Mire használjak tojásfehérjét, ha megmaradt? (beszélgetős fórum)
na de mit csináltál az 5 db sárgájával?? :-)
szerintem hagyd egyben a tojásokat, és süsd meg őket rántottának reggelire:))))
Köszi a tippet. Mikor olvastam, hogy cukor és liszt...hm...de látom a végére pótlókkal is odaírtad.
Vajon próbálta már vki?
Süssél fehér piskótát!
Hozzávalók: 1 tojásfehérjéhez 2 dkg cukor, 3 dkg liszt, 1 1/2 dkg vaj, vagy 1 dkg zsír, vaníliás cukor, reszelt citromhéj, sütőpor.
Elkészítés: A tojásfehérjéket habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, amivel tovább verjük. Beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, a langyosra olvasztott és lehűtött vajat is belekeverjük. Kizsírozott-lisztezett formába öntjük. Lehet őzgerincformába is, én gyümölcstorta-alapnak csináltam.
Atkinsosítva: cukor helyett édesítőszer, liszt helyett szójatejpor (és nem 3 dkg, hanem 2 dkg kb....)Így még nem próbáltam.
És ha csak simán kidobod?
Nálam az mindig bejön. :))))
pfff :-))))) annyira konstruktív vagy!
vagy inkább destruktív? ;-)
Ezeket találtam, de még egyiküket sem próbáltam ki:
Sajtos gombóckák
Hozzávalók:
6 tojásfehérje
36 dkg sajt
só
bors
pirospaprika
zsemlemorzsa
metélő hagyma
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, belekeverjük a reszelt sajtot , sózzuk, borsozzuk és a pirospaprikát is belekeverjük.
Gombócokat formálunk, zsemlemorzsába beleforgatjuk, bő forró olajban piros ropogósra sütjük. Metélőhagymával megszórjuk.
Ribizli hab
25 dkg ribizli, édesítő, 2 tojásfehérje, 2 dl light tejszín, fél citrom. Szemezd le a ribizlit, keverd édesítovel és citromlével, majd turmixold össze. Verd a tojásfehérjét habbá és a tejszínt is, majd ezt a hármat keverd össze. Hűtött poharakba rakd, ribizlivel díszítheted.
Medvetalp
Hozzávalók:
20 dkg liszt
31 dkg cukor
6 dkg darált dió
3 tojás
18 dkg vaj
eper-, málna- vagy ribizlilekvár
6 tojásfehérje
20 dkg durvára vagdalt dió
5 dkg reszelt csokoládé
Elkészítés: A lisztből, 6 dkg cukorból, a darált dióból, 1 tojásból és a vajból tésztát gyúrunk, 1/2 cm vastagra nyújtjuk, és megfelelő nagyságú tepsiben megsütjük. Amikor készen van, egészen vékonyan megkenjük tetszés szerinti lekvárral. Azután a 6 tojásfehérjét a durvára vagdalt dióval, a megmaradt cukorral és a csokoládéval gőz fölött addig főzzük, amíg elég sűrű lesz ahhoz, hogy rákenhessük a tésztára. Langyos sütőben megszárítjuk, és kockára vágva kínáljuk.
Almás-narancsos muffin
Hozzávalók:
1 csésze liszt
1/2 csésze narancsos (vagy natúr) joghurt
2 tojásfehérje
2 evőkanál almaszósz
3 evőkanál cukor
1/4 teáskanál só
3/4 teáskanál sütőpor
3/4 teáskanál reszelt narancshéj
1/2 teáskanál vanília aroma (vagy 1 csomag vaníliáscukor)
1 csésze apróra vágott (vagy durvára reszelt) alma
1 evőkanál almalé
1/8 teáskanál szódabikarbóna
1/8 teáskanál fahéj
A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük, a muffinformákat kivajazzuk. Összekeverjük a lisztet, sütőport, sót, fahéjat és a szódabikarbónát. A tojásfehérjéket habbá verjük, majd hozzáadjuk a joghurtot, az alma szószt, cukrot, az aromát, az almalevet, a narancshéjat és az almadarabokat. Hozzáadjuk a lisztes keveréket, majd a masszát a formákba (2/3-ig) töltjük, 20-25 percig sütjük.
A barackos-mákos hozzávalói
A tésztához: 20 dkg margarin, 30 dkg liszt, 8 dkg cukor, 2 vaníliás cukor, 1/2 csomag sütopor, só, 1 citrom reszelt héja, 1 tojássárgája, 2 evokanál tejföl
A töltelékhez: 5 dkg mazsola, 1/2 dl rum, 1 barack konzerv (50 dkg), 5 dkg margarin, 6 tojás, 5+5 dkg (por)cukor, 1 citrom reszelt héja, 1/2 kiskanál szegfuszeg, 1/2 kiskanál fahéj, 30 dkg darált mák, 3-4 evokanál zsemlemorzsa.
Hab: 4 tojásfehérje, 2 kiskanál citromlé, 20 dkg porcukor
1.) A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és a hutobe tesszük egy órára.
2.) A töltelékhez a mákot összekeverjük a rummal.
3.) Lecsöpögtetjük és kockára vágjuk a sárgabarackokat.
4.) A tésztát kivesszük a hutobol, kinyújtjuk, és egy sütopapírral kibélelt tepsibe tesszük, megszurkáljuk, majd elomelegített sütoben 180 fokon 10 percig sütjük.
5.) Felverjük a 6 tojás fehérjét egy csipet sóval, hozzáadunk 5 dkg porcukrot, és addig keverjük robotgéppel, amíg kemény habot nem kapunk.
6.) A tojássárgákat összekeverjük 5 dkg cukorral, 5 dkg olvasztott margarinnal, a reszelt citromhéjjal, a fuszerekkel, a mákkal és a mazsolával, végül pedig kanalanként hozzáadjuk a 6 db tojásfehérjébol felvert habot.
7.) Az elosütött tésztát megszórjuk zsemlemorzsával, ráterítjük a kockára vágott barackokat, arra a mákos tölteléket, majd 40 percig sütjük a tésztát.
8.) Végül rátesszük a 4 tojásfehérjébol, 2 kiskanál citromlébol és a 20 dkg porcukorból készült habot is, és 7-8 percig bent hagyjuk a sütoben, addig, amíg megszáradt a hab teteje.
Nagymacs mákos bélese
40 dkg liszt, 20 dkg margarin, 1/2; sütőpor, 10 dkg cukor, 1 tojás, kis tejföl
Töltelék: 25 dkg darált mák, 20 dkg cukor, 5 dkg dara, 3 dl tej, 5-10 dkg mazsola, 1/2; citrom reszelt héja, 2 tojásfehérje, 10 dkg baracklekvár, vagy más lekvár
Először a tölteléket készítjük el: A tejet a cukorral felforraljuk, belefőzzük a darát és a mákot. Kihűlés után hozzá a citromhéj, mazsola, 1-2 reszelt alma és a két tojás habja.
A tésztához valókat összegyúrjuk, két lapba sodorjuk. Az alsó lapot a tepsiben megkenjük lekvárral, rá a mákos töltelék és a másik lap. Felvert tojással megkenni, megszurkálni és sütni.
Köszi, nekem is ez a bajom vele :-)
Más ötlet?
Például habcsókot lehet csinálni belőle.:) A habcsókot lehet kicsi reszelt csokival, vagy darált dióval mandulával cifrázni, a tetejére is lehet tenni egy fél diót.
Kár hogy nem szeretem...
További ajánlott fórumok:
- Ki mire használja fel a konyhai maradékokat?
- Mire használható fel a rengeteg megmaradt csokitojás?
- Mit készitsek a megmaradt sonkából? Mire használhatom fel?
- Ti mire használjátok / használtátok a megmaradt babaolajt?
- Mire lehet felhasználni a grízes tészta után megmaradt fölösleges grízt?
- Nagyon sok alma megmaradt, mire használjam fel?