Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Diéta & Fitness fórumok » Milyen edzésformát tartotok a leghatékonyabbnak? fórum

Milyen edzésformát tartotok a leghatékonyabbnak? (tudásbázis kérdés)


2019. ápr. 13. 09:38

Köszi Mindenkinek! :)

Hozzászólásokra megpróbálok itt reagálni; anno én is simán benyaltam, hogy a cukor-szénhidrát ördögtől való és nincs szükség rá...egyszer kérdeztem rá az egyik edzőnél, hogy a zsírban oldódó vitaminokkal mi lesz? Kinevetett, hogy ahhoz bőven elég az a minimális olaj, amiben kisütsz pl egy rántottát (természetesen kenyér és minden egybél nélkül). Ez a világ legnagyobb ostobasága. A későbbiekben én is végeztem egészségügyi tanulmányokat, ahol a szánkba rágta az egyik tanárunk; tudja, hogy manapság sok nőnek van bűntudata, ha megeszik egy szelet tortát. De ne legyen. Kell a cukor, kell mindenfajta élelmiszer, van amiből kevesebb, van amiből több, de ha alapvetően odafigyelünk, nincs baj azzal a szelet tortával. Egyedüli kerülendőként a gyorskaját említették. (Sokan tamáskodnak mikor azt mondom, életemben egyszer ettem gyorsétteremben - olyan gusztustalan hamburgert fogtam ki, hogy soha többet...gyerekkoromban a szüleim sosem vittek ilyen helyre, és - bár tudom, ez nagyon hülyén hangzik, - legalább egyszer, de nagyon szerettem volna kipróbálni.) Nagy csalódás. Szóval ez az, amiből nem engedek. De persze, nem vagyunk egyformák, van, aki annyit eszik és azt amit szeretne, mégis nádszál vékony marad. Amennyire megfigyeltem, az ilyen típusú ember van, hogy még jóval többet is eszik, mint egy teltebb valaki. Gondolom, gyorsabb az anyagcsere, hamarabb éhezik meg újra.

Mikor anno kertes házban laktam, én a tollast és a tenniszt szerettem a fitness mellett. Ill volt, hogy eljártunk fallabdázni, túrázni és lovagoltam is.

Most egy pirinyó lakásban élek, egy régi társasházban - sajna figyelnem kell, hogy ne zavarjam a szomszédokat. Az én kedvenc cardiogépeim az eliptikus tréner és a taposógép voltak.Még annyit kérdeznék; van, aki külön végez fenék-, ill alhas gyakorlatok is? Edzek ezekre a területekre is, de az én esetemben ez a két terület fejlődik a leglassabban. Tipikus körte alkat vagyok.

2019. ápr. 12. 12:21

Ami nekem a legjobban bevált, egyben erősít és zsírt is éget, az a hegyfutás, vagy bringa hegynek felfele. Nagyon intenziv, kozben bele lehet sétálni, akkor a pulzus is valtakozik, amivel szintén változatosabb lehet az edzés, és a szervezet nehezen szokik hozzá.(Intervall edzés! Legjobb) Akkor van a gond, ha már megszokta a test egy adott mozgást. Mert akkor egy idő után nem lehet fejlődni vele. :)

Ezzel a fajta edzéssel formás is leszel, és karcsú is, és persze brutál állóképességet is kapsz! :)

2019. ápr. 11. 08:24

szerintem ez alkattól, habitustól, meg egészségi állapottól... szóval többmindentől függ mi a hatékony.


nekem pl ha eleget kocogok, attól is kikockásodik a hasam, hiba eszek krémest. mást hiába moog többet, ha nem követ vmi diétát, lehet vékony lesz, de mégse lesz tónusos... Ez nagyon nagyon egyedi ki milyen sportra, étkezésre hogy reagál.


Én semmi ilyen helynek edzőnek nem hinnék, aki mindenkinek ugyanazt akarja eladni, ez nem ilyen. Egyediek vagyunk, és ebben nagyon nagyok az eltérések. Nem tudom magyarországon van e sportlabor, egy olyat érdemes esetleg felkeresni.

2019. ápr. 11. 06:54

Egyébként én is otthon edzek többnyire. Otthoni kardió nálam a szobabicó meg az ugrókötél (aztán talán végre a futást is visszaépítem most, hogy jó idő van).


Erősítő edzésnek meg kézi súlyzós illetve saját testsúlyos edzés. A változatosság persze fontos, azt tanultam, ha mindig ugyanazt csinálod, akkor egy idő után nem fog fejlődni az izom, hiába emeled az ismétlésszámot. Kell a változatosság. És elég egy kis pici változtatás is minden héten. Lábnapon guggolás variációk ill. kitörés elsősorban, felsőtest napon inkább súlyzózás + fekvőtámasz variációk. Még nekem sincs kész az edzéstervem, mert volt jó pár hét kihagyásom, de a héten én is elkezdtem a folytatást :)

20. kokuszoscsoki (válaszként erre: 17. - Lévai Ildi)
2019. ápr. 11. 06:08

Valamilyen szinten érteniük kell hozzá. Én is sportot tanulok, és az energiafelhasználás a tanterv része.


Alapvetően tanuljuk, hogy a túlzásba vitt ch zsírként raktározódik. Kb ennyi az, ami a legtöbb ember fülébe eljut. Az már nem, hogy az ember ch központú, elsődlegesen onnan nyerjük az energiát, és nyugodtan megehetünk a sulytartáshoz 300 g-ot naponta, mert nem ellenség, hanem létszükséglet. Az ellenség az, ha túlléped a szükséges keretet, főleg ha le se mozgod.


Én pl. a barnarizst utálom, a monotonia meg nem vezet jóra. Én imádom a csirkemellet, de ha minden nap azt kéne enni, tuti megutálnám.

19. Lévai Ildi (válaszként erre: 13. - Channa*)
2019. ápr. 11. 01:30
26 vagyok. Értem én, hogy merőben más mozgásformára gondolt sok hozzászóló, de mint írtam, anyagiak és egyéb szempontok miatt sajnos egyelőre csak itthon végezhető gyakorlatok jöhetnek szóba.
18. Lévai Ildi (válaszként erre: 17. - Lévai Ildi)
2019. ápr. 11. 01:28
A személyi edzés után még ellátogattam a közeli termekbe. A hitvallás nagyjából ugyanaz volt; napi egy alkalommal volt engedélyezve a szénhidrát, ez csak barnarizs lehetett, természetesen meghatározott mennyiségű. A gyümölcsöt és a mézet ugyanúgy ki kellett iktatni, ahogy más szénhidrát és cukorféléket is. Ill., edzés előtt "engedélyezve" volt egy túrórudinak megfelelő mennyiségű csokiszelet. A húsfélékből csakis a hal és a csirkemell jöhetett szóba. Akkor kezdtem kiábrándulni az egészből. Nem azt mondom, hogy zabáljunk orrba-szájba. De az volt a benyomásom, hogy a legtöbb teremben azt nem veszik figyelembe, hogy nem versenyszinten szeretnénk űzni a testépítést; mellette mindenkinek van munkája, tanul vagy épp gyerekeket nevel stb.
17. Lévai Ildi (válaszként erre: 15. - Kokuszoscsoki)
2019. ápr. 11. 01:17
Igen ezért mondtam, hogy nem térek vissza ehhez az étrendhez. Az edzőim anno kihangsúlyozták ugyan, hogy nem értenek a dietetikához, de elvárták ezt az étrendet. Én pedig, aki akkor még nem is gondoltam végig mindezt, még ennyire sem voltam tisztában vele, követtem.
16. kokuszoscsoki (válaszként erre: 15. - Kokuszoscsoki)
2019. ápr. 10. 22:00
A hsz-eimnél kivételt képeznek a versenysportolók, de ha jól értelmeztem, neked nem ez a célod.
15. kokuszoscsoki (válaszként erre: 8. - Lévai Ildi)
2019. ápr. 10. 21:56
A CH megvonás meg a legbutább dolog a világon. Szakképzett edző ilyet sosem fog javasolni. A ch az elsődleges energiaforrásunk. A gyümölcs meg a ch-n felül sok-sok vitamint és rostot is tartalmaz.
14. kokuszoscsoki (válaszként erre: 1. - Lévai Ildi)
2019. ápr. 10. 21:52

Napi 3 óra edzés sok. Nem a mennyiségre, hanem a minőségre kell menni. Ha meg keményen tolod azt a 3 órát, akkor a szervezeted az izomban lévő fehérjeraktárodhoz fog nyúlni, ami izomfájdalommal is jár. És épülni sem fog így izom.

Ami még hiba lehet: két egymást követő nap nem edzünk ugyanarra az izomcsoportra. A regenerálódás 36 óra. Ha minden nap bicepszezel pl, soha nem lesz szálkás a bicepsz.

2019. ápr. 10. 21:43

Hát nem tudom hány éves vagy, de szerintem is túlzás, amit csinálsz.

Verseny sportoló koromban sem edzettem ennyit. Abban az időben heti 5-6 napon 1-1 órás edzésem volt, és teljesen rendben volt az erőnlétem és a testem is.


Más sportnál nem hiszem, hogy arra gondolnak, hogy más gyakorlatokat, hanem más sportra gondolnak.

Ha igazán szép és természetes izomzatot szeretnél jó állóképességgel, akkor én valami küzdő sportot javasolnék.

Első sorban a Judó-t, de pont ilyen jó a teakwoondó és hasonló "hacrművészet" is.

Ha pedig maradnál ilyen sportnál, amit eddig végeztél, akkor a kardió legyen kerékpár, az jót tesz a térdnek is és a szívnek is.

2019. ápr. 10. 21:11

Ti milyen sorozat szàmokkal dolgoztok?

Ha esetleg további tanácsot-tippet tudnàtok adni akár az osztott edzésről akár más sportágakról, sokat segítene :)

Az eddigieket is nagyon köszönöm! :)


U.i.: többen megemlítettétek, hogy kipróbálhatnék másfajta mozgásformát is. Az utóbbi kb 1-2 hónapban újra elkezdtem a gyors gyaloglást, másfél-két órát. Az ilyen napokon nem edzek itthon. De bizonyos sportok sajnos nálam nem jöhetnek már szóba. (Ínszalag műtét után sem jött helyre rendesen a térdem pl. Régi történet de a futás így sem jöhet számításba. Néha még rendetlenkedik, de több beavatkozást nem szeretnék.)

11. Lévai Ildi (válaszként erre: 10. - Sziszi0528)
2019. ápr. 10. 20:50
Köszi :)
10. sziszi0528 (válaszként erre: 9. - Lévai Ildi)
2019. ápr. 10. 17:54

Kézisúlyzóval is szuper láb napot lehet csinálni, vagy a kezedben fogod oldalt vagy felteszed vállra:


- guggolás szűken

- guggolás szélesen

- merevlábas felhúzás

- kitörés előre

- sétáló kitörés előre

- sétáló kitörés előre hátsó láb fellendítésével

- kitörés oldalra

- kitörés oldalra oldalsó láblendítéssel

- sétáló kitörés oldalra

- bolgár guggolás

- pistol squats (súly nélkül) keress rá, nagyon komplex gyakszi

9. Lévai Ildi (válaszként erre: 8. - Lévai Ildi)
2019. ápr. 10. 17:22
Ja igen; nem ragaszkodom feltétlenül a teljes test átmozgatásához egy edzés során, de az osztott edzést részletesebben nem ismerem. Pontosabban; nem tudom, hogy gépek és súlyok nélkül milyen gyakorlatokat érdemes összeállítani, ha pl láb napot tartok, és milyen "hosszú" legyen egy ilyen edzés. Megint csak a páromtól kértem tippeket, ő viszont épp, hogy a konditermes edzésben van otthon, csakis gépekkel és súlyokkal dolgozik, így nem sokra jutottunk. Mivel soha nem edzettem így, így arról sincsenek tapasztalataim, hogy hatékonyabb-e, mint az eddigi bevett módszereim.
2019. ápr. 10. 15:55

Köszi Mindenkinek! :)


Utána néztem az insanity-nek ill. a BBG-nek. Sokszor megesik, hogy egy adott edzésprogramot első hallásra nem ismerek, de miután megnézem, rájövök, hogy ugyanazokból a gyakorlatokból áll, amiket én is végzek.

A célkitűzést illetően; mint írtam, kb egy éve kezdtem el újra az edzést. Előtte egészségügyi okokból álltam le vele; összesen kb 4 évet hagytam ki. A megfelelő diagnózis ill gyógyszeres kezelés hosszadalmas folyamat volt, ahogy az is, mire megbirkóztam a környezetem reakcióival. Sokan, akikkel addig közeli viszonyban voltam, elfordultak tőlem ebben az időszakban. A gyógyszeres kezelések alatt akadt olyan készítmény, amitől rengeteget híztam rövid idő alatt. Ebben a három-négy évben minden érdekelt, csak az edzés nem.

A plusz súly azóta már lement. Edzeni gyerekkoromban kezdtem, és nagyjából 20-22 éves koromban jött be ez a "szünet" így az izmaim hál istennek "emlékeznek", könnyen vissza tudtam jutni arra a szintre, mind állóképesség, mind izomerősítés szempontjából, ahol az edzővel anno abbahagytuk. Ugyanakkor, tisztában vagyok vele, hogy olyan alakom már nem lesz, mint amilyen az egyéni órák alatt kialakult. Tudatosan döntöttem el, hogy nem folytatom azt a diétát, amit anno. Igyekszem minden felmerülő kérdésre válaszolni; sosem versenyeztem a fitness területén, bár egy ideig az edzői szakmát képzeltem el magamnak. Anno az étrendemben egyáltalán nem szerepelt sem szénhidrát, sem cukor, csakis húst és salátát voltam hajlandó enni. Gyümölcs is tilos volt. Ennek ellenére nem fejlődtem olyan ütemben, ahogy azt a személyi edző elvárta volna, és arra gyanakodott, hogy "titokban" nem tartom be a diétát. Ez nem volt igaz, de utólag visszanézve rá kellett jönnöm, hogy valószínűleg, bár az eredmény így is látványos volt, azért stagnált, mert nem volt energiám, hiszen nem ettem semmit. Viszont heti 10-15 órát edzettem, akkor még iskola mellett.

Összességében; x évig nem sportoltam, ellenben híztam. A testem megváltozott, nem csak a súlytöblet miatt. Sikerült leadnom a plusz súlyt és újra elkezdenem sportolni. Mikor belefogtam, az első hónapokban megint csak nagyon kemény tempót diktáltam magamnak. A páromtól kértem tanácsot, aki szintén kondizik. Ő dobott egy hátast, mikor elmondtam neki, hogy néz ki egy edzés nálam. (Eleinte akár inkább fent maradtam éjszaka, de végignyomtam 4-5 órát, rengetegszer ismételtem a sorozatokat.) Csak annyit kérdezett, hogy a következő testépítő világbajnokságra, vagy a Ninja Warrior-a készülök-e, mert abban az esetben nagyon jól haladok, de egyébként talán visszavehetnék. Még mindig bennem van az a fajta..."kényszer" amit anno az edzések alatt éreztem. Hajtani, ez nem elég jó, ez kevés...stb. Így tudatosan visszavettem a sorozat számokból. De lehetséges, hogy valóban arról van szó, hogy nem hagyok elég időt magamnak, hogy regenerálódjak, ill még így is túlzásba viszem. Vannak itthoni súlyzóim. Kézi súlyzós gyakorlatokhoz most 5 kg-t használok, lábra kettőt.

Ami a mostani alakomat illeti; centikben nagyon is meglátszik az eredmény, a régi ruháim újra jók rám, minden területen látszik a változás. Ennek ellenére, ha valaki rám néz, nem mondaná, hogy sportolok, ahogy azt sem, hogy milyen programokat csinálok végig.

2019. ápr. 10. 14:08
Új inger gyanánt az insanity vagy a BBG jó lehet.
6. puritan (válaszként erre: 1. - Lévai Ildi)
2019. ápr. 10. 10:46
Miben szeretnél fejlődni? 15 év edzés után nagyon csinos lehetsz, a mozgás egészséges, még egészségesebb nem tudsz lenni. Mi a célod? Ebből élsz, vagy versenyeken akarsz indulni? Nem kötözködésből kérdezem, de valóban nem értem, mit szeretnél. Amúgy leírták előttem, heti három edzés bőven elég ahhoz, hogy szinten tartsd magad és jól karbantartott izmaid legyenek.
5. Kacsahercegno (válaszként erre: 1. - Lévai Ildi)
2019. ápr. 10. 09:35

Pontosan, ahogy írták is előttem, hozzászokott a szervezeted. Változtass, iktass be olyan mozgásformákat, amit eddig nem csináltál. Szerintem az osztott edzéssel jobban járnál, a teljes testes átmozgatás akkor célszerűbb, ha heti max. 2-3 edzést csinálsz, ha ennél több van akkor jobb szétválasztani. Lehet hogy nagyobb hangsúlyt kellene fektetned az erősítésre, szerintem heti 5 óra kardió felesleges, nem tudnak épülni az izmaid (és attól formásodik-feszesedik az ember). Még jobb, ha vannak kézi- meg lábsúlyzóid. Bontsd szét az izomcsoportokat. Mondjuk hát-váll, mell-tricepsz-bicepsz, lábnap + közötte 2 HIIT edzés. Én a hosszú, "lassú" kardiót hanyagolnám.


Ilyen intenzív edzésnél nagyon fontos a táplálkozás is, számold ki a makróidat, hogy biztos viszel-e be elég fehérjét, a szénhidrát is nagyon fontos, ezekből táplálkozik a szervezeted. Ha nem eszel eleget, már a heti 5 óra kardiótól is elég plöttyedtnek lehet lenni, és ha még mellé az erősítő edzéseket is nyomod, akkor végképp nem tud megfelelően regenerálódni a szervezeted.

2019. ápr. 10. 08:28
Insanity-t próbáltad már, Ildi?
3. papája (válaszként erre: 1. - Lévai Ildi)
2019. ápr. 10. 08:21

Szia ! Nem vagyok profi a témában, de látom Te magad leírtad az okot. "15 éve része az életemnek" Vagyis, nálad ez a normális a mindennapi. Ez esetben vagy még többet kellene edzened, hogy valami eredményt elérj, vagy változtatni kellene valamit.

Azt se felejtsd el, hogy 15 évvel idősebb vagy, mint amikor kezdted és jó eredményeket értél el. Ahogy telnek az évek egyre nehezebb formába jönni, illetve tartani a formánkat.

Nyilván ennél több edzés mint napi 3 óra már nem normális (ez sem) tehát válts sportágat pl. kerékpározás, futás. Nem is kell minden nap, illetve bármit végzel, azt váltogasd, hogy ne szokjon hozz a tested.

2019. ápr. 10. 06:19

Szia!


20 éve edzem, a császárok utáni felépülést leszámítva folyamatosan. 10 év versenyszerű karate, futás, konditerem, bicaj, Rubint Réka, HIIT edzések... Én azt tapasztaltam, hogy a túlzásba vitt edzés is lehet olyan káros, mintha nem edzenél... Az izomzatnak szüksége van a regenerálódásra. Kiváltképp súlyzózás után, ugyanis az edzés következtében mikroszakadások jönnek létre az izomzaton, amik a pihenőidő alatt gyógyulnak, hegesednek be. De ha nem hagysz a gyógyulásnak elég pihenőt és ráedzel, nem tud regenerálódni megfelelően az izom és olyan ütemben fejlődni a tested, ahogy szeretnéd! Szerintem teljesen felesleges hetente 5x megdolgoztatni a teljes testedet plusz ennyit kardiózni mellette! Nincs ideje pihenni, regenerálódni, fejlődni, ezért nem látsz változást sem. Ha nagyon ragaszkodsz a teljes testes edzéshez, vedd le heti 3-ra és heti 2x pedig menjen a kardió. Énszerintem.

2019. ápr. 10. 00:54

Sziasztok,


Nagyjából egy éve (8-9 hónap) kezdtem újra edzeni. Terembe anyagi okokból nem járok, de a sport kisebb-nagyobb kihagyásokkal kb 15 éve része az életemnek. Ez idő alatt (többek között) 4 évig jártam csoportos edzésekre, ezután pedig kb egy évig személyi edzőhöz. Azt gondoltam, ennyi idő alatt eleget sajátítottam el ahhoz, hogy itthon, magamtól is hatékonyan tudjak dolgozni. Az első 3-4 hónap kb nagyon látványos eredményt hozott, mind fogyás, mind izomzat építés terén. Az utóbbi időben ez a folyamat megállt. Szinten tudom tartani magamat, de ennyi. Próbálok tájékozódni a témában, de nem igazán találkoztam olyan oldalakkal, cikkekel stb amik újat tudtak volna mondani. Ennek ellenére szívesen fogadnám azoknak a véleményét-tapasztalatait, akik szintén foglalkoznak edzéssel a szabadidejükben. (Olyan gyakorlatoknak tudnám hasznát venni, amik otthon is végezhetőek - gépek nélkül.) Most hetente ötször edzek, napi 3 órát. Egy óra cardio, amit 2 óra izomerősítés követ. Az étrendemre is igyekszem odafigyelni; minden élelmiszerfélét fogyasztok, mértékkel. Amit egyáltalán nem eszek, az a kenyér és a tészta, illetve kerülöm a nassolást.

Sokan esküsznek az osztott edzésre, amikor egy nap csak bizonyos izomcsoportokat mozgatnak meg. Anno az edzőmmel teljes testre kiterjedő programukat csináltunk végig, tehát a két óra alatt a felső-alsótest minden izomcsoportjára csinálok gyakorlatokat, amiket próbálok változatosan végezni. Lehetséges, persze, hogy valamit rosszul csinálok. Egyes vélemények szerint túlzásba is viszem a dolgot, ezért nem látszik az eredmény.

Előre is köszi!

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook