minden meg fog drágulni, de sajnos a nyugdíj nem emelkedik az árakhoz. Mindennek nagyon örülök ami megterem itthon. Most ültetek pár tő batátát is, majd látjuk mivé lesz. :)
Hm. Érdekes. Szerintem nem a batáta olcsó, hanem a többi drága. :(
Köszönöm. Ha az árakat nézzük, egyre inkább beolvad a többi zöldségféle közé. Pl. tegnap a csarnokban a karfiol kilója 1.000 ft, a leveszöldségé 1.400 ft volt. A batáta ára ezzel szemben még mindig 600 és 800 ft között van.
...csodálatos muskátlijai voltak :) megnőttek nyár végére 1 m magasra is , hatalmas , gyerekfej nagyságú virágai voltak :) a legtöbb muskátlinak :)
...na ezt Mamikám is kipróbálta hajdanán , pincébe fellógatva :( még mázlija volt , h csak 1 részét , mert mind kipurcant :( de a hátsó konyhába az ablakba is volt , ott csak akkor volt fűtés , mikor a sparhelten főztünk , de valószínűleg nem hűlhetett le annyira éjszaka se a helység , túlélték a telet / jó ! az vályogház volt , v 50 ? 60 ? centis falakkal :) / azok a telek ! be volt készítve a kis balta , mert reggel sokszor le volt fagyva az ajtó , ahogy lefolyt rajta a pára és alul + pici jégcsapok fagytak oda a kőhöz :( kár , h nem volt dupla ajtó ! mint a nevelőotthonban a hajdani cselédlakásoknál :(
Azt mondta egy kertész, hogy a futómuskátlikat csak tövüknél összekötve lógassam, felakasztva télen.
Mondanom se kell, az összeset ki lehetett dobni.
Sok sikert a batátához! Nagyon finom, egészséges és méregdrága.
Persze hogy nem, hisz alszik. Remélem nem száradt ki a földje.:)
Ha melegre viszed majd elkezd hajtani. Még az enyémek is a kamrában vannak 6-8 fokban.
Az idén először próbálkozom a paprika átteleltetésével. Becserepeztem ősszel néhány tövet, a pincébe vittem. Hát nem sok életjelet mutat most, de majd meglátjuk.
...tavaly ősszel kaptam 4-5 cserép paprikát valami iszonyatosan nyomorult volt :( én hüle !!! nemhogy hagytam volna abba amibe átültettem , kint hagytam télen , pedig lehet , h észhez tért volna , apró macskapöcse ? paprika lehetett :(
ma elkezdtem gyökereztetni 1 szem batátát. Vagy berohad, vagy nem. csiráztatok egy piros Habanerot is, lassan a többire is sor kerül. Lehet hogy várok február közepéig.
Lassan körmünkre ég a tavasz. :) Hadrendben vannak az ültetőedénykék, a virágföld. Idén a fűszernövényekre szeretnék gyúrni, meg persze a SÜTŐTÖKre. :D Mit mikor kell ültetni? Túúúdom, túúúdom a g....e a legjobb barátunk, de a személyes gyakorlat, tapasztalat mégiscsak más. :D
A Kertimagnak van Jalapeno magja. Kis gazdaboltban vettem, olyan 330 ft körül van.
Tegnap vettem az aldiban, gusto márkájú, és 99 Ft volt. Holnap lesz a puding próbája valószínű. :D
További ajánlott fórumok: