Mit érdemes termeszteni egy 700 négyzetméteres kertben? (tudásbázis)
Igen tudom. Azért írtam magát a kifejezést, mert nálunk ezt használják, nem a kopasztást. :)
Kopasztani a levágott tyúkot szokták. :D
De csak azért hogy ne az oldalhajtásra pazarolja az energiát.Megcsonkítjuk a természetes oldalhajtásától,hogy mielőbb megnevelje nekünk a paradicsomját.
Szegény szőlő is rendesen kordában van tartva,azért mert szeretnénk róla minél többet enni.
Ez pontosan igy van :) Ezert is irtam korabban a foruminditonak, meseljen egy kicsit tobbet a kertrol, fold tipusarol, stb., hogy konnyebben tudjunk tanacsolni.
Okorszivet nalunk csak egy fajtat lehet kapni, ugyhogy nem tudom, az melyik a sok kozul...
Egy másik fórumban is gyüjtöm az információkat, és azt tapasztalaom, mindenki kertjében más a nyerő. Sok esetben az is előfordul, hogy egy többek által finomnak kikiáltott paradicsom valakinél olyan ízetlen, hogy le is mond róla.
Nálam az általam imádott paprika alakú mutat kalcium hiányt, ezért ő kalcium kombtrágyázásban részesül. barátibb lenne tudom ha ültetéskor egy marék döglött meszet tennék alá, de nincsen. :)
Nálam a bolti ökörszív hamar betegszik, és kevés bogyót hoz. Viszont nagyon finom. Másik ökörszív aminek nem tudom szintén a fajtanevét, sokkal strapabíróbb. Mindannyian leírhatjuk a saját tapasztalatunkat, de nincs arra garancia hogy másnál is az lesz.
Igen, en is lattam, de nem tapasztaltam, hogy kulonosebben problemas lenne az okorsziv.
Nem tudom, hogyan hivjak a vadhajtasok letordeleset, en hivom csak kopasztasnak :) Valoszinuleg honaljazas, igen :)
Már hideg erős szél fúj nálunk,és mondja a hideget.Most virágozna a sárgabarackom.Megint nem lesz nagy lekvárfőzés belőle.
Örülök hogy így beindult a fórum,mert ha épp nincs mit írnom akkor is olvasgathatok.
Második link alatti cikkben olvastam.
Kopasztás alatt hónaljazásra gondolsz?
En ezt nem tapasztaltam.
Egyedul a kaliumhianyra erzekeny, de arra kb. minden paradicsom. Ezt sikerult kikuszobolni ugy, hogy a kiultetett palantak ala tettem 1-1 kanal hamut.
Amugy 3-4-naponta locsoltam, ha nem esett sokaig, meg kapott egy marek tragyat is a lyukba. Ennyi volt a "gondozas". Aztan mar csak kotozni meg kopasztani kellett, de azt folyamatosan.
Nagyon jó!
Pont az ökörszív finnyás a körülményekre :D
A perui földicseresznyét ismeritek? nálam most lesz először. Állítólag finom, lehet aszalni is. Más a palánták az ablakban várják a szebb időket.
Imádom ezt a sok mindent ami itthon megteremhet. A szobában a kis fügék hajtásait naponta többször megnézem mekkorát nőttek. :))
Nem csak a soska evelo, a mangold is, meg egy csomo masik zoldseg.
Boven elfernek a kertedben a fuszernovenyek is, oregano, rozmaring, lestyan, majoranna... ezek mind evelok.
Pont erre probaltam kilyukadni, hogy kinek mi a normal :) Anyosomnak pl. a pelati. Elborzadva neztem, amikor a felig zolden leszedett paradicsomokbol raadasul kidobalta a levecses reszet, magjat (salataba keszult).
Aztan kaptam valami ismeretlen szarmazasu, "hazi paradicsom" neven futo magot. Kozepeseket termett, nem is rosszul, viszont semmi ize nem volt a termesnek. Soha tobbe nem ultettem.
Aztan ott van globus, aki a furtoset ulteti, alias kecskeméti jubileum.
Nekem meg az okorsziv valt be, aromas, levecses, aranylag ellenallo.
Itt vannak cikkek, ha erdekel:
De van meg egy csomo rola, ha erdekel a tema.
Metszes temaja: mi nem kertunk semmit... talan ha sutsz neki valami finomat, azzal megelegszik :)
Minden sikerülni fog, meglátod. Csak a tasakon lévő utasítást tanulmányozd, a növény igényeit. Milyen magasra nő, mikor kell ültetni, mennyi a fény és vízigénye. Kis piktogramok segítségével mutatják.
Egy tipp: évelőt csak kerítés mellé ültess, például sóskát. Így nem zavarja a szántást, ásást, kapálást.
hát, ez az. nálam ugyanez. amíg anyu élt, dzsungel volt a kert, minden termett, de semmi sem volt szabályos:)
mi is próbálkozunk!
Hortenzia sajna minden évben elfagy.
Tudom, hogy ősszel nem kell visszavágni, tavasszal is akkor, ha már jól kihajtott, de ezeknek a tavalyi szára kórószáraz, új hajtásokat talajból hoz, és ezeken soha nincs virág.
dehogyis:)
örülök, hogy tanácsokat adtok, tényleg nagyon amatőr vagyok, nem véletlen jön át a szomszéd is metszeni:)