Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Milyen az élet vidéki kisvárosban? Milyen kisebbségiek közelében élni? fórum

Milyen az élet vidéki kisvárosban? Milyen kisebbségiek közelében élni? (tudásbázis kérdés)


1 2 3
63. Madara
ma 11:04

Kertes házra az lett írva 8milliós felújítással igazán jó ház lenne és pénz is könnyebben lenne rá, talán ez a 8m azaz összeg aminek az összeszedés komolyabb hitel nélkül pár év alatt megoldható.Nagyvárosba/megyszékhelyen amik szóba jöttek Szeged, Sopron, hát 8millióból semmi sincs.

Normális lakás, nappali+3szoba (3gyerek esetén nagyon kicsi ez is) 25milliótól felfelé és igen +garázs 2millió legalább/db és a lakást még saját ízlésre kell alakítani, festés, csillár, csempe, bútor stb.

32-35millióban megáll az egész.


Megér a 8millió felett +24-27millió hitelt, gyűjtögetést a nagyvárosi jó lakásban lakós élet? (Családalapítás mellett egy átlagos családot is, ahol a szülők pl. diplomások és közalkalmazottak, 20-25évre 10-15milliós hitel is nagyon megvisel, többet nem is adnak, mellé még 10-15milliót össze kell gyűjteni valahogy.)Kertes házak 40 milliónál kezdődnek, de ezek még az a kategória, h 95-110m2 és 300-500m2-es kert.

Olyan kertes ház amiben kialakítható nappali+ 3-4 háló és nagy kert van 600m2+, 55millió felett vannak és sok esetbe még újítani kell, alakítani.


Megér a 8millió felett +47milliót a nagyvárosi, kertesházas élet? (Nyílván ha a 47milliókat össze tud valaki szedni akkor már a kérdés se merült volna fel.)CSOK esetében, 3 gyereknél ugyan ilyen méretű ingatlanok, csak ugye ÚJnak kell lennie, annyival, sőt TÖBBEL drágább mint amennyi a CSOK-nál a max 10+10millió.

Igaz új, de sok esetben van rá panasz, h nincs jól megépítve, vizesedik stb. (Egy régi de felújított ház esetében a felújítás során az ilyen problémák ki lesznek köszöbölve. Új háznál, amire esetleg elment 65-75millió már rossz érzés kőműves brigáddal, burkolókkal, szakemberekkel bajlódni.)Nagyvárosba a max amit még annyira nem drága az nappali+2fél szobás panel lakás, ami lakható, de nincs felújítva, esetleg még a 30éve lerakott burkolat van, régi elvetemedett ajtók, régi nyílászárók, tehát 4-6milliós felújításra szorul + bútor +garázs.

Ilyenek vannak 14milliótól felfelé és már lakható is.

Kicsi, de az egyik félszobába akár 2 gyerek is elfér, a másikba a szülők, a nappali se túl nagy.

A +4-6 millió + bútor +garázs, ez így 9-10millió, ezt meg apránként is lehet. Igaz nem a legjobb ha évekre elhúzódik a felújítás, jobb ha egybe fél-1 év alatt megvan.

De így akkor a 8millió felett +6-7 millió hitel, gyűjtögetés és megvan egy kis panel.


Megéri a nagyváros, h kis panelba, hitellel és mellette majd a felújítás még évekre elhúzódik?

62. Madara
tegnap 22:12
Érdekes!
61. fzsuzsa76 (válaszként erre: 59. - Madara)
jún. 24. 18:36
A nyitó hsz-Ben kérdezte a fórum indító, h valaki lakik e kisebbség közelében, mik a tapasztalatok. Én erre válaszoltam. Valóban ez csak 1 szempont és sok mást is kell mérlegelni.Én is úgy vettem a házat, hogy tudtam, hogy a kisebbség a közelben lakik,de miután nem volt tapasztalatom velük, nem nagyon riasztott el ez.Persze az is elképzelhető, hogy ezzel a roma nagycsaláddal egyáltalán nincs probléma, csak hihetetlen....na persze, ha elég messze vannak....Sztem legegyszerűbb lenne, ha nyáron (lehetőleg hónap elején) kb 2 hétre odaköltöznének (márha szabadság szempontjából megoldható),és akkor azért már leszűrhető, h kb mennyire zavarók a kérdezőnek.Elnézést, ha esetleg nagyon roma ellenesnek tűnök, de higgyétek el, iszonyat módon tudják megkeseríteni az ember életét, nagyon rossz tapasztalatom van velük.De lehet ez a család tényleg csendes, alkalmazkodó...
60. PöttyösPanka (válaszként erre: 59. - Madara)
jún. 24. 16:59
Szerintem is nagyobb esélye van egy társasházban, hogy van két-három zajos szomszéd. Azért kertesházban mégiscsak távolabb vannak a szomszédok, nem csak egy fal választ el tőlük. Legalábbis nekem ez a tapasztalatom. Hangos, bulizós, szemétégetős szomszédsághoz pedig nem is kell, hogy romák legyenek. Sajnos ez is tapasztalat.
59. Madara (válaszként erre: 58. - Fzsuzsa76)
jún. 24. 16:41

Neked, ha csak a cigány kérdést nézed, semmi más szempontot, akkor megért volna 15-20 év hitel fizetést, az összes spórolt pénzed elköltését, arra, hogy például ugyan olyan házba lakj vagy egy panel lakásban és csak annyi lenne a különbség, hogy a cigányok nincsenek a közelben?

Itt sok szempont elhangzot.

A házat eladni nem akarják, család többi tagja nem szeretné, hogy eladják, mert a nagyapa építette és érzelmi dolgok is kötődnek hozzá.

Felújításra van pénzük, de olyan környéken ami annyira jó, hogy szinte kizárt, hogy cigányok, balhésok költözzenek, ahhoz kéne 20-25 évre hitelt felvenniük. Az is elhangzott, hogy ha egy átlagos környék vennének egy másik házat vagy lakást, idővel ugyan úgy költözhetnek az utcába, a szomszédba cigányok, drogosok, bűnözők, zajosék, balhésék. Nincs garancia sehol, hogy ez nem lesz idővel, kivéve a milliomos környékeken, ahol 3-4x drágább az ingatlan, mint az átlagos városrészeken.

Az is elhangzott, hogy a szülők ugyan abban az utcában laknak és ők úgy ítélték meg, hogy a cigányok nem zajosak, nem balhéznak. A szemétégetésről nem esett szó, de gondolom, ha ilyen lenne azt írta volna. Azt is írta, hogy nem a szomszédba laknak a cigányok, hanem az utca sarkán.

Lakásnál nem az a gond, hogy a kertben a kerítés felett átnézve lehet látja a cigányokat. Lakásnál akár alulra, akár fölé, akár bármelyik oldalra mellé költöznek zajosak, cigányok, nagyot halló öregasszony, bulizós szomszédok, albérlők, akkor konkrétan a saját lakás fala keresztül ömlik a zaj, dübörgés.

Itt is leírta, hogy mindig drága albérletekbe lakott és akkor is volt gond zajjal, cigányokkal, drogosokkal.


Azt nem értem, hogy ha ezekben a drága albérletekben, több városban is tapasztalt gondot szomszédokkal, cigányokkal, akkor miért lenne az megoldás, hogy nem költözik be a saját házába amit csak pár millióért fel kell újítani, hanem vesz fel 25 évre hitelt és költözik egy lakásba, úgy, h eddig is drága lakásba lakott és akadtak cigányokkal, drogosokkal problémák?

58. fzsuzsa76 (válaszként erre: 55. - Kaygo)
jún. 24. 16:20
Azért gondold át jól ezt a döntést. Én 10 évig éltem cigányok mellett, velük egy utcában. Valóban tulajdonképpen gond az nem volt velük, na de az életvitelük....Abban legyél teljesen biztos, hogy ahol 15-20-an élnek egy fedél alatt, egy udvarban, ott mindig lesznek veszekedések, elég hangos cirkuszok, ordibálás, bulik full hangerőn, óbégatás, szemét égetés eszméletlen bűzzel, télen fűtés a jó isten tudja mivel, de jó büdös, fekete füsttel. Az is biztos, hogy idővel csak többen lesznek....sokkal többen.Pár év “együttélés” után már én is azt mondtam, ha kérdezték, hogy tul.képp nincs velük gond, hát Ja, bántani tényleg nem bántottak soha, nem szólogattak be,csak vagy meg tudod az életvitelüket, és az ezzel járó hangzavart, szagokat szokni, vagy nem.Őszintén, elég nehéz őket megszokni😒Azt se felejtsd el, hogy az is teljesen más, ha bérházi lakásban laksz és tőled 2-3 házzal odébb, bérházban laknak romák, mert akkor csak esetleg az utcán futsz össze velük, nem nagyon hallod a zajukat, de kertes háznál általában tavasztól késő őszig a kertben élik az életüket, buliznak, óbégatnak.Télen volt csak viszonylagos nyugi tőlük, mert akkor behúzódtak a házba.
57. Madara (válaszként erre: 56. - Madara)
jún. 24. 14:54
*Pécs (nem Bécs) :D
56. Madara
jún. 24. 14:52

Nem minden megyeszékhely, nagyváros olyan jó.

Amiknek nincs szép városkép, hiba van újítás mégis múltbéli szocialista város érzetét, látszatát kelti, el van cigányosodva, programok, szórakozási lehetőségek tekintetében se remekel. Ilyen is sok van Szolnok, Miskolc stb.

Amik jobbak azok a megyeszékhelyek, amik egyetemi városok is egyben, de azok közül is azok, ahol jó egyetem van, nagyon szervezett diákélet. Az ilyeneknél több a kúltur program, több a szórakozó hely, a fesztivál, a jó étterem, jobb hangulató a belváros, több a még reménynel teli fiatal, jobb a tömegközlekedés.

Szeged, Debrecen ilyenek.

Ami még jó város az Soporon és a lista végén talán Bécs.

Ezeknek van 21. századi hangulatuk. Jó a közbiztonság is, jó a légkör, több a lehetőség. Úgy néznek ki mint a szebb nyugat európai városok.

Többi nagyvárosnak, megyeszékhelynek is vannak szép részei, de igazából nagyon kelet európai, elmaradott a helyzet.

A kisvárosok akkor lehetnek jobbak, ha természetközeli életet akar valaki élni.

1000m2-es kert az már egy kis bírtok, sok jó dolgot lehet ott csinálni. Szép gyümölcsfák, virágoskert, szökőkút, grillnek hely, kemencének hely, nagy tér napozni, labdázni, kutyázni. Ezt mind egy saját, védett környzetben, saját igényekre szabva.

Lakások 50-80m2, a kert sarka akkora a családi háznak, mint az egész lakás.

Egy gyerek amiben felnő az lesz neki a természetes. Nem fog gyermekként eszébe jutni, hogy miért nem egy belső pesti polgári lakásban él vagy miért nem Szegeden a Kárász utca közelében a Tisza part felé egy 84m2-es lakásban, aminek az erkélye a Tiszára és a Dómra néz.

Aki kertesben nő fel, annak jó esetben a kert, a fáramászás, a kutyázás, szabad ég alatti családi programok lesznek a természetesek.

Az, hogy a nagyszülők közel vannak az unokákhoz, pláne, ha jó fejek is a nagyszülők, hatalmas áldás.

Ha beteges a gyerek, ha hétköznap este lenne valami programja a szülöknek. Akár hétvégén is, ha másik városban laknak a nagyszülők, akkor macerás, elvinni a gyereket, ha vége a programnak, akkor még elmenni érte 50-100-150km-re és hazavinni, pont már nem arra vágyik az ember, ha mondjuk elment wellnessezni a feleségével, h még 100km-t kerüljön.

A családban, ha jó a viszonyotok a szülőkkel akik közel laknak, esetleg baráti a viszony tudtok programozni, beszélgetni. Az sokszor többet ér, mint azok a haveri kapcsolatok, akikkel bulizgat az ember. Utóbbi is kell, csak nem annyira értékes szerintem.

Ha választani kell akkor inkább közeli család napi kapcsolattal, távoli haverok ritkábban valami program.

Ha pedig gyerek is van, akkor pláne háttérbe fog szorulni még az igény is, h hetente haverkodj. Ott lesz a munka, a kertes ház, a család és a gyerek, a hobbik.

Bár lehet még van aki családosként is a haverokat részesíti előnyben.

Jobb nagyvárosokba, fővárosba iszonyat elszálltak az ingatlan árak. Átlag emberek, jó diplomás vagy jó szakmunkás bérrel, teljesen eladósítják magukat, több évig gyűjtenek az önerőre, családtagokat beviszik kezesnek és 25 évekre eladósítják magukat.

Ennél tényleg jobb az, hogy ha kertes házban laktok és akkor tudtok gyűjteni egy lakásra valamelyik jó nagyvárosban. Még ha 15-20 év alatt is jön össze a lakásra, akkor is az jó lesz a gyereknek, ha egyetemre menne, nem kell rossz kolikba lennie, nem kell küldeni neki havonta a sok pénzt lakhatásra, különösen, ha több gyerek van. Idősként pedig ki lehet adni, az nagy plusz minden hónapban.


Romáktól meg ha nem nagyon gettóban élnek, nem késelők, a rendőrség nem jár ki heti szinten. Bár ezek szerint azok ott nem balhéznak. Magyarok is lehetnek bűnözők, én sok ilyet tudok.

Magyar volt az ismerősöm keresztapja is, a szomszéd árulta a házát és akárki vevő odajött, elkezdtek ordibálni, zenét bömböltetni. Senki nem vette meg a házat és végül a szomszéd neki kényszerült eladni féláron.

Nem kell félni szerintem, jó szándékkal kell lenni, nyitottan, meg cigányokra is rá lehet szólni ha balhéznak.

55. Kaygo
jún. 23. 16:18

Szomszéd lakás 74m2, fel is kell újítani és 32millióért ment el nemrégiben.

Ma meg pont 2 épülettel arrébb a drogos lövöldözést rendeztek, nem tudni, h meghalt-e valaki.

De egyik jó barátom is jó környéken lakik, nagyon trága táarsas házakat húztak fel ott, ahol ő lakik 37millió egy 68m2-es lakás.

Aztán drogtermesztőket fogtak ott is. Meg a biciklit egy jó ideje nem lehet lezárni az utcai biciklitárolóba, mert ellopják.

Ezzel nem azt mondom, h nicnsenek jó környékek. Csak, h lehet nem érdemes ezt túlpörögni, h milyen környék, mert az említett kisvárosi ház környékén, utcájában még sose volt lövöldözés, gyilkosság, drogtermesztés, kábítószertől beőrültek tombolás, üvöltése végig az utcán.

Ilyenek kisebbségekkel, drogosokkal probléma úgy látszik bárhol kialakulhat.

Nekem ez a lakásozás is fusztráló, sok helyen laktam már, mindig azért igényesebb, drágább lakásokba, de szinte mindig volt valami baj a szomszédokkal, nagyotthalló idős hölgy ordítta max hangerőn a tv-t egész este, vitatkozós szomszédok, a wc vagy a hálóban mindig hallottam, h vitáznak, idegbeteg idős férfi szomszéd, ha a lakásajtóba köszöntünk el valakitől, akkor kirohant üvöltve, h csendháborítás, meg a lopósok, ajtó előtt hagytam a cipőt, két bérlakásunkban is mind a kétszer ellopták lehetne sorolni.

Én esetembe ezzel a nagyváros, kisváros helyzettel a párom nézőpontja, az, h ő nagyon szeretne odamenni, imádja a családom, rokonaim. Neki a családja lekötött elég sok pénzt abból már akkár nagyvárosba is lehetne lakást venni, amit úgy kezelt mindig, h ha majd lesz családunk, akkor milyen jó lesz utazgatni belőle, meg jó dolgokat csinálni. Arra is azt mondta, h bár beleférne, de maga a tudat lenne rossz, h mondjuk 35 millióért vettünk egy családi lakást és, h ennyi pénzt adtunk ki egy lakásra, még akkor is így lenne vele, ha 5x ennyi pénzünk lenne, mert, h abból mennyi élményt és jó dolgot lehet csinálni.


Nekem fontos ez, h jól körbejárjam a dolgokat mielőtt nagyobb döntéseket hozok.


Hát igen amúgy a budapesti ingatlan árak az vicc. Mi Budapesten is, nagyvárosba is, kisvárosba is, ugyan annyit keresünk a munkánkkal, annyi, h Bp-n kicsit gyorsabb találni, de ha akár vidéken akár Bp-n talált az ember munkát akkor ott már sok sok évig marad, pláne a mi területünkön, mert ugyan azt csináljuk majdnem a párommal.

Amikor Bp-n laktunk 2 éve, akkor 120ezer/hó volt a lakás, most láttuk nemrég hírdették ugyan azt a lakást 210ezer/hó.

Úgy, h 700euróért rezsivel szép lakást lehet Bécsben bérelni, ahol akármit csinál az ember 4-6x annyit keres. A lakhatás meg kb. ugyan annyiba kerül. Nem az szép Budapest, de olyan magas a légszennyezés, ha erről informálódik valaki, ami már tényleg nagyon egészségtelen, meg jelenleg van ott 35ezer hajléktalan kb. az nagyon sok a város mérteit nézve, nagyon szembetűnő, mindig látni azt a nyomort, azért a hajléktalanség a nyomor legszélsőségesebb példája, mert még egy romos házba is jobb lakni, mint hajléktalanként.

Több ismerősöm is Budapestre költözött nagyvárosokból és rosszabbul élnek mint annó a nagyvárosban, kevesebb pénzük van a lakhatás miatt és nagyon sok van köztük aki olyan, h azt mondja, h főváros az csak a főváros, ez ilyen fura egós dolog lett náluk, valami olyasmi, h már elértek azzal valamit, h a fővárosba laknak, hiába szegényebbek, hiába nem szórakoznak többet, mégse vidék, hanem a főváros és bár megtehetnék, h visszamenjenek és fontolgatják is rendszeresen, de mégis visszalépésnek élnék meg, de nem életmódba, mert fővárosba napont 2x1-1,5 órát közlekednek melóba, vidéken meg ez volt 2x10-15perc, hanem rangban, presztizsben, egóban lenne visszalépés.

jún. 22. 21:47

Én a helyedben a házat semmiképp nem adnám el, mert jól jöhet még, ha véletlenül rosszabb anyagi helyzetbe kerültök. Legalább fedél lesz a fejetek fölött.

Keresnék a megyeszékhelyen egy olcsóbb albérletet és spórolnék még, a házat csak karbantartanám.

Úgy veszem ki a szavaidból, hogy nem nagyon vágysz a kisvárosi életre, egyelőre legalábbis.

A roma kérdést nem kell annyira túlspilázni. Én budapesti vagyok, a mi utcánkban egyedül mi a házunk, ami viszonylag új építésű (12 éves). A többi mind lepukkant bér ház, 90% roma. A környező utcákban szintén a régi bérházak vannak, ugyanilyen lakóközösséggel. Nekem még soha nem volt konfliktusom velük, még beszólogatni se szólogattak be, pedig kutyám is van, akit nyilván sétáltatok, este is. Egymással szoktak veszekedni és sajnos vannak arra utaló jelek, hogy nem becsületes munkából élnek, ennek ellenére még se nekem, se a házunkban lakóknak nem volt gondunk velük. Legalábbis én nem hallottam róla.

Persze lehet, jobb félni, mint megijedni.

Mi se költöztünk volna ide, csak ahogy az új építésű lakásoknál lenni szokott, előre kell fizetni, az ingatlanos meg azt mondta, hogy ezeket a régi házakat sorra le fogják bontani, mert már életveszélyes állapotban vannak és akkor azok helyén is új társasházak lesznek. Hát ez nem sikerült.

53. frauJost (válaszként erre: 51. - VendrinerPiroska)
jún. 22. 21:02
Jézusom.. azért mert ő máshogy làtja akkor az nem is igaz?
52. Kaygo (válaszként erre: 51. - VendrinerPiroska)
jún. 22. 20:22

A kisvárosnak ehhez semmi köze.

Miskolc az ország legelszegényedettebb régiójában van. Ez tény, hivatalos adat.

Ahogy az is, h ott az egyik legnagyobb a cigány népesség.

Az is, h országosan ott az egyik legmagasabb a bűnözés.


Ezek statisztikai tények.


Az meg szubjektív, h szerintem ocsmányul néz ki, le van pusztulva és a legigénytelen nagyváros az országban.

Attól neked még tetszhet akármilyen érzelmi vagy más okokból.

Ez nem is lehet vita tárgya, se a statisztikai adatok, se pedig, h szubjektíven neked tetszik és nekem nem.

51. VendrinerPiroska (válaszként erre: 47. - Kaygo)
jún. 22. 19:56

Nos Miskolc annak gettó, aki vak. Vagy még nem igazán tette ki a lábát a világtól elzárt falujából eddigi élete során. Nem tudom merre közlekedtél, de az nyilvánvaló, hogy nem sokat láttál a városból. Bár, ha egyfolytában mást sem csináltál, csak Lillafüred és a belváros közt ingáztál, hát nem is vagyok ezen meglepve.


Elég sokat közlekedem az országon belül, sőt világszinten így úgy érzem, van némi összehasonlítási alapom. Nem vagyok miskolci, bár többször, különböző időkben laktam a városban, így látom, milyen irányban változott mennyit.


Az utak állapot Miskolcon és környékén az országos viszonyoknak, kivéve a körgyűrűt, mert az vadi új és még építés alatt áll. De, ha ez nem tetszik, kerüld Budapestet is. Ha ráz a kocsi, nézesd meg, vagy tankolj jobb minőségű benzint.

Valóban, biciklizni főként a városon kívül szoktak az emberek errefelé, mondjuk túrázni a Bükkbe, mert ez nem az Alföld. Bár bicikliutak vannak, csak nem feltétlen arra, amerre jártál, de ez, mint mondtam, nem biciklis város, mint Szentes.


Hogy mennyi pénz lett a városra ráköltve azt nem tudom, de a belváros komplett fel lett újítva és semmi szégyenletes nincs benne, sőt szerintem szerintem nagyon szép lett - nemzetközi szinten is. A programok, amiket szerveznek, szintén.


Sajnos, még a belvárosban is találni lakótelepet - ez a múlt hagyománya, nem lehet vele mit kezdeni. A lakótelepekből különféle nagyságúak, méretűek, van rosszabb is jobb is, de általánosságban nem rosszabbak, mint bárhol másutt. Láttam már vagy kettőt életemben, elhiheted. Ellentétben az általad állítottal, van panel program is a városban. Ha te nem láttad, passz.


Nos a busz pályaudvar képe kissé vegyes, és nem is a legszebb része, forgalmas is és változatos közönséget vonz. A pályaudvarok másutt sem az városok legszebb részei sem a közpiacok, de ez még külföldön is így van. Londonba sem a Victoria Bust Station miatt járnak a turisták. Nem tudom, hogyan tudsz mellesleg behunyt szemmel közlekedni, mert csak akkor nem látsz fehéreket a piacon, vagy a buszállomás környékén.


Őszintén sajnálom, hogy nem láttál elég gyalogost - lehet, hogy hétköznap napközben még mindig túl sokan dolgoznak ahhoz, hogy ne nyújtsa forgalmas világváros látszatát. De megnyugtathatlak nem azért, mert bárki is félne a belvárosban mutatkozni. A nyolcvanas évek közepén valóban nem volt veszélytelen esténként, de azóta azok, akik akkor ott laktak, ki lettek költöztetve, viszont lett helyette egy rakás kávézó a főutcán, ahol meglepően sokan vannak, még este is. Nyilván vannak olyan helyek, ahol kevésbé jó a közbiztonság, ilyen van mindenütt, Pesten, Budán, Békéscsabán, sőt még talán Szegeden is. A probléma valóban jórészt az etnikummal van, bár nekik leginkább egymással van problémájuk, amit le is rendeznek egymásközt.


Gratulálok, hogy sikerült bevásárló központjaink egyikében roma csoportosulással találkozni, ez velem még nem esett meg lévén ők nem ott vásárolni, mert a legtöbbnek nem telik se mázsás aranyakra, se arra, hogy ott vásároljon. Vannak olyan helyiek, akiknek szintén nem telik, sőt akadnak munkanélküliek is, újfent, mint mindenütt, bár egyfolytában hirdetnek a Bosch-ban vagy a Takatában állást.

Őszintén sajnálom, hogy nem nyerte meg a tetszésed a Barlangfürdő, ami valóban túl népszerű és forgalmas, ahhoz hogy ellazulós hely legyen. Ott a barlangon van a hangsúly, úszni meg végképp nem oda kell menni, mert az nem uszoda. Az is van, korszerű, az Egyetemvárosban, kb. két buszmegállóra, valamint még két másik strand ezen kívül, hogy osztódjon a tömeg. Az árak sajna nem alacsonyak, bár ha jártál volna már Egerszalókon vagy Hévízen, akkor aligha találnád drágának. Egy kuriózum fürdő az ennyi. Őszintén sajnálom továbbá, hogy a Bükk neked nem tartozik a szebb helyek közé, bár van, aki a Tisza partot unja, vagy Balatont. Lillafüreden valóban csak a szállóban van wellness, viszont van libegő, meg kisvasút, meg vízesés és persze lehet túrázni is - nem minden csak a pancsolásról szól, főleg a hegyek közt.

Sokkal inkább az aktivitásról és a látványról, ami pld a kilátóból érdekes, mert bár ott nem találsz csöves tanyát, jó időben ellátni Tokajig is.

Ha nem tetszett, rendben, de olyat ne állíts, ami nem igaz.


A költözéssel kapcsolatosan meg, azt hiszem, talán mégis jobb, ha maradsz ott, ahol vagy. Egy kisváros, pláne etnikummal, nem fog megfelelni a te igényeidnek.

50. kristo_f (válaszként erre: 49. - Fincsi5)
jún. 22. 19:04

Én nem mondtam hogy várja ki az élete végét.

Ott van mit mondtam. Jobb a kisváros, ha a kivánalmainak megfelel


Nem a várost kell végigjárni, hanem a környezetet, a szomszédokat

Persze, költözhet a szomszédomba, álomvárosomba, is cigánycsalád

A cigánykérdés meg nem kirekesztés, hanem tapasztalat


Olvastam én sztorit amikor az olyan "befogadó" mint te, háza mellé beköltöztek

Rövidesen kirekesztő lett ő is

49. fincsi5 (válaszként erre: 48. - Kristo_f)
jún. 22. 17:44

Ő nem akar várni 70 évet, most és ott örökölt, és azt, amit.

Amellett, hogy hülyeségeket beszélsz /mert nem lehet egy várost végig járni lakik-e ott cigány, / semmi garancia nincs arra , hogy bármikor a te álomvárosodba is költözhet, kirekesztő is vagy.

48. kristo_f (válaszként erre: 35. - Kaygo)
jún. 22. 17:31

h nem felelőtlenség-e, ostobaság-e, rákölteni a pénzünket egy olyan ház felújítására, ami kisvárosba van, olyan utcába, ahol nagy roma család lakik?"


De igen!

Én pártolom a kisvárost, majd' 70 év után költöztem el Bp. Belvárosbol

Pár telket megnéztem elötte, volt ahol cigánytelepen kellett átmenni

Fordultam is vissza :)

Bp. határa most kb 5km és itt minden van amire szükség van

Kultúrált családiház rész, egészségügy nagyon a helyén van, bár ugye a körzetinek sok betege van, nagyon normális szomszédok


Ha egy életet akarsz leélni egy kisvárosban, keress olyat ahol a közellátás, közbiztonság normális, van középiskola, vagy legalább is közelében, a gyereknek.

Jól meg kell nézni mindent, mert sok pénzbe kerül ha később költözni kell valami miatt

Azt ne számolgasd hogy nem emeli egy felújitás a ház értékét eladhatóságát, ha ott akarsz élni egy életet.

Azt ismétlem, a cigányság a napi élet megrontója, bár magyar is lehet olyan

47. Kaygo (válaszként erre: 42. - VendrinerPiroska)
jún. 22. 17:30

Pár hete voltunk 6 napot Miskolcon. Ingyen szállás lehetőségünk volt és azért.

Lillafüredre jártunk át.


Brutális gettó Miskolc. Szegedhez vagy bármelyik nagy városhoz képest.

Olyan mintha egy forint EU-s támogatás nem ment volna oda. Semmi sincs felújíta szinte.


Lehet vannak gazdag részei, de nagyon sok részét bejártuk kocsival és nagyon rossz.

Vicc az, h a kocsi úton 5 méterenként 4-5 akna tető van és nicns normálisan beépítve és akármerre mentünk folyamatosan rázott a kocsi mint rossz macsaköves út lenne.

A lakások nagy része nem panelprogramos, le van pusztulva.

Nicns egységes városkép, egy kis szebb rész, de körbe véve panelokkal.

Rengeteg a cigány, a buszközpontban szinte nem láttunk fehér embert.

Több emebrrel beszélgettünk ott mondták, h munka semmi. Nagyon sokan mennek el, de a cigányok amradnak és egyre többen vannak.

Ott van Lilla füred, de 25-35 perc kocsival. Ez átlagban amúgy minden kisvárosról és nagyvárosról elmondható, h azért 25-35 perc kocsikázással már valami szebb természeti helyre, vízpartra el lehet jutni. Kivéve Pest egyes részei mert onnan még Normafa is 50-60perc kocsival.

Alig láttunk gyalogost, biciklist Miskolcon, nincs is rendesen kiépülve a biciklis közelekedés.

Avas kilátó egy gettó, csöves tanyákkal van körbevéve. Az, h a graffitis tornyon keresztül, ahol mindenféle trágár szöveg van felír, lehet feljutni abba a szebb kávéházba nagyon fura.

Közbiztonsági statisztikákkal foglalkozik egyik ismerősünk és Miskolc nagyon hátul van közbiztonság tekintetében az országos listán.

Nagyon nagy az autó forgalom, így büdös van, rossz a levegő.

Nagyvárosokban a plázákban, árkádban szinte nicns is roma, Miskolcon 10-ből 6 ember az volt. Sokan ilyen tipikus nagy arany láncokkal, széttetoválva, olyan helyen ahova ki van írva, h tilos cigizni a aprkolóba szívták a cigit.

Az utakon a felfestés sok sok éve nem lett megcsinálva, mert a sávok se látszódnak. Nagyon sok helyen nagy gaz van, nincs levágva.


Nekünk nagyon rossz élmény volt Miskolc. Minden nap átmentünk Lillafüredre, de ott meg sajnos fürödni nem lehet, meg nagyon kullancsos volt, így 1 nappal hamarabb hazajöttünk és megfogadtuk, h többet nem megyünk oda.

Után beszélgetem olyan ismerősökkel akik annó ott nőttek fel és mondták, h nagyon veszélyes érszek vannak és sajnos egyre több, cigányok sokszor balhéznak és hát ez csak növekszik, mert egyre többen vannak ott, meg egyre nagyobb a szegénység munkahelyek hiánya és az elvándorlás miatt, meg a város felújítatlansága miatt.

A barlangfürdő nem rossz, de nagyon klóros a víz, nagyon zajos, így nem az a tipikus belazulós hely és rettenetesen túl van árazva, vannak még Budapesten is sokkal jobb uszodák olcsóbban, pláne más városokba Szegeden, Makón, sokkal igényesebbek vannak, jobb szaunavilággal, olcsóbban.


Ez negatív vélemény. De mi tényleg csodálkoztunk Sopron, Szeged, Pécs, meg sok kisváros után ahol az elmúlt időkben voltunk. Olyan volt mintha nem is Magyarország lenne, hanem Románia 15 évvel ezelőtt.

46. VendrinerPiroska (válaszként erre: 43. - PöttyösPanka)
jún. 22. 17:12
Lepukkantabb részek más helyen is vannak és sokan hajlamosak sztereotípiákban gondolkodni. Nem mondom, hogy nincsenek Miskolcon etnikai vagy várostervezési problémák, de a valóság nem teljesen olyan, ahogy az agyakba beleivódott az elmúlt évtizedekben.
45. PöttyösPanka (válaszként erre: 41. - Kaygo)
jún. 22. 17:07
Szerintem jól látod, hogy a sok programnak a lehetősége nagyobb örömmel tölt el, mint amennyire élsz velük. Amúgy ha lesznek kisgyerekeitek, egy ideig nem hiszem, hogy az esti szaunázás és sörözés kardinális kérdés lesz.
44. VendrinerPiroska (válaszként erre: 41. - Kaygo)
jún. 22. 17:03

Szerintem, ezt te már eldöntötted.:) A kisvárosi létnek is meg van a maga bája és előnyei. Én próbáltam azt is, és lehet kimondottan jó is, főleg, ha van nagyobb város a közelben és néhány ismerős. Ti végül is nem idegenbe mennétek, tehát ez egy plusz, valamint olcsóbban teremthetnétek élhető környezetet magatoknak, ahol családot alapíthatnátok. A barátok szívesen lejönnek általában látogatóba és, gondolom, ti sem lennétek elzárva attól, hogy egy-egy programra vagy vásárolni beruccanjatok valami nagyobb helyre.

Viszont én azért jól meggondolnám, mennyit költök a kisvárosi házra. Sajnos az egyik távoli rokonom egy nagyon szép családi házat húzott fel egy Debrecen környéki faluban, de sajnos mostanra magára maradt és a falu is sokat változott etnikailag, így a költözés mellett döntött, de mostanra nem igazán kapta vissza, amit belefektetett. Úgyhogy csak ésszerűen fektessetek be, nehogy befürödjetek.

43. PöttyösPanka (válaszként erre: 42. - VendrinerPiroska)
jún. 22. 16:51
Tényleg nem sokat. Ezt is csak onnan "tudom", hogy az egyik kollégám ott tanult, és ő mondta. Meg egyszer volt a rádióban valami számozott utcák felszámolása.
42. VendrinerPiroska (válaszként erre: 32. - PöttyösPanka)
jún. 22. 16:46

És ebből nyilvánvaló, hogy nem sokat tudsz Miskolcról. :) Sok rendkívül szép és élhető része van, és az ingatlan árak sincsenek úgy elszállva, mint Debrecenben. Rengeteg a program, meg a külvárosban ott van a Bükk. Igaz, a távolságok nagyok, viszont a tömegközlekedés viszonylag jó.


Kisebbségi mindenütt van szép számmal Magyarországon, kivéve a sváb falvakat, bár ott is megtelepszenek manapság. Még a procc Balaton felvidéken is randalíroznak és nem is túl barátságosak, csak ez másutt nem téma.

41. Kaygo
jún. 22. 15:36

Nagyon sok minden számításba jön egy ilyen kettős helyzetnél.


Véges az élet. Megéri-e 1,5x-2x annyit dolgozni, h ha ez az ára, h nagyvárosba, megyeszékhelyen éljen az ember.

Ami előnyt ad, sok féle sport lehetőség, több kúltúrális program, több különleges étterem.


Az is irónikus, h amikor abban a tudatban lehetek, h sok féle program van, sok felé lehet menni, akkor se megyek csak hébe-hóba.

Viszont amikor pár hónapig olyan helyen voltam, kisvárosba, ahol nem voltak előadások, nem leehtett válogatni különleges kajáldákba, kézműves sörös kocsmába, uszodákba, h esti fürdőzés vagy szauna szeánsz stb. Hanem max csak pár lehetőség volt séta, szimpla uszoda, átlagos étterem. Akkor meg zavart, h nincs élet.

Szeritnem ez csak ilyen berögzülés lehet, hibás felfogás.


Ez a szomszédság is nagyon szerencse kérdése.

Ez is inkább látásmód kérdése, meg inkább érzelmi dolog. Mert hiába nagyvárosi lakás vagy megyeszékhely szélén kertes ház, idővel szomszédba költözhetnek ugyan úgy nagyon problémás emberek.

De amikor megveszi az ember és még nincs ilyen és esetleg talán a jövőbe lehet probléma de az is lehet, h semmi nem lesz soha, akkor az mégis teljesen más állapot, mint már eleve úgy odamenni, h kisebbségiek miatt kicsit parább a környék, nem adja azt az igazi kertvárosi érzést vagy lakás esetébe azt a városi polgári érzetet.


Most is egy elitebbnek mondott városrészen lakunk. Rádásul több rendőrtiszt is lakik erre.

Jó sokat fizetünk a lakbér re, 1 millió körül évente.


Aztán pár hónapja tőlünk nem messze drogos romák költöztek.

Ordibálva mennek az utcán.

Volt, h féltéglával dobálták egymást.


Kutyát az utcára engedik, páromat is megkergette egyszer a kutya.


A drog meg herbál, hígító ilyenek ezek legálisak.

Az utcai ordibálások meg max 2-3 percig tartanak.

Üvölt mint a sakál de közbe sétál.

Összeverekednek 2 perc aztán szaladnak szét.

Mire a rendőr kiérne rég máshol vannak.


Pedig itt 1.5 szobás tégla lakás 18 millió felett kezdődik.

Családi lakás, 3 fél szoba + nappali meg 30 millió felett, plusz garázs stb. (bár ezt már lehet írtam is... :D)


Régebben fővárosba laktunk, Óbudán, annak is egy jobbank mondott részén. 1,5 szobás lakás, ráadásul annyira nem is mondern, közel 2 millió évente csak a lakbér.

Ott is ment az ordibálás gyakorta, pénzbehajtók üvöltöttek valakivel rendszeresen, meg 2 háztömbel arrébb a drogos egymással. Lopások is gyakoriak voltak, nagyon sok hajléktalan a környéken.


Ismerősömék vettek egy 35milliós lakást, hozzá garázs 2millió, alattuk lakott egy cigány család. Idővel olyanok is költöztek oda a romákhoz, akik folyamatosan balhéztak, nem a többi lakóval, hanem egymással. Mindig ment az ordibálás, törés zúzás, szemetelés a lépcsőházban, erkélyről bútorokat hajigáltak.


Azt tudták csinálni, h vettek fel hitelt az ismerősem és megvették a lakást jó magas áron, aztán kiadták.


Ezt nyílván nem mindenki engedheti meg magának...

Bár az is poén, h a pénzt megtartották a romák, aztán önkormányzati lakásba költöztek pár házzal arréb és akkor így az utcán megy tövább az ordibálás.


Olyan környéken kizárt ez ahol az egész utcában de még a szomszédos utcákban is, csak az átlagnál 3-4x drágább ingatlanok vannak.

Pl. Itt nagyvárosban átlagos családi ház, amit fel kell újítani 35-40 milliótól kezdődik, város szélén.


De egyébként az van, h mindenhol előfordulhat, h ilyenek keverednek oda. Olyan is van, h hajléktalan alakul ki a közelben.


Ez szerencs kérdése is.

jún. 22. 13:22

Kisvárost választanám. Megyeszékhelyen lakunk, ami azért közelebb áll a kisvároshoz, mint Bp-hez, annak ellenére hogy egyetemi város. Kisvárosban talán élhetőbb az élet, és a szülők is közel vannak.

Hozzánk az elmult 10 évben 4x törtek be a romák. Jól zárhatóan hagyjátok el a lakást mindig , feltétlenül szereljetek fel riasztót.

Sok sikert kivánok az új élethez !

jún. 22. 12:57

Nálatok a megyeszékhely közelsége is sokat nyom a latban.


Én a helyedben nem ódzkodnék ennyit amiatt a család miatt.

38. Guruljka (válaszként erre: 37. - Kaygo)
jún. 22. 12:56
A hozzánk közeli kisváros az eltelt 10 év alatt lett sokkal szebb és sokkal vonzóbb. :D Látványosan.
37. Kaygo (válaszként erre: 36. - Guruljka)
jún. 22. 12:49
Ha fejlődnek is ezek a városok akkor nagyon lassan, még a nagyvárosok is lassan fejlődnek sok év alatt is alig észrevehetően.
36. Guruljka (válaszként erre: 35. - Kaygo)
jún. 21. 17:09

Az a helyzet, hogy pillanatnyilag senki nem tudja,. 20 év múlva mi lesz abban az utcában a helyzet.


Én sem adnám el a családi ingatlant, pláne ha van pénzem felújítani. Lehet, hogy ez gazdasági fejjel gondolkodva észszerűtlen, de én is sokszor "gondolkodom" a szívemmel.


A roma családoknál sem lehet általánosítani. Ha ott élnek, talán éppen olyanok, akik meg tudják becsülni, amit rendes munlával megszereztek.


Bármilyen x kisváros is fejlődhet, vagy esetleg az egyik közelében lévő húz bele jobban, és akkor kicsit leépülhet. Ez sem látható előre.


Amit eddig írtál róla, élhető hely lehet, a többiben igazad adok PöttyösPankának.

35. Kaygo
jún. 21. 16:52

Folyóparti kb. 20ezer fős kisváros. Tőle 8-10percre kcosival van egy kb. 28ezer fős vásor, 20percre egy 30ezer fős város.

Két megyeszékhely van viszonylag közel, a szomszédos kb. 40perc kocsival, a helyi megyeszékhely meg 45perc.

Kisvárosba van jó uszoda, folyóparti strand, horgásztavak, erdők, 4-5 normális étterem, talán ketőt normálisabb kocsma, a többi az ilyen alkeszos, meg nyáron folyóparton disco, koncertek.

Van 4-5 általános iskola, 3 középiskola abból egy gimi, egy normális szakközép meg egy gettós.


Bocs az offért, csak így kerek akkor, a szituáció:

"Köszi a válaszokat. Jók, segítenek elgondolkodni több szempontból.Jöhetnek még.Nem nagyon lenne jó ötlet eladni a házat, bár én vagyok az egyedüli tulajdonos, de családban nagyapa építette azt a házat, kőművesként, nagymamámnak építette, amikor nagyon szerelmes volt belé. Már egyikük se él.


Érzelmileg nem is nekünk, de a rokonainknak, anyumnak, aki a gyerekük, nehéz lenne látni, h idegen lakik benne, főleg, h elég közel lakik oda ő is, ugyan abba az utcába. Én nem tudok így érzelmileg ragaszkodni tárgyakhoz, de van aki nagyon is. Szóval az egy igen negatív dolog lenne ha eladnánk, azok szemébe akik már jó sokat segítettek rajtunk. Nyílván ha nagyon muszáj lenne, akkor megtehetném, csak ők nem anyagiasak egyáltalán, nincs ez, h minél jobb környék, jobb ház stb. inkább érzelmi, művészi beállítottságúak. Szóval elég rossz érzéseket generálna, attól, h idővel biztos el lenne fogadva, h eladtam.A másik, h olyan jó pénzt nem lehetne érte kapni.


Ha csak szintén a kisvárosba lenne, de elitebb környéken, ahol az egész utcában csak jó, felújított házak vannak, komoly lakóközösség, nincs ilyen népes kisebbség lakta ház a sarkon.


Ha eladnám akkor az árának 2x kéne pótolni egy ugyan abba a városba lévő, de jobb környéken, mondjuk 15 utcával fentebb a belváros felé :D lévő helyen, akkor meg annak a felújításának egy részére kéne hitel meg a jobb környéken lévő ház árnak kipótlásra, bár akkor kijönnénk úgy, h csak 5-8 millió hitel kéne, mondjuk mire visszafieztjük az is sokkal több, meg az is eltart 10-12 évig.


Ha nagyvárosba egy családnak alkalmas lakást vennénk vagy nagyváros melleti házat, ahhoz pedig annyit kéne pótolni akkor is 15-20 évig fizethetnénk a hitelt.A meglévő ház felújításánál meg bizonyos dolgok szükségesek, tehát azt nem tudjuk megcsinálni, h így beköltözünk, ahogy van.


Fűtésrendszert meg kell csinálni, mert elromlott és javítani már nem éri meg, új kell. Alakokat is ki kell cserélni, mert bár vastag falú tégla ház, de nagy a belmagasság, meg a ház is nagy, így jó fűtésrendszer meg nyílászárók nélkül egy telet is egy vagyon lenne kihúzni.


Ez is 4-4,5 millió ekkora háznál. A többit valóban lehetne később hőszigetelés, fürdőszobák felújítása, újra csempézése, hűtés rendszer, konyha felújítás, elektromos kapu stb.


De mivel kisváros, mivel nem belváros és nem elit környék. Ezért akármennyit költünk rá, az nem növeli annyival az ingatlan értékét, mint amennyit ráköltöttünk. Ha 5 milliót költünk rá nem fog 5-el többet érni, ha 10-et költünk rá akkor annyival pláne nem fog többet érni.


Nyílván Budapesten, Sopronba, Szegeden más, ha egy felújítandó 78m2-es lakást vesz az ember, átlagos nem a legjobb helyen, de nem is a város legkiesőbb legrosszabb részén mondjuk 20-35 millióért attól füg melyik város ezek közül és ha sokat költ rá, profin megcsinálja, akkor annyival többet fog érni.


Ennél ez nem igaz...A dilemma az csak ez volt, h nem felelőtlenség-e, ostobaság-e, rákölteni a pénzünket egy olyan ház felújítására, ami kisvárosba van, olyan utcába, ahol nagy roma család lakik? Azért ilyen nagy kiadásoknál, nagy váltásoknál mindenféle eszébe jut az embernek.


Meg az, h érdemes-e kisvárosba költözni? Aki ott lakik vagy oda költözött az miket tapasztal?


Pláne olyanok tapasztalata akik nagyvárosról költöztek és olyanok akik kisebbségiek közelében laknak.Köszi, tényleg nagyon jókat írtatok. :)"

34. PöttyösPanka (válaszként erre: 16. - Kaygo)
jún. 21. 16:52
Lehet, hogy ha erre a házra ráköltitek a 10 milliótokat, nem fog 10 millióval többet érni, de ha hitelre vesztek egy másik házat 35-ért, az sem fog 35-tel többet érni. Viszont ha beköltöztök a kisvárosiba, az elkövetkezendő 20 évben félretehetitek, amit amúgy a hitelre fordítanátok. Abból akár már vehettek egy kis lakást a nagyvárosban, és kiadhatjátok, ami további bevételt jelent. Mellesleg értem, hogy hiába költötök a családiházra, mert nehéz lenne eladni, de bárhol is van egy ház, sosem nő az értéke annyival, mint amennyit rákölt az ember. Viszont nem ez az egyetlen szempont. Ne úgy tekints rá, hogy a jövőbeni tulajoknak újítod fel, hanem úgy, hogy magadnak, a saját kényelmedre, a saját ízlésedre. Hiszen te fogsz ott lakni évekig.
1 2 3

Minden jog fenntartva © 2005-2018, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | Facebook