Mit csináljak, hogy le tudjam szedni a főtt tojás héját? (tudásbázis kérdés)
És ez a módszer vkinek még újdonság volt????
Kipróbáltam, szuper módszer! :)))
Miután megfőztem, lehűtöm nagyon hideg vízzel, kétszer cserélem rajta a vizet, benne hagyom őket, míg egyet kiveszek, megkoccantom, és szétropogtatom a héjját a kezem között, utána visszamártom a vízbe, és ott szedem le szinte egyben az egész héjjat, így még az sem fordul elő, hogy ráragad itt ott a tojásra.
" Jelentõs mértékben gyorsítható a tisztítás, ha a két végét beütjük, és a keményre fõzött tojás héját az asztallapon kézzel hengergetve megropogtatjuk. Ha mindezek ellenére nem boldogulunk vele, akkor egy idõre tegyük vissza a hideg vízbe, mert az összetört héj alá szivárgó víz elválasztja a hártyát a fehérjétõl. "
A vizbe rakok sót amikor fözöm és utánna hideg vízbe teszem
Ha megfőtt, azonnal hidegvízbe teszem, az cserélem is és abban hagyom kihűlni. Ez többnyire bejön. Ha mégsem? Hááát...:)
Hideg bőven sózott vizben főztem,majd mikor megfőtt hidegvízben lehűtöttem és csak utána szedtem le a héját.Ma már elektromos tojásfőzöm van, ami nem egy drága dolog de csuda szuper.
Sok só a vízben. De gyakran tényleg a tojásokon múlik. Azokba pedig sajnos nem lát bele az ember előre.
Én leöntöm a forróvizet és többször cserélem rajta a hideget. Összetörögetem, "megsodrom" a tenyeremben és általában lejön. Van viszont, amikor így sem jön le - akkor lehet mérgelődni:)
Én úgy tudom,nem hideg víz alá kell tenni,hanem a főzővízben kell lehűlnie.
Én összetöröm az egész héjat rajta. Megtöröm egy helyen, aztán végiggörgetem, hogy jól megtörjön mindenhol. Nekem így könnyebben lejön.
A múltkor láttam a Nigellában, hogy egy gyufaszálat kell a vízbe rakni, így ha főzés közben megreped a héja, sem folyik ki a fehérje.
én hiába teszek bele sót, hiába teszem rögtön hideg viz alá.. nem mindig jön le könnyen és szépen
:)))))))
Ilyesmit gyanítottam én is, mármint a teljes kihűlést. Köszi! ;)
Altalaban en is teszek jocskan sot a fozovizbe, ugy egesz jol lejon.
A főzővízbe sót kell tenni!!!
(tuti tipp,a férjem séf)
Kis mértékben a tojástól is függ, de a tojásnak az a tulajdonsága, hogy a külső rész (héj) előbb hűl ki mint a belső része. Ezért minden hiresztelés ellenére ha azonnal hűtik, akkor a fizikai összehuzódási tulajdonsága miatt nehezebben válik el a belsejétől. Meg kell várni a teljes kihülést, akkor simán lejön. (Pl.: a husvéti tojások is ezért pucolhatók olyan könnyen.)
miután megfőtt, és jó forró, azonnal dugd hideg víz alá, és hagyd ott egy jó pár percig, ez mindig beválik:)
Én egy barátomnál láttam,hogy megfőzi a tojást,utána 15 perc után hideg víz alá tartja és elkezdi szétmorzsolni a héjját(a kezében villám gyorsan pörgeti)! Szinte egyben le tudja "húzni" a tojásról a héját.Érdekes,de így van.Mondjuk Ő napi egy-két doboz (10-20db) tojást elfogyaszt,de akkor is érdekes ahogy csinálja.
én hideg vízben áztatom egy kicsit.utánna már szépen lejön a tojáshéj.
Na! Sokat kísérleteztem, és arra jutottam, hogy a tojáson múlik! A mi boltunkban árult tojással mindegy mit csinálok, mindig lejön a héja, ellenben ha máshol veszek, akkor vagy igen, vagy nem. Így nem annyira a technikán mint a tojáson múlik sztem...
Ha mefőtt,tedd hidegvízbe.Nekem így mindíg lejön.
Én végiggörgetem a tenyerem alatt a konyhapulton. Azaz ízzé-porrá töröm a héját. Így mindig lejött még.
:DDDD
Nem azoknak, hanem a sonkalében főtt étkezésre szánt tojásoknak. :))
Akkor fesd be őket, biztos, ami biztos:)))
vízbe só,a végén lehűteni hidegvízzel :)
ja,és a friss tojásról nem jön le szépen.
ezek saját tapasztalatok,senkit nem fogok megölni,ha neki nem ez vált be :DDDD
A vízbe, amibe főzöd tegyél sót, de ne egy keveset, hanem egy jó teáskanálnyit, de ha több tojájst főzöl akkor annyiszor növeld ahány a tojás.
Legközelebb tuti, hogy kipróbálom ezt. :)
Nekem a legjobb észrevételem eddig az volt, hogy a húsvéti tojásoknak mindig szépen lejön a héja. :)))
Tudom,hogy hülyén hangzik,de én is már sok módszert kipróbáltam,de nálam az jött be,ami a legegyszerűbb.Leöntöm róla a vizet,hagyom állni 10-15 percig,s szépen lejön a héja.Nem kell se hideg víz,se állni hagyni,hogy teljesen kihűljön stb.
Kicsit meg kell törni a héjat /kanállal megütögetve, a két végén, a héjat hártyájával együtt lecsípni/ / - és hideg vizbe tenni, amig eléggé kihűl ahhoz, hogy kézbe lehessen venni. Garantáltan lejön a héja, ha kézbevéve mindenhol megtörögetjük
További ajánlott fórumok:
- Egy éves kislányomnak milyen tortát csináljak? Amit kinéztem, abban nyers tojás sárgája kell... szerintetek se adjak olyat még?
- Mit csináljak a tyúkjaimmal, hogy ne egyék meg a tojást?
- Van itthon gépsonka, tojás, krumpli, majonéz, tejföl, milyen salátát csináljak?
- Mit csináljak kb. 5 tojásfehérjéből, ha nem akarok süteményt?
- Elkezdtem szedni a bajuszomat, egyre több és erősebb szőr jön ki... És egyre gyorsabban! Mit csináljak?
- A parfüm fújókája benyomódott. Mit csináljak vele, hogy használni tudjam?