Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Hobbi & Otthon témák » 8 éves minidiktátor cikk

8 éves minidiktátor


Elgondolkodtam. Mi indukálja egy nyolc éves gyermekben, hogy verbálisan is, fizikálisan is agresszív legyen velünk, a szüleivel és a testvérével? Mindent megkap, lehet, hogy pont ez a baj...
8 éves minidiktátor
pixabay (illusztráció)

Tegnap együtt ebédeltünk a férjem nagyobbik fiával és a családjával. Nagyon el vagyok keseredve, mert a nyolc éves leány unoka ISMÉTELTEN minősíthetetlenül viselkedett a szüleivel az étteremben (is).


Hatan voltunk összesen. Egy olyan helyre ültünk le, ahol 3-3 ember fér el egy oldalon. Ő odaült a szülei és a húga mellé, derogált neki átülni a mi oldalunkra. Mikor erre az apja megkérte, iszonyatos hisztit vágott le. Én szégyelltem magam. Nehéz volt nem beleszólni. Amit csinált, egy két évesnek dicsőségére vált volna. Arról nem beszélve, hogy megint nem köszönt nekünk sem érkezéskor, sem elváláskor. Én - volt pedagógus létemre - egy nyolc éves gyereknél ezzel nem tudok mit kezdeni. Szomorú, hogy a menyem azt mondta, hogy ez nem mindennapos, hanem MINDEN ÓRÁS (!) dolog náluk. Már régebben is írtam, ha a szülők ott vannak, én ezekbe a konfliktusokba nem folyok bele.


Egyébként már addig jutottak, hogy veri is az anyját. A férjem fia szó szerint úgy fogalmazott, hogy anyja meg a lánya „verekszenek”. A kislány nekimegy az anyjának, az anya meg gondolom, visszacsap. Nem értem, nem értem. Mindent megkap a gyerek. Szerintem pontosan ez a gond, meg az is, hogy ebbe a nagyon nagy demokratikus gyereknevelési modellben, már kicsi korában is túl nagy döntési jogkörrel ruházták fel az unokát. Már négyévesen hagyták, hogy ledirigálja az ültetési sorrendet pl. egy családi ebédnél. Így nincsenek határok. De meg fognak még ezzel szenvedni a szülők.


Csak az a gondom, ha velünk van a csaj, akkor is egyre kezelhetetlenebb. A menyem meg nem a gyerek negatív változásait figyeli, hanem ráhúzza a leplet az Apósára, a csemete nagyapjára, a férjemre, hogy öregszik és nincs türelme. Hát köszönjük szépen. A férjemet kenyérre lehet pedig kenni, nem egyszerű kihozni a sodrából. Akinek sikerül, annak gratulálok. Pontosan ez a baj, hogy a gyerek semmibe nem hibás (?).


A múltkori alvásos buli után is a gyerek nyert. Külön szobája van nálunk (is). Szerettük volna, ha nem minket túr ki a saját helyünkről. Önállóan alszik, ezt szerettük volna elérni nálunk is. Emiatt iszonyatos ordítás volt nyolc évesen. Otthon meg így kommunikálta le: „Nem akarok Papáékhoz menni, mert egyedül kell ott aludni!” Anyuka: „Jól van, akkor ne menjél.” Mintha otthon nem külön szobája lenne. Külön is alszik. No komment.


A gyereknek mindig és mindenben igaza van. Aztán meg csodálkozunk, hogy egy mini diktátor lesz – illetve már az is - aki, csak a saját komfortzónájával törődik, a másiké meg nagy ívben nem érdekli. És ez a kiskamaszkorban csak egyre rosszabb. Nagyon úgy látom, hogy az unokánál nincsenek egészséges határok meghúzva. Otthon autokratikus, verbálisan agresszív, a kinti világban meg nyuszi. Szorong, nem köszön senkinek, stb. Eddig tudtuk Papával kezelni a lányt nálunk, de már velünk is egyre hisztisebb.


Hasonló korú gyerekek szüleit, nagyszüleit kérdezném: Mit tennétek a helyünkbe? Mennyire szólnátok bele a gyereknek a nevelésbe? (Mi nem szólunk bele, ha nálunk van az unoka, igyekszünk kezelni.)

Hol a határ? Mennyire van joga egy nyolc évesnek hisztivel terrorizálni a családját, nagyszüleit?


El vagyok keseredve nagyon. Nem szeretném lemarni a férjemről az unokáját. Mivel nem szeretném elvadítani az unokát, így olyan kompromisszumokba is belementem, amik ellenkeznek az elveimmel. Például belegyeztem, hogy valamelyikünkkel alhat, ha nálunk van. De már kezd sok lenni a hiszti. Fárasztó. Pedig szeretem a csajt. Mi egyébként sosem kiabálunk vele. Fizikálisan nem fegyelmezzük. Határozott mondatok, meg gondolkodó sarkocska van, ha borulnak a dolgok… De belül egyre nehezebben viselem a konfliktusokat. Lehet, mert öregszem én is…
Írta: Szederke66, 2018. december 11. 09:35
Fórumozz a témáról: 8 éves minidiktátor fórum (eddig 296 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2019, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook