Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Miért rossz belül minden birsalma? Igényel valami különös gondozást a birsfa? fórum

Miért rossz belül minden birsalma? Igényel valami különös gondozást a birsfa? (tudásbázis kérdés)


11. Guruljka (válaszként erre: 7. - Esemesopis)
2012. dec. 19. 17:14

A tél végén, de még a rügyfakadás előtt kell a lemosó permetezést elvégezni.

Erősen igényli a metszést, a fa tövénél kihajtó sarjakat is mindig vagdosni kell.


A metszés a moníliás ághegyek eltávolítását is magában foglalja, ezért azonnal el kell égetni a metszési hulladékot.

2010. okt. 1. 09:12

A birs ellenségei


A legsúlyosabb kór, a moníliás fertőzés elviheti a birstermés nagy részét, mert a károsodás következtében a bő virágzás ellenére sincs gyümölcskötődés. Ha virágzáskor esős, csapadékos az idő, a gyümölcsmúmiákban, fertőzött ágrészeken áttelelt gomba megkezdi a szaporodást.


Az elszáradó kis gyümölcskezdemény és az ehhez szorosan tapadó, barnuló levél vagy hajtásrész mutatja a fertőzést. A levelek csúcsán keletkező barnulás átterjed az egész felületre, a leveleken szürkésfehér gombaszövedék is kialakul. A kórokozó a nyíló birsvirágokat is megbetegíti.


Nagyobb a kár, ha az ágak háncs- és farészébe is eljutó kórokozó miatt egész ágrészek száradnak el. Esős, párás tavaszi időben csak kémiai védekezéssel (pl. ciprodinil hatóanyagú szerrel) menthetjük meg a termést. Ősszel viszont nagy hangsúlyt kell fektetni az elszáradt ágak megsemmisítésére.


A gyümölcsmúmiák leszedésével és az őszi rezes lemosó kezelés alkalmazásával csökkenthető a jövő évi fertőzés mértéke. Metszéskor a beteg ágrészekkel együtt egy arasznyi élő részt is célszerű levágni, mert a kórokozó az egészségesnek látszó edénynyalábokban is jelen lehet.


A birset gyakran megtámadó másik gombabetegség, a fábreás barnafoltosság leginkább a faiskolai alanyokat és oltványokat sújtja. A nyár folyamán elszenvedett nagyarányú lombveszteség miatt a magoncok héja leragad, ezért a szemzés nehezen végezhető el és a hajtásnövekedésben is visszamarad a növény.


Tavasszal a fiatal leveleken apró, barna, kerek, a levélnyélen hosszúkás, később megnagyobbodó foltok jelennek meg. A hajtásokon is barnás-szürke, elnyúló, idővel felrepedő foltok alakulnak ki. A birsfák termésén a kezdetben látható apró, fekete foltok idővel beboríthatják a felület nagy részét.


A lehullott levelekben, fertőzött vesszőkben áttelelő gombából kiszóródó spórák indítják el tavasszal a kórfolyamatot. A moníliánál alkalmazott készítmények és az őszi védekezések ennél a gombánál is hatásosak.


Az állati kártevők közül a keleti gyümölcsmoly utolsó nemzedéke (főleg késői rajzás esetén) tápnövény hiányában szeptember végén veszélyezteti leginkább a birset. A kö-rülbelül másfél centiméteres, szürke színű lepke hasonlít a szilvamolyhoz.


A nyár közepétől fejlődő nemzedék hernyói már nem a hajtásokban, hanem a gyümölcsökben élnek. Kezdetben fehérek, majd a kifejlett lárvák sárgás rózsaszínűekké válnak. A gyümölcsben egyre beljebb hatolnak és a mag körül szabálytalan üreget alakítanak ki.


Az őszi nemzedék hernyói általában októberben fejezik be táplálkozásukat és sűrű, fehér gubót képezve a fák törzsének kéregrepedéseiben keresnek maguknak telelőhelyet. Őszi törzstisztítással elpusztíthatjuk a lárvák jelentős részét.


Györffyné dr. Molnár Júlia,

a mezőgazdaság-tudomány doktora[link]

2010. okt. 1. 09:08

Sokan a birset tévesen birs almának vagy birs körtének mondják. Pedig csak simán birs van. Vagy alma vagy körte alakú a gyümölcse, ezért keverik. Nekünk alma alakú birsünk van.


A birs melegigényes fénykedvelő növény. Későn virágzik, így az utófagyok nem károsítják. A középkötött, mély rétegű, jó vízgazdálkodású talajokat kedveli. Homok- és erősen kötött talajokon a gyümölcs apró és kősejtes lesz. A szakszerű öntözést és trágyázást meghálálja.


3-6 m magasra megnövő bokor vagy fa. A csúcsrügyből fejlődő hajtásokon képződik a termés, ha tehát a vesszőket visszacsípjük, azzal együtt az az évi termést is eltávolítjuk. Ezért a vesszőket visszavágni nem szabad, csak ritkítással formáljuk a fát vagy bokrot.


Terméséből készíthetünk birssajtot. Ezt anyu csinált régen, de nem nagyon ettük. Azt mondják nagyon jó a pálinkába is. Oda minden jó.

Viszont magas pektintartalma miatt a dzsemekbe jó tenni, és minden lekvárba, ha az ízek nem ütköznek.


Gyökérsarjaira szoktam oltani az almát és a körtét.

Birsalanyra oltva az alma és körtefajták, előbb hoznak termést, viszont rövidebb életű és kisebb fák lesznek.

8. winny (válaszként erre: 2. - Rozália)
2008. máj. 21. 19:43

A birsalmát értéktelennek tartják sokan.Pedig nagyon igényli a törődést.Főleg a vizet.A metszést!

Mi sem permetezünk.

2008. márc. 5. 22:44
Szerintem a birsalma közepe monilia nevű gombás megbetegedés miatt barnul be. Ezt nagyon nehéz kiírtani fákból, mivel rendszeres permetezést igényel és az sem mindegy,hogy mikor permetezzük. Azt biztosan tudom, hogy tavasszal a lemosó permetezések idején és virágzáskor is kell permetezni. Nekem van egy kb 30 éves fám amikor megpermeteztem akkor szebb lett a termése és később kezdett el barnulni, mint az előző évben. De szerintem még kellene valamikor gombaölő szerrel permetezni,csak nem tudom mikor!
2008. febr. 15. 11:08
Nekem van birskörte is és alma is.Mikor megvettük a telket már nagy termő fák voltak.Megpermeteztem őket azzal a szerrel amivel az almafákat szoktam, és az összes kis gyümölcs lepotyogott róluk.Rendes alma viszont rengeteg volt.Azóta nem merem permetezni.Így kicsit kukacos,viszont terem.
2007. okt. 18. 06:47
A birset mi sem permetezzük, mert nem kell. Úgy az igazi ha kukacos :) Viszont a birskörte finomabb és nem kukacosodik annyira mint az alma. Idén nagyon jó volt a termés.
4. Rozália (válaszként erre: 3. - DOMA)
2007. szept. 26. 05:45

Én már érdeklődtem, de csak idősebb emberektől. Ők azt mondták, a birsfát nem kell permetezni. Így hát mi sem permeteztük. Az igaz, hogy üzletben még nem érdeklődtem. Ámbár, vannak rossz tapasztalataim a permetezőszereket ajánló kereskedőket illetően. Egyszerűen rádumál, az ember nem ért hozzá és nem biztos, hogy jót ad. Mert az, hogy - teszem azt - almagyümölcsűek, vagy mittudoménmi, az nem biztos, hogy konkrétan azt a gyümölcsöt jelenti, ami után érdeklődik az ember.

(Nnna, ezt jól "összefogalmaztam", de talán érthető, mire gondoltam.)

3. DOMA
2007. szept. 25. 18:25
nekünk is van a kertben birsalmafánk. Tavasszal tele volt virággal. Aztán kisbirsalmák voltak a fán. Jött a viharos szél, a felét lefújta. Ami rajta maradt pár szem szépen növekedett, aztán elkezdett potyogni. Sajnos a mienk is rossz belül, pedig külsőre gyönyörű volt és nagy. Mára már egy sincs a fán. Mi nem permeteztük, de lehet hogy kellett volna. Jövőre megkérdezzük a vegyszerboltban, mit ajánlanak rá.
2007. szept. 25. 07:42

Tudja-e valaki, miért rossz belül minden birsalma? És miért rothad meg olyan gyorsan?

Igényel valami különös gondozást a birsfa? Emlékezni nem emlékszem rá, hogy valaha is csináltak volna fele valamit, mégis, annakidején nagyanyám feltette a gyönyörűszép birsalmákat a szekrény tetejére és olyan finom illat volt. Én nem hogy feltenni, eltenni sem tudom, ha nem igyekszem, mert tönkremegy.

2007. szept. 25. 07:40
A birsfa gondozása

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook