Mindent, csak kevesebbet diéta (beszélgetős fórum)
Az szerintem még nem elhízott. :-) Pont azt mondtam, hogy ő nem az, de a gyomrával ugye voltak már gondok.
Az elhízás az valóban számtalan problémát von maga után. Az az egy a biztos, hogy a tartós túlsúly előbb-utóbb okozni fog valamit, az meg hozza magával a többit. A példádnál maradva: a túlsúlyos mama magas vérnyomása érelmeszesedést fog okozni.
Nem biztos ugyan, hogy a túlsúlya okozta a magas vérnyomást, mert lehetett az stressz meg még néhány dolog is, de ha már "beszerezte", az erei is veszélybe kerültek.
Lehetőleg nem is kéne ennyi mindent kockáztatni a jó falatok miatt...
Szerencsére te tudod ezt. :-)
Azért 200 Ft-ért nem érné meg hamburgert árulni. Főleg ha a hús húsból is van. Hiszen még egy sonkás szendvics is 300 Ft. A rántott húsos szenya 600 volt a büfében. Na én azt sokalltam nagyon...
A menza nálunk is olcsó. Sőt, nem csak a menza, az egyik közkedvelt étteremben 650 Ft volt a diákmenü, amiért kaptál egy levest meg egy főételt. Múlt héten is ebbe a kajáldába mentem, és közölték, hogy megszűnt a diákmenü. Nesze neked egyetemista barát árak.
Én levelezős vagyok, igénybe tudtuk néha venni a meleg ebédet is szolgáltató büfét, ami 7-800 Ft.-ért kínált többféle meleg ételt. Ott hamburger talán nincs is, nem láttam legalábbis. Saláták vannak, kicsi 300-ért, nagy adag 600-ért vagy hogy-
A hamburgerhez nem igazán értek, mert soha nem eszem, de ár-érték arányban nézve, 2-300 Ft lenne érte a reális ár.
Nagyon kitartó és ügyes vagy, hogy így megoldottad az étkezést.
Én néha vittem valamit dobozban - nem mindig sikerült, mert zabpelyhet szeretek vinni, és azt a szorgalmi idő alatt nehezen szereztem be. Délelőtt nég nem is eszem mindig, de az 1 alma nekem valahogy nem volt elég, ha csak azt szántam délutánra. Persze nyilván pszichés ügy, az nálam gyakran bekavar.
Sütni szerintem egyik olajban sem jó. Egy bizonyos fok után elég sok káros anyag szabadul fel. És szerintem nem sokan mérik hőmérővel, hogy hány foknál is tart az az olaj :)) A kókuszolajat szokták preferálni az egészségtudatosak, mert annak az a "bizonyos foka" magasabb. Ja, meg mellette 80%-os telített zsírsav tartalma is van.
Én ezért a rántott dolgokat nem eszem heti rendszerességgel. Néha muszáj mert apának csorog érte a nyála :D
Hát mi számít elhízottnak? Mert nem vékony. Nem tudom pontosan hány kiló, csak saccolni tudom hogy a körülbelüli 175 centis magasságához 85 kg körül mozoghat, szóval nevezhetjük elhízottnak is, mivel sportolni nem jár, ezért a többletsúly nyilván nem izom. És nálunk a legtöbb felmenő elhízott (volt), szóval a hízékonyság a vérünkben van. Ugyan cukorbetegség nem fordul elő a családban, viszont magas vérnyomás az igen. Ezt én például az elhízásnak tulajdonítom (anyumnál).
Az elhízással ugye nemcsak a cukorbetegség járhat együtt, hanem sok más betegség is.
Az valóban relatív, kinek mi a régen. A 70-es években már például eléggé tele volt a piac az adalékanyagokkal. De ha a mesterséges édesítőszerek példáját vesszük, akkor azok közül volt, ami már a te gyermekkorodban is volt (talán a szacharin).
A hamburger nem olcsó étel? 4-500 Ft szerintem olcsónak számít, de úgy látszik ez is relatív.
Én is az egyetemisták közé tartozom, és kollégistaként is megoldottam a táplálkozást, és most végzősként is megoldom munka+gyerek mellett. Nekem is volt olyan, hogy reggel 8-tól este 6-ig folyamatosan órám volt, fél órás szünetekkel, amiknek a fele már azzal elment, hogy egyik kampuszról átsétáltunk a másikra. Mégis vittem magammal ebédet, délutánra 1 almát vagy mandarint, szóval minden megoldható. Az egyetemi büfé viszont rohadt drága. A kolis már jobb árban mozog.
Lehet, hogy azt az elhízott beteget ismeri már az orvos. Tudja, hogy nagyon "nyakas". K.csoki tesója azt hiszem nem elhízott, hanem "csak" rossz volt már a gyomra a megevett dolgoktól.
Igen, azt én is tapasztaltam, hogy a nálunk fiatalabbaknak mást jelent a "régen".
Holott az igazán régen időszakban se rengeteg tartósítószer, se ennyikészétel, gyorskaja, elhízás nem volt, és többet is mozogtak az emberek, merthogy eleve kénytelenek voltak.
Az a tesó nyilván megengedhetné magának éppenséggel a drágább, de egészségesebb kajákat is, a hamburger sem nem olcsó, sem nem egészséges. Ő viszont nem is akar okos lenni, "kényezteti magát".
Te meg hiába voltál okos...
Igen, nem egy egyszerű dolog ez. :-)
Arra gondoltam, hogy rendes orvos esetleg az elhízott beteget elküldi a megfelelő vizsgálatokra.
Mi a "régen"? Észrevettem, hogy a fiatalabbaknak már a 70-es évek is "régen" voltak. Akkor már voltak adalékok, de az én "régen" időmben, amit én az 1900-as évekre teszek, mert azokról már vannak olvasmányaim, és sok rejtett adat van akár egy szépirodalmi műben is... és nagyszüleim is 1920-30 körül lettek önállóak, elmesélésből is tudok pár szokást, amiből megint lehet következtetni a hétköznapi életre...
Szóval akkor még nem adalékoltak.
A hamburger nem olcsó étel. Az egyetemen, a fiatalokon látom, hogy ritka, akinek nincsenek hájhurkák a hasán. A suli miatt kezdtem én is elkutyulódni, mert fornettis bezzeg van az egyetemen, az illata messze száll... Sok választási lehetőség nincs, ha siet az ember két óra között, a legközelebbi büfé, ahol saláta is lenne, esetleg túl messze van. Ott van az egyetemi sportpálya és az edzőterem, de aki munkát is vállal a nappali tagozat mellett, az örül, ha az órákra időben eljut. Pláne ha nem is kollégista. Szóval nehéz ügy, de sajnos a fiatalok ezen csoportja is hiába okos...
:-)))) Megkönnyebbültem. :-) Volt itt már az én "kötözködésemből" némi perpatvar. :-)
A tesód sajnos árt magának a nemtörődömségével, sokan vannak ilyenek. Ha megfeszülsz, akkor sem tudsz rajta segíteni.
Statisztikai adatokat nem tudok. Csak a környezetemet látom. Az ismerőseim ismerősei/rokonai mint 60 év körül hunynak el.
A pénznek szerintem nem feltétlen van ehhez köze. Hogy a legjobb példát hozzam: tesómnak jól megy anyagilag. Így veszi a coca-colát (a sima piros csomagolásút, mert szerinte az az igazi), a hamburgert, rántott húst és társait. Ez nem tájékozatlanság, hanem egyszerűen lesza*ja, hogy mennyi zsírt, cukrot eszik. Ezt szereti, ehhez szokott hozzá. És nagyképűen csak annyi a válasza rá, amikor felvilágosítom, hogy ő megdolgozik azért, hogy dőzsöljön, megengedheti magának. Az ilyen mentalitású emberrel sajnos nem lehet mit kezdeni. Pedig voltak már emésztési problémái, de a (drága magán!)orvos csak annyit mondott neki, egyen meg minden nap egy evőkanál olivaolajat, az majd rendbe teszi a dolgokat...
Hoppá.
Most meg már kötözködőnek fogok tűnni? Azt pedig végképpen nem akarnám.
Az éhgyomri vércukorszint nem reális. Az annak is normál (mint pl. nekem, aki pedig már pre-diabateszes) meg még a kifejlődött cukorbetegségnek csak az elején tartóknak is "normál".
Egyszóval nagyon-nagyon csalóka.
Az éhgyomri vércukor egyedül csak annak a magas, akinek már megvan a kifejlett cukorbetegsége. Ebben az esetben elveszett már az esély a folyamat vissszafordítására.
Gyógyszertárban éhgyomorra mérnek. Az talán valamennyire reális.
Terhelésen csak terhesen voltam. Emlékszem alig ugrott meg egy kicsit, talán 4,1-ről 4,6-ra ha jól emlékszem :)
Ez is maximálisan igaz kókuszcsoki, már azt leszámítva, hogy az emberek inkább most élnek tovább. Kitolódott az életkor, nagyon sok az idős ember, idősebb korban meg több a betegség. A cukorbetegség is több.
Régebben viszont nem voltak az emberek ennyire elhízottak, mint manapság. Régebben ritkaság volt egy kövér ember, és az inkább a gazdagság jelképének számított. Ma az is elhízik, aki nem dőzsöl ugyan, de ételre azért mégiscsak futja. Csak sajnos nem pont az egészséges ételekre. Arra már nem futja. Akinek futná és mégis elhízik, na az talán felelőtlenség. Vagy némi tájékozatlanság.
Jól teszed. Te legalább megteszed. Nade az csak egyszeri szuri, se átlagolós tesztelésre nem jó, mert ahhoz éhgyomri mérés kell, se terhelésesre nem jó, mert ahhoz meg kétszeri szúrás kell, 2 órás idő eltéréssel.
Az előállapotokat meg csak ezek egyike mutatja ki.
Ja, még valami. Csak akkor lehet kimutatni, ha orvoshoz mennek, és csináltatnak vércukormérést.
De nem mennek orvoshoz, mivel eleinte tünetmentesek, nem tudják, hogy van valami problémájuk. Mire jönnek a rosszullétek a megemelkedett cukorszint miatt, esetleg csak akkor fordulnak végre orvoshoz, de az az állapot már visszafordíthatatlan.
Hát ez szerintem sajnos nem egészen így van. Éppen az előállapotok - amikor még vissza lehet a folyamatot fordítani - maradnak általában rejtve.
De az előállapot még nem is számít cukorbetegségnek, az nem rontja a statisztikát.
Az a cumi, hogy még maga a kifejlett diabetesz is tünetmentes eleinte, - és abban a szakaszában az is rejtve maradhat, még mindig nem rontja a statisztikát.
A már nyilvánvaló, súlyos állapotú betegeket tudják csak "számlálni", de a rejtett szakaszban lévők miatt a valóság rosszabb, mint a statisztika. Pedig az a statisztika is épp eléggé rossz. Mindennek az általános elhízás az oka.
Szia Zsókica!
De még mennyire, hogy erőt adnak az ilyesfajta információk. :-) Az általad feltett videón is azt magyarázza az a fiatalember, hogy valóban "mindent" azért mégsem egészen biztosan jó szisztéma megenni. Az inzulinválaszról is beszél, arra én is igyekeztem már figyelni, de ez a megközelítés nekem is újat mondott.
Nagyon köszi ezt, és valóban mindenki nevében köszi. :-)
Komplex téma ez, érdemes is kicsit inkább agyalni rajta, máris hamarabb és hatékonyabban kerülhetünk közelebb a fogyási célunkhoz. :-)
Guruljka is ugyanezt tartja szem előtt. :-)
Sőt, én is. :-) Csak okosan...
Nem baj, ha némileg ügyetlenebb volt bárki eddigi gyakorlata, az enyém az egészen biztosan az volt. Sosem késő többet tanulmi meg erről,
és a saját érdekünkben okosodni, ügyesedni. :-)
További ajánlott fórumok:
- Mit teszel akkor, ha fogyózol, és este már megettél mindent aznap, amit lehetett a diétád szerint, te viszont még mindig baromi éhes vagy?
- Magas vérnyomás, mindent csak gyógyszert ne
- Mindent lehet, csak akarni kell!
- Hamyka boszorkánykonyhája avagy mindent elkésziteni természetesen és adalék anyag mentesen amit csak lehetséges!!
- Fogyhatok csak attól, hogy kevesebbet és este egyáltalán nem eszem? Tapasztalatok?
- Mindent a Premium Diet orvosi diétáról - tapasztalatok