Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Milyen ételekbe illenek a leggyakrabban használt fűszerek? fórum

Milyen ételekbe illenek a leggyakrabban használt fűszerek? (tudásbázis kérdés)


2013. jan. 20. 07:48

A legtöbb fűszeres tasak hátuljára rá van írva, hogy milyen ételekbe ajánlott használni az adott fűszert.

Én szoktam olvasni a neten a zöldségek, a gyümölcsök, és a különféle fűszerek hatásairól is. Ez is segíthet abban, hogy mit mibe, és mire lehet használni.

2007. ápr. 20. 13:34

az ánist én csak teának használom,a babért,krumplis és húsos ételekbe használok.

Barbecue-t,Bazsalikom ,Fekete üröm,Gyömbér,

Izsóp,Kapri (Izsóp,Kapri,Sáfrány,*lya ezeket nem is ismerem),Levendula, Sáfrány,*lya,Zsálya nem használok.

2007. ápr. 20. 12:10
használtok gyakran ezekből a fűszerekből az ételekbe,és ha nem ,mivel helyetesititek?
2007. ápr. 20. 12:10
Izlés dolga..:)))
2007. ápr. 20. 12:09

Ánizs (és a csillagánizs)

mártások, sütemények, pudingok,

gyümölcslevesek, édes rizsek,

keleten: főzelékek


Babér

levesek, mártások, pácok, pástétomok,

savanyú és ecetes ételek,

(jól társítható petrezselyemmel és kakukkfűvel, húsoknál curryvel)


Barbecue

levesek, mártások,

tokányok, vagdaltak, sültek


Bazsalikom

levesek, saláták, pácok, mártások, sültek, vagdaltak,

paradicsomos, tök-, bab-, gomba- és halételek

(ha nincs, petrezselyemmel helyettesíthetjük)


Borecet

saláták, húspácok


Boróka

pácok, mártások, főzelékek,

sertés- és vadhúsok, rostonsültek, vadpástétomok,

káposztás ételek


Bors

levesek, főzelékek, húsételek, mártások, saláták, öntetek, pácok


Borsfű (csombor)

mártások, saláták, pácok, sült húsok,

bablevesek és -főzelékek,

krumplis, gombás és káposztás ételek,

(feketebors pótlására is használjuk)


Borsmenta

gyümölcssaláták, húsok töltelékei


Cayenne bors

mártások, sült húsok, rizsek, halételek,

sajtos és tojásételek


Chili

pástétomok, tokányok,

tojás-, hús- és halételek


Curry

mártások, húsok, halak,

tojásos, paradicsomos, rizses ételek


Citromfű

mártások, főzelékek, töltelékek,

gyümölcslevesek, -saláták,

gomba-, szárnyas- és vadételek


Citromhéj

húsos töltelékek, roston sült húsok és halak


Citromlé

saláták, mártások, öntetek, gyümölcslevesek


Édeskömény

saláták, főzelékek, főtt zöldségek, halételek, sütemények


Fahéj

sütemények, gyümölcslevesek,

rizs- és tojásételek


Fekete üröm

mártások,

liba- és sertéssültek,

káposzta- és gombaételek


Fokhagyma

levesek, főzelékek, húsok, halak, saláták, mártások, öntetek, pácok


Gyömbér

mártások, sütemények,

angolos húsok,

hús-, bab-, krumpli- és gyümölcslevesek



Izsóp

pácok, pecsenyék,

burgonya-, zeller-, hal- és hússaláták


Kakukkfű

levesek, saláták, mártások, húsok, halak, sültek, vagdaltak, belsőségekből készült ételek

(jól társítható petrezselyemmel és babérral)



Kapor

mártások, saláták, főzelékek, főtt húsok, húsgombócok



Kapri

mártások, saláták, körözettek, szendvicsek, vadak, halak

(mártásokban, salátákban gyakran társul szardellával, petrezselyemmel és olajbogyóval)


Koriander

mártások, levesek, saláták, pácok, sültek, szárnyasok, káposztás ételek

(magja cukrozva az ánizst helyettesíti)



Kömény

levesek, saláták, főzelékek, sültek, körözöttek,

káposztás, burgonyás, sajtos és túrós ételek



Kurkuma

mártások,

ételek színezése



Lestyán

levesek, főzelékek, pástétomok, mártások, saláták



Levendula

hallevesek, halételek, ürühúsok, fűszerező szószok, saláták, gyros (savarma)



Majoranna

mártások, hústöltelékek, pástétomok, zöldséglevesek, omlettek,

halak, vadak, csirke- és marhahúsok, májételek,

tök-, bab-, paradicsom-, sajt- és burgonyás ételek



Mustár

pácok, mártások, körözöttek



Olajbogyó

mártások, saláták

(gyakran társul szardellával, petrezselyemmel és kaprival)



Pirospaprika

mártások, saláták, húsok, körözöttek,

magyaros fogások



Petrezselyem

levesek, mártások, főzelékek, saláták, szendvicsek,

sült és párolt húsok, halételek, tojásételek

(jól társítható babérral és kakukkfűvel; szükséghelyzetben bazsalikom pótlására is használjuk)



Rozmaring

mártások, pástétomok, töltelékek,

szárnyasok, halak, vadak, bárány- és malacpecsenyék, zsírosabb sültek,

ecetes halak, gombás ételek,

olaszos és franciás fogások



Sáfrány

húslevesek, mártások, tészták, sütemények, rizottók

(helyettesítője a sáfrányos szeklice)



Snidling (metélőhagyma)

saláták, mártások, főtt zöldségek, szendvicsek, sültek, grillezett húsok,

burgonya-, bab-, borsó- és húslevesek,

tojásos, sajtos és túrós ételek,

sült krumpli



Szardella (vagy szardellapaszta)

mártások, öntetek

(gyakran társul petrezselyemmel, kaprival, olajbogyóval)



Szegfűbors

mártások, főzelékek, pácok, vagdaltak, főtt húsok és halak,

gyümölcsös ételek, édes sütemények



Szegfűszeg

mártások, sütemények, gyümölcsös ételek,

olasz területen: sült és párolt húsok



Szerecsendió (és a szerecsendió virág)

mártások, levesek, főzelékek, töltelékek, vagdaltak, húsgombócok, sajtos ételek



Szurokfű (oregano)

levesek, töltelékek, pástétomok, mártások,

bab-, paradicsom, tök-, burgonya-, hal- és húsételek,

spagettik, pizzák



Tárkony

levesek, mártások, saláták, raguk, tojásételek, csirketöltelékek,

bárány-, borjú-, szárnyas-, malac-, hal- és vadételek,

Erdélyben: savanyú ételek, zöldbab-, borsó- és krumplifőzelékek



Tárkonyecet

saláták, mártások



Torma

mártások,

főtt kolbászok, sonkák és marhahúsok kisérője

(erősen csípős íze száraz melegítéssel enyhíthető)



*lya

levesek, tyúk- és báránysültek



Vanília

mártások, sütemények, gyümölcsételek



Zeller

mártások, saláták, főzelékek,

hús- és halételek,

tojásos és túrós ételek



Zsálya

pástétomok, főtt tészták, hústöltelékek,

halételek, szárnyas- és vadhúsok, zsíros húsételek, májas ételek,

lágy sajtok

2007. ápr. 20. 12:07
Milyen ételekbe illenek a leggyakrabban használt fűszerek?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook